Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Akademikerstreiken og hvorfor det angår alle

#1

Esme sa for siden:

Akademikerne er i streik fordi man ikke blir enige med Spekter, arbeidsgiverorganisasjonen for statlige ansatte, men også for teatre, studentsamskipnader, transport, Posten etc etc.

Konflikten dreier seg om arbeidsgiverne skal ha rett til å inngå arbeidsplaner med hver enkelt ansatt, eller om man skal ha felles vaktplaner, altså at alle i et vaktlag går i en rullerende turnus slik at alle jobber like mye og at turnusen er balansert slik at man har høyintense perioder som etterfølges av perioder med lavere intensitet.

Forhistorien her er at Legeforeningen inngikk avtale i 1996 om at det var greit at legene skulle bli unntatt fra arbeidsmiljøloven (som spesifiserer at arbeidstakere i Norge skal bare jobbe 9 timer i døgnet og ikke mer enn 38 timer i uka), slik at leger har andre regler, og kan settes opp med vakt på 19 timer og jobbe opp mot 60 timer i uka.

Så sånn har det vært i 20 år. Og grunnen til at det har gått (vel, det er jo hardt og mange greier det jo ikke) er at turnusen stadig blir flikket på, vi ordner det jo selv, sånn "den onsdagen der er tung, kan vi ikke flytte den til uka etter" slik at de er så bra som det går.
Det betyr også at tillitsvalgt kan se gjennom ukene i vaktplanen og sjekke at vi ikke går over grensa på timeantall. (Sånn bortsett fra at arbeidsgiver innfører ukeskillet sånn som det passer dem slik at jeg har flere perioder hvor jeg jobber over 70 timer på 7 dager). Det er en tung jobb, det er vanskelig å regne ut. Men det gjøres nå den ene gangen man endrer turnusen.

Nå vil ikke Spekter ha det sånn lenger. De vil sette folk inn når de vil. Det vil i praksis si at når en er borte i pappaperm i 10 uker (ingen ber om mer enn hva de har rett på, ellers mister de jobben), så legges vaktene til den personen utenfor den perioden, slik at de må jobbe de inn både før og etter.

I sommer var det 5 vakter i min vaktplan som jeg ikke kunne ta fordi jeg da var i ferie, som da tilfalt de kollegaene som ikke hadde ferie. Nå vil Spekter legge alle mine vakter slik at jeg må jobbe inn min egen ferie. Jeg får dem i mai og august i stedet. Det er jo kjempelurt for dem, for da trenger de ikke betale ekstra for at jeg er i ferie! Jeg er jo min egen ferievikar!

Dette er ikke søkte eksempler, det er akkurat sånn det er ved de sykehusene hvor de har snikinnført individuelle planer. Folk jobber inn sin egen permisjon, de jobber inn vakter for å gå på kurs som er obligatoriske. I tillegg er det en ekstrem fryktkultur på sykehusene slik at de som ikke er populære vil få mer helgevakter, mer jobb på helligdager og flere vakter enn andre.

Tillitsvalgte kommer ikke til å greie å sjekke at man har lovlig timeantall, i stedet at man sjekker ukene i turnusen (typisk 10 uker som gjentar og gjentar seg) en gang, så må man derfor sjekke for hver eneste lege, og for 52 uker i året.

Den klare konsekvensen er at da har vi ikke vern lenger, vi har ingen fagforening som kan støtte oss i det problemet som vi alltid har med ledelsen, nemlig for høyt timeantall.

Jeg er dypt bekymret, jeg jobber på en avdeling med sinnsykt arbeidspress og uten det kollektive vernet som ligger i at vi har den samme vaktbelastningen, så blir det alt for skummelt å samtidig ikke kunne vernes av arbeidsmiljøloven.

Spekter sier at de ønsker individuelle arbeidsplaner for å ha større forutsigbarhet, dette er selvfølgelig tull. En turnus som ruller og går i årevis kan man vanskelig konkurrere med. Vi vet allerede nå hvem som har vakt på hvilken dag i 2020. De gjør dette for å kunne bryte ned det kollektive vernet.

Dersom Spekter vinner med dette, til tross for at leger jobber så mye allerede, ligger psykologene, sykepleierne, fysioterapeutene, transportarbeidere og alle andre som jobber skift syltynt an. Dette er en konflikt som går rett på fundamentet i norsk arbeidsliv.

Jeg ber derfor alle om å støtte akademikerne i streiken.


#2

Balanse sa for siden:

Takk for god forklaring, jeg støttet allerede høylydt saken, og enda mer nå.


#3

Maverick sa for siden:

Ja, errugæærn. :heia:



#5

Niobe sa for siden:

Takk for god forklaring. Jeg støttet selvsagt streiken i utgangspunktet, men dette understreker jo viktigheten.


#6

Inagh sa for siden:

Etter ti år med sykehusopphold i ryggsekken, hvor jeg ble vitne til hvor sykt mye leger jobber, så skal jeg love deg at er det en ting jeg støtter helhjertet, så der det denne streiken. :klemme:

(Jeg er sikker på at den ene legen Lillemann hadde rett og slett bodde på sjukehuset, for uansett når, til hvilken tid på døgnet, til hvilken dag i uka, ungen ble hasta inn på sjukehuset, så var det dr Thomas som tok i mot ham.)


