Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Satire om innvandring - burde man la være?

#1

Polyanna sa for siden:

Det begynner å feste seg et inntrykk, tror jeg, hos en del mennesker, om at muslimene er "ute etter jula". Gjentatt deling av den 5 år gamle saken om nisselueforbud et sted på sørlandet (av hensyn til Jehovas vitner-barn, tror jeg) befester inntrykket, på en del steder vinkles humanetikernes kamp mot skolegudstjenester som om det er muslimene som står bak, og så kommer altså satirenyhetene i tillegg. De er jo hysterisk morsomme, selvsagt, den om at man skulle forby marsipangriser og innføre marsipangrevling i stedet, for eksempel. Og "Frihetsavisen" som publiserte en nyhet om at muslimske foreldre ville forby lussekatter i barnehagen fordi de så ut som kvinnebryster og guttene kunne bli opphisset av det.

I den siste måtte jeg faktisk lese et par andre saker før jeg ble sikker på at det faktisk var satire, neon ganger er det pinadø vanskelig å se forskjell!

Det som er trist er at selv når de får fortalt at dette er tull, så sier de at "ja, men det skulle ikke forundre meg, det er da så mange andre sånne saker!!", og så går det inn i banken deres som enda et "fakta" som bekrefter at de har rett, muslimene er ute etter jula.

Tatt i betraktning de store mengdene idioter der ute, som faktisk tar satire som fakta og som faktisk får "bekreftet" fordommene sine når de leser disse sakene, burde man droppe det? Sånn ut fra et samfunnsansvar?


#2

Ru sa for siden:

Det var noen her inne, nokon?, som skrev at satire skal sparke oppover.
Og det synes jeg man ikke helt får til når man beveger seg inn på religion. :gruble:

Jeg havnet i en skikkelig håpløs diskusjon på facebook da jeg synes en satire basert på hijab-frisør-saken var dust. Det var vel hakket før jeg ble beskyldt for å ha mensen, da jeg var så frekk å ymte frempå at jeg synes hele satiren var skivebom.


#3

Tallulah sa for siden:

Greia er vel at disse satirenyhetene Polyanna sikter til, egentlig sparker mot disse idiotene som tror på dem. Problemet er at de som blir sparket, ikke forstår det selv. :knegg:

Dette er jo egentlig samme diskusjon som nå foregår i USA rundt "fake news". Dette har jo blitt en helt egen inntektskilde, og er virkelig helt forskrudd. Jeg leste et intervju med en produsent av slike fake news, og han fortalte at de hadde prøvd å lage demokratiske fake news også, men demokratene beit ikke på. Republikanerne, derimot. :himle: Han prøvde seg på at dette egentlig var satire, uten at forklaringen hans holdt helt vann. Så ja, det er problematisk når folk rett og slett er for dumme.
[CENTER]Save[/CENTER]



#5

Polyanna sa for siden:

Jeg så en oversikt over de ti største falske nyhetene i valgkampen, Tallulah, målt etter deling, tror jeg, og det var en god del som var antitrump også. Blant annet den om at han har sagt at han kunne skyte noen og folk ville stemme på ham likevel, fordi republikanerne er så dumme. Hvis jeg husker riktig, så er det påfunnet.


#6

Tallulah sa for siden:

Ja, nå refererte jeg til ett intervju med én produsent, ikke til fenomenet som helhet.


#7

Polyanna sa for siden:

Ja, det var jo uansett morsomt sagt, da. :knegg:

Og det er jo et helt vilt fenomen! At det er noen som bare produserer falske nyheter på gøy! :tullerdu:


#8

Bluen sa for siden:

Det kan unektelig iblant være vanskelig å vite hva som er sant og hva som er satire. Googlet litt rundt nå, og må innrømme at jeg slet litt med denne. (Fire år gammel nyhet fra Sverige med overskriften "Raser mot pepperkakemann-forbud i luciatoget". )


#9

Tallulah sa for siden:

Nåja, ikke for gøy. For massevis av penger i annonseinntekter.
[CENTER]Save[/CENTER]


#10

rine sa for siden:

Du spør egentlig om hvorvidt man bør la være å bruke satire, ironi og humor fordi noen er for dumme til å skjønne at det er nettopp det? Det blir jo delvis samme diskusjon som den som dukker opp fra tid til annen rundt norskeksamen. Bør man droppe tekster som åpenbart er ironiske fordi mange/noen ikke skjønner dem? Jeg mener nei. De som skjønner dem kan få over middels karakterer, de andre kan få middels, eller stryke. Jeg synes man kan spøke akkurat like mye (minst like mye) om religion og livssyn som med andre ting.


