Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Del ditt beste hundetips!

#1

Katinka sa for siden:

Hva skulle du gjerne visst før du fikk hund som du vet nå?
Enten av egen (dyrekjøpt) erfaring eller fordi du har lest deg til det, observert, blitt fortalt etc.

Boka Full kontroll er straks på tur i posten, men jeg regner med Foreldreportalen som alltid besitter egen ekspertise. :nikker:


#2

Niobe sa for siden:

Gå på kurs! Finn ut hvor de har gode kurs i nærheten, og begynn med valpekurs. Men dette visste jeg heldigvis før jeg fikk hund selv også.


#3

Isprinsessen sa for siden:

Må følge med her, får ny hund snart :)


#4

Katinka sa for siden:

Kurs er på trappene.


#5

Adrienne sa for siden:

Søk opp min "hjelp, jeg er blitt hundeeier"-tråd. Jeg fikk masse gode tips der.


#6

Pelen sa for siden:

Velg riktig rase for dere.
Vent, var god på å vente. Ikke kjøp første beste bare for at du ikke kan la være når de er så søte. Ikke dra å se på noen som du ikke skal kjøpe.
Ellers kurs (Oslo Hundeskole har nok der du bor).
Felles regler, f.eks. om dere skal oppdra hunden til å ikke gå inn i visse rom så er det greit å bestemme det fra starten av og sperre av døråpningen til å begynne med (vår hund går aldri inn i soverommene og en del andre plasser) også om dørene er åpne.
Ta med hunden på mye så at den blir vant ved mange lyder og folk osv.


#7

Java sa for siden:

Husk at det er du selv som bestemmer hvilke hundehold du vil ha og hva som er viktig for dere. Det er mange som mener mye og mange som kommer med råd. Du velger selv hva som er greit. Ligge i sofaen? Sove i sengen? Tørrfor, våtfor? Hoppe opp for å hilse? osv. Husk bare at det er viktig å være konsekvent, hunden lærer fort.


#8

Lykken sa for siden:

At vi var mer opptatt av å gjøre hunden trygg framfor oppdragelse i starten. At vi skulle hatt henne i senga de første nettene istedenfor å ligge på madrass siden av bur. Det hadde vært mer riktig for vår hund, men alle er forskjellige og vi fikk henne sent når hun var 5 mnd.


#9

Pelen sa for siden:

Hoppe opp for å hilse er noe som er veldig lurt å lære den på en gang at den ikke skal, men det er jo som sagt opp til dere. Man glemmer gjerne at den kan ha veldig skitne labber eller at man har nylonstrømper på seg.


#10

Bamsemums sa for siden:

Det du ikke vil hunden skal gjøre som voksnen, tillater du heller aldri når den er valp. Selv hvor søtt det er:)


#11

Katinka sa for siden:

Den er finlest. :)


#12

Maverick sa for siden:

Yes!


#13

Snippa sa for siden:

Tja. Skal du ha med deg hunden rundt, er det vel greit å tenke litt på hva alle andre synes er ok også. F. eks å ikke hoppe når de hilser.


#14

Camomilla sa for siden:

Få fjernet hopping på andre ved hilsesituasjon med en gang...
Har en hund på 4 år som er hoppende glad når vinterferien folk......


#15

Java sa for siden:

Poenget er at du må innrette deg etter egne valg. Jeg er helt enig, jeg liker ikke at hunder hopper når de hilser. Det er noe jeg ønsker å stoppe min hund fra å gjøre. Om andre liker at sine hunder hopper på seg når de hilser har de selvsagt lov til det, men da må de også passe på at hunden ikke hopper på andre mennesker og innrette seg etter det. Du skal ha kontroll på din egen hund. Også hunder som ikke hopper kan være skremmende nok for de som ikke liker hunder. Så om du skal ta med deg hunden rundt må du uansett passe på at den ikke går bort til andre.


#16

GinaK sa for siden:

Vi begge skulle lese bok om hundehold og oppdragelse før vi i det hele tatt dro for å titte på hund. Og så var vi enige om dette med å ligge i sofaen,senger, oppdragelse og voffing.
Nå viste det seg at voffen vår var så liten at han ikke kom seg oppi senger og sofa så han ble aldri vant til det.
Ikke voffer han noe særlig heller, flaks for oss.


