Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Blir pepperkaker sprøere når de bakes med margarin fremfor smør?

#1

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg baker alltid med smør og skyr vel i grunnen margarin som pesten. :knegg: Men jeg synes ikke pepperkakene jeg baker etter mammas oppskrift blir like sprø som de mamma pleide å bake, til tross for utallige endringer på tykkelse, steketid og temperatur. Så kom jeg på at hun bakte jo selvfølgelig med margarin, slik "alle" gjorde da.

Dermed: Blir pepperkaker sprøere med margarin enn smør i deigen? :blond:


#2

Niobe sa for siden:

Det har jeg aldri merket forskjell på, men jeg hadde en oppskrift med bakepulver og en med natron, og den med natron blir sprøere/mer porøs. Det er også forskjell på stekeovnene. Min stekeovn samler på mye damp, så den lønner det seg å åpne stekeovnsdøren på en gang i løpet av steketiden når noe skal bli sprøtt.


#3

Myria sa for siden:

Jeg har aldri bakt pepperkaker med margarin, jeg bruker alltid smør, og de blir sprø i allefall.


#4

millact sa for siden:

Aner ikke, men alle julekaker jeg baker (de som skal ha smør) bakes med Tine smør, ikke noe annet. Synes de blir aller best da.


#5

Niobe sa for siden:

Ja, det smaker helt klart best med smør.


#6

millact sa for siden:

:riktig:

#7

Ruslebiffen sa for siden:

Det var et veldig godt tips! Noe sier meg at ovnen mamma hadde på 80-tallet slapp ut en del mer damp en dagens komfyrer. Lufting blir årets forsøk.

Og selvfølgelig helt enig i at smør smaker best. :riktig:


#8

IzziCreo sa for siden:

Jeg ville faktisk testet ut med Melange. Jeg prøver meg frem med min bakst og noen ting smaker faktisk bedre med Melange, selv om jeg liksom ikke vil at det skal det :knegg: Pepperkakene må jo være sprø, så hvis dine tidligere forsøk ikke har nådd frem så ville jeg forsøkt med Melange. Jeg har tilgode å oppleve at Melange har ødelagt smaken altså, så om det skulle slå feil så kommer det nok ikke til å bli fullt ramaskrik i Rusleheimen og ny deig må lages :knegg:


#9

Ruslebiffen sa for siden:

Men izzi, hva med imaget mitt? :skremt:


#10

IzziCreo sa for siden:

Your secret it safe with me :knegg: Ingen trenger å få vite, og hvis noe er igjen etter deigen er satt så kaster du papiret (brettet med innsiden ut) og putter resten i en boks :nemlig:

Nei, altså, du snakker med dama som nettopp lekset opp barnehagen opp i at margarin har ingenting å gjøre der, og at barna skal ha meierismør (eller Bremykt da for å ikke gjøre smørejobben übervanskelig for småtassene)... Men av og til er det lov tenker jeg :knegg: Skulle tro vi snakket om vin :skratte:


#11

Bluen sa for siden:

Denne diskusjonen måtte jo komme. :knegg: Allerede en måned før jul! Smør smaker ekkelt og emment. :trasser:


#12

Gaia sa for siden:

Bluen?! Smør smaker da bare ekkelt og eminent hvis det er gammelt og harskt! (Få ut dampen var et godt tips. Alternativt kjevle enda tynnere, om mulig.)


#13

My sa for siden:

Siterer Arne Brimi:

"Godt smør kan berre erstattast med ein ting - Meir godt smør".


#14

Harriet Vane sa for siden:

Det er sukker/smør-ratio som bestemmer sprøhet, altså om det blir karamell. Ikke typen smør.

Kjevle pepperkaker gjør man i en pastamaskin, slik at de blir supertynne og lekre.


#15

Divine sa for siden:

Ja, for PASTAMASKIN har jo alle sammen. :fnis:


#16

Lavender sa for siden:

Pepperkaker blir alltid sprøe og gode med oppskriftene som starter med å smelte smør, sukker og sirup i kjele. Lett å kjevle tynn også. Sånne,

"Vårt matgeni Hanne Buxrud har gitt oss Verdens beste pepperkaker. Og vi deler selvfølgelig!
150 g smør smeltes i kjele til nøttebrunt
1 dl lys sirup og 150 g sukker tilsettes
1dl kremfløte tilsettes når sukkeret er smeltet
1/2 ts nellik,
1/2 ts ingefær,
1/2 ts pepper,
2 ts kanel,
1 ts bakepulver
og 400 g hvetemel blandes og røres sammen med resten. Sett den kaldt, og stek på 175 grader i 10 minutter."

