I ferien nå har vi flere ganger hatt med oss ungene ut på restaurant, både her i Norge og i Danmark. Og det er det samme som går igjen; søppelmat.
Jeg ser også at det har vært litt skriverier om dette i avisene; og flere restauranter sier at de ikke vil ha egen barnemeny, men tilby mindre porsjoner av hovedmenyen. En god tanke, men med et ekstremt kresent barn i hus savner jeg enkle, sunne alternativer. Hvor man kan feks velge kjøtt/fisk og grønnsaker til.
Jeg husker i fjor, da var vi på en thai restaurant i USA. De kjørte med prinsippet mindre retter av det som var på menyen, men de spurte hvordan barnet ville ha maten; med saus/ uten saus/saus i skål ved siden av/blanding av grønnsaker eller helt rene. Gutten har aldri vært så lykkelig før, når han fikk bestille laks med ris og brokkoli, akkurat slik han ville ha det.
Dette er noe jeg skulle sett mer av.
Eller hvis man vil ha barnemenyene, så tilby noen rene grønnsaker ved siden av. Pommes frites med pølse blir liksom hakket bedre med en dæsj gulrøtter til.
Er det bare jeg som savner litt bedre alternativer på barnemenyene?
Med tanke på hvor forskjellige mine barn er er jeg ekstra glad hvis de har begge deler på menyen. Min mellomste er superkresen og det å være på ferie og skulle spise flere måltider ute av huset kan være et mareritt. Pommes frites er en av få ting han er villig til å spise, så det er fint at de har på menyen. Grønnsaker ville han bare fnyst av. De to andre spiser det meste og i sommer valgte de oftere andre retter enn hamburger/pølser fra barnemenyen. Så jeg tenker, ja takk, begge deler.
Jeg blir helt deppa når det bare er pølser og pannekaker på menyen. :sur: En burger kan være greit hvis den er laget av ordentlig kjøtt, og pastaretter er også helt ok. Mange barn spiser laks, så hvorfor i all verden er ikke det en del av barnemenyen oftere?
Nå begynner mine å bli så store at de gjerne spiser vanlige voksenretter uansett, da. :ruinert:
Jeg er helt enig, men de gangene vi har bedt om noe sånt, har vi jo fått det. For eksempel be om å få bare kjøttet uten saus, eller (standardbestilling) hamburgeren helt uten grønnsaker eller dressing. Jeg skulle jo tro at de fleste steder fikser noe sånt dersom man ber om det?
Men enig i at det gjerne kunne stå på menyen. Om så bare "Du kan bestille en liten porsjon av en hvilken som helst hovedrett, og velge selv hvilket tilbehør som skal være til."
Vi har erfart at hvis man spør, så er mange restauranter villige til å tilpasse. Altså at vi får kjøpe halv porsjon fra voksenmenyen til halv pris. Ungene mine liker slike restauranter best. Ellers bestiller de ofte voksen porsjon isteden. Det blir ganske dyrt, men jeg vil at de også får spise det de har lyst på når vi spiser ute.
Eataly har fast policy med halv porsjon til halv pris.
Yaya's fikser nøyaktig det de vil ha (knerten vil ha stekt kylling med nudler med sterk saus).
Mine på 11, 8 og 4 spiser alt mulig, med unntak av voksen-sterk mat (og 4-åringen "elskar ikkje paprika"), så vi bestiller så og si aldri barnemeny til dem. Vi var i Skottland på ferie i år og der fikk de mindre porsjon voksen-mat til redusert pris veldig mange steder.
Vi spiste blant annet vietnamesisk, indisk, italiensk, vegansk og spansk. Og skotsk.
Ja, det burde stå på menyen, for det er jo ofte mulig. F.eks. så serverer vår lokale pakistanske restaurant grillkylling til barn, men Hiawata er veldig glad i tandoori. Så da spurte jeg om han kunne få tandoori i stedet, og det var ikke noe problem.
Jeg syns noen steder er veldig flinke på det, mens andre er helt begredelig dårlige.
Ja, noen steder fungerer dette. Vi var feks på Fridays, da spurte vi om det ikke gikk an å få en mindre porsjon av en kyllingrett, det gikk ikke. Vi måtte uansett betale full pris. Slikt irriterer meg.
Enig. Akkurat det ser jeg er fordelen med å bo i Oslo. Det er mange fine spisesteder her som mer enn gjerne tilpasser. Etter jeg flyttet hit har jeg helt sluttet å spise på Fridays og Egon.
Jeg synes det er ganske enkelt å få tilpasset mat til ungene, men det finnes steder hvor de er vrange.
Vi er såpass vanskelige at vi ber om både tilpasset Pga smak og allergi. Det ordner seg stort sett, men det er lettere på steder med litt erfaren betjening både i restaurant og på kjøkken.
Kyllingfilet med ris eller potet er det veldig greit å få mange steder.
Ungene mine velger som oftest hamburger når vi spiser ute(evt pizza om vi er på ei pizzasjappe). I sommer var vi innom en type veikro og de bestilte barneburger. De liker salat og sånn på burgeren, men før jeg rakk å spørre om de kunne få det så understreket dama i kassa at det ikke var mulig å få noe tilbehør til burgeren. Det overrasket meg.
Enig. Sist spiste vi på Celcius fordi der var maten hjemmelaget og samme til barn og voksen.
Vi unngår kjederestaurantene, såkalt barnas favoritter. Når vi spør så får vi halve porsjoner og modifiseringer. Nå er vi ekstra bortskjemte etter Kroatia ferie hvor servitørene har anbefalt halve porsjoner, deling og tom lage pizza 50/50.
Små porsjoner av voksenmat hadde vært krise i hvert fall for det ene barnet her. Vi er fortsatt der hvor vi er glade for at de faktisk spiser noe som helst når vi spiser borte, så da svelger jeg kamelen som heter "barnemeny" selv om jeg pre-barn rullet både lenge og vel med øynene over den. På et hotell i Göteborg i sommer serverte de faktisk bolognese laget fra bunnen av til barna, og da ble jeg skikkelig glad. :)
Men jevnt over bedre kvalitet på barnemenyene hadde vært en fordel, helt klart, og om de hadde servert laks, hadde det (mest) kresne barnet her blitt overlykkelig.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.