#17

007 sa for siden:

Mitt beste råd er å tenke godt på om dere vil ha hund i 10-15 år fremover i tid. Mange raser lever lenge, og selv om det passer godt med en hund slik livet er nå er det ikke sikkert den passer like godt inn i livssituasjonen om 7 år.

Ang. hoppe og hilse, så er det noe vi har jobbet med i 10 år, både på kurs og til hverdags. Uten å lykkes.


#18

safran sa for siden:

Mye er nevnt her, og jeg vil bare legge til forsikring. Kjøp en skikkelig forsikring som dekker stor andel av veterinærbehandling og medisiner. Veterinær er DYRT.


#19

Frøydis sa for siden:

Jeg lærte mye om hundens språk gjennom boka På talefot med hunden.


#20

Hyacinth sa for siden:

Vår forsikring er såpass dyr at vi nylig sa den opp. Det er uansett ekvator egenandel, det er tak på hvor mye som dekkes, og selv om vi fikk god bruk for den det første året, så har vi fremdeles ikke spart på det. Forsikringspremien (Agria) er 25% av maksimal utbetaling, det er egenandel på 1500 kr pluss 15%, og maks utbetaling er 30000. Den gjelder heller ikke vanlige helsekontroller, vaksiner og sånne utgifter. Første året vi hadde hund hadde vi veterinærutgifter på rundt 20000. Selv med det har forsikringen ikke lønnet seg i det lange løp. Forsikringen gjelder også kun til hunden er 6 år. Nå er vår hund 4.


#21

Erica sa for siden:

Er enig i dette. Man skal vite at det er en livsstil som passer en i lang tid.

Noen raser er mer "hoppete" enn andre. Vi har springer spaniel, og jeg ser på utstilling at delv de mest veloppdragne av hundene hopper litt når de blir ivrige. Vi jobber og jobber med det, men når gleden og iveren blir for stor greier han ikke holde seg nede allikevel.


#22

Embriksmamma sa for siden:

Oh yes. Vi har Flat Coated Retrievere og en av dem er fryktelig "hoppete" på tross av at vi har jobbet masse med det - og hun er ellers en lydig og flink jente, 14-åringen konkurrerer i lydighet og agility med henne.
Veldig vanlig at Flattene holder på med den "hilsehoppingen". Vi har Curly Coated Retriever også og hun hopper aldri på fremmede, vil helst slippe å hilse også. Så det er stor forskjell på raser!

Mitt beste tips er kurs. Gå på kurs.

Ellers tar hund masse tid, sånn er det bare - men så gir det så uendelig mye også. :)


#23

Pelen sa for siden:

Og tenk på hva som skjer når barna flytter. Det er ikke sikkert at barnet tar med hunden for de kan jo flytte på hybel osv og det er ikke helt enkelt å ha hund alene. Da må dere hjem etter jobb for å lufte. Når man har ungdom i huset så er det veldig enkelt med hund, syns jeg. Men så fort han er borte så oppdager vi at vi ikke kan dra å trene direkte etter jobb osv.


#24

Lykken sa for siden:

Sette seg godt inn i rasen. Og tenke over tiden man har. Vi legger opp mye av tiden etter hunden vår og ønsker at hun er minst mulig hjemme alene. Hvor mye kan ungene bidra. Og ikke minst aktuelle hundevakter. Vi har ikke hunden vår på kennel og er avhengig av familie som passer.


#25

Retz sa for siden:

Mitt tips: Det skjer ingen verdens ting før hunden er rolig og avslappet.

Det vil si at hunden ikke får respons på masete, oppgira atferd. F.eks. får den ikke komme ut av buret før den ligger/sitter rolig uten å pese, vi tar ikke på bånd og drar på tur før den er rolig, får ikke hilse før den roer seg osv.

Krever tålmodighet og konsenkvens, samt god planlegging. Får det ikke til 100% selv, men vi har etterhvert ganske god kontroll, synes jeg.