#7

polarjenta sa for siden:

Spekter er den verste arbeidsgiverorganisasjonen jeg har vært borti, og jeg støtter dere så det holder.


#8

Adrienne sa for siden:

Takk for veldig god forklaring. Jeg har hele tiden støttet Akademikerne i denne saken, jeg synes det er helt hårreisende at leger har den arbeidsbelastningen som de har. Dere er ikke supermennesker, selv om det virker som om det er den gjengse oppfatning av dere fra ulike hold. Leger skal kunne jobbe hur lenge som helst i strekk og forventes å være på topp hele tiden, og det er jo galematias. Jeg vil ha en lege som er uthvilt, takk, ikke en som er i sin 19. arbeidstime i strekk.


#9

Maverick sa for siden:

Jeg synes det er fullstendig vanvittig at det er høyere krav til hviletid og korte arbeidsdager for en gaffeltruckfører enn for en lege. :what:


#10

annemede sa for siden:

Sånn sett fra sidelinjen, så er det strengt forbudt for off-shorearbeidere å jobbe mer enn 18 timer. Da blir man sendt i seng. Og om noe skjer, og PTIL kommer på besøk så ligger man syltynt an.


#11

nokon sa for siden:

Takk for forklaring. Eg har ikkje skjønt at dei reelle konsekvensene av dette med individuell og kollektiv avtale og har lurt på kva streiken eigentleg handler om.

Kan eg bare spørje, folk som jobber turnus ligg vel på 1500-og noko årstimar, som kompensasjon for tøff arbeidstid, stemmer ikkje det? Korleis blir det med tanke på ferieavvikling? Vil Spekter sitt forslag ramme antall årstimar, eller vil fulltidsjobb vere definert til like mange arbeidstimar i året uansett?


#12

Adrienne sa for siden:

Det er akkurat det, jeg forstår ikke hvorfor legene er i sånn særstilling? Er det fordi det er så høye krav til å komme inn på studiene, og at man likestiller "smarte mennesker" med "mennesker som ikke trenger å sove for å gjøre en god jobb"? Jeg forstår det bare ikke.


#13

Esme sa for siden:

Ikke sant? Vi har alt for lange vakter og bør jobbe for at vi sier opp avtalen med at vi skal kunne unntas fra arbeidsmiljøloven.

Det var sikkert greit før i tiden da vaktene var rolige, men antallet innleggelser øker år for år slik at vaktene på sykehusene er uforsvarlig lange. Jeg er ape dum kl 5 på natten når jeg har jobbet i ett fra kl 16 dagen før, og gjør ikke en god jobb i det hele tatt.


#14

Niobe sa for siden:

Ja, det er helt sprøtt!


#15

Palmen sa for siden:

Jeg har hele tiden støttet denne. Jeg kjenner han som er leder i YlF og han er ganske god til å fortelle om saken gjennom SoMe. Men elt alvorlig, så går jo dette på pasientsikkerheten løs, og det sikrer ikke at vi får de beste legene men de som klarer seg lengst uten søvn. Det er ikke noen god løsning.

Heia dere!


#16

Appelsin sa for siden:

Det har ikke vært nok leger til at det går rundt på sykehus uten unntak fra Arbeidsmiljøloven. Det har ingenting med hvor smarte eller dumme vi er å gjøre.


#17

Adrienne sa for siden:

Men da burde jo løsningen (i en perfekt verden) være å ansette flere leger, ikke presse mer arbeid på de stakkarene som er der. :sukk:


#18

Esme sa for siden:

Det kan være at jeg ikke helt skjønte spørsmålet ditt, men de sier jo at de ikke endrer antall årstimer, de fordeler de bare litt annnerledes.

Men i praksis så vil det jo si at man jobber flere timer i året siden de erstatter 5 normaluker med 5 lavintensitetsuker.
Hvordan det blir med andre skiftarbeidere vet jeg ikke hvordan det blir.

Heldigvis får vi støtte av veldig mange andre fagforeninger, de skjønner at det er grunnleggende arbeiderrettigheter som står på spill.


#19

Java sa for siden:

Jeg støtter streiken, for å starte med det som er viktig.

Jeg har også et par spørsmål.

Når du skriver at du må jobbe inn din egen ferie. Vil det da si at du samlet sett i løpet av ett år vil få økt antall arbeidstimer?

Slik jeg leser innlegget ditt så er den største faren her at reguleringen av antall timer i strekk og antall timer over en periode vil bli svekket, og at det er det største problemet. Stemmer det? Altså at du kan måtte jobbe uforsvarlig mange og lange vakter over en gitt tidsperiode?


#20

Heilo sa for siden:

Takk for grundig gjennomgang! Jeg må innrømme at jeg er en smule forutinntatt mot Akademikerne som fagforening på grunnlag av andre områder (krav om individuelle forhandlinger fremfor kollektive lønnsavtaler i universitetssektoren) og derfor hadde jeg heller ikke fått med meg innholdet i denne streiken skikkelig.

