Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp meg med forslag - lite karbohydrater og sukkerfritt?

#1

Høst sa for siden:

Jeg har ustabilt blodsukker. Hypotesen er at blodtrykket påvirkes av at blodsukkeret er ustabilt/mye insulinproduksjon. Jeg går på både Atacand og Selozok. Blodtrykket har vært ett problem siden midten av tenårene, og jeg er testet i alle bauger og kanter. Det som gjenstår nå er å se på blodsukkerkoblingen. Jeg kan ikke så mye om dette, men etter noen dager nå hvor jeg har vært svært obs på å unngå sukker, synes det å være merkelig effektfullt - i forgårs hadde jeg ei BT måling på 99/77. Det er veldig lavt for meg, hvor målet så langt har vært å holde det under 95-90 i undertrykk.

Jeg har nå skjønt at karbohydrater har noe med dette å gjøre også? Derfor skal jeg prøve å unngå mat med mye karbohydrater også en stund. Det er ikke snakk om noen form for "ekstrem" endring, bare en bevissgjøring på innholdet. Jeg har tidligere vært ovolaktovegitarianer i noen år, da var jeg enda ikke begynt på medisin, men husker at det føltes veldig bra i den perioden. Dog vil jeg ikke helt dit igjen. :)

Så, jeg trenger tips: Gode forslag til vanlig hverdagsmat som har lite innhold av sukker og karbohydrater? Fortrinnsvis sukkerfritt? Og - siden det er helg - finnes det noe som kan passere for godis som fyller kravene? Spiser gjerne jordbær og fløte (uten søtt på), er det greit? Noe annet godis som kan dekke litt søtsug innimellom? Mye sukkerfritt har ganske mye karbohydrater har jeg lagt merke til....


#2

Daisy sa for siden:

Jordbær og fløte er flott å spise sånn karbohydratmessig.

Ikke lavkarbo men karboreduserende er det i alle fall å spise tynne rugsprøknekkebrød med godt med pålegg på. (feks philadelfiaost og kjøttpålegg oppå)

Mørk sjokolade er mindre karbohydrat i.

Det var det jeg kom på for øyeblikket :knegg:

Cherrytomater! God snack.


#3

Erica sa for siden:

Ta en tur innom noen lavkarbobloggere du, der er det nok mange tips. Bringebær er lavt på karbohydrater. Det finnes jo type barer du kan kjøpe der de meste av karboene kommer fra kunstig sukker, det skal funke det også. Popcorn er ikke mye karbo i ift mengden, og baconchips finnes uten karboohydrater. Ellers kan man jo bake alskens da, ref de nevnte bloggene.
Til mat så er det lavkarbobrød å få kjøpt, rimi har et med veldig få karbohydrater. Baker man frøknekkebrød selv så får du det også lavkarbo, de blir veldig gode også.


#4

frukt sa for siden:

Bær har generelt lite sukker.
Ellers unngå poteter, kornprodukter, ris og belgfrukter.
Kan byttes ut med masse lavkarbo grønnsaker(rå, kokt, stekt, ovnsbakt).


#5

Skilpadda sa for siden:

Det er jo en smakssak om man vil bruke erstatningsprodukter (lavkarbobrød etc.) eller om man vil justere kostholdet sitt over på andre ting (spise mindre brød generelt). Gjetter at for de fleste er det greit med en kombinasjon - finn ut hva du synes det er greit å kutte ut, og hva du ønsker å finne litt mer lavkarbo versjoner av.

Jeg synes f.eks. det er ganske lett å droppe poteter og pasta til middag og så doble grønnsaksmengden i stedet, og å la være å spise brød ved siden av salaten til lunsj. Frokost er en utfordring for mange; jeg har landet på havregrøt (med store havregryn, havrekli og kuttet havre) som jeg blander med omtrent like mye cottage cheese. Det er litt karbo i havregrynene, men mye protein i cc-en, og så er det noe jeg uten problemer kan lage og spise hver eneste dag, i stedet for noe jeg bare gjør i en kort periode mens jeg "går på kur". Hvis du ønsker et tips til brødmat, så finnes det et glutenfritt knekkebrød nesten helt uten karbohydrater - Rimi selger det, det står noen ganger i knekkebrødhyllen og noen ganger i "glutenfri og andre dietter"-hyllen.

