Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nugatti

#1

Vimsen sa for siden:

Hvor fælt er det egentlig?
Jeg har jo, så lenge jeg kan huske vært aldeles hysterisk med slike pålegg.
Nuvel.. 5åringen vår har over lengre tid hatt totalt spisenekt.
Jaja.. så kjøpte jeg en boks nugatti. Det skal kun brukes i helgene. Men hva skjer? Frida har helt glemt boksen. :knegg:

Men seriøst... Kunne jeg like godt ha gitt henne en neve med nonstop til frokost?


#2

Kirsebær sa for siden:

Her i huset spises det nugatti på skiva til frokost. Jeg tror ikke det er så fryktelig galt, men det er jo ikke bra heller. Vi vurderer å si at det bare er nugatti til frokost på helgedager, men vet ikke helt hvor mye vi ønsker det.
Er litt spent på om noen med peiling bidrar med litt fakta her.


#3

Hyacinth sa for siden:

Vi har aldri Nugatti. Ungene spør ikke heller.

For meg er ikke spørsmålet hvor ille det er med sjokopålegg, men hvor ille mangelen på sunt pålegg er. Jeg vil at de få skivene mine barn spiser skal være med massevis av sunt pålegg, helst proteinrikt.


#4

007 sa for siden:

Vår eldste (nå 13) nektet å spise da han var rundt 3. Vi var på ukentlige vektkontroller på helsestasjonen, og helsesøster konkluderte tilslutt med at det var bedre med 1 skive med sjokade/nugatti enn 2 biter av en leverposteiskive. Etter det ble det sjokoladepålegg til frokost og kvelds.
Vi var veldig nøye med tannpuss, det ble pusset både morgen og kveld. I tillgegg forsøkte vi å alltid ha en sunn middag med mye grønsaker.

Da poden var 5 år hadde han 3 hull i tennene og anemi (jernmangel). Vi kuttet all sjokoladepålegg, blodprosenten steg og han spiste faktisk annet pålegg enn sjokoladepålegg. Om sjokoladepålegget var roten til alt vondt er jeg usikker på, men jeg VET at det inneholder mye sukker, fett og lite næringsstoffer. Dette er gode nok grunner til at det ikke er å finne i vårt daglige kosthold.


#5

Vimsen sa for siden:

Om du leser skikkelig Kristin, så ser du at det står i helgene.


#6

Fibi sa for siden:

Det er sjelden vi har det i hus. Gubben elsker det, så han kjøper en boks i blandt. Den gjemmer jeg inni skapet, slik at Malin ikke ser den. Men om hun ser den, så får hun. Da får hun gjerne nugatti på skiva til to måltider daglig i et par-tre dager, og så er det kanskje tre måneder til nestegang vi har. Så jeg tar det ikke så tungt at hun spiser det når vi først har det i hus, siden det er såpass sjelden.


#7

Filifjonka sa for siden:

Jeg vil ikke ha Nugatti i huset sånn til vanlig, men vi kjøper en boks kanskje tre-fire ganger i året. (Gjerne i ferier, eller i perioder etter sykdom hvis det går ned veldig lite mat). Da kan femåringen velge Nugatti stort sett når han vil akkurat de dagene, storebrødrene spiser også litt, og så er boksen tom.


#8

ElinM sa for siden:

Nugatti fra Sunda inneholder ca 50-60 % sukker, leste jeg på mozon. Jeg vet ikke hvor mye sukker det er i nonstop. Jeg syns uansett det er mye sukker å gi til barna. Nugatti Max fra Stabburat inneholder noe mindre sukker. Fettet i disse produktene er heller ikke særlig sunt. Og de inneholder lite nøtter. Nugatti eller nonstop er vel ikke den helt store forskjellen.


#9

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg leste det, men det forandrer ikke MITT syn på Nugatti. Jeg synes ikke å spise Nugatti i ny og ne er ille i seg selv, men jeg synes at MINE barn skal spise en skive med sunt pålegg før de evt får "godteri". Og siden de aldri spiser mer enn en skive, så blir det ikke sånt. Og de har heller aldri spurt. Tror ikke de vet hva det er.


