Nå er det jo jul hvert øyeblikk, (jada) og jeg skal lage jul hjemme for første gang i mine 39 leveår. Gulp og juhu! Jeg har jo begynt å planlegge litt, og i dag lurer jeg på ribbe. Hva slags ribbe vil jeg ha? Hvor mye trenger jeg til fem voksne og to barn om jeg vil ha rester? (Skal servere medisterkaker og julepølse i tillegg til ribba.) Og sist, men ikke minst; hvor kjøper jeg skikkelig god ribbe? Bor i Oslo.
Ribbe er fast innslag på julaften her. Jeg foretrekker tynnribbe. Vi bestiller ribben hos en lokal slakter. I fjor testet vi langtidsstekt ribbe for første gang, og det var så bra at vi nok gjør det i år også.
Langtidssteking ja.
Vi er pinnekjøttfolk, men har svineribbe i løpet av desember. Skal prøve ut å ha den noen dager i saltlake med natron i år.
Og tynnribbe er foretrukket her også.
Problemet med familieribbe er at det egentlig er to forskjellige kjøttstykker som krever ulik steketid. Jeg ser at mange anbefaler å skjære av kotelettkammen og tilberede den separat i tilfelle. Tynnribbe er helt klart foretrukket her hjemme også.
Vi bruker også tynnribbe. Og husk å krydre GODT med salt og pepper noen dager før du skal ha den. Jeg gnir den godt inn med salt og pepper tre dager før (og når jeg tror jeg har krydret for mye, tar jeg litt til...:knegg:) og lar den ligge innpakket i folie i kjøleskapet.
Seng av maldonsalt i langpanna med svoren ned i den fra kvelden før i kjøleskapet (gnidde ribba i tillegg inn med maldonsalt og pepper og brukte ristet pepper (rister i panna til den popper) jeg hadde knust i morter). Nå hadde jeg ferdig kryddret ribbe fra butikken, så derfor bare fra kvelden før, hvis ikke litt tidligere).
Skylte langpanna for rester av salt og tok oppi med 1 liter vann, 1 løk i båter, 6-8 uskrellede hvitløksbåter og et par oppkuttede gulrøtter under ribba og la ribba med svoren opp, og putter den i ovnen på 120 grader i 4-5 timer, så skrudde jeg ned temperaturen til 100 grader og la løs folie på toppet av ribba i 3 timer, før jeg tok ut ribba og skrudde opp ovnen på 250 grader. Når ovnen var varm nok puttet jeg ribba inn igjen hakket over midten og skrudde ovnen ned på 225 grader og varmluft i 20 minutter. Vips ferdig. Passet litt på siste tiden og hadde varmluft litt av og på et par ganger.
Ribba ble bare helt fantastisk og svoren bare gjorde seg selv siste 20 minuttene. :-D Jeg laget to helt forskjellige ribber og produsenter ved siden av hverandre i dag, og begge ble like fine.
Jeg har brukt mange år på å finne ut hvordan jeg skal få vellykket ribbe som er dårlig på å lage mat. I fjor testet jeg ut varianten over, og kommer aldri til å gjøre noe annet igjen.
Vi spiser pinnekjøtt på juleaften, men serverer ribbe en eller annen gang i løpet av jula. Vi har, med stort hell, hatt den i sous vide, og bare svidd av svoren helt til slutt. Det har blitt veldig bra.
Vi spiser ribbe med medisterkaker, rødkål, kokte poteter og tykk, brun saus.
Vi pleier ha tynnribbe. Pass på at du får et stykke med ribbein, og ikke bare det som egentlig er buklist. Familieribbe er med kotelettkammen og så har de skåret av beinet. Da blir den forholdsvis flat slik at den er like tykk hele veien og enklere å steke. Kotelettkammen er mer kjøttfull og har mindre fett enn selve ribba.
Tar gjerne imot oppskrift på det. :)
Har lest om asiatisk ribbe, hørtes litt fristende ut så kanskje jeg skal teste det på lørdag, om jeg finner ribbe i butikken.
Rosenkål, sopp, bacon og valnøtter sammen er utrolig digg til kalkun.
Skal ikke legge lista så veldig høyt første året, men rødløksmarmeladen skal jeg lage, for det har jeg lagd før og elsker det. :smatt: Takk for alle tips, la det strømme på!
Nei, det har du helt rett i! Vi får det jo fint, men de kom ikke syttende mai heller, jeg trodde det var en avtale, og sjette mai så ble det klart at neeeiii, de hadde da ikke tenkt seg noe annet sted enn hytta de. Og nå dette. Ja, ja. Vi fire får det fint her hjemme, og så kan jeg få sove i egen seng fremfor madrass på gulvet inne hos ungene. :knegg:
Jeg forstår at det er sårt, men jeg har bestemt meg for at jeg skylder mann og barn og ikke la sånne ting gå inn på meg mer enn det strengt tatt må. Jeg har hvertfall dem, så får de andre styre på...