Dumt spørsmål, men er Akademikerne den eneste aktuelle fagforeningen i denne konflikten?


#21

Bobbelur sa for siden:

Takk for veldig fin og god forklaring. Det er nok mange som trenger å få dette forklart med teskje; ligger det en tilsvarende forklaring som din åpent på nett?

Og jeg synes også dette er skummelt for de grunnleggende arbeiderrettighetene. Det blir mer og mer likt amerikanske tilstander (det er det jeg kjenner mest til utenom norsk arbeidsliv) om de får gjennomslag for dette.


#22

nokon sa for siden:

Java formulerte det klarare enn eg - går endringa på å auke antall arbeidstimar eller på å fordele dei annleis? Eller jobber legar så mykje overtid at det totale timetallet ikkje er relevant, kanskje?


#23

Pamina sa for siden:

:heia:

Jeg heier så på dere, og håper så inderlig at Spekter får en skikkelig smekk på fingrene etter denne runden. Det er uforsvarlig sånn som de holder på.


#24

Adrienne sa for siden:

Hvis de fordeler det sånn at man "tilfeldigvis" har helt fri den perioden man har bedt om fødselspermisjon eller fri for å gå på kurs, så blir jo snittimetallet høyere, for man fordeler totalt antall timer over færre tilgjengelige uker.


#25

Michelle sa for siden:

Jeg tror de fleste støtter denne steiken. Jeg har selv jobbet på sykehus og sett hvilke ekstrem arbeidssbelastning legene har. Hadde også en kjæreste som var kirurg og en onkel som var lege.
Kan en årsak til dette være at det har vært mange eldre mannlige leger som på et vis har lagt opp til dette. Inngrodde holdninger?
Nå er det jo også etterhvert blitt mange kvinnelige leger og også kirurger. Dagens unge leger av begge kjønn vil også være mere tilstede hjemme.
Jeg husker utsagn fra en mannlig godt voksen kirurg. Ikke så lenge siden. At kvinner med barn ikke burde jobbe i dette yrket. Da som kirurg. Han mente ikke at det måtte gjøres noe med arbeidstid/turnus, men at dette rett og slett ikke var egnet for kvinner.


#26

safran sa for siden:

Dette er en streik jeg støtter. :nemlig: Banna bein, dette er jo galskap!

Heia dere!


#27

Appelsin sa for siden:

Antall timer på årsbasis er ikke et mål jeg har hørt om for oss. Jeg tror ikke det er noen som teller det, mulig jeg tar feil, men :gruble:


#28

nokon sa for siden:

Ja, det var nettopp det eg stussa på. Når det gjeld permisjoner, er det jo innlysende at ein ikkje får lovfesta permisjon, dersom ein må jobbe det inn igjen før og etter. Men argumentasjonen rundt ferie, skjønner eg ikkje, dersom timetallet i årsverket er uendra.

(For the record: Eg ønsker ikkje å kverulere, eg støtter streiken, eg prøver bare å forstå dette her).


#29

Adrienne sa for siden:

Det er jo det samme med ferie, hvis du må jobbe ekstra mye i tiden før og etter, for at bemanningen skal gå i hop.


#30

Esme sa for siden:

Det vil jo i praksis være det ja.

Jepp. Regelverket åpner opp for at vi kan jobbe 60-timers uker 38 uker på rad. Det vil i praksis ikke skje. Men det er helt sikkert og helt klart at man kommer til å ha høyintensivperioder som skjevfordelt slik at de ikke blir jevnt fordelt utover året.

Jeg tror ikke ledelsen helt tar inn over seg hvor uforsvarlig vi driver sånn til vanlig, så på grensen av hva man tåler og hvor syk man føler seg etter en intens nattevakt. På sykehus hvor de har individuelle planer så blir leger satt opp til å jobbe for eksempel 5 helger på rad (og når vi jobber helg så har vi ikke fri i uken før eller etter) i de travle månedene.

Akkurat det er kanskje mest et legeproblem siden vi er unntatt arbeidsmiljøloven. Men sykepleierne støtter oss også, de er jo også slitne etter nattevakter, og ønsker jo heller ikke at man flytter alle de tunge vaktene til akkurat når arbeidsgiver ønsker det.

Vi har nå i mitt vaktlag 2 av 14 ute i pappaperm. De vaktene blir dekket av oss andre, det er nokså frivillig på den måten at man kan slippe unna å ta ekstra dersom noen andre tar dem. Jeg tar så få som overhodet mulig og tar kun når sjefen ringer og sier at ingen andre kan ta dem. De er så lange og slitsomme og jeg vil heller ha tid med familien.

Men de vaktene koster jo arbeidsgiver, de regnes jo som overtid for den som tar vakten. Og derfor vil de da heller ha et system hvor de bare skriver opp andre i den perioden og så må permisjonsgutten ta det igjen etterpå.

Vi har også berettiget frykt for at de som ledelsen liker kommer til å slippe unna alt av julaftner, 17.mai, helgevakter etc. Sykehusene er infisert av en forferdelig fryktkultur med bl a kortvarige vikariater, sånn at ingen tør å protestere. For da mister man jobben.