#10

LaLuna sa for siden:

Her er litt fakta:

Søtt på skiva
Kilde: Foreldre og Barn, desember 2006

Magasinet Foreldre & Barn har fått vurdert 26 søte pålegg. Flere av dem inneholder over 50 prosent sukker, og mer fett enn potetgull. Over 80 % av alle norske 2-åringer har søte pålegg på brødskiva som en del av hverdagskosten.
Aller mest sukker fant de i pålegget Sunda, hvor 75 prosent av pålegget er tilsatt sukker. Nest søtest er Nugatti hvor nesten 60 % består av rent sukker. Mye tilsatt sukker gir dårligere kvalitet på maten, da sukkeret tar plassen for andre viktige næringsstoffer. Dette gir store utslag for barn som ofte er småspiste.
Når man kjøper søte pålegg til barn, bør man i tillegg se på innholdet av mettet fett og energiinnholdet for å finne det sunnenste alternativet. Banos er pålegget som inneholder mest fett i testen. De ulike typer av brunsost har også høyt innhold av mettet fett og Prim mager er derfor et bedre alternativ.
Nestlés Sjokonøtt super og den originale Sjokonøtten inneholder like mye kalorier, selv om Sjokonøtt super reklamerer med at det har 50 prosent mindre tilsatt sukker. Som forbruker blir man lett lurt til å tro at et produkt er sunnere enn det egentlig er.
Selv om syltetøy inneholder mye sukker, er det å anbefale fremfor mange av de andre påleggene. Syltetøy har lavere fettinnhold, samtidig som bærene inneholder antioksidanter og andre nyttige næringsstoffer. Velg også lettsyltetøy som inneholder både mer bær og mindre sukker, eller lag syltetøy selv som du kan regulere sukkerinnholdet.

Unngå usunne alternativer
Barn bør spise så grovt brød som mulig, med skinke, makrell i tomat, magre oster og grønnsaker som paprika og agurk. Søte pålegg bør være dessertpålegg. Foreldre blir også anbefalt å kutte ned på mengden de smører på skiva. Samtidig er det svært viktig å kutte ut brus og saft med sukekr for å senke sukkerforbruket. Effekten av et søtt kosthold er dramatisk. Blodsukkeret går fort opp og fort ned. Dette er en plagsom tilstand som påvirker adferden, konsentrasjonen og helsen. Kroppen og genene våre er ikke tilpasset dagens skyhøye sukkerforbruk.

[size=2][/size]

Konklusjon: Nugatti og denslags pålegg er neppe farlig en gang i blant (f.eks en dag i uka), men det er slett ikke bra som hverdagskost.


#11

Mamma Rosa sa for siden:

Vi har aldri slikt i huset.
Jeg synes ikke sjokolade og mat hører sammen.
Er det ikke snakk om 60% sukker eller noe i en boks? husker ikke

Nå har ikke min toåring smakt sjokolade engang, så å skulle servere det på brødskiva ville vært merkelig. :knegg:


#12

Hyacinth sa for siden:

Jeg både forstår og respekterer den avgjørelsen, men vi har også hatt to barn med ekstreme spisevansker, og jeg har valgt den helt motsatte strategien. Jeg har tenkt at de lille de spiser må være så næringstett som mulig og laget mat ut fra det. Heldigvis spiser de bedre nå. Begge mine barn har vært undervektige, og min femåring er det fremdeles. Men de er sunne og friske.


#13

Veronal sa for siden:

Fakta:

Sjokolade, type melkesjokolade, pr. 100 g: 541 kcal, 8,1 g proteiner, 32,3 g fett, 53,1 g karbohydrater hvorav 45,0 g sukker.

Nøttepålegg, type Nugatti, pr. 100 g: 517 kcal, 5,5 g proteiner, 25,5 g fett, 65,2 g karbohydrater hvorav 59,0 g sukker.

matportalen.no/matvaretabellen


#14

Vimsen sa for siden:

Ok. Da er jeg enig med deg.


#15

Kirsebær sa for siden:

:sjokk: 60%!

Jeg har egentlig vært en struts og aldri lest innholdsfortegnelsen på nugattien. Gud spå ekkelt...

Da skal jeg forøke å kutte nugattien til frokost på hverdager.