#26

Katinka sa for siden:

Takk for fine innspill!

Men praktisk - på en dag som i dag - da snø har blitt til regn og gata er strødd og hageslangen er pakket bort for vinteren. Hvordan få reinest mulig hund inn på badet? Vi har heldigvis fliser i gangen.


#27

safran sa for siden:

Bære hunden inn på badet? Ha vaskevannsfat klart ved døren før du går ut?


#28

løve70 sa for siden:

Ha et håndkle liggende ved døra og tørk den så godt som mulig før du tar den inn i gangen?


#29

Ciela sa for siden:

Det viktigste tipset er å trene ro ,både hjemme og andre steder . Vi har trent mye ro inne men ikke andre steder og skulle nok fokusert mere på det . Det å bare sitte et sted og ikke gjøre noenting før hunden er rolig . Storm har tidlig gått på kurs og har NKKs bronsemerke , allikevel kan han hoppe hvis han skal hilse . Han blir helt i ekstase når noen kommer hjem .
I tillegg er det lurt å tenke på hvordan man skal mentalt stimulere hunden . Storm trener smeller sammen med far i huset .


#30

GinaK sa for siden:

Samme her. Har et håndkle i garderobeskapet som jeg tørker ben og under magen mest mulig før han får gå innover. Man rekker ikke å dusje labbene etter morgenturen. Iallefall rekker ikke jeg det.


#31

Pelen sa for siden:

Jeg lar hunden tørke i buret om han er skitten. Dete r faktisk ikke så stort problem med den vi har nå, den forrige følte jeg ble mer skitten.


#32

Lykken sa for siden:

Håndkle i gangen, tørker godt under magen og labber. Evnt har en våt klut/bøtte med vann og klut ved inngangen. Vi har dusj i 2 etasje og på høst-vinterstid orker jeg ikke styre med dusj hver gang. Om sommeren bruker vi tidvis hageslangen.
Gratulerer med hund!


#33

Avatar sa for siden:

Man kjøper seg seg selvrensende hunder slik vi har. :nemlig:
De står ca. 5 min på varmekablene i gangen og det er ikke spor etter de uansett hvor våte og grisete de var i utgangspunktet. Ikke lukter de heller. Veldig deilig! Dusjes max en eller to ganger i året.


#34

Erica sa for siden:

Man kjøper i hvert fall ikke springer spaniel med masse pels som drar med seg alt mulig inn. Glad vi har et bad rett ved siden av inngangen!
Sånn bortsett fra det er det en super rase da.


#35

Charlie sa for siden:

  1. Vil dere ha hundeansvar i 10-15 år? Det er vanskelig å få hybel med hund, så mest sannsynlig sitter dere med hunden når barna flytter ut.
  2. Beregn rase etter livsstil, ikke etter utseende. Nei, fuglehunder passer ikke i byen for sofagriser.
  3. Legg mer vekt på helse enn farge. Sett deg inn i rasens helseutfordringer, og velg en oppdretter som tar de relevante testene og legger inn i relevante registre. Det kan bli mye sorg og utlegg av å gjøre dårlig forarbeid på helse.
  4. Vær oppmerksom på at en hund er en vare du kan reklamere på hvis det er f.eks. helsemessige feil. Her får de useriøse slippe unna med mye fordi "hunden er søt". Det er mange avgjørelser på til dels store beløp for valpekjøp med alvorlige sykdommer.
  5. Få en ordentlig forsikring. Veterinær koster mye penger.
  6. Uansett hva ungene sier eller gjør den første tiden - beregn at det er DU som må gå tur og tørke spy i sofaen. I 10-15 år.
  7. Regn med en tiss, bæsj eller spy i måneden. I 10-15 år (kan hende du slipper, men just in case. Ta høyde for det, og pris deg heller lykkelig. Jeg tørka en svær dam i går etter den gamle hunden.) Hunden min spyr alltid på tepper eller i sofaen :skuffet:
  8. Det du aksepterer av en valp, er vanskelig å plukke av en gammel hund. Velg gjerne dine kamper, men vær konsekvent.
  9. Gå på kurs. Gjerne mer enn bare valpekurset. Alle store i familien har godt av å lære lederskap. Send gjerne barna på Barn & Hund leir.
  10. Gjør du en skikkelig jobb på 1.-9. , slipper dere å bli av familiene på "hund gis bort". Alle gis bort med tunge hjerter, av en eller annen grunn. De fleste av dem er skaffet av folk som ikke visste hva de gikk til, ikke har lagt nok i oppdragelse, og typiske utfordringer på disse hundene er at de viser aggresjon på ulike måter, de tisser inne, de har separasjonsangst el.l. De fleste altså utfordringer som kunne vært unngått med riktig og nok trening fra valp av. Dessverre.

