Eg har dårleg matlyst, lite ork til å lage mat og treng tips til rask, sunn mat, gjerne med lite/grove karbohydrater. Det blir mykje nøtter for å døyve sulten, men eg treng litt variasjon. Eg må jo spise, viss ikkje blir det ein endå meir negativ spiral. Så eg vil gjerne ha innspill til mat eg kan ha ståande, som ikkje krev noko av meg. Brødmat veks i munnen på meg for tida.
Handlelista mi så langt ser slik ut:
Epler
Bananer
Skyr i ulike variantar
Fjordland byggrynsgrøt
Byggrynslunsj
Mandler
Valnøtter
Andre forslag til ting det bare er å plukke fram frå skapet?
(Eg har ikkje overskudd til "Kok opp ei stor gryte med fænsi suppe og la stå i kjøleskapet, eller liknande).
Det var en artig kombinasjon - hvordan kom du frem til den? :knegg:
Jeg er så matlei etter 4 ukers ferie i sus og dus så jeg sliter veldig med å finne på middager - ikke mye til hjelp mao. men henger i tråden for gode tips.
Det er kanskje det aller minst energikrevende som finnes, å splæsje Thousand Island utover knekkebrød, siden knekkebrød ligger pent og sirlig ferdig oppskåret og klare i pakken sin, og så liker jeg kjipe billigdressinger, da.
Hender jeg spiser knekkebrød med ketchup også. Eller bare sennep. Man tager hva man haver, og jeg kan få fullstendig avsmak på alt av pålegg. Gjerne samtidig. Upraktisk fenomen. Vanlig brød kan være helt krise, det også.
Fem ferske, skylte gulrøtter er forsjempel helt optimal lunsj hvis man har hjemmekontor og ikke gidder å gjøre noe mer krevende enn å hente maten. :sparke:
Speltlomper med smøreost (meg) eller salami (storebror) har vært en gjenganger hjemme hos oss i sommer. Både storebror og jeg har en tendens til å bli skikkelig matleie, men akkurat denne varianten er så kjapp å lage og relativt grei kombinasjon av proteiner og karbohydrater til at vi ikke blir helt gale.
Tidligere har jeg også tydd til rett i koppen-supper. Sikkert ikke det sunneste, men kjapt laget og holder ihvertfall en stund.
Eggerøre med magerost (tubetypen med skinke). Det er i hvert fall nok proteiner. Jeg har kjøpt en egen liten stekepanne på Ikea til akkurat det formålet.
"Konseptet" er at man brekker seg av tanken på mat, at maten vokser i munnen på deg så det er umulig å svelge, at bare det å smøre på en brødskive føles fullstendig nyttesløst, at mat fremstår som et ekstremt ork, med den fantastiske bieffekten at man blir matt og slapp pga dårlig matinntak, noe som igjen gjør det enda vanskeligere å faktisk få i seg mat.
Nei, jeg tror virkelig ikke at det er kult. Men jeg tror det du beskriver der, er alvorligere enn hva «folk flest» kaller matlei, altså. Det handler vel mer om å snoke i skapene ved spisetider og ikke finner noe som frister. Ikke at man blir fysisk uvel av tanken på å spise.
Eg er det Mave beskriv. Eg orker ikkje mat, til slutt blir eg så slapp at eg ender opp med usunne løysinger. I dag blei det salte kjeks og melk med oboy. Men det handler om å ha mat som ikkje veks i munnen i hus.
Takk for tips. Knekkebrød med ketchup eller dressing skjer ikkje, men tubeost gjer same nytta.
Pudding-konsistens som chia-grøt og Cottage cheese slit eg med konsistensen på. Men elles noterer eg. Tørka frukt eller frisk frukt og bær, eller grønnsaker trur eg er ein god retning å styre inn mot.
Karbovennlig er det ikke, men jeg tyr til Rugsprø med en eller annen tubeost innimellom. Lompe eller knekkebrød med en stripe majones og et par skiver tomat funker også av og til. Ellers pleier jeg å lage en ganske stor porsjon pastasalat, eventuelt få sambo til å gjøre det hvis jeg ikke orker selv. Jeg mikser da kokt pasta, tomater, avokado, mozzarella, pinjekjerner eller chashewnøtter, ruccolasalat og kanskje noe Chorizo, pepperonipølse eller noe sånt. Jeg tar på en dæsj pesto når jeg spiser det. Salaten holder seg 2-3 dager i kjøleskap.
Lompe og ost blei løysinga i helga. Det funker. Det treng ikkje vere lavkarbo, men eg klarer å komme på usunne alternativ som får blodsukkeret raskt opp igjen, sjølv. Nå treng eg mat som held meg mett, for ustabilt blodsukker gjer ingenting betre når ein er litt på felgen.
Jeg spiste en sånn ferdig-salat fra Bama i går, med kylling og makaroni. Jeg spiste riktignok en brødskive til, men den holdt meg mett i overraskende mange timer. :jupp:
Banan er grei proviant. Metter godt og lett å "lage".har du prøvd den sukkerfrie sjokolademelka? Har hørt at den skal være god. Rugsprø med leverpostei.
En eller annen grynblanding med bær, toppet med biola. Enkel og lage til.
Hakke opp frukt og nøtter og blande i et beger med melonyoughurt.
Polarbrød med skinkeost.
Proteinbarer har jeg alltid liggende og tyr til når jeg ikke orker lage noe......
