Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
I forbindelse med diskusjonen rundt statsbudsjettet så ble jeg nysgjerrig på dette: har folk stort sett et forhold til oljeprisen, hva den er, hvordan den utvikler seg, etc? For meg er det en yrkesskade at jeg stort sett alltid vet sånn roughly hva oljeprisen er, men det slo meg at det ganske sikkert ikke er sånn for alle.
Jeg skal ikke moralisere over "hvordan kan man være uvitende om det som er mest avgjørende for nivået av velferd i dette landet her?!?", altså, for det er vel mange ting man sånn sett "burde" ha oversikt over, og de færreste av oss har vel kontroll på mer enn en brøkdel av det. Jeg ble bare nysgjerrig på hvor mange det er som har dette litt fremme i pannebrasken, evnt hvor rar jeg er som stort sett sjekker oljeprisen daglig.
Venter på poll før jeg magefølelsetipper. Skal motstå fristelsen til å sjekke i mellomtida. :knegg: Mener jeg vet omtrent men sjekker absolutt ikke daglig.
Jeg visste det sånn omtrent, men jeg skal gjerne innrømme at det var nokså tilfeldig at jeg var såpass oppdatert. Men jeg leser nok nyheter til å vite ca. hvilket leie den er i, det skal jeg ha.
Ja, det og valutakurs på euro, pund og USD. USD sjekker jeg daglig og da ser jeg gjerne hvordan oljeprisen er. Skadet etter å ha hatt valutalån (har ikke det lengre altså). USD var under NOK 8,- denne uken for første gang på 1 år.
Skulle sagt 52 dollar på gefuhlen. Hvis jeg googlet riktig var ikke det veldig feil. Men jeg vet faktisk ikke engang nøyaktig hvor det er best å sjekke oljeprisen fra dag til dag.
Jeg vet at den ligger på mindre enn det halve av hva den brukte å gjøre, og jeg vet sånn i grove trekk hvilke konsekvenser det har for samfunnsøkonomien vår, men dette vet jeg fordi det er nyheter i riksdekkende presse, ikke fordi jeg noen gang sjekker prisen pr. fat olje.
Jeg vet hva oljeprisen gjør og delvis hvilke mekanismer som styrer prisen. Og hvordan prisen ligger an i forhold til snittet.
Utover det har jeg lite nytte av detaljkunnskap. Vi skal snart kvitte oss med olja uansett.
Ja. Jeg sjekker prisen minst en gang per dag. Det er viktig for jobben min og jeg står med begge beina planta oppi håndetering av direkte konsekvenser nedgangen i oljepris vi har opplevd de siste årene (i kombinasjon med konsekvensene av kostnadsbesparelsene på norsk sokkel som faktisk startet før oljeprisen falt som en stein). Opplevd mengde stress er omvendt proporsjonal med oljeprisen for meg, sånn omtrent. Jeg har rimelig god peiling på hvordan den påvirker samfunnet vårt.
Det er en sånn ting som jeg nok bør vite, men som jeg ikke kommer på at jeg skal holde meg oppdatert på, for jeg slipper greit unna uten. Jeg spurte husets økonom, og han nølte en anelse før han svarte: "52 dollar". Jeg er stort sett oppdatert på pund- og dollarkurs, det har jeg bruk for temmelig ofte.
Ja, det gjør jeg men så er jeg også veldig opptatt av spørsmål om hvordan vi skal finansiere dagens velferdsmodell i fremtiden. Da er jo oljeprisen relevant og derfor har jeg noenlunde oversikt over utviklingen.
Vet at den er kommet litt opp fra bunnoteringer og at den nå vaker et sted rundt 50 dollar fatet. Liker å følge litt med, det har stor innvirkning på området jeg bor i.
Ja, normalt gjør jeg det etter å ha jobbet i oljen i mange år. Har ganske god kontroll på valutakursene også ettersom vi fortoller inn råvarene vi bruker til produksjonen.
Jeg vet om den er lav eller høy, lissom, men hadde neppe klart å svare på dollarsummen pr fat. Valutakursen har ner direkte inngripen i min hverdag, (dollarkursen), den sjekker jeg halvjevnlig.
Jeg pleier å fange opp nyheter om den endrer seg (i en eller annen vesentlig grad, ikke desimaler og småtall), men det er ikke noe jeg holder øye med akkurat.
Det har ikke innvirkning på hva og hvordan jeg jobber uansett.
(Det kommer selvsagt an på perspektivet, men sånn generelt sett.)
Nei. Jeg kan endel ting, men har alt for lite greie på mange ting som jeg av og til føler jeg burde ha greie på, spesielt det som beveger seg i storsamfunnet vårt.
Her om dagen kom det en inn på kontoret og begynte å snakke om fredsprisvinneren, og jeg følte at det lyste ut av meg at jeg hadde IQ på 70. :blånn:
Det er jo omtrent like nyttig å kunne som annen viktig næringslivsinfo og politikk, siden det påvirker f.eks. hva vi kan prioritere på statsbudsjettet (aka handlingsrommet), hvor stort oljefondet vårt blir (aka om vi får pensjoner fra statskassen når vår tid kommer), arbeidsledigheten (det er ikke bare oljejobbene som forsvinner når satsingen går ned), valutaen (aka hva man betaler for en øl i syden) osv, osv.
