Hjertensfryd sa for siden:
Dersom ein må utelukke mjøl frå baking, kva kan ein bake då?
Og helst ikkje kaker. Er snakk om mat og helse på skule, så dei skal jo lære å bake, men eg kan altså ikkje ha mjøl i rommet. Tar i mot forslag med takk.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Hjertensfryd sa for siden:
Dersom ein må utelukke mjøl frå baking, kva kan ein bake då?
Og helst ikkje kaker. Er snakk om mat og helse på skule, så dei skal jo lære å bake, men eg kan altså ikkje ha mjøl i rommet. Tar i mot forslag med takk.
kamp sa for siden:
Mel er så mangt. Hvilke mel tåles ikke?
Hjertensfryd sa for siden:
Gluten. Så kveitemjøl, grove og fine typer mjøl. Må vera ting som ein får tak i på ein liten rema 1000.
Nessie sa for siden:
Men de har glutenfritt mel på Rema også :nikker:
Men ellers anbefaler jeg disse.
Snuppa mi har Cøliaki, og hun og 2 til er på gruppe i mat og helse. De lager glutenfritt og melkefritt når de baker. :jupp:
amo sa for siden:
Potetkaker
Hjertensfryd sa for siden:
Problemet er at eine eleven ikkje tåler mjølstøvet, så eg kan ikkje ha mjøl i rommet. Og budsjettet tillater ikkje at me kan kjøra på med glutenfritt mjøl til heile klassen.
Hjertensfryd sa for siden:
Oppskrifta var fin Nessie, men må bytte ut cottage cheese med noko anna ser eg.
Har fleire hensyn å ta i den klassen.
mkj sa for siden:
Altså det kan ikke pålegges baking uten gluten på den ene sida uten at man følger på med økte budsjetter. SÅ dyrt er vel ikke glutenfritt mel?
Hjertensfryd sa for siden:
Å kjøpe til ein elev er ikkje problemet. Men å kjøpe inn til heile klassen kvar gong det skal brukast mjøl blir for dyrt. Og eg kan ikkje gje resten av klassen vanlig mjøl, sidan det blir reagert på mjølstøv.
mkj sa for siden:
Jeg forsto det, men da bure det være mulig å hoste opp de pengene.
Floksa sa for siden:
Lavkarbo oppskrifter?
Mye kaker da, men mye annet også.
Blondie sa for siden:
Kanskje du kan diskutere og innhente tips fra hjemmet? De har sannsynligvis tenkt mye om ulike varianter. Kan du høre med ledelsen om det ikke følger med ekstra midler når det gjelder slike allergi-varianter?
Høst sa for siden:
Men dersom allergien er så alvorlig, vil det i det hele tatt være trygt for eleven å være i rommet? Hos skolen vi sogner til, brukes jo det samme rommet gjerne to ganger rett etter hverandre, og da må jo i såfall alle grupper instrueres til grundig vask/opprydding for å unngå at noen reagerer...
Interessant, for vi har jo Knøttet som reagerer på gluten, vi vet bare ikke helt hvor alvorlig det er, men når hun skal begynne å være kjøkkenhjelp i bhg og senere på skole så vil jo dette være aktuelt...
Polyanna sa for siden:
Smuldrepai, kan man i hvert fall lage knallgod glutenfritt, viste Toffskij meget nylig! :nam:
polarjenta sa for siden:
Hos oss får ikke elever med melallergi bruke mat og helserommet, de bruker et annet kjøkken der det ikke er lov med mel.
Syrinx sa for siden:
Rullekake med potetmel
Det fins vel i hele tatt diverse som kan bakes med potetmel, men vi snakker søtbakst da
Maisbrød
Kokosmakroner
Hjertensfryd sa for siden:
Skal me sjå. Heimen er dessverre ikkje til meir hjelp. Det blir ikkje gitt nokre ekstra midler for elevar med allergier, intoleranser eller dietter. Med ein lærar så er det ikkje mulig å dele dei opp og ha dei i ulike rom.
Smuldrepai skal sjekkast ut.
Frøken Fjong sa for siden:
Da syns jeg du skal spørre rektor om hvordan i all verden man skal få drevet mat og helse-undervisning! Dere må jo kunne kjøpe glutenfritt mel, hvis ikke det er slik at eleven reagerer på dette melstøvet også? Det er ikke SÅ stor ekstra kostnad dersom man holder bakingen på et minimum; en dråpe i havet i et skolebudsjett, faktisk.
Hjertensfryd sa for siden:
Det er derfor rektor har spurt meg. Og i retningslinjene til faget så er det så vide rammer, at ein kan faktisk kjøre teori gjennom heile året, og allikevel vera innanfor. Så eg må finna ein gylden middelvei. Vil at dei skal få lage mat og ting som alle kan få lage og spise.
Toffskij sa for siden:
Nøttebaserte kaker og marengsbaserte ting (pavlova) er jo den opplagte løsningen. Om du ikke har masse nøtte- og eggeallergikere også, da. Og så finnes det jo mange gode helt melfrie sjokoladekaker (men da går gjerne sjokolade- og smørbudsjettet opp). (Jeg brukte for øvrig glutenfri melblanding i smuldrepaien Polyanna nevnte, men det gikk ikke med mye til en porsjon.)
oslo78 sa for siden:
Jo, det er det hvis alle skal bruke det. Det er smååååå budsjetter ute og går.
oslo78 sa for siden:
Middager ble løsningen da jeg hadde tilsvarende problem. Seiblokker er billig, så vi lagde blant annet fiskegryte. Hjemmelaget potetmos. Pytt i panne. Hjemmelaget tomatsuppe. Blåbærsyltetøy på selvplukkede blåbær (og pannekakeoppskrift så de kunne lage hjemme). For eksempel.
Bokormen sa for siden:
Det er vel så nyttig å lære å lage supper, småretter eller middag som å bake tenker jeg, men jeg ser jo absolutt at baking av brød eller rundstykker er naturlig å ta med en gang. Veldig mye god og vanlig mat er glutenfri.
Hjertensfryd sa for siden:
Det blir mest middag, men det er kjekt med variasjon. Det er som regel lettare å tilpasse, for det er ikkje berre gluten eg må tenke på.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.