Jeg har ellers vennet meg til at mange ting ikke "skal" smake søtt, i stedet for å bruke sukkererstatninger. Bruker usøtede blåbær eller bringebær på grøt og pannekaker, spiser naturell yoghurt eller cc, bruker ikke søtning i te eller kaffe etc.

Når det gjelder snacks, inneholder nøtter mye mindre karbohydrater enn alt av potetgull og maisbasert snacks. Hvis du tar en del nøtter i snacksskålen og en del grønnsaker (gulrøtter er veldig godt sammen med nøtter, synes jeg), kan du lage deg en ganske diger skål uten å fylle på med alt for mye fett.

Husk at frukt og fruktjuice har mye karbohydrater. Bær har mye mindre karboinnhold hvis du vil spise noe sånt - og hvis du er vant til å drikke juice, går det kanskje an å venne seg til å blande halvt om halvt med boblevann?


#6

frukt sa for siden:

Til frokost går det i egg tilberedt på forskjellige måter stort sett. Med grønnsaker og kjøtt/fisk av noe slag til. Men jeg blir aldri lei av egg da.


#7

Susse sa for siden:

Du får strålende råd av Skilpadda over her.
Jeg lever moderat lavkarbo (Fedon) og til kos blir det gjerne sukkerfri sjokolade med 85% kakao, skyr med masse bær, nøtter eller spesialprodukter for lavkarbokosthold (kjeks,barer, snacks) Jeg spiser ikke vanlige melkeprodukter eller mel i noen form utover litt store havregryn. Fastende blodsukker har gått fra 7 til 4,2 på 6 mnd.
Jeg spiser ikke druer,banan eller vannmelon, ellers alt av frukt (helst bær) men ikke utenom måltid, og alltid sammen med protein.



#9

Polyanna sa for siden:

Jeg syns det er en ekstremt forskjell mellom å leve moderat lavkarbo (som det høres ut som om du er ute etter) og å gå for ketogen diett, så vær obs på det når du leter etter tips. Å leve moderat lavkarbo er ikke så vanskelig, når man har lest seg opp litt. Å gå på ketogen diett er veldig krevende.

Du er altså ute etter å redusere RASKE karber, ikke alle karber, virker det som. Skilpaddas råd er spot on.

Du vil altså redusere:

  • Hvetemel (men ikke så mye grovt mel)
  • Sukker
  • Ris og pasta
  • Poteter og rotfrukter som gulrot (men ikke like mye som ris og pasta, tror jeg?)

Og så vil du øke protein, og øke mengden sunt fett noe, uten å gå bananas i fettet. Husk at de som lever med fri flyt av bacon og smør og går ned/har positiv helseeffekt av det, lever ketogent (og må være disponert for at det er riktig for dem, er min personlig synsehypotese).

Det høres ut som om du burde komme greit unna med noe karbohydratholdig mat som fiberrike knekkebrød, havre, supergrovt brød, etc. ut fra det du beskriver.


#10

Lille meg sa for siden:

Angående sukkerfritt som er full av karbohydrater: Vær klar over at mange kunstige søtstoffer inneholder såkalte "sukkeralkoholer" (som er en del av karbohydrat-regnskapet) som ikke fordøyes i kroppen og som dermed ikke påvirker blodsukkeret.

Vær klar over at dette er lakserende i store mengder. Dette er en klassiker:

www.reddit.com/r/tifu/comments/30iplc/tifu_by_eating_gummy_bears_on_a_plane/


#11

Varta sa for siden:

Jeg levde sukker- og melfritt en periode, blant annet i jula, pga svangerskapsdiabetes. Det beste snopet jeg lagde var marsipan på mandelmel og sukrinmelis. Begge deler fins på helsekost. Hadde i en liten skvett whisky for smaken og dyppet i mørk sjokolade. Sånn til kaffen kan man lage veldig gode biscotti med mandelmel og sukrin også, min favoritt var med sitronskall og pistasjnøtter. Ellers spiste jeg veldig mye avocado og egg med røkelaks, det blir man naturligvis lei av etter en stund, men det går an å ha det som fast helgefrokost, for eksempel.