#16

Garbella sa for siden:

Det kunne til og med hende at nonstopen var sunnere. :D

Jeg synes ikke Nugatti er fælt om man får det en gang i uka. Men som hverdagspålegg duger det ikke. :husker da jeg som tenåring åt nugatti ut av boksen med skje:


#17

allium sa for siden:

Vi kjøper Nugatti sånn cirka én gang i året - i ferien. Da får barna en skive Nugatti etter at de har spist en skive med sunt pålegg.

Da årets boks ble innkjøpt, ville barna ha Nugatti Max, så jeg kjøpte det. Men på ingredienslisten sto det "fyllstoff". Hva er egentlig det, og er det noe bedre enn sukker?


#18

DM sa for siden:

5.5g protein, 25g fett og 66g karbohydrat (hvorav 59g er sukker).

Jeg synes ikke dette er hverdagsmat, og hvor ille jeg synes det er kommer an på settingen. Storebror har aldri fått smakt det av den grunn at mor er streng på at mat er mat, skal han spise noe digg, så får det være tydelig at det er noe digg også og ikke liksom-mat. Men det er ikke utenkelig at han kunne fått litt på en grovbrødskrive dersom han først spiste noe ordentlig mat, - på samme måte som han får syltetøy etter skikkelig mat. Eller, forresten, det er transfett i den, da er jeg enda mer streng, så nei, ved nærmere ettertanke, så er ikke dette noe han får, kombinasjonen sukker og transfett er noe jeg skyr som ilden. Kanskje han kan få smake på en tskje dersom han spør pent.


#19

Lisa sa for siden:

Ville nok heller ha gitt en neve nonstop eller en ren melkesjokolade til frokost ja. Det er også renere produkter en nugatti (mindre tilsetningsstoffer, les på innholdsfortegnelsen).


#20

Hyacinth sa for siden:

Fyllstoff! :rofl: Jaja, alt de kan få seg til å skrive! Hva er fyllstoff, liksom?


#21

Che sa for siden:

Mor liker ikke nugatti, og da er det ingen som kommer på å kjøpe nugatti heller.

Hvordan er det med prim da? på Tine sine sider står det at den inneholder 10% sukker. Det synes jeg er helt OK for en gang i blandt.


#22

007 sa for siden:

Det ville jeg også gjort . Den gang var jeg ung og dum og hørte på "ekspertene".:rolleyes:

#23

KristinS sa for siden:

Junior liker ikke Nugatti, så her har vi ikke det store problemet. Innimellom vil han ha Håpa, men det er ca. 3 mnd mellom hver gang, så jeg bekymrer meg ikke.

Syltetøy vil han heller ikke ha annet enn på vafler.


#24

Agent Scully sa for siden:

Her syndes det med mye prim. Og Geitost. Vi prøver å kompensere for at han ikke vil ha melk.


#25

Mandino sa for siden:

Jeg fikk spise hva jeg ville på brødskiva, og valgte ofte nugatti og hapå. Jeg har brukt fluor og vært nøye med tannpuss, men var likevel plaget med hull i tennene som barn. Nå vet jeg at jeg har svake tenner, men tror likevel det er noe tull å ha sjokoladepålegg på brødskiva og har valgt det bort for mine barn.


#26

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg er ikke veldig streng når det kommer til å smake godteri og søtt, men foretrekker heller å gi barna en sjokoladebit eller iskrem og forsøke å holde en nogenlunde sunn linje.

Prim er sikkert (nesten?) like ille som Nugatti, og det går det litt av til minstemann. Likevel så føles det ikke så usunt som sjokoladepålegg. :rolleyes:
Og jeg personlig synes sjokoladepålegg smaker forferdelig. Så av disse grunner har vi det sjelden i huset. Men vi har fått det i "Orklapakken" til jul + at gubben har handlet inn når det kommer nye utgaver (Nugatti Crips, Nugatti Max osv.), så barna har smakt det (og de elsker det).


#27

Mamma Rosa sa for siden:

Vi bruker heller aldri prim.

Eneste her som spiser brunost og syltetøy er storebror, men han får kun 1-2 dager i uka. (og da kun EN brødskive)
Aldri på matpakka.


#28

tink sa for siden:

Til sammenlikningen bør du vel tilføye ei skive med nugatti, like ille som ei skive + en neve nonstop? Ungen får jo i seg skiva, som er det argumentet mange bruker for å trøste seg med nugattispisende barn.

