Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å vaske parkett

#1

Hondacrv sa for siden:

Eg veit ikkje korleis eg skal få parketten ordentlig rein. Det er heilt nyrer hus, eikeparkett, og eg føler at det blir fettflekker overalt sjølv om eg vasker med vann. Kva skal eg gjere?


#2

Millen sa for siden:

Parkett skal ikke ha vann og såpe. Tørr mopp og eventuelt litt fuktig klut for å tørke vekk flekken..


#3

Hondacrv sa for siden:

Flekken? Men det er jo f eks svette-fortsett over gulvet, søl fra ulike ting på kjøkkenet; eg må jo vaske det med noko? Tørr mopp hjelper jo ikkje?


#4

Strå sa for siden:

På vår lakkerte granparkett bruker jeg godt oppvridd mikrofiberklut. Fotsvetteflekker går bort da. Jeg brukte samme metode på det oljede furugulvet vi hadde i forrige bolig.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Har aldri skjønt det med tørrmopp til gulvvask, det blir jo ikke vasking? Vet at parkett ikke skal ha mye vann, men man får jo ikke bort fotsvette og diverse fettflekker overalt med tørrmopping. Sliter med parketten her og, uansett hva jeg gjør så blir ikke gulvet helt rent.

Går det an å BONE parkett? Leie en sånn maskin noe sted? dum


#6

Galathea sa for siden:

Jeg syns tørrmopping holder til daglig, men vi har matt lakk så da syns ikke flekker så godt. Innimellom bruker jeg vann og grønnsåpe, men vasker med relativt tørr klut eller mopp. Bruker også jif engangsmopper i blant, sikkert å banne i kjerka, det er ny og dyr eikeparkett, men det ser ok ut etterpå i hvert fall....


#7

Lykken sa for siden:

Jeg bruker vann og jif allrent såpe. Har uansett ikke tenkt å ha samme gulv i 40 år. Noe fuktighet må til for å ta flekker etc.


#8

trøtt sa for siden:

Gulv blir ikke rene uten vann og såpe, parkett er ingen unntak. Det er mye mer møkk på et gulv enn de flekkene man ser og den evige uenigheten her hjemme er dette med vann på parketten. Mannen står fast på at parkett ikke skal vaskes med vann, jeg står fast på at det er kvalmt å aldri vaske gulvene og de blir ikke reine med kun støvsuging/tørrmopping. Jeg bruker vann og grønnsåpe og tar heller kostnadene med å bytte gulv oftere.


#9

Bokormen sa for siden:

Jeg bruker vann og bittelitt oppvasksåpe eller ajax etc. Ikke grønnsåpe.


#10

trøtt sa for siden:

Når jeg tenker meg om er det vel egentlig ganske mange år siden jeg brukte grønnsåpe, det er Ajax jeg bruker nå.


#11

Strå sa for siden:

Ajax sliter på lakk og gjør den matt før tiden. Hvordan den virker på ulakkert parkett vet jeg ikke.


#12

Anita72 sa for siden:

"Regelen" er tørrmopp til tørt og våtmopp til vått. Med tørrmopp fjerner du støv og løst skitt. Etter tørrmopping går du over med fuktig mopp. Bruk mikrofibermopp så slipper du å bruke kjemikalier, kun rent vann.


#13

Lykken sa for siden:

Man får jo ikke den gode nyvaskede lukten uten såpe og vann. :knegg: Og det at man ikke skal bruke det er jo for at gulvet skal holde i 30-40 år like pent. Ikke like aktuelt nå som før, tror jeg.


#14

rajraj sa for siden:

Vann og grønnsåpe her! Vi har parkett både på kjøkken og spisestue og med sølete barn, er det ikke noe alternativ ikke å bruke vann og såpe.


#15

Lhi-My sa for siden:

For et par år siden var det mye fokus på at såpe, og da spesielt grønnsåpe la igjen ett fettlag på parketten og dermed god grobunn for bakterier og skitt. Er dette motbevist eller er det ukjent?

Vi har Alloc laminatgulv (eik matt skipsgulv) og jeg vasker det aldri med såpe. Jeg tørrmopper daglig pga hund som røyter, og vasker med våt mopp og sprayflaske med rent vann ca en gang i uka, kanskje litt sjeldnere. En gang hvert jubelår vasker jeg det med Alloc rensemiddel.

Grønnsåpe hører i min verden til på ubehandlet furu og verkende fingre. Det høres rett og slett skikkelig uhygienisk ut å vaske et lakkert gulv med det. Hele poenget med grønnsåpe er jo at fettet legger en beskyttende hinne på treverket. Dette dokumenterte jo disse forbrukerprogrammene på TV godt flere ganger? Eller har jeg gått glipp av ny kunnskap her?


#16

Bluen sa for siden:

Vasker parketten med Ajax og rikelig med varmt vann. Ellers blir det rett og slett ikke reint.


