Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva spontanserverer du glutenallergikere?

#1

Candy Darling sa for siden:

Her i dag kom Snorkfrøken sammen med 4 andre jenter og skulle ha spa hos oss. I kid you not. :knegg:

Vel, med nok håndklær og aviser under neglelakkflaskene er det greit nok det, men siden den ene nylig har blitt diagnostisert med cøliaki, er det ikke så lett å finne noe å servere så mange på kort varsel. Vanligvis hadde jeg vel laget pannekaker eller pizza, liksom.

Nå hadde jeg tilfeldigvis kjøttboller og pølser i kjøleskapet, som var merket glutenfri, så da ble det "tapas" med cocktailpinner, litt ost i terninger og gulrøtter i staver. Men hva annet er en del av vanlige husholdninger som jeg kan tenke på å ha litt i bakhånd av til sånne anledninger? Å kjøpe inn helt egne matvarer som glutenfritt mel og sånt blir litt i overkant, tror jeg, hun er her ikke så veldig ofte.


#2

Skilpadda sa for siden:

Omelett med bacon og ost har vi stort sett alltid ingredienser til i kjøleskapet.


#3

Java sa for siden:

Jeg ville kjøpt inn glutenfritt mel og knekkebrød. Det holder seg lenge i skapet, og det kan jo dukke opp andre med cøliaki. Vafler, pannekaker og sveler er veldig godt glutenfritt. Ellers er jo alt med frukt, yoghurt, grønnsaker etc helt uproblematisk.


#4

Syrinx sa for siden:

Ha en pose glutenfrie rundstykker i fryseren er mitt forslag. Og glutenfri pasta.


#5

Palmen sa for siden:

Ris går bra, og det finnes vel stort sett i skapet? Maistortillas og tortillachips går også bra, og er greit tilbehør. Ellers må jeg si jeg er imponert over hvor bra du løste det!


#6

Tallulah sa for siden:

Matstart-tomatsuppa er lett å lage på det man har i skapet, også dropper man pastaen. Egg og kjøttboller er godt i. Jeg pleier også å ha potet, gulrot og løk og kan lage grønnsakssuppe eller ovnsbakte grønnsaker til det vi evt. har av kjøtt. Med trykkokeren kan jeg smelle sammen en lapskaus av de samme ingrediensene på en halvtime også.


#7

annemede sa for siden:

Tacos med skjell er bankers.


#8

Veslemøya sa for siden:

Til kaffemat har vi daimiskake i fryseren.


#9

Pebbles sa for siden:

En pakke Toro muffins (som er glutenfri) er grei å ha i skapet, om det er kake-anledning som dukker opp spontant. Ellers er det jo masse som er naturlig glutenfritt - frukt, grønnsaker, egg, kjøtt (noen farseprodukter inneholder mel), kyllinglår, iskrem, potet- og nøttebasert snacks (noe potetgull inneholder mel).

Men man oppdager straks i møte med cøliaki hvor utrolig mye brød- og melbasert mat vi spiser her i landet. I den perioden yngste her ble utredet for cøliaki, tenkte jeg over hver gang jeg gikk inn i en bensinstasjon eller café "hva kunne vi ha kjøpt her om yngste viser seg å ha cøliaki?" - og jeg syntes jeg så knapt annet enn brød, boller, rundstykker, baguetter, pizza-slices, pitabrød, pølsebrød, hamburgerbbrød, skolebrød... :gal:


#10

Katinka sa for siden:

Disse rundstykkene elsker alle i familien, men jeg baker dem mest for å ha noe i bakhånd til fjortisen sin gode venninne.

Har også glutenfri pasta, pizza og tomatsuppe(pose) liggende.
Taco er veldig greit å spise med skjell. Og wok er fint.


#11

Maverick sa for siden:

Jeg hadde nok gått for noe suppete med masse grønnsaker og rent kjøtt.


#12

Retz sa for siden:

Her hadde de fått fruktsalat, makroner og iskrem.


#13

Benzo sa for siden:

Toro sin glutenfrie vaffelmix er kjekk å ha i skuffen. Kjempegode er de også!


#14

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har denne i fryseren pga glutenallergisk veganer-venninne, samt jeg baker og har med i barnehagen til våre to veganerbarn (hennes spiser lavgluten). Den er supergod, en av de beste sjokoladekakene jeg har smakt faktisk. Serverte den i et familieselskap sist helg, og alle gjestene likte denne bedre enn de andre kakene.

glutenogmelkefri.com/2016/06/20/mork-sjokoladekake-i-langpanne/


#15

Fibi sa for siden:

Jeg har som regel alltid glutenfri pasta i hus. Ellers er ris og kjøtt/grønnsaker en grei deal.


#16

Myria sa for siden:

Vi har alltid egg så omelett er et greit valg som er raskt å lage og vi har alltid noe vi kan ha oppi. Ellers ville jeg laget en rask wok med ris til. Vi har også alltid yoghurt, frukt, grønnsaker og rømme så om det ikke skal være mer mellommåltid enn middag kan man servere grønnsaker med dip, fruktsalat o.l.


