Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Leser du drama (teaterstykker)?

#1

him sa for siden:

Sitter og leser Aftenposten sin bokanmeldelse av den 8 Harry Potter "boka", og i tillegg til å være en grei anmeldelse sier Morten Olsen Haugen: "Dette kan bli det endelige gjennombruddet for oss som lenge har hevdet at dramatikk er leselig for folk flest, og vi kan håpe på ringvirkninger for lesning av annen dramatikk også."

Selv leser jeg overhode ikke dramatikk - skal blant annet på Per Gynt, om 14 dager og har aldri lest den. For meg går dette mest på at det lille jeg har lest av dramatikk ikke har fenget. Jeg har oppfattet feks beskrivelsen av scenen som "masete".

Hva sier dere, har jeg gått glipp av noe? Leser dere dramatikk? Hvorfor? Eventuelt hvorfor ikke?


#2

Hondacrv sa for siden:

Eg les det i forbindelse med jobb. Og då vert det nok mest Ibsen. Peer gynt er jo eit dramatisk dikt, og då kutter eg ut alle kommentarar for å få det til å flyte best mogeleg. Eg ville absolutt lest det før du skal sjå det - då kan du konsetnrere deg om handlinga på ein heilt annan måte n du har det friskt i minnet. Og så er det vakkert, og med masse visdom i, og sånn sett kan det vere verd å lese i seg sjølv.

Dei andre Ibsen-dramaa omhandler ofte store omveltningar og masse...drama, og eg lar meg ikkje forstyrre av sceneanvisningane. Det vakre med dramaa er at ein, når ein les dei med f eks tre års mellomrom, alltid finn noko nytt, noko som ein ikkje oppdaga gongen før. Derfor les eg drama.


#3

Guava sa for siden:

Jeg liker å lese drama, men det er lenge siden sist gitt. Jeg leste omtrent alt av Ibsen tidlig i tyveårene og også noe Shakespeare+ en del andre.


#4

Toffskij sa for siden:

Jeg leser dramatikk, oftest fordi jeg straks skal se stykket på teater, men iblant uten å skulle det også. Det varierer jo veldig hvor mye som overlates til oppsetningen, og dermed varierer det hvor leselige skuespill er også.


#5

noen sa for siden:

Jeg leser det innimellom, og en av de beste bøkene jeg vet, Lang dags ferd mot natt av Eugene O'Neill, er et skuespill. Så jeg synes du skal gi det et forsøk. :nikker:


#6

Bluen sa for siden:

Ikke siden studiedagene, da det stod dramatikk på pensumlista.


#7

Teofelia sa for siden:

Det er lenge siden, men jeg har lest mye Ibsen og en del Shakespeare, i alle fall.


#8

Teofelia sa for siden:

Og jeg skal ut og kjøpe Harry Potter nå. :knegg:


#9

Toffskij sa for siden:

HP er selvfølgelig neste på min leseliste også. :nemlig:


#10

frukt sa for siden:

Nei, men kunne godt gjort det.
Jeg vil også ha HP!


#11

nokon sa for siden:

Eg har forhåndsbestilt Harry Potter og synest posten er ekstremt treig.

Eg har lese ganske mykje dramatikk som student og noko i jobbsamanheng. Nå blir det lite av det, men eg kan og finne på å lese dramatikk før eller etter teaterbesøk.


#12

Darth sa for siden:

Nei, egentlig ikke. Jeg leser litt i jobbsammenheng, og synes det er helt ok, men setter meg vel i grunn aldri ned og leser drama for min egen skyld.


#13

Chanett sa for siden:

Kun i jobbsammenheng.


#14

Niobe sa for siden:

Jeg har lest mye Ibsen og Shakespeare. Vildanden har vært mitt favorittstykke siden jeg leste det for første gang på ungdomsskolen.


#15

Retz sa for siden:

Ja, det gjør jeg. Har lest hele Ibsen i sin tid. Og Nordahl Grieg.


#16

him sa for siden:

Jeg hadde ikke tid til å lese det (drar i morgen), men kjenner delvis handlingen fra andre hold enn lesing.

Ellers var jeg bare innom tråden for å fortelle dere at Ibsen er på deres parti: :humre:

Vi har fått en egen youtube-lenke med sammendrag som vi skal se i kveld. Tror spesielt for ungene at det kan være greit å se (selv om de faktisk kjenner musikken bedre enn meg.)


#17

Hondacrv sa for siden:

Musikken er jo nydelig, er det Grieg dei bruker i morderne oppsetninger no til dags?


#18

nokon sa for siden:

"Ett drömspel" av Strindberg er òg ein veldig god og lesbar dramatekst. Der har ikkje teknologien gjort det mogleg å følgje sideteksten før i nyare tid.


#19

Blondie sa for siden:

Jeg leser pensum og i forbindelse med jobb, aldri når jeg skal 'kose meg' med en bok. Litt rart egentlig, for jeg liker mange av stykkene jeg 'må' lese.


#20

IzziCreo sa for siden:

Ja, jeg har lest mye drama helt fra jeg var liten. Riktignok noen år siden nå, men har lest mye Ibsen, Shakespeare, Beckett, Falkberget, Tolstoj... Men det har nok mye med at jeg i mange år jobbet i bransjen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.