Jeg fikk en Åpenbaring i dag! Så på kokkeprogram av noe slag (Master chef?) og fikk dermed en leksjon i hvordan lage omelett på "kokkemåten". Normalt sett så ville jeg blandet egg og vann med stavmikser, stekt løk, hatt eggeblandingen over, muligens litt skinke og litt ost, så satt på lokk, evt bare latt det stå på lav varme til egget var stivnet. Men den nye måten er så UTROLIG mye bedre på smak! Og det er enklere!
Ikke piske ting for godt sammen og "skrap" mot midten mens du steker, til alt er sånn NESTEN stivnet. Stek i SMØR. Legg på "fyll" og brett sammen. Fantastisk mye bedre!
Er dette almennkunnskap som "alle vet", og som jeg bare har oppdaget mye senere enn alle andre? :undrer:
Jeg gikk skikkelig til bunns i dette for noen år siden, og har siden laget verdens beste omeletter. Julia Child (legendarisk amerikansk versjon av Ingrid Espelid) har skrevet en kokebok for dummies (aka amerikanske husmødre), som beskriver alle stegene i en oppskrift steg for steg. Og da mener jeg steg for steg.
Omelett:
Knekk to egg i en bolle, salte og pepre og slå dem rundt 36 ganger med en gaffel
Varm en 20-24 cm i diameter non stick panne med høye, skrånede kanter og skaft opp sammen med en ss smør.
Rett før smøret blir brunt heller du egget i pannen. Tell til 10 inni deg. Ta tak i skaftet på pannen og dra pannen hardt og bestemt frem og tilbake slik at omeletten samles i midten av pannen.
Den blir kremet og helt nydelig med denne teknikken.
Jeg gjør slik det er beskrevet i linken, men jeg snur omeletten på slutten fordi jeg ikke kan fordra ustivnet eggemasse (av samme grunn lager jeg heller aldri slike bløte eggerører) og vil være sikker på at alt er helt stekt.
Jeg trodde ikke jeg likte det jeg heller, men siden den brettes til slutt og bare er såvidt ikke-stiv, så gikk det helt fint. Jeg tror også det er nettopp dette som er den store forskjellen på mine gamle litt kompakte omeletter og denne utrolig saftige.. :p Nam!!
Jeg har kunnet lage omelett slik det "skal" lages siden jeg var en neve stor. Folk kan mat i min familie, så nøyaktig hvem som lærte meg det og hvor de lærte det, vet jeg ikke.
Å ha det i panne og legge på lokk er eggestand, ikke omelett.
Jeg rører lettil sammen, steker i smør og skraper mot midten ja. Dersom det skal fyll på, legges det oppå på slutten og så brettes den sammen og ligger litt til på panna før jeg tar den av.
Jeg lar Mannen lage det, fordi jeg ALLTID svir den, selv om jeg i teorien gjør det riktig. (Og mener fortsatt gjennomsiktige stekepanner hadde vært helt fantastisk.)
Eg gjer tydeligvis alt feil :knegg: Eg steike forsiktig fyllet (skinke, sopp, paprika osv) i smør og har så over eggeblandinga. Lar det stivne mens eg skrape inn mot midten.
Jeg har også lett for å svi omeletten - og egentlig andre ting som stekes. Det er grunnet tålmodigheten min. :sparke: Jeg har sett denne varianten før, men har ikke tenkt over å gjøre det på denne måten. Skal prøve det neste gang.
Hvis dere skal fortsette omelettsnakket, så synes jeg noen burde komme hit og lage en til meg. Med spekeskinke, rødløk, paprika og fetaost. Nuh! Jeg er sulten.
Stavmikser på omelett hørtes overkill ut. Jeg rører det raskt sammen med gaffel i en bolle. Eventuelt i panna, som skal være på lav varme. Veldig lav varme og lang tid.
Ville tro at stavmikser på egg ikke er så bra (gjelder også foodprocessor med kniver). Egg har masse små "tråder" som blir kuttet med bruk av kniv. Det er det som gjør at man kan vispe luft inn. Skjær den opp på kryss og tvers - null luft.
Har alltid vispet med gaffel. Lært av muttern. Og tre ss væske pr egg. Vann til hverdags, fløte til fest. Eller var det eggerøre. Næh, pleier å ha vann i omelett, også. :knegg:
Jeg lærte å lage omelett av et engelsk matlagingsblad for 10 år siden, og lager nå omelett til lunsj når jeg har trent. Jeg bruker også høy varme og kort tid. Kjempegodt!
Og nå har tråden lært meg at den mystiske omeletten svigerbroren lager er egentlig eggestand.