#12

Honda sa for siden:

Når du leser innholdsfortegnelse så står der karbohydrater 100 g for eks å under stor det karbohydrater sukkerarter og det er rent sukker . Jeg som ikke tåler fruktose og sukker så bra må holde meg under 10 g per 100g på sukkerarter

Masse proteinbarer og sånt består av bare sukker :sur:

Masse grønnsaker er full av karbohydrater , eks Søtpotet :/

Sett på lav foodmap? Det er genialt

Lykke til :)


#13

Bokormen sa for siden:

Blomkålmos eller -ris er veldig godt synes jeg. :) Smaken på mosen er ganske nøytral, men kan gjerne til settes hvitløk, løk, krydder, kremost osv.


#14

Milfrid sa for siden:

Jeg kan anbefale boka "lavfoodmap, en komplett håndbok for deg med sensitiv mage". Det er ikke en slankebok, men en bok om hva som kan gi mageproblemer.

Selv har jeg ikke IBS (som er det lavfoodmap i utgangspunktet er for), men har fjernet tykktarm/endetarm, og har mye urolig mage på grunn av det. Har fulgt rådene i denne boka og magen min er plutselig blitt stille! Testet ut med burger med brød her forleden, og da ble det full krig (lyder mens det fordøyes).

Det fine med denne boka (synes jeg) er at den er tydelig på at man ikke skal kutte ut alt, men bare de tingene man reagerer på. Den anbefaler en streng diett og så at man hit program reintroduserer mat for å finne de som trigger symptomene man vil unngå.


#15

GinaK sa for siden:

KAn det være en ide å laste ned en app som viser næringsinnhold? Bare sånn for å bli kjent med matvarene.

For meg var det en vekker å se næringsinnholdet i maten jeg oftest spiser så jeg har helt sluttet å spise enkelte ting.
Måler ikke lengre hva jeg spiser men synes den var fin når jeg begynte med kaloritelling.
Brukte appen Lifesum. Det finner sikkert flust av tilsvarenede apper.


#16

Señora sa for siden:

Jeg vil foreslå noe som jeg synes er veldig godt og som er karbovennligish. Bær i alle former er ganske ok karbomessig, samt kesam med vanilje/lime/bringebær/jordbær+rabarbara er veldig godt om man lever moderat og utgjør en skikkelig god dessert.

Hvis du vil ha et godt mellommåltid/frokost/kvelds, bruk Cottage cheese, kesam med smak og bær. Mettende og veldig godt. Hakkede nøtter oppå gir god smak og metter også.


#17

Høst sa for siden:

Tusen takk for mange gode tips! :blomst:

Nettopp - tror jeg? :lol: Poenget er absolutt ikke å gå over til lavkarbodiett eller ketogent kosthold eller slikt, jeg trenger bare å redusere alt som påvirker blodsukkeret mitt. Og jeg har skjønt at karbohydrater har noe med saken og gjøre, men uten helt å skjønne hvordan. Hypotesen er at høyt blodsukker medfører mer insulin, som igjen krever bla adrenalin. Da går blodtrykket opp. Lavt blodsukker = lite insulin = lite adrenalin etc. Da går blodtrykket ned. Vi vet at jeg har lett for å få mye adrenalin, men jeg er sjekket for svulst etc relatert til dette.

Så -

Jeg bør se etter langsomme karbohydrater dersom jeg skal spise slikt, og da snakker vi grovt mel, grove brød etc?

Raske karbohydrater er loff og slikt?

Ellers unngå tilsatt sukker og typisk annen sukkermat som godis etc?

Unngå fruktsukker, type juice, banan, etc.?

Noe mer som innvirker på blodsukkeret?

Fant forresten denne tabellen som er fin; treningstips.org/karbohydrater-tabell/ Skal også laste ned app for å få opp innhold enklere. :)



#19

Milfrid sa for siden:

Det stemmer, men det er bedre å bruke glykemisk belastning, da glykemisk indeks sier noe om stigning beregnet ut fra at man spiser matvaren alene, og det gjør man jo sjelden. Dessuten skal man feks spise relativt mye feks gulrøtter for å komme opp i dem mengden karbohydrater indeksen er basert på.

diabetes.no/kosthold/hva-inneholder-maten/karbohydrater/glykemisk-belastning-gb/


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.