Alene har vi absolutt ingen ting å stille opp med. Å gi arbeidsgiver et sånt styringsverktøy i et så utrygt arbeidsmiljø er helt uholdbart. For det skal man være helt klar over: ledelsen på sykehusene bryr seg ingenting om kvalitet på helsetjenestene, absolutt ingenting.


#31

nokon sa for siden:

Ok. Eg har sett det i oversikter over ulike yrkesgrupper, når det har vore snakk om lærarferiar og liknande. Eg trudde alle tariffavtaler hadde årsverk definert, slik det blir framstilt her. For lærarar er i alle fall arbeidstidsavtalen med 1680 årstimar veldig klart kommunisert, men det kan hende behovet for å vere tydeleg åp dette varierer mellom yrkesgrupper.

(no.m.wikipedia.org/wiki/Årsverk)

Derfor har eg lurt på om denne streiken - når det er snakk om å jobbe inn feriar - handler om at arbeidsgiversida vil auke det totale timetallet. Men det kan hende det ikkje er relevant for legar.


#32

nokon sa for siden:

Ikkje viss tariffavtalen spesifiserer kor mange timar eit årsverk er. Det er eigentleg det som er spørsmålet mitt - er det dette som blir forsøkt endra?


#33

Esme sa for siden:

Nei. Spekter påstår at det ikke blir endring av timeantallet. De bare flytter på vaktene. Og så sier Legeforeningen "Hva snakker dere om? Det er da åpenbart at dere kommer til å flytte vaktene vekk fra ferier? Det har skjedd på alle sykehus som har dette"

Så sier Spekter "Neida, forresten er det bedre for fleksibiliteten". :himle:

Tariffen spesifiserer ikke hvor mange timer et årsverk er, det er forskjellig fra sykehus til sykehus, avhengig av hvor mange det er i et vaktlag.

Man har jo en akuttberedskap og så deler man på antall som er kompetent til å gå i det vaktsjiktet. Så på småsykehus er det kanskje 6 som deler, de går vakt oftere men har roligere vakter, på storsykehus er det kanskje 14 som deler og har mer intense vakter.


#34

Polyanna sa for siden:

Nå er ikke jeg den som er mest fan av svært stringente begrensninger på hvor mye det er lov til å jobbe, men uansett så er det jo klin kokos at leger, av alle, skal ha en sånn bortinatta belastning! Det gir jo egentlig ingen mening og må være fullstendig uforsvarlig!

Et spørsmål jeg hr lurt på, men ikke turd å spørre: Er det sånn at man har funnet seg i det til nå fordi det har vært ok kompensert lønnsmessig?


#35

frukt sa for siden:

Jeg støtter dere, jeg! :heia:


#36

nokon sa for siden:

Skjønner. Viss de ikkje har fastsatt timar for årsverk i tariffen, er spørsmålet mitt heilt irrelevant. Det har vore dette eg ikkje har forstått. Takk for (tålmodig) svar.


#37

Esme sa for siden:

Det er et godt spørsmål og jeg har tenkt mye på det. Jeg kan ikke svare sikkert men jeg tror det har med flere ting å gjøre

  • Vaktarbeid er godt betalt, grunnlønnen er lav så det har nok noe å si for at folk ikke slutter. Men almennpraktikere tjener en god del mer og har mye mye mindre vakt så det er ikke bare det

*Leger har hatt kultur på at helsevesenet er vårt ansvar, ikke bare den enkelte pasient men hele gruppen, og ledere har jo ofte holdningen om at det er bare å gjøre det som må til

*Ikke kultur for klaging, man skal bite tenna sammen og stå på. Det var fire av oss kollegaer som hadde frozen shoulder i vinter og det er jo veldig vondt. Vi sykemelder jo folk som jobber på kontor for det liksom. Om jeg hadde sykemeldt meg for det så hadde jeg kunnet glemme opprykk.

Det som Spekter gjør nå er jo at de sier at leger skal ikke bry seg om pasientforsvarlighet, det er arbeidsgiveransvar. De reduserer oss til helt vanlige arbeidstakere. Jeg synes egentlig det er greit, nå er det som å være med i en sekt.

Men jeg tror ikke de skjønner konsekvensene dersom leger slutter å jobbe så mye gratis (undersøkelser viser at gratis legeårsverk som blir utført ved overtid etter vakt etc tilsvarer driften av Ahus) fordi vi ikke føler ansvaret så sterkt lenger.

Og om arbeidsmiljøloven skulle gjelde så viste utregninger at merutgiftene på Haukeland alene ville gå mot over en milliard.

Men dette er alvorlig for alle de som jobber med mer normal arbeidsbelastning også, arbeidsgiver tar seg rett til å diktere helt etter eget forgodtbefinnende når ansatte skal jobbe. Det blir tilbake til 30-tallet og amerikanske tilstander.

Jeg må si at jeg skjønner ikke lederne i dette her: tenker de ikke på hva slags følger det vil si for samfunnet? Dette er en svekkelse av middelklassen akkurat som det har vært i USA hvor middelklassen nå står veldig svakt. Et samfunn trenger en stor middelklasse, for å passe på likhetene til alle.