#17

Isolde sa for siden:

Stekt ris med skinke/kylling er rask og enkelt. Og kan lett tilpasses barn.

Vi har stort sett glutenfritt i skapet men det er fordi mamma spiser glutenfritt. Ellers hadde jeg satset på naturlig glutenfritt.


#18

veobra sa for siden:

Vi har pasta stående. Har også glutenfri miks til muffins fra Toro. Ellers serverer jeg oppskåret frukt og grønnsaker også.


#19

ingling sa for siden:

Du løste det strålende! Vi er jo et delvis glutenfritt hjem og har derfor alltid mel, pasta etc., så det blir ikke helt det samme, men enkle ting en kan ha på lur: glutenfri muffinsmiks, vaffelmiks etc. som holder en halv evighet, frosne rundstykker eller pitabrød som kan bli pizzabunn, og så er det selvsagt topp å servere grønnsaker og glutenfri supper og ris og alt sånt. Det kommer jo litt an på hva slags måltid en tenker seg å servere.


#20

Pelen sa for siden:

Herremannen har begynt i ungdomsskolen og den gutten han er mest med har cøliaki så det er en ny verden for oss også ettersom vi faktisk ikke har noen med det i omgangskretsen/familien. Gutten er med oss på hyttetur nå, så da kunne vi tenke igjennom litt. Vi skal spise tacos med skjell og svinefilet med bacon og poteter/rotgrønnsaker i ovnen. Jeg hadde gjort risengrynsgrøt som de spiste når de kom hjem fra skolen i går. Foreldrene hadde sendt med brød.

Når jeg tenker meg om så poser vi ikke så mye mat med mel i foruten pizza og pasta. Keg tror at jeg skal se til å ha noen glutenfrie rundstykker i fryseren og glutenfri pasta hjemme.


#21

Pebbles sa for siden:

Å ha en pakke med glutenfrie pitabrød (Hatting) i fryseren sammen med ordinære pitabrød er en genial idé - vi lager av og til minipizzaer på pitabrød hvor barna og gjester kan legge på den toppingen de vil. Raskt, godt og populært!


#22

Candy Darling sa for siden:

Det er en veldig god idé, både med og uten glutenallergikere. Og en tacopakke i bakhånd er jo også kurant, det eneste er at vi sjelden har kjøttdeig i kjøleskapet hvis det ikke er til en spesifikk rett. Men litt kyllingfilet som kan bråtines skal vel vanligvis være mulig å finne.


#23

Niobe sa for siden:

Jeg har alltid tomatbokser i hus, så det har hendt at jeg har laget kjapp tomatsuppe. Egg og ost har vi også alltid, og det duger jo som tilbehør.


#24

Pelen sa for siden:

Om man har glutenfrie rundstykker/skiver med brød i fryseren så kan man alltid slenge på litt ketchup, skinke og ost og putte dem i ovnen.


#25

Galathea sa for siden:

Vær obs på at glutenfrie vafler kan være problematisk dersom man steker dem i et vaffeljern man har brukt hvetemel i. Det er visst veldig vanskelige å gjøre jernet reint skikkelig, så for dem som ikke tåler spor av gluten kan det være nok til å gjøre dem syke.


#26

Blondie sa for siden:

Vafler er lurt å styre unna for de mest sensitive, ja.

Jeg har cøliaki selv og har da selvsagt tilgang på endel glutenfrie varer, men serverer gjerne naturlig glutenfritt. Grønnsaker, rent kjøtt og saus jevnet på maisenna for eksempel.


#27

m^2 sa for siden:

Det aller meste av pølser er faktisk glutenfritt, og rent kjøtt/fisk, egg, grønnsaker, ost, melkeprodukter er jo alltid også safe (ikke marinert kjøtt). Hermetikk som bønner, erter osv pleier også å være greit men de smaktilsatte må du sjekke (bønner i tomatsaus pleier å være ok, men enkelte av de andre kan ha gluten). Taco er en slager, da kan alle spise det de vil og tåler og tacoskjell er glutenfrie.

Vi har en cøliakiker i hus men har hverken pasta, ferdig brød, rundstykker eller spesialmel hjemme :knegg: Jeg lager alt fra bunnen av og for det meste ren mat uten så mye sausegreier og sånt.
Hvis man bare klarer å hekte av seg de litt panikkslagne tankene om at man bare husker mat med gluten i er det masse man kan lage!!
Jeg synes du løste det kjempefint!

Middag kan du jo lage HVA som helst egentlig, bare du dropper pasta og saus, og pizza og pannekaker da.
Istedetfor kake og vafler anbefaler jeg f.eks is og frukt, eller yoghurt, det er ikke for sært og spesielt å ha i hus uansett (sjekk isen, tress og slike spesialiser med mye rart i har ofte gluten, ispinner er stort sett greit).
Brødmat er jo kinkig, men det er mye man kan spise istedet for brød.

Men en kjapp tur på butikken, så har de vanligvis både glutenfri grandiosa og glutenfritt brød på nærbutikken, sånn hvis du står helt i beit.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.