Vi kjøper ikke Nugiatti, fordi verken stor eller liten har godt av det, eller greier å holde seg unna. På ferie (særlig sammen med andre familier) gjør vi unntak, for både store og små. Gikk visst noen bokser med nutella på danmarksferien...

Til hverdags synes jeg ikke det hører hjemme. Nå er ikke prim så fryktelig sunt heller, men noe poden til tider maser om - og også får ganske ofte. Men vi må jo være voksne nok til å se forskjell på 60% og 10% sukker. Barneprimen er dessuten tilsatt jern. Jeg ønsker likevel at lille T skal bli glad i mer sunt pålegg og gir han ofte valget mellom for eksempel kaviar eller leverpostei. Stort sett går det greit, men som sagt flere ganger i uka vanker det altså prim, eller enda værre syltetøy. Men nå når ferien er over strammer vi litt inn igjen på både rutiner og matvaner. Greit å ha en ny frisk å starte med.


#29

Alioli sa for siden:

Vi bruker veldig sjelden noe slags sjokoladepålegg hjemme, og de få gangene vi har kjøpt det inn er det jeg og fruen som ender opp med å spise det opp..

Ungene spør veldig sjelden etter det, og hvis de spør sier vi bare at det har vi ikke, og da slår de seg til ro med det


#30

Ru sa for siden:

Her i huset er Nugatti ofte å finne, men sjelden på podens skiver. Mors derimot! :sparke:
Jeg har vokst opp på Nugatti, og det gikk bra med meg. :datagrunnlag:


#31

safran sa for siden:

Der har du det. Vi har både Nugatti og sjokoringer, det er tillatt til frokost lørdag. De spør ikke engang i hverdagene, for de vet de får nei.


#32

Nooria sa for siden:

Mine barna spiser aldri Nugatti... hvertfall ikke hjemme. Jeg da jeg var gravid og kvalm med lillesøster derimot :sparke: :rødme:.


#33

Bokormen sa for siden:

Å spise nugatti hver dag blir vel det samme som å spise sjokolade hver dag. Barna mine får ikke sjokolade til frokost. ;)

Men det er jo summen av søtsaker som teller i lengden. Men jeg innbiller meg (det er mulig jeg tar helt feil) at søtsaker forkledd som mat gjerne kommer i tillegg til kaker, saft, brus og godterier - uten at de sistnevnte blir kuttet ned på.


#34

nolo sa for siden:

Her kan de velge om de vil ha sjokoladepålegg på skiven eller sjokoladepulver i melken lørdag og søndag til frokost. Det var en liten kamel, men skitt au, den gled nå ned i lag med barne-tv på helgemorgener og rosa skjørt og kjoler i barnehagen.:knegg:


#35

GinaK sa for siden:

Storebror er ekstremt allergisk for nøtter så her har vi Nesquick sjokoladepålegg i steden.
Mine barn er glad i mat og spiser det de får så om det blir spurt så får de sjokopålegg til frokost i helgene. Det hender også en sjelden gang at storebror får sjoko på en halv brødskive i uka men regelen er at da må den andre halve med et sundt pålegg spises opp først. Det er ikke noe problem her. Om han spør om å få sjoko dagen etter og om jeg sier nei så er det helt greit.


#36

Karamell sa for siden:

Sist vi kjøpte Nugatti var i fjor sommer, nå har jeg nettopp kastet boksen. ;)

Poden på 5 er veldig glad i søtt pålegg og velger syltetøy, honning og sjokopålegg om han får bestemme selv. Det får han jo ikke og nå blir det ikke kjøpt sjokopåleg her!

Jeg har kjøpt Naturlig lett syltetøy som han får et par skiver av i uka.

Lillebror på 2 liker ikke søtpålegg, men han er vill etter saft :rolleyes:


#37

Zip sa for siden:

Her er det pappan i huset som har dratt inn Nugatti.
Eg syns det er pyton med Nugatti på skiva og skulle eigentleg ønske mannen og syns det.
Men no er det lov med Nugatti i helga her, men ikkje meir enn ei skive om gongen og ikkje til kvelds.