#38

Maverick sa for siden:

Jeg kjenner til en bedrift med svak fagforening hvor dette er praksis, og virkningen på arbeidstakerne er ganske drøy. Spesielt bedrifter hvor mye har vært basert på de ansattes kjærlighetsforhold til sin jobb, blir det hårda bud når kjærligheten svinner pga arbeidstidsbestemmelser.


#39

Timar sa for siden:

Takk for grundig gjennomgang av streiken, Esme!

Kan jeg spørre hvordan dere tar ut ferie? Får dere tildelt gitte uker på sommeren, eller velge fritt? Kan dere ta en ferieuke på våren eller i høstferien, hvis dere vil det? Jeg vil jo tro at med valgfrie uker så er det fristende å ta fri akkurat den uka man er satt opp med en heftig vaktplan? Eller er det ikke noe dere har mulighet til å gjøre?

Etter det du skriver støtter jeg ihvertfall streiken helhjertet! Både for å dere som er arbeidstakere og oss som potensielt er pasienter eller foreldre til pasienter. Det er helg vannvidd at så krevende oppgaver skal gjøres av noen som har gått på vakt i 19 timer, og kanskje er høygravid i tillegg..

Lykke til!


#40

Esme sa for siden:

Det er forskjellig hvordan man gjør det fra avdeling til avdeling. Noen deler sommerferie i to bolker, en tidlig og en sen og så skifter man annenhvert år.
Andre gjør det sånn at man kan melde ønsker. Jeg har skoleunger når og da vil jeg ikke stå på krava for å få fri i fellesferien når de med stengte barnehager trenger det. Sjefen bestemmer, så du kan ytre ønsker, men man får det ikke som en vil hvert år nei.
Høstferie, vinterferie og påske er et eget kapittel. Jeg tror jeg kanskje får fri i høstferien i år da det er 6 år siden forrige gang og jeg aldri har fått fri vinterferie og påske.

Dette med at det ikke er vaktfritak for høygravide synes jeg er helt vanvittig. Arbeidsgivere i næringslivet må jo tilrettelegge for gravide, men Spekter vil ikke ta regningen og tanken deres er at man setter opp så vanvittige vilkår at gravide heller blir sykemeldt og NAV tar regningen.
Det de glemmer er at nesten alle gravide går i vikariat og tør ikke be om sykemelding og går vaktene. En høygravid bør rett og slett ikke ha en vaktcalling, det spiller ingen rolle om vakten er 9 eller 19 timer, det er ikke forsvarlig på noe som helst vis. Hvorfor Spekter ikke kan gi seg på dette og sette gravide på poliklinikk (hvor pasientkøene er lengst) fatter ikke jeg, de har ingen argumenter som er basert på rasjonalitet i hvertfall.


#41

Pøblis sa for siden:

Jeg støtter dere fullt ut. :heia:

Og klart sykepleierne støtter dere. Fylkeslederen i NSF Rogaland delte ut karameller og nyfylte vannflasker til streikende leger tidligere denne uken. :)

Spekter v/ Anne Karin Bratten har en ganske konfronterende og nådeløs måte å forhandle/stille krav på. :gal:

Og for andre grupper som jobber 365/24/7, er denne streike kjempeviktig. Hvis organisasjonene taper sin forhandlingsrett i arbeidstidssaker, synes jeg det er et voldsomt tilbakesteg for oss alle sammen. De aller fleste av oss er arbeidstakere. Fagforeningene har en viktig rolle som vaktbikkje for å sørge for at arbeidsbelastningen på tider der andre folk har fir, ikke blir for stor.


#42

Jinx sa for siden:

Dere har virkelig min fulle støtte!


#43

Nenne sa for siden:

Jeg støtter dere!


#44

Gaia sa for siden:

Jeg støtter dere og YLF og syns Spekter kan ta seg en bolle i denne saken. Det tok litt tid å skjønne konflikten, men når jeg tenker over de faktiske arbeidsforholdene ved sykehusene så blir jeg rett og slett ganske sint på deres vegne. Dere jobber virkelig med liv&død og det er verdt veldig mye.


#45

Albertine sa for siden:

Takk for at du forklarte det så grundig. Jeg støtter dere fullt ut.


#46

Pappalille sa for siden:

Takk for gjennomgangen. Jeg synes det er harde tendenser i samfunnet for tiden. Vi skal ikke være syke, ikke ha fritid, ikke føle og mene så mye, bare "dra lasset", og noen får det voldsomt mye hardere enn andre. Alt skal måles, telles og veies, og det er kun sluttoppgjøret i kroner og øre på hvert enkelt budsjett som teller, ingen skal se helheten. T-banen er ikke på langt nær så tøff som legers virkelighet, men tendensene der er helt tydelige; penger.


#47

him sa for siden:

Har fått med meg mye fordi jeg har flere jeg kjenner som deler linker på FB. Hårreisende :( Jeg er helt sikker på at dette er et rent sparetiltak. Kan alt for lite om helse (politisk, arbeidsmessig), vet kun at IT i helsesektoren (og politiet, og domstolene) er grusomt.

Jeg støtter dere! Har du noen konkrete tips til hvordan jeg kan støtte dere? Er det feks underskriftskampanjer etc som er verd å signere seg opp på?


