Jeg bor jo plutselig i et hus hvor jeg vil anta at vedfyring vil være aktuelt for å få holde kåken varm. (Særs åpen løsning i huset og knapt nok dører....)
Vi har fjernvarme, så det kan være at radioator kan være tilstrekkelig - ellers: midt i uka, hvordan gjør man det i forhold til fyring? Sprengfyrer man før man drar på jobb, forlater huset med fyr i ovnen - fyrer man først opp når man kommer hjem fra jobb? Lærer man barna på 11 år å fyre opp? (Storebror kommer jo hjem tidligere enn oss voksne)
Fyrer man i hovedsak i helgene?
Kjøper man seg varmepumpe?
Huset har en ny ovn som er riktig dimensjonert for huset vil jeg våge å påstå.
Vi har også et åpent hus over tre etasjer hvor de eneste rommene som kan lukkes er soverommene og badene (og ut til vindfanget da). Den første vinteren her var det forferdelig, så da kjøpte vi varmepumpe og det er helt fantastisk. Det kan bli både -10 og -20 (og noen dager med -30 hvis vi er riktig heldige) her på vinteren så den klarer selvsagt ikke å holde huset skikkelig varmt på de kaldeste dagene, men den klarer å holde en jevn minimumstemperatur som gjør at det er levelig. Vi har peis i kjellerstua og i stua og vi fyrer når vi er hjemme. Personlig ville jeg ikke fyrt i peisen før jeg dro på jobb.
Det er det mannen mistenker også. - Du sier der har peis. For meg er peis og ovn forskjellig ting - både hva brannsikkerhet og varme angår - men det kan kanskje være vi bare bruker begrepet forskjellig?
Jeg sier peis, men de er vel egentlig ovner, altså at de kan lukkes. Det er godt mulig jeg krisemaksimerer altså, jeg synes bare det høres skummelt ut å ha fyr i ovnen når jeg skal være borte mange timer. Jeg aner ikke hvordan de som bodde her før har klart seg uten andre varmekilder. Det er mulig den ene var hjemme hele dagen og derfor kunne holde fyr i ovnen hele dagen, men å ha ovn som eneste varmekilde fungerer ikke for oss i allefall.
Har du fjernvarme så holder vel det på varmen i hele huset gjennom dagen? Vi har ikke fjernvarme, og kjøpte varmepumpe i løpet av første vinter i gammelt hus. Uvurderlig. Har ikke tenkt å lære 11-åring å fyre i ovnen. Vi har brukt vedovnen lite, men den er et fint supplement på ekstra kalde dager (som da vi kom hjem fra høstferie og det var 13 grader i huset. :lol: )
Man kjøper det visst også om man har lav toleranse for kulde i hus i følge mannen. Vel, vi får se an vinteren. Det er jo som sagt fjernvarme - så det kan jo være vi lager problemer som ikke eksisterer. Det er få av naboene som har pumpe (dette er masseproduserte hus fra midten på 80-tallet) det slår meg ikke som tidsepoken hvor varme og kvalitet sto i høysetet kanskje.....
Jeg anbefaler også varmepumpe! :jupp: Vi har, og vi trenger bare fyre i peisen når det er superkaldt (type -20). Vi har ikke fjernvarme, men varmekabler i underetasjen og på badet. 80-tallshus. Har tatt vekk panelovnene etter at vi fikk varmepumpe.
Vi har 80-tallshus med veldig åpne løsninger. Tidligere eiere har brukt parafinovn (eller hva det heter), men vi har installert varmepumpe. Det har fungert strålende, og det å komme på besøk i vedfyrte hus kan være ille for min del. Det er jo kjapt å få innstallert en varmepumpe, så dere kan jo bare se an hvordan det fungerer med fjernvarmen?
Fungerer radiatorene dine bra eller er de tette?
Et tips kan være å spyle dem for å få bedre effekt, men våre var så tette at vi byttet dem i forfjor. For å si det slik, det er stor forskjell på varmen etter at vi fikk nye radiatorer.
Vi har ikke så veldig stort hus, men her klarer den nye vedovnen i alle fall å få temperaturen opp rimelig kjapt. Vi har varmepumpe (et annet sted i huset) også, så den bidrar til at temperaturen sjelden er under 16-17 grader, og som regel nærmere 18-19 når vi kommer hjem om ettermiddagen på vinterstid. Etter en times tid er temperaturen som regel godt over 20 grader.