#38

Moria sa for siden:

Jeg synes ikke sjokolade på brødskiva er greit. Det havner i samme kategori som sjokolademelk og søte frokostblandinger, og er ikke noe jeg kjøper.

Nå skal det sies at datteren min bare er 3,5 år og har ikke spurt etter det enda. Jeg ser ikke bort fra at jeg vil gi etter for en skive på lørdager etterhvert som hun blir eldre og begynner å mase. :ikke så kjempe nazi:


#39

Lykken sa for siden:

Jeg fikk også spise hva jeg ville på brødskiva etterhvert, undervektig og spisevegrer som jeg var, det gikk mye i Nugatti, kokt skinke og gräddeost,
sterke tenner og ingen hull før jeg var 17 år.


#40

Libra sa for siden:

En ting er å ikke introdusere det til ungene før det er nødvendig. Men, jeg får inntrykk av at dere har planer om å beholde restriksjonene når ungene blir større også. Har jeg rett inntrykk?


#41

MorStine sa for siden:

Da denne familien lever på lavkarbo, barna får seff tilstrekkelig karbohydrater av riktige sort, er ikke nugatti noe vi kjøper lengre. Før hadde vi det til frokost på lørdag, kun en skive, og da skive nr 2 eller tre, sunt pålegg først. Så en boks varte og rakk i flere mnd.
Nå har vi stor fokus på sunne kostvaner og ungene intresserer seg for å spise sunt, så da er det ikke noe poeng i å ha slikt i hus.


#42

Dixie Diner sa for siden:

Ingen av oss voksne liker Nugatti så vi har det aldri i hus. Vesla smakte det en gang da jeg skulle lage en kake med nugattikrem, men hun likte det (heldigvis) ikke. Her går det som regel kun i proteinrike pålegg.


#43

*HH* sa for siden:

Min toåring får ikke Nugatti :niks: men det hender at vi voksne spiser det :sparke:


#44

Pelikan sa for siden:

Jenten vår vet ikke hva Nugatti er ennå. Så hun får det selfølgelig ikke. Men det hender mor tar seg en skive med Nugatti i smug, hvis vi har det i hus. Men for all del, jeg er ikke fanatiker. Heldigvis går hun i "sukkerfri" barnehage, og der blir hun heller ikke introdusert for usunne matvarer.


#45

Macky sa for siden:

Jeg kjøper det aldri, men mannen i huset spiser det, så han kjøper en boks i ny og ne (som blir gjemt godt inni skapet). Snuppa vår får ikke ha slikt på skivene (selv ikke i helgene ;) ), men så har det seg slik at hun liker ikke sjokolade, så det er ikke et problem i utgangspunkte.


#46

Mamma Rosa sa for siden:

Ja?
Så lenge det er jeg som står for handlingen så kommer det ikke noe sjokoladepålegg inn i huset,
ei heller frokostblandinger eller sjokolademelk.
:Problemløser:


#47

Morella sa for siden:

Nei her gis det ikke Nugatti. Pappan elsker det. Men når ungene blir så store at de forstår hva Nugatti egentlig er så får han forbud han også. Jeg er inne i forberedelsesfasen :knegg: Han synes jeg er umenneskelig, men når alt kommer til alt er han enig ;)


#48

Dixie Diner sa for siden:

Nettopp! Ser ikke poenget med å handle inn Nugatti når ingen av oss voksne spiser det, bare fordi 10-åringen absolutt skal ha det på skiva. Barn i den alderen kunne vel like gjerne levd på Japp og Oboy om de hadde fått velge selv.


#49

anakonda sa for siden:

Jeg har Nugatti og Sjokade i skapet, og HaPå også, faktisk. Men ungene spør aldri etter sånt, de vil ha leverpostei, så sjokolodapåleggene er mine, bare MINE! :nam:


#50

Line* sa for siden:

Oj, her blir vi visst avslørt. :knegg:


#51

Mandarin sa for siden:

Samme her.:rolleyes:


#52

Mandarin sa for siden:

Samme her også :D .


#53

Maxine sa for siden:

Nugatti = sjokolade = snop, ikke mat.