#11

Polyanna sa for siden:

Jeg syns jo det er spesielt viktig å lære om det på skolen, da, og ha om det på tentamen! Men jeg blir så trist over at dette så an masse tas til inntekt for "muslimene prøver å ødelegge jula!". :sukk:


#12

Tallulah sa for siden:

Ja, det er jo forskjellen. Eksamenen går bare ut over den som ikke forstår, satier som drar en en (svak) tredjepart utsetter også den.
[CENTER]Save
Save[/CENTER]


#13

rine sa for siden:

Hvis det er slik at det går en hel bråte med mennesker rundt i Norge og tror på "nyheter" som "Muslimer går i demonstrasjonstog for å avskaffe marspangriser som premie for mandel i grøten", er det jo direkte tragisk. :skeptisk:


#14

Polyanna sa for siden:

Ja, det ER jo det! Og ja, de går rett på! Jeg er ganske lettlurt, altså. Jeg går på aprilspøkene hvert år. Men selv jeg skjønner jo at det ikke er sant at barnehager nekter å synge musevisa og heller vil synge mullah-visa. :gal:

Og så, når de får vite at det er funnet på: "Ja, men det KUNNE vært sant!"


#15

rine sa for siden:

Mot dumheten kjemer selv guder forgjeves. :nemlig: Jeg vet ikke om det er noe å gjøre med disse 50-60-åringene som raser rundt i kommentarfelt og på sosiale medier og deler alt de kommer over av fjas og halv- eller helrasistisk tull, men det er desto viktigere at vi prøver å lære den oppvoksende slekt om kildekritikk og nettvett. Mange av dem er heldigvis mye bedre på dette enn besteforeldregenerasjonen.


#16

zinatara sa for siden:

Problemet er jo at folk ikke leser det som står under overskriften i de fleste tilfeller. Sitter og ser på en facebookpost fra dagbladet om en avlyst luciafeiring på en skole i Bodø, fordi skolen ikke ville la guttene delta. Men en hel haug i kommentatorfeltet kommenterer utifra at de tror at det er muslimer som står bak dette.


#17

Madicken sa for siden:

I utgangspunktet synes jeg alt kan være gjenstand for satire så lenge satiren er god (hvilket den dessverre ofte ikke er).


#18

noen sa for siden:

Selvfølgelig burde folk skjønne at det er tull. Det er mye folk burde. Men folk er forskjellige når det gjelder kapasitet, utdanning, folk rundt seg som korrigerer osv. Det er deprimerende å se hvor mange som går på og hvordan hverdagsrasismen blomstrer når tullenyheten deles som eksempler på hvordan "muslimene ødeleggger vårt land og vår kultur".

Det som uroer meg i forhold til disse nyhetene er at de forsterker polariseringen som allerede ligger der. Jeg tror ikke folk blir bedre mennesker av at en haug med folk på Facebook kaller dem dumme, lettlurte osv. Og det er det som ofte skjer i kommentarfeltene når slike nyheter blir delt.

Bortsett fra fine folk på FP så klart. :hjerter: De skriver tålmodige, fine innlegg som på en ok måte får fram at dette ikke er en ekte nyhet, og at den som deler den bør sjekke litt bedre før man drar konklusjoner. Noen av disse FPerne har jeg på vennelisten min på Face, og andre, som Polyanna og Inagh, har jeg kjent igjen. Takk for at dere orker! Jeg prøver selv også, men man kan bli litt sliten av det innimellom.


#19

Tallulah sa for siden:

For øvrig en utrolig sær og dårlig håndtert sak. :gal:


#20

Bluen sa for siden:

Satt og leste om den samme tidligere i dag, og vurderte nesten å starte en egen tråd. Alt ved saken virker merkelig - både å avholde Lucia-tog med bare jenter, og det å avlyse hele skiten når foreldrene (forståelig nok) klagde. Jeg kan vel si så mye som at dette hadde ikke vært FAU på vår skole. :knegg: FAU-lederen siteres:


#21

Tallulah sa for siden:

Jeg også! Og vi burde sikkert starte egen tråd, i stedet for å avspore, men allikevel: Jeg har prøvd å lese den med så velvillige øyne som mulig, oppsøkt originalsaken i Avisa Nordland og greier, men får ikke helt grep på det. Jeg er enig med FAU som sier at den forelderen som har gått til avisa burde prøvd FAU/skolens ledelse først, men skolens ledelse har jo virkelig gått i baret da. Først bare kor for jenter. Så sier de at sånn ble det i år, og de skal teste det og evaluere, basta bom. Så sier de at guttene som ville fikk være med. Så sier de at de avlyser på grunn av reaksjonene i sosiale medier. Så sier de at de avlyser uten spesiell grunn. :gal:
[CENTER]Save[/CENTER]


#22

My sa for siden:

Det var ikke et tog, det var et kor, og en konsert. Men rart uansett, og særdeles dårlig håndtert. Sikkert veldig ensidig i media, men jeg klarer liksom ikke helt å gjette meg til hvordan den andre siden kan se ut, for at det skal bli forståelig.

#23

Guava sa for siden:

Signerer Nokon..

Man kan saktens ønske at folk skal skjønne at ting er tull, men folk biter på. Det gjelder også akademikere, fp-ere, drevne mediefolk osv som burde visst bedre. Det var det mange eksempler på i forbindelse med den amerikanske valgkampen.

Dersom det støtter opp om egne fordommer synes jeg det virker som om selv den tilsynelatende glupeste lett biter på.

Kjipe greier.


#24

Maverick sa for siden:

Jeg tror ikke problemet ligger i at folk leser artikkelen og ikke skjønner at det er tull. Problemet ligger i at folk ser en overskrift, og tenker "enda en mulighet til å slenge noe dritt om de jævla muslimene". Det er ikke et ønske om å forstå som ligger bak, det er et ønske om å hetse, og det er en slags lynsjementalitet som ligger i bunnen der. Jeg tror ikke de som allerede er ute og veiver med høygafler og fakler er mulige å snu, men jeg tror det er viktig å motsi, og ikke nødvendigvis alltid så kozemozete, for at ikke flere skal bli med mobben.


#25

Mjau sa for siden:

Jeg syns media er oversvømt av artikler og meninger som vanskeliggjør forståelsen for mange sakers virkelige ansikt i disse dager. Det er virkelig en uting, og jeg tror det gjør samfunnet vårt til et enda mindre oversiktlig sted. Spesielt for de som ikke er så gode på å sile ut hva som er riktig og ikke, hva som er etisk og ikke. Ja i det hele tatt.

Av og til blir jeg tvilende til om ytringsfrihet egentlig er til det beste når jeg ser hva enkelte satiriske tekster gjør med folk. Eller kommentarfeltene i avisene. :(

Jeg må si jeg overraskes over en del av det enkelte deler på fb om dagen.


#26

-ea- sa for siden:

Ja, nemlig.

Så man kan la være å fyre opp kommentarfeltet ved å la være å dele slike saker, selv om vi selv syns de er morsomme.


#27

Katta sa for siden:

Satire er et virkemiddel som er egnet til å skape misforståelser selv om det både lan ta brodden av saker og sette fokus. Men det bør brukes med forsiktighet tenker jeg, og generelt er ikke saker som ligner nyhetssaker det smarteste. En runde innom eget sensurapparat med tanke på hvordan det kan virke på et blandet publikum er lurt for alt som poster på nett.

Jeg liker dog ikke hentydninger til at det bare er disse dumme ukjente som ikke forstår sjangeren. Også velutdannede intelligente mennesker kan misoppfatte sånt når det ellers passer rimelig greit inn i deres oppfatning av verden.


#28

Nessie sa for siden:

Det kan være vanskelig å se noen ganger, men problemet er nok like mye at folk ikke leser sakene. De leser overskrifter, og går dermed glipp av infoen om hvor dette er skrevet etc. :himle: Men jeg blir litt oppgitt, som Rine, over at folk virkelig sluker dette med hud og hår. :niks: Det må være lov å bruke hodet!


#29

Pøblis sa for siden:

Det er jo forunderlig at folk går på slike saker som den med marsipangrevlingen. At folk ikke skjønner at det er bare tøys - de må jo være helt sveiseblinde.