De funker veldig bra ser det ut til. Blir raskt varme. Spyling av radiatorer visste jeg ikke at var noe man drev på med en gang - må kanskje sjekke ut om det er noe som er gjort?
Blir de fort varme så trenger du nok ikke spyle dem, jeg vet bare at det er en del i nabolaget som har gjort det når de begynner å fungere dårlig. Så jeg har minimal erfaring med det altså.
Med åpen løsning tror jeg at jeg ville installert varmepumpe, da skal det være mulig å få sirkulert varmlufta mellom "rommene". Sprengfyre i vedovnen før dere går ut er knapt noe vits i, det blir jo utbrent og kjølig før dere er hjemme igjen uansett. :erfart:
Avkommet var vel rundt 11-13 da de blei opplært til å fyre når de kom hjem fra skolen.
Selv har jeg lagt inn en vane om å klargjøre vedovnene før jeg går på jobb, så det bare er å stikke fyrstikken borti når jeg/noen kommer hjem. Særlig når jeg er blitt frossen av uteværet er det usannsynlig deilig.
Varmepumpe er gull! Vi har et gammelt hus det er gjennomtrekk i. Vinduer burde skiftes, men det har vi ikke gjort enda. Vi bodde her i et par år uten varmepumpa, og det var som et nytt hus med pumpe! Vi har ikke noen andre varmekilder i denne etasjen, som bare er på 75m2, og rom blir kalde hvis dørene er igjen. Men så lenge vi har dører åpne blir stort sett hele etasjen behagelig. Ved sprengkulde eller noe sånt så fyrer vi i tillegg. Men vi liker å ha det varmt.
Vi bor i gammelt hus med åpne løsninger der det trekker endel. Varmepumpe som grunnlast, den klarer jobben fin-fint ned til -5 til -10 omtrent, supplert av enkelte panelovner under enkelte vinduer. Ved lavere temperaturer må vi kjøre på med vedfyring for å få det godt og varmt.
Luft-luft-varmepumper avhengig av type og årsmodell (vår er gammel) fungerer mer som en rem varmluftsovn på svært lave temperaturer - dvs den forbruker like mye energi som den varmen den produserer og det kan bli litt trått å holde temperaturen høy nok.
Jeg vokste opp i stort, nokså åpent hus med både peis og lukket ovn. Dette var før varmepumpens tid, og vi brukte den lukkede ovnen hele vinteren. Den sto i sokkeletasjen; hovedoppholdsrommene lå i etasjen over. Den første som kom hjem på ettermiddagen fyrte opp, og da varmet den opp hele huset fort - det var snakk om godt under en halvtime. Så holdt vi den i gang hele ettermiddagen/kvelden og lot den dø ut fram mot leggetid. Det fungerte godt. Vi hadde selvsagt elektrisk varme i tillegg, så huset var levelig på morgenen, men det var deilig å ha ovnen i tillegg.
Hvis man vil, får man vedfyring til å fungere veldig bra. Jeg bor i et eldre teglsteinshus, med langt fra optimal isolasjon. Med en vanlig Jøtul-ovn (støpejern med glassdør) er det ikke noe problem å få opp varmen. Skorsteinen er midt i huset, og fyrer man noen timer er den gjennomvarm og det holder hele natten til dagen etter. Vi må fyre om morgenen igjen når det er riktig kaldt.
Det fins klebersteins over og kakkelovner med en type sand som holder veldig bra på varmen. Kan man ha en stor ovn vil det vanligvis være nok å fyre opp to ganger i døgnet. Vi må fyre riktig her i Bergen, det er problemer med luftkvaliteten når det er vindstille og frost over en lengre periode. Jeg tror vi må satse på å optimalisere vedfyringsmetodene heller enn å forby dem. I fjor vinter fikk jeg vite at vi gikk på atomkraft om vinteren fordi vannkraften var solgt til utlandet. Jeg kan ikke si jeg liker tanken.
I utgangspunktet ville jeg se det an siden du er i nytt hus og anta at fjernvarme og radiatorer fungerer godt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.