I dag har vi slike nyperoser som er på rød (eller gul?) liste. De tåler veldig bra å være helt ved sjøen. Dette er i Oslo-fjorden så det er litt brakkvann, men relativt salt.
Det er ikke alt av planter som tåler å være så nær sjøen og det kan være hard vind og sjøsprut her. Noen ganger er også vannet skikkelig høyt.
Egentlig har jeg lyst til å ha noe som ser naturlig ut her, men hva tåler å være her? Om vi fjerner det og ikke planter noe så kommer det å vokse opp brennesler og annet rask der.
Er det noen som har noe innspill? Gjerne med bilder.
Helt nede ved vannet hos meg lar jeg bare ting vokse som allerede er der, så jeg har ikke så mye tips, dessverre. Men følger med her, synes ikke alt som vokser der, er like vakkert. Vi har forresten ikke brennesle helt nede ved vannet. De vokser ikke før 12- 15 meter unna.
Jeg må ikke, men jeg er virkelig ikke venn med dem. Midt i dem går det en sti og jeg ripe topp leggene mine om jeg ikke klipper dem hver sommer. I tillegg kommer det en gravemaskin dit av andre årsaker snart og da får jeg fjernet de fleste på et blunk, men mannen min vil at vi skal plante noe annet med en gang.
Den nyperosesorten er man vel ganske hypp å å bli kvitt? Men den vokser villig i saltvannsklima, det skal den ha. Hva med noen høye gress- og stråplanter, kan det være aktuelt?
Ja, den skal man helst fjerne og det liker leggene mine også. Gress- og stålkanter er absolutt aktuelt, jeg vilegentlig gjerne ha noen planter som vokser vildt så at det ser mest naturlig ut.
Hm, jeg kom på noe. Ramme gård på Hvitsten åpner igjen i år, går dt an å rett og slett ta en prat med en av gartnerne der? De er jo opptatt av bærekraft, og vet mye om hva som vokser naturlig langs Oslofjorden. Kanskje de kan plukke ut noen planter som det ikke er fare for at sprer seg, finnes naturlig i floraen, og som har høyde og vedlikehold som du syns passer?
Strandnellik, diverse gress- ungplanter. Kanskje det er mulig å få tak i frøblanding til sjønær eng? Vi har plen som vi klipper, som ellers fort blir til eng, nederst ved vannet hos oss. Der vi ikke klipper vokser det masse fine engblomster hele sommeren, ville erteblomster, kløver, prestekrager, storkenebb etc.
Alle disse blir jo busker, da. Jeg har svartsurbær og snøbær på eiendommen min ved sommerhuset. Noe svartsurbær vokser på en hylle i svaberget bare en meter fra vannet, snøbærene er litt lenger unna. Det er fine busker, men de vokser veldig fort - jeg klipper ned masse hver eneste sommer. Men det kan ha noe med klima å gjøre, alt vokser mye villere og fortere inne i fjordarmen på sørlandet enn det gjør her hjemme - som du jo vet hvor er. :ja:
Hvor stort område snakker vi? Vil du heller ha eng, eller vil du ha busker over hele?
Mannen vil ha busker som tar vind, jeg vil ha eng eller litt mer naturlig beplanting. :knegg:
Jeg må ha noen buske. Helst bare på det ene området som kanskje er 3 meter langt. Resten håper jeg å kunne plante noe mer naturlig på. Resterende er opp mot 10 meter langt.
Ting tar litt tid, men nå har vi bygget ut huset og en landskapsarkitekt har tegnet tegninger. Jeg ser mannens poeng med å ha en busk som tar litt vind, i hvert fall så lenge man ser over dem. Landskapsarkitekter anbefaler tindved og slåpetorn som holdes nede med klipping. Er det noen som har erfaring med dem? Ellers er det planlagt mye strå og mer naturlig beplanting.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.