Det er skremmende at folk er så raske til å dømme og til å hate- :sukk:


#30

Polyanna sa for siden:

Det er et veldig godt poeng. Folk har for eksempel delt det falske Donald Trump-sitatet helt ukritisk. Stemmer som vanligvis snakker høyt om kildekritikk pøste på, fordi det passet veldig godt med vår oppfatning av mannen. Og "det KUNNE vært sant!"


#31

Note sa for siden:

Jeg kan ikke uttale meg i denne tråden, siden jeg gikk rundt i månedsvis og trodde at Gudbrandsdalen Ubåtservice var et reelt foretak.


#32

Carrera sa for siden:

Dette :nemlig:

Jeg er regelrett skremt over all rasismen som spres for tiden, spesielt i kommentarfelt både i aviser og på fb, og mye som folk skriver på egne vegger på fb. Skremt og sjokkert. Jeg trodde virkelig vi var kommet så mye, mye lengre enn dette her i landet.

Og jeg tenker som Maverick her at det er ikke det at folk ikke ser/skjønner at de er satire. De benytter enhver anledning til å kaste dritt etter muslimene, og å fyre oppunder troen på at muslimene er her for å la deres tro ta over.


#33

Einhyrningur sa for siden:

Jeg tror ikke det hjelper å slutte med satire, for de "dumme" leser bare overskrifter likevel og tillegger resten av teksten den meninger de ønsker jmf den Lucia-saken. De er sinte på muslimene og de leser nyhetssaker, satiresaker og andre saker akkurat slik de ønsker slik at de får lov til å være sinte. Det tror jeg er problemet. Jeg tror mange av disse både forstår satire og humor, men de ønsker ikke. De ønsker å være vrange. De ønsker å sende muslimene ut, altså ønsker de at de skal gjøre alt galt slik at de får grunn til at de skal sendes ut. Det er jo bare å se på en nyhetssak der noen har sloss, drept hverandre eller noe så banalt som å ha kjørt for fort. Kritikerne er ute med fremmedhets så fort de kommer til tastaturet. Når det kommer fram at gjerningsmannen/mennene er etnisk norsk merker man skuffelsen. De ønsker at det skal være en annen etnisitet inne i bildet og helst muslimer, for da får de være sinte, de får lov å hetse og de får lov å brøle i kommentarfeltene.

Jeg tror ikke løsningen er å fjerne noe som helst annet en årsaken til sinnet.

Edit: Og med årsaken til sinnet mener jeg selvfølgelig ikke muslimene. For jeg tror selvfølgelig ikke årsaken er så enkel. Selv om det kunne se slik ut slik teksten sto.


#34

rine sa for siden:

Jeg tror nok dessverre at du er inne på noe her. :nemlig:


#35

Nessie sa for siden:

Nå koker det litt med denne saken.


#36

Niobe sa for siden:

Gid det var satire. :rolleyes:


#37

oslo78 sa for siden:

Sitter og leser kommentarer nå... Nesten ingen har lest artikkelen :-(


#38

Niobe sa for siden:

Folk har kommet med veldig fornuftige motsvar på fremmedfiendtlige kommentarer på Aftenbladets Facebookside, hvertfall.


#39

oslo78 sa for siden:

På VGs Facebook-side også. Heldigvis.


#40

Carrera sa for siden:

Jeg leste det der i sted, og ble bare sittende å riste på hodet. La det være en satire liksom... Men dette er vist på ramme alvor.

Og det verste er at jeg er sikker på at mange av de som mange tror blir støtt av at vi feirer jul, de ler seg skakke over hvor teit dette er...


#41

Input sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke bare kunne fullstendig droppet de sangene som er "upassende". På skolen til poden hadde de lysfest nettopp (i stedet for juleavslutning) og ingen religiøse sanger ble sunget. Mottaksklassen sang Jeg så mamma kysse nissen da, det er vel ikke innafor. :knegg:


#42

Niobe sa for siden:

Jeg er egentlig litt nysgjerrig på hvordan det lyder når 500 elever nynner Deilig er jorden...


#43

Billa sa for siden:

Det minner meg om min svenskkurdiske ansatte, som spurte meg til råds om mangt og meget hva gjaldt barn og norsk kultur. Hun lurte voldsomt på hvorfor ikke alle barna skulle i kirken til på barnehagens julegudstjeneste og hvorfor det var så mye bråk rundt den. For henne som muslim var det helt naturlig å delta i noe som hun oppfattet som tradisjon i Norge. Jeg tror ikke hun vurderte å bli støtte av hverken "jul" eller "nisser" eller krybbe eller noe. Hvem kan forresten bli støtt av nisser?