Om det går opp eller ned er greit å vite, ja, men det har vel ingen bestemt nytte å kjenne til det spesifikke tallet? Kjenner det interesserer meg minimalt, dessverre.
Jeg er sikkert preget av mine omgivelser, men jeg tenker at man skal vite sånn ballpark hva den er, på samme måte som man skal vite hvem som er partileder i Rødt og sånn selv om man ikke egentlig bryr seg så mye i hverdagen. :knegg:
Jeg synes kanskje at det å vite prisen blir veldig detaljert. Jeg er helt enig i poenget til CD at det er viktig å vite noe om hva som påvirker samfunnet, men det er et hopp derifra til å vite på krona (eller dollaren?) hva ett fat koster?
Jepp, har en viss kontroll da mannen min stadig jubler over stigende priser. Han jobber i bransjen og etter de nedgangstider som har vært/er, så er stigende priser gull for bransjen.
Men det mener jo ikke jeg heller, jeg mener at man bør vite om den er 20 eller 50 eller 80 doller fatet, liksom, og om den er stabil eller på vei opp eller har vært lav lenge, og hva lav betyr i historisk sammenheng og hva det er budsjettert med, og hva konsekvensene blir av det den ligger på nå. Ish.
Jeg vet sånn cirka, men til å være i bransjen så sjekker jeg vel relativt sjelden eksakt hva oljeprisen er. Det blir ofte nok omtalt fra lederhold #foråsiresånn.
Tester kontorkunnskapen nå, 50 % av de spurte (to så langt... :knegg: ) visste hva den lå på nesten nøyaktig. De andre 50 % visste at den var lav. :nemlig:
Jeg har fundert på denne, og hva av "almennkunnskap" som egentlig er "nyttig". :p
Jeg tenker at når oljeprisnedgangen (ikke om prisen er 30 eller 50 eller 100, men at den er "lav for tiden") har ekstremt mye høyere innflytelse på vår levestandard, velferd og fremtid enn for eksempel hvilken regjering vi har, så er det i og for seg ikke mer "nyttig" å vite hva oljeprisen enn å vite hvem som er statsminister, men minst like viktig.
Når byer opplever dobling av ledigheten på kort tid, at ungdomsledigheten er urovekkende høy over tid, når vi begynner å spise av formuen vår i stedet for å spare til pensjonssmellen vi VET kommer, da har det enorme konsekvenser for oss alle. Mye mer enn putleendringer på Stortinget.
Men en tredjedel ber skriver "ingen anelse", og det stusser jeg over, på et ellers ganske opplyst forum.
Som sagt, det er langt viktigere for samfunnet enn hvem som er statsminister, og jeg syns jeg ser reaksjonen om man svarte "ingen anelse, burde jeg vite det?" på det. :knegg:
Det er hakket vanskeligere å ikke få med seg hvem som er statsminsitere enn akkurat prisen på olje da. At den er lav ja, Men HVA?
Hvem som er statsminister e kanskje ikke VIKTIG, men det er nærmest umulig å ikke vite. Det opplyses ikke daglig i dagsrevyen og 12 nyhetene eksakt hva oljeprisen er, men at det henvises til politikere er langt vanligere.
Jeg opplever at grunnen til vi vet hvem som er statsminister og ikke på krona (dollaren?) hva et fat olje koster etc kommer av medienes vinkling. "Erna setter inn statsråd Listhaug" i forhold til politikk og når det er oljeprisen er det: "Styreleder i Statoil permiterer 500 stykker". Hmmm .... :gruble:
Synes forresten at statsbudsjettet og regjeringen sin økonomiske politikk nå er veldig bra dekket i meda. :)
Jeg tenkte det samme som Malama og him - dette har jo å gjøre både med medienes dagsordenfunksjon og med forkunnskaper. Statsministre hører vi om i flere skolefag opp gjennom hele oppveksten, og det er kompetansemål i for eksempel samfunnsfag som krever at dette er noe man lærer om, følgelig er det lettere å følge med på det seinere. Ikke går det mange dagene uten at statsministeren nevnes i en eller annen avisartikkel heller, også i den litt mer tabloide dagspressen. Oljepriser er helt klart viktig, som Polyanna sier, men det er ikke noe man får med seg et systematisk innarbeida grunnlag for å forstå at er viktig helt fra barnealder. Det nevnes over her at prisen på et oljefat er lett å finne på sidene til e24. Vel, jeg var (ung) voksen før jeg lærte at nordsjøolje refereres til som brent oil. Det var mannen min som forklarte meg at "Brent spot" i børsoversikten viser prisen på nordsjøolje. Det er jo ikke gitt at man skjønner det, hvis man ikke har referanserammene på plass? Ingen her vi bor snakker om olje. Jeg kan derimot si hvorvidt det har vært et godt kornår. (Slett ikke verst i år, bedre enn i fjor.)
Ja, det er nok helt sikkert sant. Og så gjenspeiler det nok det litt blaserte synet man kan ha på sånt i et veldig rikt land, der pengene bare raser inn.
(Og takk for info om godt kornår, greit å vite det også. :knegg: )
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.