Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Stranger things - aldersgrense?

#1

Tangerine sa for siden:

Vi skal akkurat til å slå på denne sammen med ungene. Vil den slå an for lite skvetne unger på 10 og 13?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg mener en 10 åring er for ung, på generelt grunnlag.


#3

Tangerine sa for siden:

Vurderer fortløpende. :)


#4

Anne C sa for siden:

Helt enig. Ikke at jeg er noen målestokk, men jeg synes den er creepy, og kommer ikke til å nevne den for sønnene mine.


#5

Darth sa for siden:

Jeg anbefalte den til en kollega, og hun sa at mannen hennes sa at jeg måtte slutte å anbefale så skume serier, han ble så redd om kvelden.

10 år er for ungt.


#6

Tallulah sa for siden:

Common Sense Media sier at den passer for 14+. Det er selvsagt individuelle forskjeller på barn, men det er ikke en serie myntet på barn. Det bruker jo mange elementer fra grøssere.


#7

Nera sa for siden:

Jeg syntes selv den var for creepy, og ville ikke vist den til en tiåring uansett om h*n er skvetten eller ikke.


#8

Skilpadda sa for siden:

Den var helt på kanten for vår trettenogenhalvtåring, og han pleier å være omtrent midt på aldersanbefalinger, så 14+ høres rimelig ut. Generelt sett.


#9

Tangerine sa for siden:

Etter å ha serr første episode er jeg enig med dere. Trettenåringen får se. Virker som en bra serie.


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg trodde den var mer Goonies og foreslo at vi kunne se den med vår (skvetne) 11-åring. Høvdingen som hadde sett første episode då sånn her ut: :sjokk: :what: og lurte på om jeg var helt gal. :knegg: Nå har jeg sett selv og skjønner hva han mener. :knegg:


#11

Tangerine sa for siden:

Blir den verre etterhvert? Sønnen min syns forøvrig kyssing er noe av der verste som kan vises på skjerm. :lol:


#12

Najade sa for siden:

Den er ganske mørk synes jeg,

Spoiler
med barn som eksperimenteres med

#13

løve70 sa for siden:

Jeg synes ikke den var noe særlig skremmende og hadde uten tvil latt snart trettenåringen se den.


#14

D'Arcy sa for siden:

Jeg tror nok den hadde blitt i heftigste laget for min trettenåring. Utfordringen er litt at hovedpersonene er barn og at det da plutselig blir vel lett å identifisere seg


#15

Skilpadda sa for siden:

Det er primært den første episoden som er sånn skrekkfilm-skummel. Resten av serien er dyster og grim, med mange skumle scener, men også mye som bare er spennende - det er liksom som om den er sstt sammen av flere ulike genrer. Poden likte den veldig godt, og mente den var ordentlig skummel, men ikke for skummel.

(Det er ikke veldig mye kyssing, men litt blir det. :humre: )


#16

Kaija sa for siden:

Jeg syntes ikke den var så skummel, og jeg er ikke glad i skumle filmer og serier. 5. klassingen min får ikke se ennå, selv om jeg tror han hadde taklet det greit. Jeg har anbefalt serien til ungdommene mine på 14 og 16.


#17

Filifjonka sa for siden:

Jeg har sett noen episoder sammen med sønnen min på 14,5. Ingen av oss opplevde den som skummel. Spurte ham nå: Ikke skummel i det hele tatt, syntes nå han. For min egen del tror jeg det er elementet av det overnaturlige som gjør det - jeg er mye mer skremt av ting som kunne vært virkelige.


#18

Tangerine sa for siden:

I tillegg til at den kan virke skummel på noen, var det også direkte skyting av mennesker (noe jeg ikke liker at spesielt tiåringen min ser på). Det kom veldig plutselig i den første episoden.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Jeg syntes det var mer komedie enn skrekk og skjønner ikke at noen kan synes denne var skummel i det hele tatt? Men jeg er nok altfor herdet. Jeg hadde ikke hatt skrupler med å vise den til ungene, men de er jo akkurat like meg der.


#20

Tangerine sa for siden:

Vet at du er ganske herdet, ja. Og trettenåringen min syns dette var helt ok (men spennnde) å se på. :)


#21

Mex sa for siden:

Du er nok herdet.
Hadde jeg latt snart 10-åringen vår se den, så hadde han nok hatt mareritt i flere uker etterpå.
Den er mørk, man kan skvette en del, og det er noen skumle og brutale scener.


#22

Skilpadda sa for siden:

Apropos Stranger Things: Jeg synes den tok opp flere helt genuine temaer og problemer som vi snakket med Poden om i etterkant, sånn i tillegg til det åpenbart overnaturlige monsteret. Det virkelige monsteret i serien er jo

Spoiler
"doktoren" som eksperimenterer på Eleven, og det er lett å se, og å kjenne igjen når man har hørt litt om tidlige uetiske eksperimenter og generelt om å bruke mennesker som "råstoff".

Men det kanskje aller mest realistiske og farlige monsteret, for en tenåring som vokser opp i dag, er det tankesettet som gjør at

Spoiler
Steve og vennene hans begynner å male ekle ting om Nancy på vegger rundt i byen etter at Steve tror at hun har vært utro med Jonathan. Det snakket jeg med Poden om etterpå, det at en del gutter og menn åpenbart føler at de eier kjæresten sin, og at dersom hun sårer ham eller bare gjør noe han ikke liker, så synes han (og noen gang vennene hans) at det er helt rimelig å ta igjen med både vold og annen trakassering - for eksempel ved å spre stygge rykter eller intime bilder på nettet. Og at det er viktig å være bevisst på den måten å tenke på, slik at man husker det dersom man selv eller en kompis blir veldig sint og såret og ønsker å hevne seg.

(Det kanskje aller fineste ved slutten på serien synes jeg var det at Steven innså hvor urimelig han hadde vært, at han ba både Nancy og Jonathan om unnskyldning, syntes det var greit at de to var venner, og at han åpenbart var med på å gi Jonathan et nytt kamera i julegave.)

Ellers er jo også det som driver mobberne et slags realistisk monster.

Spoiler
Det som gjør at relativt vanlige gutter kan true en jevnaldrende til å hoppe utfor et stup - det ville jo tatt livet av Mike dersom ikke Eleven hadde grepet inn.

#23

Mex sa for siden:

Det har du helt rett i, Skilpadda. De temaene du nevner her syns jeg belyser situasjoner som våre barn nok vil komme i. Og jeg syns på mange måter at serien adresserer dem bra.
Jeg tipper at det siste punktet kanskje blir et tilbakevendende tema i sesong 2.


#24

Najade sa for siden:

Veldig enig i din gode analyse, Skilpadda!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.