#48

Billa sa for siden:

I utgangspunktet så tenker jeg jo, at det å planlegge turnusen langt frem for hver enkelt er en fordel for alle parter. Både når det gjelder ferieavvikling og avviklingen av ulike permisjoner som skal jobbes inn eller tas med/uten lønn. Hos meg kalles dette balanseperiode.

MEN, og dette er kanskje det viktigste - dette skal være et planleggingsverktøy til beste for alle, ikke for at arbeidsgiver skal kunne slalomme seg gjennom helligdager og ferie ved å lage turnuser som utelukkende er ugunstige for dem det gjelder. Når vi innførte dette hos oss, ble det faktisk presisert at sistnevnte IKKE var lov - og selvom det er selvsagt (formeg), så var det greit at HR understreket dette.


#49

Molly sa for siden:

Jeg støter streiken! :heia: Det er helt uakseptable endringer de ønsker å gjennomføre.

Spekter skremmer meg. Min arbeidsgiver er tilknyttet Spekter, og de ønsker nå å ta fra fagforeningene forhandlingsretten som vi har på pensjon. LO har ingen planer om å gi fra seg den forhandlingsretten og det pågår mekling hos Riksmeklingsmannen nu. Godt mulig jeg tas ut i streik fra mandag.


#50

Huldra sa for siden:

Jeg støtter dere!


#51

Éowyn sa for siden:

Ja, det er jo en trend i tiden det her med endring av AML, svekking av fagforeningene og at alt liksom skal være så fleksibelt (les: arbeidsgiver skal ha all makt og skalte og valte som de vil med arbeidstakerne).

Og arbeidsgivers behandling av gravide leger er helt hårreisende. Er vel et under at ingen gravide har mister barnet sitt. Jeg støtter fullt og helt denne streiken.

Spekter framstår for meg som en skikkelig arbeidstakerfiendtlig organisasjon.


#52

Strå sa for siden:

Det er vel begrenset hvor mange leger som er utdannet og arbeidsklar. Tror jeg. Jeg lurer på om det utdannes nok leger egentlig i Norge.

Takk for gode forklaringer Esme. Selvsagt støtter jeg dere.


#53

Wix sa for siden:

Heia dere! Ja til friske og opplagte leger!


#54

Siritk sa for siden:

Stå på Esme! Denne kampen er utrolig viktig for oss alle.

Jeg er så utrolig skeptisk til den generelle bruken av kalenderplan i Norge. Den har sin styrke, men da må den, som tidligere nevnt ikke bli brukt feil. Misbruk av makt fra ledelsen knyttet til det var en av grunnene til at jeg søkte meg bort fra turnusarbeid.


#55

Robyn sa for siden:

Jeg støtter streiken helhjertet og håper den vinner frem.

Der de fleste yrker har 3-delt turnus ved døgndrift har legene 2. Et skift går dagtid mens de som har vakt går på på ettermiddagen og jobber til morgenen. Typisk 15-09 f.eks.
Hos oss går noen av overlegene 24-timers vakter i helgene også, fra morgen lørdag til morgen søndag.

De har mulighet for å sove dersom det er stille, så på en rolig vakt har spesielt overlegene det ganske greit. Men det er slettes ikke vanlig at det blir mange timene søvn i løpet av natten, og mange netter rekker de ikke innom puta engang.


#56

gullet sa for siden:

Flott med forklaring Esme!

En selvfølge å støtte de streikende, selv før forklaringen. Arbeidstid og rettigheter rundt det er viktigere enn noen gang!


#57

Esme sa for siden:

Jeg er helt enig. Men nå som vi har rullerende vakter så vet vi mange år fremover hvem som skal jobbe hvor på hvilken dag. Spekter argumenterer for å kutte planleggingshorisonten og påstår at det gir større oversikt. Det er helt merkelig å prøve å følge argumentasjonen deres, den henger ikke sammen.


#58

Esme sa for siden:

Ah, bra du sier fra, det er så lett å være i bobla si og ikke tenke på at man snakker internslang.

De aller fleste spesialiteter har døgnet rundt bemanning, en som er "on call" og som går med vaktcalling og er den som skal ta seg av henvendelser, innleggelser akutte operasjoner etc, det som er utenfor planlagt drift som poliklinikk og sånt.

Når man har vakt er det som oftest sånn at den arbeidsøkten er lang og på ugunstig tidspunkt. Feks så er det hos oss to stykker som har vakt hvert døgn. En går fra 08-23 og den andre fra 16-09 dagen etter. Det er disse arbeidsøktene som vi kaller vakt, og det er de som er slitsomme, det er mye mas og sykt travelt mange ganger, spesielt nattevaktene. Og det er de som vi ikke ønsker så mange på rappen av.


#59

Odelia sa for siden:

Helt klart støtte herfra også. Jeg har flere leger i omgangskretsen, og har således fått en god innføring i hva streiken går ut på, og ikke minst sett hvilken enorm arbeidsbelastning de i utgangspunktet har. Det er ingen annen yrkesgruppe jeg kjenner til som kan sammenlignes med dette, og jeg husker fastlegen min fortalte hva gravide leger må belage seg på. Dette er langt, langt over streken av hva man både kan og bør akseptere, og som du skriver vil dette kunne skape presedens også for andre typer skiftarbeid (skjønt yrkene som omfattes av Ptil har jo et helt annet HMS-vern enn de fleste andre yrkesgrupper).

