Dette er litt gammelt nytt, men det er viktig, så derfor vil jeg prøve å gjøre noe med det. Les artikkelen her: Alt for mye farlig palmeolje
Er du med på en boikott? For din egen og familiens helse og kanskje kan effekten også bli at noen matprodusenter slutter å bruke palmeolje?
Kjøp aldri mat som inneholder palmeolje.
Unngå i det lengste mat der det i varedeklarasjonen står kun vegetabilsk olje og ikke noen mer forklaring på hva det er (da er det ofte palmeolje).Etter helgen skal jeg høre med mannen (som kan mer om dette en meg) om han vil skrive sammen et brev som man eventuelt kan bruke til å sende til diverse store matprodusenter som bruker palmeolje. Hva syns dere om det? Andre idéer for å få dem til å slutte?
Altså, hva er det som er farlig med palmeolje? At den er mettet? Nettopp det gjør at den tåler varmebehandling bedre en andre oljer som brukes i feridgmat. Og ikke danner transfett slik de umettede oljene gjør under varmebahandling. I følge min ernæringsfysiolog (som er "ekspert" på fett) er palmeolje å foretrekke i ferdigmat, framfor varmebehandlet umettet olje. Det er transfett det er om å gjøre å unngå, slik jeg har lært det.
I artikkelen som er henvist til i hovedinnlegget står dette: Palmeolje er med på å øke risikoen for sykdom fordi det hever blodkolesterolet. Retterstøl mener derfor at bruken av palmeolje i mat bør reduseres til et minimum
Den er er heller ikke miljøvennlig. www.gronnhverdag.no/artikkel.php?artikkelid=772 Oljepalmen vokser naturlig i Vest-Afrika, men den dyrkes på også i stor skala i Sørøst-Asia, særlig i Malaysia og Indonesia. De tropiske skogene der brennes ofte ned for å gi plass til oljepalme-plantasjer. På den måten fortrenger plantasjene alt naturlig liv der de anlegges
Enig i at man skal unngå transfett, men det dannes IKKE ved vanlig varmebehandling (f.eks.) av umettede fettsyrer. Det som skjer da er oksidering eller harskning av fettsyrene. Transfettsyrer dannes ved industriell herding - eller hydrogenering, samt i kuas mage. Hvis venninnen din har sagt noe annet, kan du be henne finne fram lærebøkene fra ernæringsstudiet.
Man bør unngå transfett og for mye mettet fett (som det er i palmeolje), da begge deler er pro-atherogene (dvs fører til åreforkalkning/fortettelse av blodårene).
Ja, men det sier ikke så mye. Det er mange meninger om hva som påvirker kolesterolet hvordan.
Dette er hva kilden min sier om transfett.
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.
Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt...
Transfett er negativt for kreft og hjerte-kar sykdom, uten at jeg klarer å forklare hvorfor.
Nå er dette sitatet flere år gammelt da. Og dette sier en av mine andre kilder om pamleolje:
Om palmeolje skal boikottes så vil jeg ha fakts på hvorfor. Ikke bare synsing.
Jeg synes ikke det er bra at man brenner ned tropeskog for å dyrke oljen. Så det er et poeng.
Dette med drøying av osten er en styggedom, det var en eller annen ferdigpose med revet ost som viste seg å nesten ikke inneholde ost. Den var bare billig.
Jeg er gjerne med på an palmeoljeboikott - av miljøhensyn. Det hadde vært kjekt med en oversikt over hva det er palmeolje i - finnes det noe slikt noe sted?
Jeg er med! Palmeolje er noe usunt søl som de putter i maten bare for å tjene mer penger. Provoserende!
Rapsolje er jo det mest hensiktsmessige her til lands, raps kan dyrkes her og er rik på flerumettede fettsyrer. Olivenolje er vel og bra, men litt oppskrytt synes jeg.
Jeg kjenner at får en blandet følelse av engasjement og latskap. Jeg har droppet Dolly fordi jeg vet om palmeoljen i oster deres. Kan dere ikke komme med noen eksempler? Det står vel ikke akkurat palmeolje i varedeklarasjonen?
Palmeoljen er en av de mest usunne matoljene du kan få i deg.
Foto: Anders M. Leines/NRK Alle matvarer som kun er merket med vegetabilsk olje eller fett kan inneholde palmeolje. Er du usikker, kan du ringe produsenten og spørre. Dette er blant matvarene som kan inneholde palmeolje
:dulte: Det eneste jeg har spist i løpet av de siste månedene på den lista er 1x pommesfrites og et par middager med nudler. Jeg kunne jo bare spilt med i denne tråden, og sagt at jeg boikotter det meste av palmeoljeprodukter. :p
Og av peanøttsmør kjøper man selvsagt ikke Mills. Den er sikkert full av palmedritt, den har iallefall mye dritt i seg. Kjøp en som ikke inneholder annet enn salt og peanøtter.
Noen som vet hvor man får fatt i tortillas/tacos uten palmeolje? På noen står det at det er vegetabilsk fett (og ikke palmeolje som det står på andre), men jeg er rimelig sikker på at det er palmeolje. Har Helios slike ting?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.