Men hvorfor dine ikke blir sprø med en oppskrift som fungerer for andre er ikke lett.


#17

Ruslebiffen sa for siden:

Aha! Det har jeg ikke tenkt på. Mulig jeg skal forsøke å ha i litt mer sukker og/eller sirup.

Pastamaskin er noe jeg aldri har giddet å kjøpe meg. Hehe. Så kjevling blir med pur kraft. :kjevle:


#18

Ruslebiffen sa for siden:

:knegg:

Me-hen jeg har jo disset alle som bruker maragarin i mange år! Jeg har til og med fått svigermor, verdens mest ihuga margarinbruker, til å bytte ut margarin med smør i 50-60% av baksten! :kjepphest:


#19

Harriet Vane sa for siden:

Trodde pastamaskin var sånn alle fikk, enten de ville eller ikke. Litt som fonduesett og raclette. Koster noen hundrelapper på Clas Ohlson. Veldig mye kjekkere å ha enn en raclette.


#20

Ruslebiffen sa for siden:

Har heller ikke fonduesett og raclette. :knegg:

Mulig det er en konsekvens av mange år med bittelite kjøkken der jeg virkelig ikke ønsket å ha inn noe som kunne ende opp kun som skapfyll. Men altså, jeg skjønner at pastamaskin er kjekt å ha altså. Selv om jeg på det dengang bittelite kjøkkenet fint klarte å kjevle ut pastadeig til ravioli for hånd. Hehe.


#21

Bluen sa for siden:

Vi har pastamaskin fra IKEA, fått som gave, aldri brukt. :knegg: Og SÅ tynne trenger ikke pepperkaker å være, synes jeg - har i grunnen aldri hatt det som et mål.


#22

Niobe sa for siden:

Pastamaskin? Er det rett og slett noe å ønske seg for en som i grunn mangler fysikk til kjevling?


#23

IzziCreo sa for siden:

Pepperkakesmak på pastaen?!?!?!? :skremt:

Man får jo ikke vasket den skikkelig så det skjer ikke i supersmaker Izzi sitt hushold som elsker både pastamaskinen, raclettejernet og fonduesettet :knegg:


#24

IzziCreo sa for siden:

Ja, det er helt magisk. Men se over - ville aldri brukt den til deig med mye smak :niks:


#25

Lavender sa for siden:

Ja, etter at deigen har blitt rørt i kjøkkenmaskin. Det er jo tungt å røre mel inn i røra uten å få klumper.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Pastamskinen er i stål og løse deler vaskes i zalo. Null problem å få skikkelig ren. Har aldri hatt julesmak på pastaen. :knegg: Jeg er en supersmaker selv, og ville kjent det minste hint av nellik.
Pastamaskinen min har 9 ulike innstillinger og man kan stoppe å kjevle på 8 eller 9 hvis man vil ha dem tykkere. Selv foretrekker jeg tynne sprø pepperkaker, så jeg kjevler dem helt tynne.


#27

IzziCreo sa for siden:

Mener det stod eksplisitt at pastamaskinens deler ikke skulle legges i vann, men kun børstes og tørkes ren?! :gruble: Tror jeg må lese manualen en gang til. Unektelig mye enklere å bruke den til å kjevle :nemlig:


#28

gajamor sa for siden:

Trikset for å få sprø julekaker, er å ha i en dusj med konjakk. All sprit fungerer, men for pepperkaker smaker det best med konjakk.


#29

Bokormen sa for siden:

I en del amerikanske oppskrifter står det at smør gir en annen konsistens på kakene enn margarin, på grunn av vanninnholdet i margarinen. Nå vet ikke jeg om det kan overføres til norske forhold, all den tid amerikansk margarin ikke er noe jeg har noe videre kunnskap om. :hehehe:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.