#36

Hyacinth sa for siden:

Charlie, ang punkt nr 5, kan du anbefale noen? Vi fikk oss en vekker nylig, se innlegget mitt lenger oppe.


#37

Pelen sa for siden:

Vi har forsikring hos Agria.

Og røytefri hund anbefales virkelig! Vi har vel sett et hårstrå i huset på 4 år eller noe slikt.


#38

Hyacinth sa for siden:

Og den lønner seg? Det gjør den ikke hos oss...

Enig i det med røyefri hund. Det er aldeles deilig.


#39

Pelen sa for siden:

Heldigvis har vi ikke vært nødt å bruke den på denne hunden.

#40

Niobe sa for siden:

Nå husker jeg ikke helt hvorfor, men da vi kikket på katteforsikringer så lønnet det seg å ha forsikring hos If (hvor vi har resten av forsikringene), fremfor Agria og andre vi sjekket. If var mer fleksibel på flere ting, som forsikringssum og maxsum på veterinærutgifter, tror jeg.


#41

Java sa for siden:

Vi har valgt Gjensidige, uten at jeg husker hvorfor vi foretrakk det framfor Agria.


#42

Hyacinth sa for siden:

Den lønner seg altså ikke for oss selv om vi skulle hatt bruk for den, burde presisert det. Må sjekke andre selskaper. Men hundeforsikring er jo generelt såpass dyrt at man nesten like gjerne kan betale veterinæren selv.


#43

Pelen sa for siden:

Ja, om det ikke blir veldig dyre ting som vi fikk med den andre hunden. Han fikk overnatte på veterinærhøyskolen med UL og røntgen og alt mulig før de fant feilen. Det kostet xx.xxx kr, men vi hadde forsikring.

#44

Hyacinth sa for siden:

Vi har hatt utgifter på 20000. Selv da hadde vi kommet billigere ut på å betale alt selv. Ikke akkurat den gang, men på sikt.


#45

Pelen sa for siden:

Ja, det generelle er vel at forsikringen koster mer enn hva man får ut av det, sånn i gjennomsnitt. Ellers hadde ikke forsikringsselskapene overlevd.


#46

GinaK sa for siden:

Vi har via KLP. Hunden er 5,5 år og kan ikke huskeat det står noe om alder på 5 år. På forrige forsikring (Storebrand) mener jeg at det stod at hunden måtte være under 10 år for at den skulle gjelde.

Har aldri brukt forsikringen så vet egentlig ikke hva den dekker om han hadde blitt bitt eller alvorlig syk.

Men betaler 1267,- året. For tap ved død opp til 15.000,- sykdom/vetrinærutgifter opp til 6.000,-


#47

Isprinsessen sa for siden:

Vi har i sparebank1 og er veldig fornøyde, hatt stor operasjon på hunden etter at den var 6 år og det var ingen problemer å få dekt. Og operasjon etter fylte 8 år som de også dekket.


#48

Hyacinth sa for siden:

Total innbetaling for alle må dekke det inn, ja, men det er ikke meningen at hver enkelt forsikringstaker skal betale mer inn enn hva man kan få utbetalt. Det er ikke sånn det virker.


#49

Erica sa for siden:

Vi har også sparebank 1. Gjør oppmerksom på at de ikke dekker kronisk sykdom. Vi allergivaksinerer hunden, det koster 4000 per år ca, de dekker ikke denne behandlingen.