Fordi mannen hennes ikke hadde oppfattet julen hos oss som en så fast avtale (i november), og dermed har avtalt med sin yngste sønn og kone samt to barn at de skulle være hos mamma og ham.
Uff, så leit.
Mamman min er også litt rar sånn. Hun er sår fordi hun aldri blir bedt til broren min på julaften så da har hun begynt å takke nei til å komme til oss også. :rolleyes: Ja, hva er vitsen med det liksom. Sikkert fordi hun håper at han får litt dårlig samvittighet når han hører om det og håper at han skal si at hun kan komme dit. Det har skjedd en gang ila de 17 årene jeg har feiret jul sammen med mannen her med hans familie.
I år har jeg ikke snakket noe om jul enda.
Vi skal ha nok en bursdag på lørdag så får høre om planer.
Foreldre ass! Kan ikke leve med dem og kan ikke leve uten dem. :himle: Av og til lurer jeg på om sånne greier som dette er slags "hevn" for alle våkennettene da vi var barn? :knegg:
Ja, sant det altså. :nemlig: Jeg tar det tilbake. :knegg:
Men det er jo de der følelsene da, som er litt styrete. Det blir jo ekstra sårt når det er nærmeste familie, uten tvil. De aller fleste ønsker jo å ha en god tone og hyggelige opplevelser med familien sin. Så det var vel mest det jeg mente med "kan ikke leve uten dem", men det ble litt feil. Ser den.
Ja, jeg skjønner hva du mener. Man ønsker at det skal fungere, og man strekker seg alltid ekstra langt for å få det til. Fordi det er familie. Jeg går fremdeles i fella, det tar tid å justere forventningene til det som kan forventes.
Takk, dere er så fine å ha. :hjerter: Jeg er mye blidere alt, og tenker på alle sprellene jeg kan tillate meg med juletradisjoner når det er bare oss fire!
Jul med bare oss har vi prøvd, og det er egentlig ganske fint altså :)
Selv om jeg sette pris på at jeg vet at mine foreldre begge er innforstått med at det er avtalt at de skal til oss i år. Det ha vært avtalt siden det ble klart at de skulle til min bror i fjor, mamma gjør det sånn. Men hun holde det også da.
Ribbe er etter min mening en enkel sak, men så er den ikke "hellig" for meg heller da, jeg spiser pinnekjøtt julaften. . 1. juledag lager vi ribbe, som er sånn "vi skal jo ha ribbe, så null stress å ha barneselskap på formiddagen" (dessverre synes ikke gjestene som også skal det at det er like null stress å komme, så det blir vesentlig mindre selskap for yngste enn de andre ungene)
Nemlig! Vi skal feire jul uten foreldrene mine for første gang og jeg gleder meg i filler. Vi skal åpne gavene klokka to, i pysjen om vi vil, og ungene har valgt seg taco til middag, og vi skal se film og spise pepperkaker hele kvelden og det blir så deilig! Men vi voksne skal ha pinnekjøtt, der firer vi ikke. :)
Selv har jeg vokst opp med at julen feires med bare meg, min søster og mine foreldre. Selv når jeg og min søster fikk kjærester, og til og med etter at jeg giftet meg (!), var det sånn at vi fremdeles ikke feiret julen med nye partnere, men sammen med bare kjernefamilien. Først nå, når vi har fått barn har det vært aktuelt å dra med andre i julefeiringen.
Så for meg er julen først og fremst en kjernefamiliehøytid, og jeg elsker det. :jupp: Spille kortspillturnering med min far, lese julehefter og se gamle julefilmer... God mat og late dager sammen. :elsker:
Det kommer til å bli en fantastisk jul med bare dere fire. Ingen andre enn dere selv å ta hensyn til og i det hele tatt. :hjerter:
Det bruker vi til kalkunen:) Vil ikke ha det til ribben.
I år reiser vi på hotell av div årsaker. Blir vel julebuffet der vil jeg tro. Tror vi skal få det fint, men julen blir rar på flere måter.
Den var oppi der en liten evighet. Jeg husker ikke hvilken temperatur den var på, men vi tok det som stod på bruksanvisningen. Kjøttet bare gled av bena, så det ble veldig lett å spise, men mannen min skulle nok ønsket at svoren var blitt enda litt spørere. I år går vi for godt oppvarmet grillelement i ovnen, og ikke bare håndbrenner.