#44

Guava sa for siden:

Lysfest i desember hvor alt av religiøsitet hadde vært sensurert bort hadde jeg bedt om fritak fra tror jeg.


#45

Katta sa for siden:

Dette hadde jeg søkt fritak fra for mine unger. Det er veldig langt fra nøytralt for å si det sånn.


#46

Input sa for siden:

Det var på ettermiddagen, så det var ingen grunn til å søke fritak. Bare å la være å møte opp. :)


#47

Guava sa for siden:

Ah bra!


#48

Katta sa for siden:

Jeg synes det illustrerer ganske godt hvorfor satire som sjanger er problematisk i nyhetsbildet. Det er såpass mye nyheter som er ulogiske at det er vanskelig å utkrystallisere en grense som er entydig for når det må være satire. Satire kan være morsomt og viktig, men det bør nesten være merket.


#49

Polyanna sa for siden:

Akkurat det vi trengte etter å ha hovert i kommentarfeltene over at folk må slutte å tro dette tullet om at folk er ute etter julen. :gal:


#50

Maverick sa for siden:

Jeg synes nå det er spesielt å ville sende humanetikerne tilbake til Islam der de kommer fra. Og snart får vi ikke feire 17. Mai heller. Eller spise ribbe.


#51

My sa for siden:

Det tenkte jeg også. Det er slike fullkomment dustete avgjørelser som dette som er med på å fyre opp haterne.

#52

Maverick sa for siden:

... men det er nå fortsatt muslimene som blir hatet, da. Ikke HEF, ikke Jehovas Vitner, ikke tanketomme rektorer. Muslimjævlenes skyld alt sammen - egentlig. Og det er DET satiren bunner i.


#53

Tallulah sa for siden:

Jeg opplever også at det er mye hat mot HEF, gjerne med beskyldninger om å stå i ledetog med muslimene. :gal:


#54

Niobe sa for siden:

Jeg har ikke sett hat, men en god del kritikk av HEF, ja.

Rektoren mener nå der hele er en misforståelse, og at sangene var sendt ut ved en feiltakelse. ;) De hadde uansett tatt seg bryet med å skrive dem om, og det er rart hun ikke nevnte feilutsendingen første gang hun uttalte seg til media. Men det er ingen skam å snu.



#56

Maverick sa for siden:

Er det jevnt over vanlig i kommentarfeltene å mene at HEF-erne like gjerne kan skytes, altså? Jeg tilbringer ganske mye tid i kommentarfeltene og synes ikke hatet mot muslimer kan sammenlignes med misnøyen med HEF i det hele tatt.


#57

Tallulah sa for siden:

Jeg har ikke sagt at det kan sammenliknes eller likestilles, jeg har kun sagt at det finnes.


#58

Neket sa for siden:

Men altså, stort sett er det jo humanetikere, ateister, og ikke-muslimske religiøse minoriteter som er så opptatt av det med jul og julegudstjeneste, er det ikke? Sånn er det hvertfall hos oss.

De som er muslimske bryr seg ikke om hvordan julen markeres på skolen (eller andre steder), og er med på både julesanger og gudstjeneste. Og så blir det medieoppslag og folk leser bare overskriften og skylder på "de **** muslimene som hater jul".


#59

Maverick sa for siden:

Jepp.


#60

Pelle sa for siden:

Idiotskole. Bare at de har diskutert det er ille nok. Ser de ikke hvor mye slike hendelser trekker debatten ned? Alt jeg har lest i kommentarfelt er islamkritikk og "vil de ikke feire jul får de dra hjem".

På vår skole deltar så vidt jeg kan se alle muslimene i klassen til mine barn feks i både Lucia og når de synger Tenn lys.


#61

Tallulah sa for siden:

Jeg syns også dette er helt hull i hodet. Og så vidt jeg kan forstå så ble det et tema fordi noen kunne føle seg støtt, ikke fordi noen har blitt støtt?


#62

Polyanna sa for siden:

Hvis jeg har forstått det riktig så begynte det for et par år siden med en person (helnorsk mann, så vidt jeg kunne bedømme) som kritiserte opplegget rundt skolegudstjeneste, både at den var i skoletiden og at barna skulle, som del av KRLE-faget, forberede en veldig aktiv deltagelse, blant annet ved å delta i bønn ved alteret (eller "på alteret" som vedkommende skrev, men det anter jeg var en misforståelse. :knegg: ).