#50

Nera sa for siden:

Lær hunden at børste og kam ikke er fiender som må unngås for enhver pris. Vår hund hoppet over rekkverket på verandaen og ned til naboens plen for å komme seg unna da jeg kom mot ham med børsten, og langhårede hunder trenger mer børsting enn vi klarer å gjennomføre.

Jeg ville dessuten også lært hunden opp til å gå pen(ere) i bånd, eller i hvertfall ikke rykke avgårde i vilt tempo hele tiden, og drømmen for meg er dessuten en hund som er disiplinert nok til at man kan løpe med den uten at den stopper hele tiden.


#51

007 sa for siden:

Vi har også i Gjensidig. Den er like god som Agria når man kun skal forsikre en hund og ikke en kennel. Og mye billigere.


#52

safran sa for siden:

Vi har toppforsikringen til If, og får dekket 75 % av utgiftene. Har fått bruk for den, for så si det sånn.


#53

Hyacinth sa for siden:

Hva koster den, og har den en øvre grense? Høy egenandel?


#54

trøtt sa for siden:

Gjensidige har 25% egenandel, noe som lønner seg når det er mindre ting en trenger dyrlegen til. Det skal ganske stor beløp til før det lønner seg med forsikring hvor egenandel er 1500+15%.

Jeg betaler ca 2400 i året for utgifter opp til 30 000 og 12000 ved død. Jeg mener at det ikke er noen aldersgrense, men skal ikke si det helt sikkert. Uansett varer den mye lenger enn til 6 år.


#55

Adrienne sa for siden:

Det som er viktig når man kjøper hundeforsikring er å sjekke betingelsene nøye, ikke bare hva den koster. Jeg vet om flere som har blitt veldig skuffet og lei seg når det viser seg at forsikringen ikke dekker alt det en trodde, og spesielt med kjæledyr så treffer det mer enn bare lommeboka om økonomien skal bestemme behandling.


#56

Hyacinth sa for siden:

Enig.

For meg, for eksempel, så er det helt uviktig med erstatning i tilfelle død. Det er ikke penger jeg har behov for.




#59

Gaia sa for siden:

Jeg tror jeg må henge litt her, selv om jeg ikke har noen tips å komme med. Jeg bare trenger dem.


#60

trøtt sa for siden:

Eneste grunnen til at jeg tok med død på forsikringen her var at jeg har en skikkelig utbryterkonge som ikke hadde noe respekt for biler. Planen var å ta den bort når valpetiden var over. Er usikker på hvor mye den utgjør på prisen.

Selvsagt er det viktigste hva forsikringen dekker, det er vel noe de fleste sjekker før de bestemmer seg? Jeg undersøkte mye før vi valgte Gjensidige og fant ut at de passet oss best.


#61

Pelen sa for siden:

:eek: Først trodde jeg at du skulle ta bort HUNDEN etter at valpetiden var over. Det tok noen sekunder før jeg skjønte at det var en del av forsikringen du snakket om.

:knegg:


#62

trøtt sa for siden:

:knegg:


#63

Polyanna sa for siden:

I praksis så er det jo sånn for alle forsikringer: For de aller fleste vil man betale inn mer enn man får ut, men de gangene man får virkelig store smeller, så "tjener" man på det, og pengene fra alle som har betalt inn mer enn de har fått ut betaler for de store operasjonene for de som trenger det.

En slags frivillig skatt, egentlig. :p


#64

Hyacinth sa for siden:

Jo, men det får være grenser. Vi har betalt syke summer for forsikringspremie og egenandeler, det lønner seg virkelig ikke i vårt tilfelle.


#65

Polyanna sa for siden:

Ingen av mine forsikringer har lønnet seg. Heldigvis.

(Og over tid vil det, statistisk sett, lønne seg å ikke forsikre seg mot noe, dersom man har penger klare til å betale en smell)


#66

Hyacinth sa for siden:

Jeg forklarer meg tydeligvis klønete, eller så misforstår du. Jeg snakker ikke om det. Jeg snakker om at når man ikke ville fått utbytte av maks utbetaling engang, fordi premie og egenandel omtrent er like høy, da er betingelsene for dårlige. Det er ingen vits for oss å ha den forsikringen, derfor må vi enten stå uten eller vurdere en annen.