Tvi tvi!


#60

Guava sa for siden:

Hva er årsaken til at leger fremdeles ønsker unntakene fra AML?


#61

oslo78 sa for siden:

Støtter dere så sterkt som det overhodet går an. Makan!


#62

Esme sa for siden:

Tror ikke det er helt rett å si at man ønsker det, mer at det har vært aksept for at det måtte være sånn. Men tidene forandrer seg og det er mange av oss som står på for at det skal fjernes.
Når Spekter også har holdningen om at vi ikke skal ta ansvar for forsvarlighet og mener vi ikke har noe større ansvar enn andre yrkesgrupper merker jeg at de som før har sagt at det ikke går å si opp unntakene fra AML fordi det kommer til å koste helsevesenet så mye, de har mer eller mindre sluttet å forsvare det også.

Det er veldig billig for arbeidsgiver å la få jobbe mye enn å ansette flere som jobber normale tider.


#63

Guava sa for siden:

Hva har man fått igjen for at unntakene står der?
Legeforeningen kan jo ganske enkelt si opp akkurat de punktene i de tariffområdene det gjelder. Spørsmålet er da hva man mister?
Det er så vidt jeg husker nedfelt noe om at et unntak skal være til gavn elns. Husker ikke formulering i farten.


#64

Guava sa for siden:

Hvordan kan timetallet pr årsverk variere?
Er det unntak der også?

Normalarbeidsuke er 37,5 eller 35,5 også for leger (sistnevnte for dem med stor helgebelastning). Det er også øvre grense for overtid. Hjemmevakt telles også etter et bestemt regelverk.

Handler ikke saken her mer om hvordan arbeidsgiver kan tyne de ansatte og å beholde gode grenser mer enn om at leger jobber så alt for mye pr år?

At mange strekker seg og jobber gratis vet jeg er et problem der som mange andre steder og det kan bli verre om muligheten for å flytte arbeidstakere rundt som dominobrikker er tilstede siden ansvaret for yrkesutøvelsen er sterkt.


#65

Gaia sa for siden:

Det jeg syns er litt, eh, interessant er at Spekter legger dette frem som om det handler om grådighet hos legene. Og det blir helt fjernt for meg. Jeg kjenner ingen, virkelig ingen, sykehusleger som "lengter" etter å jobbe ekstravakter fordi de er så godt betalt. :gal:


#66

Esme sa for siden:

Hvordan det kan variere mellom sykehus mener du? Grensene er så vide at vi kan som sagt jobbe 38 uker med 60 timer.

Nei, det er kollektiv avtale på at vi jobber 44,5 timer som normalarbeidsuke.

Det er riktig, det streikes for å beholde tingenes tilstand. Men jeg tror dette har medført at mange har egentlig begynt å tenke på hvordan ting faktisk er og det kommer til å bli en bevegelse for å bli kvitt unntakene fra arbeidsmiljøloven fremover.


#67

nokon sa for siden:

Timetallet i årsverk er tariffavhenging. Og viss legane ikkje har tariffesta dette, men er unntatt, vil det gi meining til argumenta i denne streiken.


#68

Guava sa for siden:

Er avtalene om UTA endret Esme?
Det var tidligere slik at avtaler på over 38-40 timer pr uke må bekreftes av den enkelte arbeidstaker.


#69

Input sa for siden:

Ja, helt enig. :(


#70

Guava sa for siden:

Men her er det vel ikke maks timetall pr år som streikes for å endre? Det finnes det en maksgrensene på definert i tariff.
Leger har ikke unntak fra overtidsbestemmelser. Det er så vidt jeg har skjønt fordelingen som er unntatt.

Jobber en lege 38 uker med maks timer så vil det gi de resterende ukene fri. Det er ugunstig.

At man ikke vil gi arbeidsgiver fritt spillerom til å tyne er veldig forståelig.
Det betyr ikke at leger pr def ikke har vern sånn mtp totalt antall timer pr år. Hadde de ikke hatt det hadde heller ikke Økokrim hatt saker mot sykehus, noe de har.


#71

Éowyn sa for siden:

Så arbeidsgiver mener at dersom dere oppdager noe som er helt uforsvarlig og i strid med utøvelsen av faget, skal dere bare trekke på skuldrene og si "ikke mitt ansvar"? Eller mener de at dere skal melde fra til arbeidsgiver, som da skal ta tak og ordne opp? (Som om ledelsen ved sykehus liksom kommer til å bry seg om pasientsikkerhet.)


#72

Mex sa for siden:

Jeg syns egentlig det er ganske så hårreisende at man tillater leger så lange vakter som de faktisk gjør i dag. Om ting kan bli enda verre så skjønner jeg virkelig at legene streiker.

Så man kan altså få en lege, som skal operere på et lite barn, som har jobbet 60 timers uker i 20 uker på rad, og så skal man som pårørende (eller barn for den saks skyld) ikke uroe seg for at legen er sliten og lett kan gjøre feil...? :skremt:


#73

Trixie sa for siden:

Men hvorfor er det noen leger som står fram på TV og støtter dette? F.eks sykehuset i Østfold.


