Jeg skal ha med en kake på jobb en dag, men en av de andre der spiser for tiden gluten-, melk- og eggefritt. Jeg må innrømme jeg ikke tror jeg eksperimenterer med en kake som dekker det behovet, men finnes det noe jeg kan kjøpe til henne som hun kan få mens vi andre spiser kaka jeg har bakt? Noen type is? Eller noe annet?
Soya- eller risis på boks (risisen smaker vann, soyaisen er mye bedre) finnes i de fleste større matbutikker nå. Ellers har du Hildekaken, en sjokoladekake fri for "alt" som ligger i frysedisken. Jeg synes ikke den er så god, men de fleste andre digger den visst. Jeg kjøper den i nøden om ungene skal i bursdag etc og jeg har glemt å fylle fryseren med kake, men den er grøssedyr.
Ellers lager jeg alltid denne i selskaper og folk spør alltid etter oppskriften, den smaker helt vanlig saftig sjokoladekake og ingen merker at den er uten egg og melk, faktisk har flere fått sjokk når jeg har sagt det. :knegg: Min cøliakervenninne bytter ut hvetemelet med glutenfritt bakemel.
En god sorbet, fra Kulinaris, feks? Eller fruktsalat om hun tåler det, ja. Evt en litt fin, melkefri sjokolade. Hildekaken og soyais er bare sånn passe gode erstatninger, synes jeg.
Kommer jo litt an på smaksløker da. Jeg blir myyyye mer lykkelig om jeg får Tofuline-soyais enn sorbet. Mye fordi sorbet er noe restauranter og lignende alltid slenger etter veganere og allergikere. Det og fruktsalat. Men det er jo en smakssak. :)
Helsekost. Se feks. etter iChoc, de er veldig gode. Den med appelsin og karamellisert mandel er nom! Eller Moo Free. Eller Vego! Den er dyr og diger, men veldig god. Ritter Sport med marsipan (rød pakke) er også melkefri og god. Usikker på gluten i den da.
Det er såpass innsnevrende å lage noe som er både gluten-, melk-, egg- og fruktfritt at du burde nesten ha spurt henne hva hunanbefaler deg å lage, tenker jeg. Spiser hun kanskje sojafritt også? Mange som spiser melkefritt gjør det.
Både fordi du risikerer å lage noe hun egentlig ikke liker, som jo kan være litt kinkig (eller kanskje hun ikke har lyst på, men det blir vanskelig å si nei), og fordi du kanskje kan spare deg for en del innsats ved at hun gir deg en enkel løsning eller en oppskrift hun vet funker.
(eller vet at hun sier hun tar med seg noe selv :sparke: ).
Hun sa vel at hun ikke hadde behov for å eksperimentere så veldig. ;)
Enkel løsning er jo posekake, Regal er uten egg, melk og gluten, men ellers blir det fort ris av havre, ris eller soya. Jeg tror kanskje jeg ville sjekket med henne hva som er ok, hvis hun har litt sammensatte intoleranser eller er på eliminasjonsdiett kan det være en del ting som ikke funker så bra. Jeg blir alltid superglad når folk tar seg bryet meg å skaffe meg noe, men det hender ganske ofte at det er en ingrediens i som ikke funker, og så spiser jeg likevel for å være grei når de har tatt seg bryderiet, og blir dårlig.
Jeg hadde tatt med litt ulike iser (en sorbet, en soya- eller ris-is og evt. også en vanlig fløteis), kjøpt en melkefri sjokolade og hakket opp, litt fruktsalat, litt hakkede nøtter, litt karamellsaus etc. og latt folk sette sammen sin egen is. Også godt med knust grahamkjeks, de finner man ofte gluten- og melkefrie varianter av i allergihylla.