Nå har eg kjøpt melon, byggrynslunsj og - grøt, dei chia-kjeksa som blei anbefalt her og diverse tørka og frisk frukt. Trur eg er greit dekka, men forsett gjerne å komme med tips.
Hvis jeg ikke orker fikse meg mat, fordi jeg er alene, så spiser jeg makaroni med ketchup og ost. Eventuelt en hel pose mandler, hvis jeg har det i hus.
Jeg blir aldri kvalm av tanken på mat, bortsett fra da jeg var gravid. Da levde jeg på fiskepinner og potetmos. Poenget er vel å finne noe med nok næring, som er enkelt å fikse, og som ikke byr deg i mot. Er ferdigmiddager fra Fjordland et alternativ? Ellers er de ferdige suppene man finner i kjøledisken også et greit alternativ.
Kan signere på at det er helt grusomt. Vi var på en flott restaurant i Danmark i forrige uke- avlutningsmiddag og ble servert en gedigen buffet med de lekreste retter. Jeg klarte å trykke i meg 2 løkringer og 4 oliven - det vokste i munnen - normalt hiver jeg meg over slike buffeer, men kombinasjon mye mat i lengre periode, få faste tidspunkt for mat og at jeg er sliten resulterer i mat problemer. Så begynner panikken og brenner seg om jeg er syk - men det er det samme hver sommer og jul.
Føler for å si at jeg kan lage ordentlig mat, altså. Gjør det stadig vekk også. Men knekkebrød med Thousand Island er nå en gang bedre enn å ikke spise noe som helst, som da har vært alternativet.
nokon, handler du fortsatt via kolonial.no? Jeg pleier å finne okei greier under "middagsforslag femten minutter".
Jeg tror jeg må følge med i denne tråden, for jeg sliter i lange perioder med matlysten, og at jeg da tyr til raske karbohydrater i stedet for sunn mat, er totalt idiotisk når jeg trener målbevisst for å bli sterkere. Dessuten blir jeg raskt svimmel av å bli gående uten mat.
Knekkebrød med brunost er også OK, men det krever at jeg faktisk orker å fikse knekkebrød.
Ikke jeg heller. Det er bare når jeg er syk at jeg eventuelt ikke spiser. Men som regel spiser jeg greit da også, med unntak for halsbetennelse og omgangssyke, selvsagt.
Jeg skjønner ikke konseptet "ikke klare å slutte å spise når man er mett", men jeg har ikke for vane å stikke innom diettrådene for å poengtere det, egentlig.
Fjordland strever eg litt med fordi det gir assosiasjonar til sjukehusmat og ein periode eg trengde heimesjukepleie. Så det er inga god løysing. Det blir eg bare nedtrykt av.
Ja, vi gjer vekeshandelen der. Skal legge inn ny handleliste til i morgon, så eg sjekker ut middagsforslaga nå. Takk!
Eg synest budskapet mitt over her er så godt, at eg gjentek det. Dei har nokre sortar på meny, og sikkert i andre butikkar med litt utval, og på nettet.
Googla, det var dei eg trudde. Eg har smakt dei, men er ikkje så glad i dei. Lärabar derimot, som ein får frå iHerb, dei liker eg. Dei skal eg bestille.
Det går fint for meg, altså. Men eg skjønner og behovet for å presisere at det er noko anna enn å ikkje ha noko som frister å småspise i skapet. Det er meir ei slags konstant kjensle av å vere uvel og ikkje orke mat.
Jeg høyner med å også ha kjennskap til "slutter å spise fordi jeg er lei av å tygge, for mett blir jeg aldri". Måtte forklare min snart åtte år gamle sønn som etter tre ganger normal dose skiver mente han aldri kom til å bli mett at dette nok er noe han har arvet fra sin mor, som har det fra sin far. (min mor har aldri skjønt den der, men min bror og meg og min far har den av og til)
Min "orker ikke mat, men skal ikke spise snop og potetgull" forholder seg gjerne da til det med potegull=salt. Ostesmørbrød (med rette ingredienser er det salt) kan funke, spekeskinke kan jeg om så maule, men gjerne slenge på noe brød for å mette litt mer.
Spekeskinke, ja. Det glemte jeg. For meg er tingen å finne noe som jeg kan spise små biter av, helst mens jeg er opptatt av noe annet, og ikke tenker over at jeg spiser.
Jeg har alltid slitt med periodevis dårlig matlyst. Jeg kan gå en hel dag i et hus med fulle matskap, uten å få i meg noe som helst. Og jeg forstår at veldig mange aldri har hatt det sånn, og at det sikkert kan være vanskelig å se for seg.
Jeg kunne sikkert spist knekkebrød med dressing om jeg var matlei, det kombinerer lettlaget, ikke-tørt, lettspist, salt og ikke klin kokos bananas i forhold til sunnhet.
Ellers har jeg lite lyst på sunn mat når jeg har dårlig matlyst, dessverre, så forstår godt behovet for tråden.
Snacks-lyst har jeg jo stort sett, men ikke alltid MATlyst.
Jeg skjønte ikke konseptet før jeg ble utbrent. Den høsten klarte jeg ikke mat, gikk ned 8 kg på fem uker og spiste en banan om dagen eller noe sånt. Husker jeg var i dåp og brukte 3 timer på å få i meg en liten muffins av yndlingssorten.