#54

Candy Darling sa for siden:

Her kjøpes det ikke Nugatti. Dessverre for mor. :o

Sneipen er en søtmons, og vi har begrensninger på syltetøy og brunost også. Jeg trenger ikke å gjøre det vanskeligere for meg selv. :zen:


#55

Libra sa for siden:

Igjen spørsmål til dere med eldre unger: Tror dere at ungen vil la være å spise nougatti fordi dere forbyr det?

Grunnen til at jeg spør er fordi erfaringene mine er at forbud av slik for større unger gjør det mer interessant enn hva det trenger å være. Vi har fri tilgang og har mer eller mindre alltid hatt det. Til frokost vil han ikke ha søtt pålegg, av og til (mindre enn en gang pr uke) ber han om å få det på skolematen og enda sjeldnere ber han om å få det på kveldsmaten.

Men, erfaringen min er at når han har kompiser med seg hjem etter skolen, så er det de som har nougattiforbud hjemme som tryner oppi vår boks og faktisk eter opp en boks (til og med med skje :eek: ). Så resultatet er at jeg har måtte satt forbud mot å tilby nougatti til kompiser :rolleyes:

Jeg har rett og slett ikke tro på forbud.:)


#56

Mandarin sa for siden:

Men er det noen vits i å ha det som et tilbud i det hele tatt?


#57

Libra sa for siden:

Jeg ser ikke problemet med å ha det som tilbud når det er blitt etterspurt og forbrukes i fornuftige mengder. Hadde jeg satt ned forbud så tror jeg det hadde blitt mer interessant og mer ønsket enn når jeg ikke har forbudet.


#58

Dixie Diner sa for siden:

Vel, jeg har motsatt erfaring enn deg, Libra. Hos oss var det alltid fri tilgang på ALT vi ville ha, og jeg endte opp som 135 kg tung og med spiseforstyrrelser, min bror la også på seg kraftig og fikk problemer med mat. Men jeg skjønner at det kan slå ut begge veier altså.
Selv kommer vi nok ikke til å ha slikt i hus, siden vi ikke ser behovet. Dersom de får det servert på besøk hos andre, får de gladelig spise det der altså. Og om vesla ABSOLUTT på død og liv skal ha en boks Nugatti en dag, kommer jeg til å si at det ikke er hverdagspålegg. Jeg ser på Nugatti som snop, og de fleste oppegående foreldre lar vel ikke ungene få fri tilgang på snop hele uka, tenker jeg.


#59

Libra sa for siden:

Jeg har ikke noe forbud mot godteri på ukedager nei. Men, det spises sjelden og aldri på andre dager enn lørdager. Han er stor nok til å kunne skaffe seg det selv hvis han ønsker så noe forbud ser jeg ikke hensikten med.


#60

Line* sa for siden:

Når sant skal sies, er jeg ingen tilhenger av å introdusere noe som ikke er nødvendig. :nemlig:

Men det er fryktelig moro å være bestemor! :fnis:


#61

Mandarin sa for siden:

:knegg:
Det har jeg forstått ! Kjenner noen av de!


#62

kisha sa for siden:

Sønnen min er Nugatti-fan. Jeg har smakt på det, og synes ikke det er noe godt.


#63

Mamma Rosa sa for siden:

Da lurer jeg på hvordan du skal takle fremtidige ting som alkohol, røyk og andre ting som ikke er spesiellt bra?
Skal de få lov til å gjøre alt hjemme så tidlig som mulig?
Ha det tilgjengelig slik at de ikke skal bli så opptatt av det som store?

Mitt poeng med å ha restriksjoner mtp. søtt er at barna skal lære seg hva som er et sunt kosthold.
Hva de gjør senere spiller liten rolle, da har jeg hvertfall lagt grunnlaget med sunt kosthold.

Jeg hadde selv fri tilgang og har hatt et skikkelig slit med å kvitte meg med flere av tingene mine foreldre var så "greie" å alltid ha tilgjengelig for meg.

Min bror på 18 sliter skikkelig nå, etter å ha hatt fri tilgang. Han har blitt veldig overvektig,
og det er KUN fordi han har fått spise det han vil.


#64

My sa for siden:

Vi har aldri nugatti i skapet, rett og slett fordi vi ikke liker det selv.