#74

Ru sa for siden:

Neisj, vi har det da stort sett som plommen i egget i forhold til de andre yrkesgruppene. Vi har penger, vi har folk, vi har normal arbeidstid, vi jobber svært sjelden kveld og natt og helg. Vi har kulepenner, vi har gratis kaffe - i det hele tatt er det jo midt i smørøyet om man skal jobbe i helsesektoren. :værsågod:

Noen av legene våre er tatt ut i streik. Jeg vet at minst en av dem var veldig ambivalent, uten at jeg vet helt hvorfor. Jeg mistenker at det har med arbeidssituasjon å gjøre - vi jobber 8-15.30, lizzom.
Samtidig er det jo smart å ta ut leger og overleger som ikke jobber pasientrettet i streik, man må jo forsøke å unngå tvungen lønnsnemd første uken.


#75

Esme sa for siden:

Sier du det? Jeg kjenner sikkert 15-20 stk som jobber på Østfold og som sier at det er kjempeproblematisk. Lurer på hvor lenge de har lett etter noen som synes det er greit? Eller kanskje det var en av de som var gullungen til sjefen og som kommer til å nyte godt av at arbeidsgiver styrer helt? Vet ikke. Det er helt sikkert ikke representativt i hvertfall.


#76

Esme sa for siden:

Ja, det er jo det de sier liksom? Det er arbeidsgiver som har ansvaret for forsvarlighet sier de. Og arbeidsgiver har jo klart ansvar for å tilrettelegge slik at man kan gjøre det forsvarlig.
Men jeg tenker jo at når de nå vil endre praksis slik at det blir uforsvarlig og varsler om det og arbeidsgiver sier at "vi har ansvaret" så tolker jeg nå det som at "ok, vi har ansvaret men vi tar ikke følgene av det som blir sagt".

Uansett har jo helsepersonell en lovfestet plikt til å passe på sitt arbeide også, så jeg vetta søren jeg? Jeg kommer ikke til å gjøre noe som jeg mener er uforsvarlig sånn direkte i hvert fall, da slutter jeg heller.


#77

Heilo sa for siden:

Tror ikke jeg har fått svar på dette dumme spørsmålet, så jeg spør igjen. :sparke:


#78

nolo sa for siden:

Argumentasjonen ligner på KS sin: "Vi vil jo bare det beste for leger og pasienter evt. lærere og elever/sykepleiere og pasienter/barnehagelærere og barn osv osv. De som streiker har ikke skjønt sitt eget beste/er lite fleksible og krisemaksimerende." Det vi hører er: Vi må spare, vi må utnytte arbeidskraften til det ytterste, vi driter i om Leger/lærere/sosionomer/pasienter/elever/brukere tar belastningen.

Jeg støtter streiken. :nemlig:


#79

Esme sa for siden:

Sorry, hadde oversett den. Det er forhandlingene mellom Akademikerne Helse og Spekter har brutt sammen ja. Spekter har forhandlinger med de andre fagforeningene, men vet ikke når.


#80

Gaia sa for siden:

Jeg vil uansett tro at tvungen lønnsnemnd vil gå i legenes favør, all den tid det er Spekter som ønsker en endring. Det er sjelden man klarer å tvinge frem en endring av avtalen i lønnsnemnd, da viderefører man heller det som har vært.


#81

Esme sa for siden:

Hm, ja, men Spekter påstår jo at de viderefører avtalen "slik den er" og det har lekket dokumenter som viser at Helseforetakene har tenkt å rulle ut individuelle vaktplaner dersom avtalen ikke blir endret.

Vi må derfor få inn en egen setning om at vaktfordeling skal deles på rullerende måte.

Jeg tror det blir tvungen lønnsnemd, så tror jeg mange sykehus ruller ut individuelle planer og så blir det lokalbråk, men ikke mer enn at det hindrer noe, og så har vi det i gang.


#82

Ru sa for siden:

De andre er ferdig.


#83

him sa for siden:

Beklager at jeg var utydelig. IT er i veldig dårlig forfatning i IT bransjen i forhold til mange andre bransjer. Ta feks regnskap - for det har vi regler for hvilke data vi kan lagre på andre lands servere, vi har regler for lenge de skal lagres etc Dette mangler på helse. Når det er sagt - det er mange bransjer hvor IT er et problembarn. Politiet er jo et annet eksempel.

#84

Strå sa for siden:

Herrejemini, det der er jo skremmende. Ønsker dere all lykke til (igjen).


#85

Éowyn sa for siden:

Reklame for Spekter i VG.



#87

Pappalille sa for siden:

Nå er jeg altså så hissig! Møkkajournalisme! Æsj og skam.


#88

Albertine sa for siden:

Makan! NÅ ble jeg sint nå!


#89

Fersken sa for siden:

Takk for god og utfyllende informasjon om streiken. Jeg er også på legenes side.


#90

Trixie sa for siden:

Det var på nyhetene forrige uke. Intervju med en tillitsvalgt tror jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.