Seng av maldonsalt i langpanna og legg ribba med svoren ned i den fra kvelden før i kjøleskapet (gnidde ribba i tillegg inn med maldonsalt og pepper. Bruk ristet pepper (rister hele pepper i tørr panne til den popper på høy varme og riste på panna med korte mellomrom), og knus pepperkornene etterpå i morter eller liknende eller kan også bruke hvitløkspresse til knusingen av pepper. Nå hadde jeg ferdig krydret ribbe fra butikken, så derfor bare fra kvelden før, hvis ikke litt tidligere). Sett langpanna med folie over i kjøleskapet. Pass på at svoren er godt kuttet og litt dypt kuttet. Ikke for små ruter.
På morgenen tas den ut og skyll langpanna for rester av salt (børst av litt maldonsalt på toppen av ribba og ha heller på litt ny ristet pepper og litt knust maldonsalt/salt) og ta oppi 1 liter vann (tar nykokt varmt vann), 1 løk i båter, 6-8 uskrelte hvitløksbåter og et par oppkuttede gulrøtter under ribba og la ribba med svoren opp, og putter den nederst i ovnen på 120 grader i 4-5 timer (etterfyll vann ved behov underveis, bruker da også varmt vann til etterfylling), så skrudde jeg ned temperaturen til 100 grader og la løs folie på toppet av ribba i 3-4 timer, før jeg tok ut ribba og skrudde opp ovnen på 250 grader.
Hell nå av mesteparten av kraften i langpanna sånn at en kan lage sausen mens ribba gjør seg ferdig. Når ovnen var varm nok puttet jeg ribba inn igjen hakket over midten og skrudde ovnen ned på 225 grader og varmluft i 15-20 minutter. Vips ferdig. Passet litt på siste tiden og hadde varmluft litt av og på et par ganger. La ribba hvile med løs folie liggende på toppen i 15-20 minutter før du kutter den opp i biter.
Beregne ca 71/2-8 timer totalt på ribba i ovnen før du tar den ut og setter opp temperaturen for å lage svoren til slutt. Ikke bruk grill. Kun varmluft som beskrevet over siste 15-20 minuttene. Ribba ble bare helt fantastisk og svoren bare gjorde seg selv siste 20 minuttene. :D Jeg laget to helt forskjellige ribber og produsenter ved siden av hverandre i dag, og begge ble like fine.
Den blir like god dagen etter når du varmer den opp når du setter bitene i langpanna inn i kald ovn og setter ovnen på 200 grader varmluft i ca. 20 minutter.
Det finnes bare en måte å steke ribbe på og det er etter oppskrift inspirert av heiamat.no.
Du kommer til å bli kronet til Regina Ribbe og få så mye jubel og skryt at du vil aldri se deg tilbake. Jeg har laget den flere ganger, og kommer aldri til å bruke en annen oppskrift.
500 gram tynnribbe per person
2,5 dl kyllingkraft
7,5 dl vann
3 laurbærblad
2 stjerneanis
½ kanelstang
6 nellikspiker
6 hvitløksfedd
1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter
Hvis du har kjøpt ferdig krydret ribbe, så trenger du ikke å salte den mer. Hvis du har kjøpt usaltet, så kan det være greit å begynne en dag eller to før og gni den inn med salt og pepper. Pakk den inn i folie og la den ligge kaldt til den skal stekes.
Ikke styr med å skjære i svoren mens den er ustekt.
Jeg foretrekker å steke over natten. Da smelter alt fett og du får den mest deilkate og møre ribbe du noensinne har smakt.
Kvelden før: (feks kl. 22)
Sett ovnen på 180 C.
Ha krydder og kraft i en stor dyp form (de fra IKEA str. 30 x 40 med høy kant er best)
og legg i ribben med svoren ned. Dekk formen med folie. Stek i 45 minutter.
45 minutter senere Ta formen ut av ovnen og skru ned til 90 C. Ikke varmluft, bare vanlig opp-nede-varme.
Ta av folien og snu ribben. Nå er det superenkelt å rute svoren, den er myk som smør. Fine små firkanter (1 x 2 cm eller lignende).
Jeg har en ribberist som jeg legger under ribben, men krøllete folie går også fint.