Toåringen min har smakt det en gang, det var i sommer da vi var på ferie i Italia. Hun hadde vært så uheldig å brenne seg seg på armen i løpet av dagen, og våknet på senkvelden og gråt fordi det gjorde vondt da hun kom borti med brannsåret i søvne. Vi tok henne opp i stua på pensjonatet for å trøste henne og smøre på salve.

Verten for pensjonatet kom også for å trøste ... han kom med en søt kjeks, som han hadde smurt et ca 1 cm tykt lag med nugatti (nutella) på, og stakk opp i fjeset hennes uten å spørre oss. :tullerdu: Jenta så på den med store øyne og trodde nesten ikke det var sant! Undertegnede holdt på å dåne selvfølgelig :fnise: men kunne nesten ikke nekte henne det da. Kom til at det fikk være måte på å være nazi, for en gangs skyld, på ferie, med brannsår, og en velmenende mann.

Men hun har aldri fått det til vanlig på brødskiva nei.


#65

Blondie sa for siden:

Det skjønner jeg, men det er fryktelig irriterende for foreldrene å bli overkjørt av overivrige besteforeldre hele tiden. :rolleyes:

Barna mine kan få en brødskive med nugatti på lørdager, men spør nesten aldri om det. Vi finner ikke frem boksen får det blir spørsmål og da går det som regel i leverpostei eller kjøttpålegg istedet. Helt kurant! :)
Syltetøy er kun på søndager (litt mer på båtferie) og det er også helt greit for dem.

På nista smører jeg utelukkende sunt pålegg og får frysninger av nugatti-matpakka til enkelte unger. Jeg har tro på at det er på hverdagsmaten man må ha fokus (det er det de spiser mest av) og har valgt å satse på næringsrike pålegg hver dag. Ungene er vant til det og spiser det like greit som hvis de blir tilbydt noe annet andre steder.

Godteri er kun på lørdager eller i bursdag og det er også helt greit for dem. (de er 6 og 8 år nå)

Jeg har i likhet med Iset opplevd å bli dynget ned med alle muligheter hjemme. For meg funket det særdeles dårlig og jeg har hatt spiseforstyrrelser nærmest sagt hele livet. Overspising med påfølgende tvangssulting er ikke noe jeg unner ungene mine, akkurat. :niks:


#66

My sa for siden:

Om de ikke lar være å spise det så spiser de sannsynlig vis ganske mye mindre av det. Så sant ikke de fleste måltidene spises hos kamerater som får nugatti da.

Vi hadde vel ikke direkte forbud hjemme da jeg vokste opp, det var i allefall aldri uttalt, men vi hadde det rett og slett aldri i hus. Når vi var på besøk og spiste mat hos andre som hadde nugatti så spiste vi det selvfølgelig der, og syntes det var skikkelig digg! (selv om det aldri kunne falle oss inn å tømme boksen med skje :tullerdu: ) Men det var jo ikke så ofte det skjedde, de aller, aller fleste måltidene spiste vi jo hjemme, så vi spiste definitivt mye mindre av det enn de som til stadighet hadde det i hus. Og jeg kan ikke si at jeg gikk bananas og kjøpte et lass med nugatti når jeg fikk penger, eller når jeg endelig flyttet for meg selv og fikk min egen husholdning. :knegg: interessant var det da ikke med nugatti, selv om jeg ikke var vant med å ha det tilgjengelig. Vi hadde derimot ingen restriksjoner på majones, og jeg har strevd veldig i voksen alder med å venne meg av med å ha majones på alt. :mumle: Noe som også er en uting.

Samboeren min vokste opp med å spise nugatti på brødskiva og drikke o'boy hver dag, i mange år, men det er ikke noe forskjell på oss på hvem som spiser mest sånt i dag. Ingen av oss spiser nugatti. Den største forskjellen er at jeg liker melk (han sluttet å like melk uten sjokopulver i), og at han har hatt masse hull i tennene, det har ikke jeg.

Vi hadde det forresten også veldig restriktivt hjemme mhp alkohol, og både jeg og begge søstrene mine drakk langt mindre alkohol i tenårene enn våre jevnaldrene med mer liberal holdning til alkohol hjemme. Så det at forbud eller restriksjoner virker mot sin hensikt, og bare fører til at det blir mer attraktivt, tror jeg bare er tøys. Dvs det blir kanskje mer spennende i perioder, men den begrensede tilgjengeligheten gjør at mengdene likevel blir mindre, samtidig som holdningene blir påvirket.