#67

Polyanna sa for siden:

Jeg er jo enig i vurderingen, da, at det er best å velge en annen/velge å ikke forsikre. :)

Jeg har alltid stusset over dette "man MÅ forsikre, det lønner seg, altså"-argumentet man leser i alle hundetråder, for det lønner seg åpenbart ikke totalt sett, men det kan være deilig å slippe å tenke på at det kan komme en plutselig, uventet utgift. Sånt har man jo bilreparasjoner for. Og om man ikke har en solid buffer (som man kan spare opp ved å spare forsikringespolisen, kanskje? :p) så kan det være helt nødvendig.


#68

Mex sa for siden:

Tren ro. Det er mitt beste tips.
Ha hunden med overalt, og lær den til å finne roen på toget, i bilen, midt på torget, i store folkemengder, i skogen, med forstyrrelser.. ++


#69

vixen sa for siden:

Artig å lese her nå som det kommer en ny hund i storfamilien av en rase som vi ikke kjenner fra før. Det blir pappa sin og han er jo veldig hundevant, men hundene og rasene er jo ulike. Typiske helseutfordringer for rasen er jo greit å sette seg inn i. Det samme er om det er spesielle forhold som må tas hensyn til i vokseperioden. Noen av de store hundene kan f.eks være såpass tunge at de må passes litt på i forhold til å hoppe ned fra noe særlig høyde mens de vokser. Dette er en gårdshund/gjeterhund og pappa tenker at han må prioritere sosialtrening for å unngå at han blir for beskyttende for egen flokk. Det er et gårdstun der det er mye folk og barn innom. Han hadde en pyreneer som ble litt slik. Verdens snilleste, men dersom hun lå ute ved barnevognen til min søster og nabodama kom for å se oppi vogna så knurret hun. Selv om hun ellers elsket den dama. Elghunden på gården har også lært seg til å tåle barnestyr og har blitt rund i kantene til elghund å være. New Founlandshunden måtte han lære bordskikk for hun la bare hodet på skakke og rasket med seg det som lå innenfor rekkevidde på bordet. Veeeldig matglad. Setteren var jo utrolig snill, men han var de mer forsiktig med som unghund når det kom til å gå på tur med utgangspunkt fra gården. Han ble dermed også en gårdshund som kunne gå løs uten å stikke til skogs.
Gleder oss til å lære en ny type hund å kjenne.


#70

Erica sa for siden:

Hvis man ikke har råd til en uforutsett utgift på 30 000 +/- så bør man forsikre mener jeg. For hvis en hund må opereres eller det skjer en ulykke eller noe går pengene raskt. Og dette kan skje mens den er valp også, og man ikke har hatt tid til å sette av penger.


#71

Katinka sa for siden:

Vi har hatt en hund på visitt for å studere rasen litt nærmere, vedkommende likte svært dårlig at jeg forsøkte å tørke potene hans etter at vi hadde gått tur. Han knurra ikke, men det likna.
Hvor mye og hvordan skal man stimulere poter så vasking går som en lek?


#72

Floksa sa for siden:

Eller kalkulere med at man må avlive.


#73

Pelen sa for siden:

De blir vant med det om du begynner fra når de valp. Men jeg syns at de burde tåle det som voksen uansett.


#74

Avatar sa for siden:

Det hadd ikke jeg godtatt. Da hadde jeg nok vasket litt lenger.
Mine løfter foten selv, en etter en. De har heller aldri fått trekke seg ved kloklipp.

Ang. forsikring. Vi er glad vi forsikrer og bruker Agria. Da hunden vår brakk benet kom det på over 50 000 kr totalt. Det var uten medisiner, sårstell etc.
Nå måtte vi etterhvert avlive han, men det var verdt det likevel.


#75

vimjer sa for siden:

Nå har jeg aldri vasket/ tørket potene på min lille venninne, så potestimulering vet jeg ingenting om. Før jeg fikk hund tenkte jeg at det fulgte mye skitt med inn siden de går "barfot" ute, men der har jeg blitt gledelig overrasket.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.