Sett inn steketermometer der grisen er tykkest og gå og legg deg.
Dagen etter: La ribben stå til det er igjen en time til mat. Skru ovnen opp til 275 C og følg godt med. I løpet av 15-20 minutter har du den mest fantastiske svor du kan tenke deg.
Ta ut ribben og la den hvile. Ikke pakk den inn, da ødelegger du svoren. Ta evt av svoren og legg til side. La hvile til du serverer.
Lag saus med kraften (smak til før du salter og bland evt ut med vann og spe med fløte hvis den er for salt).
Server med en tørr Riesling, og lag gjerne rødkål med karamellisert rødløk, balsamicoeddik og fiken, en frisk salat av finsnittet kål, epler i biter, appelsin tynne ringer og hakket tørket frukt.
Vi langtidsstekte for første gang i fjor, og jeg angrer på at vi ikke begynte før. Ribba var veldig mye bedre, til tross for at jeg mener jeg laget god ribbe før det også. Men det blir utvilsomt langsteking igjen i år også. Vi steker over natten, og varmer opp igjen på ettermiddagen. Det passer bedre for oss, siden vi er i kirka rett før julemiddagen.
Jeg ble dronningen av ribbe forrige søndag. Og det var ikke snakk om noe snuing, oppvarming etterpå eller masse greier. Bruke metode 1, fra denne siden og det var veldig enkelt. Den stod og koste seg i ovnen hele dagen mens jeg handlet og gjorde alt mulig annet. Freste den opp (poppet svoren) en halvtime før middag og da var den fiks ferdig.
Dette var ferdigkrydret tynnribbe fra Rema 1000 til 48 kr kiloen (men jeg saltet svoren som i oppskriften for det). Ble NYDELIG.
Kvelden før: Ha rikelig med salt på svoren og legg den i kjøleskapet.
Med utgangspunkt i at middagen skal serveres kl. 17.00 skrur du på ovnen kl. 08.00 om morgenen på 120 grader uten varmluft.
Sett ribba inn i ovnen med svorsiden opp og stek midt i ovnen på 120 grader i 8-10 timer, alt etter som når du står opp om morgenen.
For å få sprø svor tar du ut ribba av ovnen og lar den hvile seg seg på kjøkkenbenken mens du skrur opp ovnen til 250 grader – alle tidene her i artikkelen er skrevet uten bruk av varmluft, bortsett fra her på slutten. Stek så kjøttet på midterste rille i ovnen til svoren er sprø, ca. 20-30 minutter. Jeg unngår å sette på grillelementet, siden er er veldig fort gjort å svi svoren med så høy varme.
Jeg har en ribbe i ovnen nå, en slags blanding av Mims og Joikas siden jeg glemte å sette den inn i går, og forsov meg i dag. Det lukter helt himmelsk!
Jeg kunne tenkt meg å prøve langtidsstekt ribbe, men samboeren, som «alltid» har laget ribba vil liksom ikke gjøre det på noen annen måte enn han alltid har gjort :knegg:
Men jeg husker søstra mi skulle gjøre det, og at ovnen slo seg av om natta (etter tre timer). Det er kanskje innstilling på noen av ovnene eller? :gruble:
Da er jeg i gang med årets ribbe. Jeg kjører HV/Heiamat-versjonen, og steker altså over natten. Med ny ovn, som forhåpentligvis er litt mer nøyaktig enn min gamle, så håper jeg at 80 grader i mange timer susen, før den skal ut, hvile mens ovnen varmes opp, og så inn igjen på 275 grader for å poppe svoren. Det lukter godt, i det minste!
Metoden min er jo ganske lik som denne, og jeg har bestandig vann i langpanna sammen med løk, hvitløk og gulrot under ribba. Passer på at det er godt med vann i panna hele tiden under stekingen.
Prøvde HV sin ribbe i dag, og den ble virkelig veldig god. Ungene kommenterte faktisk at dette var den beste ribba de hadde smakt og at sausen var skikkelig god, så det blir nok denne også neste år. Takk for oppskrift :blomster:
Prøver HV sin variant her nå. Jeg la en tallerken under, men er redd den blir tørr siden så lite blir liggende i væske. Skal jeg legge den flat og heller legge noe under når jeg skrur opp tempen?