#67

Tjorven sa for siden:

Jeg syntes selv at jeg vokste opp med en fin nugattiregel (eller klissepålegg som vi kalte det ..... det kunne være andre former for søtt pålegg også). Vi fikk spise det lørdag og søndag og da bare på annenhver brødskive.

På den måten ble det ikke forbudt, men heller ikke dagligdags.

Fetteren min hatet å komme på besøk, for hjemme fikk han spise dette så mye han ville. Vi syntes det var morsomt å "mobbe" ham for surmulingen.


#68

Agurke sa for siden:

Barna får Nugatti på skiva til frokost lørdager, dersom de husker at vi har det.;)

Poden elsker gomme, så det går det en del av her i huset ...


#69

Blondie sa for siden:

Hva er det? :confused:


#70

Dixie Diner sa for siden:

Gomme.

Jeg kan aldeles styre min begeistring. :eek: :knegg:
Jeg har forresten bare smakt en slags hvit gomme, sånn cottage cheese-aktig, men med fastere konsistens.


#71

Blondie sa for siden:

Å fytti! :grøss:


#72

Libra sa for siden:

Jeg skjønner restriksjoner og regler for små unger. Forbud og strenge restriksjoner for større unger tror jeg ikke på. Jeg tror restriksjonen og forbudet gjør det mer interessant enn det i utgangspunktet er. Når det er sagt så betyr ikke det at vi ikke snakker om hva som er sunt kosthold og hvorfor vi trenger et sunt kosthold. Og la meg med en gang si at vi snakker aldri om vekt i den forbindelse, men hva kroppen og hodet trenger for å fungere og hva sukker faktisk gjør med oss. Jeg tror at ungene trenger informasjon og frihet til å lære seg til å ta de rette valgene selv.

Når han blir gammel nok til å drikke alkohol så kan jeg lage så mange restriksjoner og forbud jeg bare vil, men til syvende og sist så er jeg avhengig av at jeg har oppdratt et barn som er vant til å ta ansvar for seg selv og til å ta egne avgjøreøser og jeg er avhengig av at han tar fornuftige valg. Har jeg klart det trenger jeg ikke restriksjoner ;) Så nei, jeg mener ikke at ungene skal spise nougatti til det tyter ut av ørene, eller drikke alkohol til de stuper. Ei heller mener jeg at man skal introdusere nougatti til en to åring bare for å ha gjort det. Men, når produktet er kjent kan jeg heller ikke late som det ikke finnes.

Den dagen gutten velger å drikke alkohol så vil jeg heller at han skal være trygg på at han kan komme hjem enn at han må rave rundt til rusen har gitt seg (men dette ble vel en mega avsporing i forhold til nougatti :o )

Ser det er gitt eksempler på fri tilgang og problemer med vekt i voksen alder. Vel, jeg er et eksempel på det motsatte. Jeg hadde flust med restriksjoner og gjorde hva jeg kunne for å "lure" til meg det jeg kunne få. Og jeg sliter med vekt og mat i dag.


#73

safran sa for siden:

JA! :mad:


#74

DM sa for siden:

Gomme er så godt! Kokt med rosiner og med masse kanel. :elsker: (Jeg kan ikke spise det lengre siden jeg ikke tåler melk. :sukk: )

#75

Aminta sa for siden:

Nugatti er aldri i hus her.
Fryktelig unødvendig spør du meg, som endel andre søte-klisse-pålegg.


#76

Mams sa for siden:

Jeg er enig med Libra i denne diskusjonen merker jeg.

Her hjemme har vi ofte Nugatti ( i allefall om høsten etter Norwaycup (les:rester))
Det er langt fra hver dag mine vil ha nugatti av den grunn.

Når det gjelder skolemat og barnehagemat er det ikke et alternativ.
(jeg lager matpakkene, jeg bestemmer der)

En uke kan en spise det 5 ganger, neste ingen osv osv.
Minsten koste seg forresten veldig med et grovt knekkebrød med nugatti på.
(litt stas siden vi har ørten småtuber stående)
Han hadde smurt helt på egenhånd, uten noen voksen i nærheten.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.