Jeg kjøpte en ribbe (pork belly) på slakteren i Mathallen på fredag, og i dag skulle jeg lage den. Jeg sniffet litt på den fordi jeg syns den luktet en anelse syrlig, men ikke sånn vondt-surt som jeg syns svinekjøtt lukter om det er for gammelt. Nå står den i ovnen og jeg syns den lukter litt vel mye fjøs. Er den blitt for gammel? Er det dårlig kjøtt?
Det sto ingen best før-dato på pakken, eller på kvitteringen.
Om den ikke luktet utpreget vondt før steking, så tror jeg det kan gå fint. Jeg minnes en ribbe vi synes luktet fjøs i starten på stekingen, og som jeg trodde var uspiselig. Men lukten forsvant, og ribben var helt fin når den var ferdigstekt.
Ja, jeg får vente å se. Nå er den ute, svoren er stekt, men lukter fremdeles litt fjøs, syns jeg. Mulig jeg er litt luktsensitiv om dagen. Og nei, jeg er IKKE gravid.
Vi hadde ei sånn i fjor, og den droppa vi å spise. :nemlig:
Da lukta det for mye rett og slett.
Hørte etterpå at flere hadde opplevd det samme på det samme partiet på butikken.
Jeg tror råner nå til dags vaksineres mot rånelukt og at de har sluttet med kastrering.
Det kan sikkert likevel forekomme rånelukt i noe på markedet. Jeg vet ikke hvor streng kontrollen er. Rånelukt er ikke god, men den kjennes ikke likt av alle.
Jeg stekte ribbe søndag (brukes til pålegg i adventstiden, min favoritt) og syntes ikke den luktet så godt da jeg åpnet den, men heller ikke dårlig. Stekte den og den smakte godt.
Vi opplevde det samme og handlet der samme dag som deg! Den var ikke sur, men det var fjøslukt, jeg var ikke fornøyd. Tror det var rånelukt som noen nevner, jeg er veldig var på lukter da. Vi spiste den søndagen etter kjøp.
Jeg er så sjelden innom, men om jeg tar turen innom før jul så sier jeg fra. Det er vel lite de kan gjøre ettersom jeg ikke kom tilbake med et stykke, men greit at de vet og kanskje sjekker litt selv?
Man kastrerer fortsatt manuelt. Ukastrerte dyr går ikke til den type konsum (avlsråner).
Men kjemisk kastrering er i ferd med å overta for vanlig kastrering. Om man smaker/lukter råne smak er visstnok genetisk så at noen merker det og andre ikke er ikke så rart. Men det skal ikke være kjøtt på markedet med denne smaken altså. Jeg tipper det dere skjenner om er stress. Høyt kortisolnivå i blodet ved slakt gir endret smak og kvalitet på kjøttet. Det gjelder alle typer kjøtt, men grisen blir nok lettere stressa en andre dyr. Vi spiser nesten bare egengris men jeg har opplevd den lukta når vi kjøpte svin.
Dette skulle være en happy fjellgris, og jeg har hatt veldig god erfaring med dette kjøttet tidligere. Men mulig akkurat denne griser var litt stressa.
Floksa... er det lov å kastrere manuelt? Jeg husker snakk om forbud, men det ble kanskje ikke vedtatt?
Kastrering av gris er sånn kjipe greier synes jeg.
Det er lov å kastrere ja.
Jeg er ihuga forkjemper av kastrering generellt ( :knegg: ) og tenker det er greit på gris også. Men vaksine er bedre!
Det som "nytt" er forbudet mot å kastrere uten bedøvelse. Norge var først i verden til å innføre krav om bedøvelse og dermed også krav om at veterinær kastrerer (kun de som har lov å sette bedøvelsessprøyter). Det gis også langtidsvirkende smertestillende.
Vi lærte å kastrere smågris på landbruksskolen :eek:
Jeg sendte dem en melding, og får ny ribbe. Jeg kunne velge mellom det eller pengene tilbake. De mente det hørtes ut som rånesmak, og at det unngår man med å endre kostholdet til grisen. Noen ganger så skjer det allikevel, men da skal egentlig det kjøttet plukkes vekk før det havner i salgsdisken. :) Sikkert ikke så lett, for fjøslukta kom jo ikke før jeg begynte å steke den.
Uansett, god service, og i morgen blir det ny, god ribbe. :)