Jeg har nesten 5 kg rips (og litt solbær og blåbær) i fryseren. Vi spiser ikke så mye syltetøy/gele, og i hvert fall ikke av rips, så da blir det saft.
Jeg har aldri laget saft før.
Hva slags flasker er best å bruke til saft? Kan slike fra Jernia brukes eller kommer det luft inn der?
Hvordan hindre at det kommer mugg i saften? Konserveringsmiddel?
Putte alt i kjøleskap eller fryse ned og ta opp etter hvert?
Hvor mye saft får man ut av 5 kg bær? Har ikke saftkoker, men sileklede.
Jeg kokte saft på seks liter rips her om dagen, og fikk tre liter saft. Brukte sileklede. :jupp: Helte på varme, rene glassflasker, og det forsvinner så fort at det ikke er noe poeng i å fryse ned. (Fryser heller ned en haug med rips og lager ny saft til jul, tenkte jeg.)
Hell så mye som mulig på hver flaske, minst mulig luft.
Jeg har saftkoker.
Og glassflasker lik de du linker til
Ettersom jeg brukte brusflasker sist. Men fra saftkoker tappes saften varm. Kokvarm. og når plast blir varm nok..... krymper den på et blunk. Da får man ei miniflaske på ca en liter i stedet for halvannen. Og kokende saft på hånden som gir brannsår, siden det var ganske nøyaktig akkurat så mye saft i den som det var mulig å få det sekundet den krympet.
Så derved insisterte mannen på glass til neste gang. Skal nok koke saft til uka, masse, masse, masse moden rips i hagen :)
Også har jeg litt atamon i den jeg da, det har jeg lært av mamma. Oppbevarer i kjelleren og holder da fint
Vi bor i nytt hus og her er det masse ripsbær. Hvordan koker dere saft? Må vi ha spesialutstyr?
Når dere fryser rips, gjør dere noe spesielt med den eller fryses den som den er?
Det trengs ikke spesialutstyr for å koke saft nei. Ei litt stor gryte og et sileklede (kan bruke sånn gaz-kjøkkenhåndkle oppi et dørslag for eksempel. Trenger ikke kjøpe spesialutstyr.
Koke opp bær med litt vann (oppskrifter finnes på nett mtp forhold bær og vann) og la det koke til du ser at det har saftet seg (bærene er innskrumpet). Sil gjennom klede. Kok opp saften og tilsett sukker.
Med saftkoker går det kjappere når det er større mengder, men å koke og sile er ikke mye arbeid det heller.