Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmehjelptjenester - når har man krav på det?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er ikke særlig bevandret hva gjelder rettigheter, trygdeytelser og denslags. Jeg tenkte derfor å høre om noen her inne har kjennskap til det jeg lurer på.

Altså, hvis en familie med små barn opplever at den ene forelderen må være sengeliggende i et halvt år, har man da noen mulighet til å få hjelp til praktiske gjøremål? Det vil da altså være én funksjonsfrisk forelder, og en forelder som ikke trenger pleie men som ikke kan bidra med noe som helst (sengeliggende svangerskap). Finnes det noen støtteordninger for f eks husvask, matlaging og slike ting?


#2

Miss Norway sa for siden:

Veldig lite dessverre. Den gode gamle "husmorvikaren" er jo borte vekk. Barnevernstjenesten kan av og til være behjelpelig, men i det store og hele er man veldig avhengig av hjelp fra omgivelsene. Og dersom man ikke har familie eller venner fordi man feks er nytilflyttet... ja da har man et problem. Men barnevernet kan som sagt fikse noe av og til.

Varierer nok fra kommune til kommune.


#3

DM sa for siden:

Mannen kan få en stønad for hjelp han må gi til ektefelle ifht personlige ting som å kle på seg, dusje seg, lage mat ol. Men ingenting utover det er jeg redd. Hvis det skal gies hjelp ifht barna kan barnevernet kobles inn, men stort sett er de ikke så villige til å tre til med mindre ungene tar skade av ståa.


#4

Pepper Lemon sa for siden:

Takk for svar, Miss Norway! Det var jo som jeg trodde, egentlig. Du kjenner vel ikke til om det finnes slike tjenester man kan kjøpe? Jeg tenker da ikke på vaskehjelp, men matlaging og generelle husarbeidsting?


#5

Pepper Lemon sa for siden:

Takk, Desembermamma! Å trekke barnevernet inn høres litt voldsomt ut. Så det ville neppe blitt aktuelt.


#6

DM sa for siden:

Hvis mor trenger det kan personlig assistent være en løsning (hvis ikke mannen kan/vil/ er ønsket som hjelper)?


#7

Pepper Lemon sa for siden:

:eek: Desembermamma, det der var jo rett og slett fantastisk! Tusen takk! :blomster:


#8

Pepper Lemon sa for siden:

Mannen er såklart ønsket som hjelper, men det blir i overkant mye for ham å ta absolutt alt. Det gjelder jo om å ikke ødelegge ekteskapet også ...


#9

Isolde sa for siden:

Ellers så kan man jo ansette mother's help, som er det samme som en aupair bare at de kan jobbe lengre dager og kan ta større del av husarbeidet osv.


#10

daffy sa for siden:

Jeg kjenner heller ikke særlig til trygdeordningene. Men det var vel slike oppgaver husmorvikarer kunne settes inn på før i tiden, ja.

Har dere mulighet til å leie ut hybel der der bor nå? Kanskje en student kunne være interessert i billig leie mot litt matlaging og husarbeid? Eller en au pair, selv om oppgavene da vil være litt på siden av hvordan au pairordningen er tenkt? Eller kanskje naboens aupair er interessert i ekstraarbeid?


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Mother's help skal jeg sjekke ut. Ukjent for meg - takk for tips!

Hm ... Leie ut kjelleren til student kunne jo gå an. Men det var det der med å ha fremmede i hus da. Skal tenke litt på den. Au pair må kanskje også bo her da? Det kunne dog vært til god hjelp. Har du peiling på hva det koster å ha au pair? Det er ikke mange timene vi trenger, middag hver dag, klesvask og husvask er det eneste.


#12

Irma sa for siden:

Dersom man trenger hjelpetiltak på grunn av foreldrenes behov for avlastning (ikke barnet i seg selv), så er ikke barnevernet riktig instans. Da er det sosialtjenesten evt. annen kommunal instans.


#13

DM sa for siden:

Ja, nettopp.


#14

Sitron sa for siden:

Den gamle husmorvikaren er ikke borte, de har bare gjemt den godt. Man kan fremdeles søke om husmorvikar via et eller annet organ, muligens det var sosialkontoret. Det er derimot ikke særlig lett å få til, spesielt om man har en funksjonsfrisk og pass til barnet. Jeg tviler på at et halvt år i senga kvalifiserer.

Jeg fikk hvertfall ikke en dritt hjelp til noe som helst da både Iben og jeg var syke. Men ta kontakt med en sosionom og hør.


#15

daffy sa for siden:

Jeg har ingen erfaring med au pair selv, kjenner ordningen mest fra lunsjborddiskusjoner med kollegaer som har hatt utallige au pairer. Tror det koster rundt 3000 i mnd.

Jeg har også hørt om at to familier deler en au pair, da trenger jo ikke au pairen bo hos dere hvis dere er heldig.

En tidligere studievenninne bodde gratis hos en familie med husarbeid som mottyelse. Det fungerte visst veldig fint.


#16

Miss Norway sa for siden:

Sitron: sosionomen på avdelingen vår sjekket nylig, og fant ut at ordningen ikke eksisterte lenger. Men som sagt, kommunale tilbud varierer jo.


#17

Sitron sa for siden:

Nei, det eksisterer som sagt ikke slik det gjorde i gode gamle dager. Men i Bergen har de hvertfall et slikt tilbud fremdeles.


#18

annemede sa for siden:

I en kommune på Jæren skal det etter sigende være et tilbud ala husmorvikaren som stepper inn ved fødselsdepresjon bl.a.


#19

Irma sa for siden:

Homestart? Det har de i kommunen her, fikk selv tilbud om dette etter fødselen pga bekkenløsning. Det gjelder i hovedsak ganske nybakte foreldre tror jeg.



#21

Virra sa for siden:

Selv fikk jeg hjemmehjelp da jeg var ganske ufør på grunn av bekkenløsning i svangerskap. Ellers vet jeg at en av helsesøstrene i kommunen fikk opprettet en slags husmorvikarstilling til en familie som trengte det.


#22

Obelix sa for siden:

Ser du bor i Oslo.
Ta kontakt med bestillerenheten i bydelen du tilhører. Har du trøbbel med å finne tlf.nr til rett person kan jeg være behjelplig med å finne det for deg.
De skal sitte med nok kunnskap (forhåpentligvis) til å fortelle deg hva du har krav på.
Du kan også gå inn på oslo kommune sine nettsider og finne info der.
Der finner du linker til div.tjenester i din bydel.

Kan ikke bydelen hjelpe deg, ken du ta kontakt med frivillighetssentralen og undersøke om de har personer som kan være til hjelp om ikke hver dag, men innimellom.


#23

Virra sa for siden:

Jeg har prøvd å finne litt informasjon til deg, men jeg får bare opp feilmeldinger. Selv om vi ikke bor i samme kommune, er det ofte lik basis i regelverket med tanke på rettigheter. Men, du kan jo gjøre som Obelix sier; rådfør deg med de som har ansvaret for hjemmetjenester i bydelen din. Kanskje de kan gi deg noen råd om hvordan du kan få hjelp, hvis ikke de kan hjelpe.


#24

annemede sa for siden:

Jeg aner ikke, det var min søster som nevnte det.


#25

Sitron sa for siden:

Homestart er, i Bergen hvertfall, et tilbud via Kirkens Bymisjon der private hjelper private med barn under skolealder. Da kommer de en 3-4 timer i uken og kan gjøre alt fra passe unger mens du får handlet eller være sammen med deg og bidra der.


#26

Nooria sa for siden:

Vi er kjempefornøyd med å ha au pair :).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.