#17

Che sa for siden:

Har litt samme problemet. Jeg vasker med Ajax og vann jeg altså, men synes fortsatt at flekker etter føtter vises når sola skinner inn.


#18

trøtt sa for siden:

Vi har lakkert. Man skal ikke bruke grønnsåpe på parkett heller, jeg er ikke noen rengjøringsekspert så jeg vet ikke hva som er best å bruke. Ajax sitron lukter godt da. :knegg:


#19

Anita72 sa for siden:

Grønnsåpe er til bruk på ubehandlet tre, det gir en beskyttende hinne. På alle andre overflater ligger grønnsåpen som en fetthinne som samler støv, møkk og "bassilusker". Dersom du "må" bruke såpe så kan du likegodt bruke oppvaskmiddel i vannet som noe annet.


#20

M&amp;M sa for siden:

Bruk litt sunlight eller zalo, aldri grønnsåpe!
Alternativt får du kjøpt egne vaskemiddel til parkett. De koster litt, men er drøye i bruk.
(Har jobbet mye med parkett tidligere!)


#21

Stellebord sa for siden:

Vi bruker vann og noe husvask fra Änglamark. Men jeg synes ikke jeg får det rent med en mopp, jeg må liksom ned slik at jeg får vasket for hånd.



#23

Hondacrv sa for siden:

Ja, eg har hatt ein dråpe zalo i vatnet eit par gonger, og det synest eg hjelper. Men eg er jo rett for at det også er galt... Kven er gulvspesialisten?


#24

Geitrams sa for siden:

En liten dråpe zalo og en skvett eddik tar det meste. Gulvet får vi rent og pent med denne blandingen, men problemet er at så snart min barbeinte mann går over gulvet, ser det like jævli ut igjen.
Grønnsåpe er virkelig fyfy. Forrige huseier vasket med grønnsåpe, og den daværende parketten var klissete og seig. Etter minst 10 runder med gulvvask med vann og bittelitt zalo, fikk vi bort den ekle hinna. I år la vi ny parkett, og den skal ikke være i nærheten av grønnsåpe.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Gulvspesislisten selger gulv. Alle våre gulv er derfra. De sier zalo til alt.


#26

Strå sa for siden:

Du tar feil. Det lukter hodepine. :( :)


#27

Hondacrv sa for siden:

Ja, grønnsåpe er ikkje aktuelt, det veit eg er feil. Sitronlukt får eg noia av, men skal prøve zalo og ajax. Og bittelitt eddik.


#28

trøtt sa for siden:

Jeg får hodepine av omtrent alt av lukter. Går jeg forbi noen som har vasket klærne i parfymert vaskemiddel så får jeg vondt, men akkurat Ajax sitron tåler jeg så den fortsetter jeg med til gulvet skal skiftes når ungene har flyttet ut. :D


#29

Strå sa for siden:

Nemlig. Vasker du uten å fjerne støvet først, gnir du både møkk og støv utover og fjerner det slett ikke.

Feil bruk av såpe og vann, gjerne for vått eller for mye såpe, gjør at bakterier får ekstra god grobunn. Forskning viser at det meste blir renest om møkka fjernes med en godt oppvridd mikrofiberklut uten bruk av såpe.

Jeg tror det var en forsker fra SIFO som skrev om det, nå sist i våres. Men jeg finner det ikke igjen. Papiravisa jeg leste det i er resirkulert for lenge siden. Han påpekte at dette har vært godt dokumentert i over 20 år, og synes det er rart at så mange fortsatt insisterer på å dra møkka utover i steden for å fjerne den. Jeg er litt enig. :dukker:


#30

Bokormen sa for siden:

Jeg synes ikke det holder med bare støvsuging og tørrmopping, og jeg er egentlig lite nøye altså. :knegg: Støvsuger eller koster før jeg går over med moppen.


#31

Dixie Diner sa for siden:

Men det er vel ingen som setter igang med gulvvask på et støvete gulv uten å støvsuge først?? Jeg har aldri noensinne vasket gulvet uten å støvsuge først, det er jo meningsløst.


#32

trøtt sa for siden:

:dulte:


#33

Lykken sa for siden:

Ja, jeg støvsuger jo alltid først og ser ikke poenget med tørrmopping. Det måtte i tilfelle være for å ikke støvsuge først, men det er ser ikke helt poenget.


#34

Anita72 sa for siden:

Du får med deg mye mer støv på gulvet ved bruk av tørrmopp enn ved støvsuging. Har testet flere ganger (er renholder).


#35

GinaK sa for siden:

Oisann, jeg har ikke fått med meg at grønnsåpe er fy-fy på parkett. :p
Det har funket på disse gulvene de siste 17 år iallefall.
Skal prøve noen runder med Zalo da og se om det er noen forskjell.

Vi har hund så klart at vi må vaske gulv skikkelig.


#36

Strå sa for siden:

Hahaha, enig i det, men du verden så mange jeg vet om som gjør (eller gjorde) det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.