Så har dette åpenbart pågått som en skikkelig storm lenge, og kuliminert i en "aksjon" fra skolens siden der de har demonstrert "hvis det skal være på den måten, så kan dere se hvordan det blir!!" og fått musikklærerne til å lage disse fjolletekstene og hva har du. Og så angrer de nå som de ser reaksjonene de får. :dåne:

Er det rart det er krig i verden.


#63

Einhyrningur sa for siden:

Ja, det kan hende jeg og hadde reagert om ungene måtte delta PÅ alteret.


#64

Strå sa for siden:

Jeg synes egentlig ikke at man skal unngå satire fordi noen ikke skjønner at det er det. Det eneste som kanskje kan nytte er å svare på kommentarene til de som går ammok og forklare både at de har bommet og hvordan de skal kjenne igjen tullesake en annen gang.

Men jeg begynner å bli lei av å forklare fremmede at det stort sett er ateister som ønsker tvungen forkynnelse ut av skolen, ikke muslimer.

Forresten ser det ut til at kommentarfeltene stort sett ikke synes på min Kindle Fire, bare på Facebook.


#65

My sa for siden:

... og jeg kom akkurat hjem fra juleavslutning med fineste klassen på fineste skolen, der det ble sunget julesanger om både nisser og barn i krybben, hvor de på toppen av det hele dro til med "Til ungdommen" av Nordahl Grieg. :knegg: :hjerter: :rørt:

#66

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes det er helt fint at barna synger "Og vi tenner våre lykter", "Rocking around the Christmas tree" og "Pulverheksas jul" i stedet for religiøse sanger på julefrokosten. Og ikke på grunn av muslimene - jeg tror faktisk ikke det er en eneste på hele trinnet. #lalaland


#67

My sa for siden:

Helt fint om de gjør det, og helt fint om de tar med en religiøs sang eller to også, for min del.

Det som ikke er helt fint er at det gjøres så stort nummer ut av det, uansett om de gjør det ene eller det andre. Det er snakk om sang og musikk, og det er ikke sang og musikk som gjør verden til et dårligere sted.


#68

Candy Darling sa for siden:

Neida, det er ikke farlig. Men det går helt fint å ha prinsipper mot religiøse sanger utenom KRLE-faget, uten å være fanatisk.


#69

Input sa for siden:

Jeg lurer litt på hva som egentlig er nøytralt og hvorvidt nøytralt egentlig er ønskelig?


#70

Polyanna sa for siden:

Jeg tenker at det er helt normalt at det er et ganske stort spenn i hva en foreldregruppe syns er "passende" av både julefokus totalt, og hvordan man vekter det religiøse. Noen vil ikke ha "amerikanske kommerse sanger", noen vil ikke ha så mye som en liten stall-referanse, noen vil ikke ha noe om jula i det hele tatt. Så man må lande på et eller annet et eller annet sted i det spennet, og så lenge det ikke er helt "ute", så får alle de som føler at det ikke passer dem perfekt bare "suck it up". Syns jeg.


#71

Maverick sa for siden:

Som en som har "sucked it up" i årevis som skoleelev, (ikke feiret jul eller tatt del i julegudstjenester eller julesanger eller whatever), er det egentlig ganske uproblematisk bortsett fra når lærere og skoleledelse så ÅPENBART sukker og stønner over hvor vaaanskelig det er at det ikke bare skal være likt for alle, og "åja, du kan vel sikkert ikke være med på dette du lilleMaverick, du får gå og vente på gangen da" og lignende situasjoner.


#72

My sa for siden:

Enig. Skoleledelsen kan ikke vingle hit og dit etter hvilke foreldre som roper høyest og greier å lage de feteste typene i avisa.

Jeg har vært borti saker på skolen her, der det som opplevdes som "massiv motstand fra foreldrene" viste seg å dreie seg om foreldrene til to-tre elever som til dels hadde misforstått hensikten og opplegget (nivådeling/tilrettelegging i matteundervisningen), mens foreldrene til de 61 andre elevene var positive eller nøytrale til opplegget. Det gikk med nesten et helt foreldremøte til å diskutere, evaluere og detaljforklare opplegget for at disse tre skulle oppfatte det alle de andre hadde skjønt for lenge siden. Det er synd om skolen alltid skal ta hensyn til de som åpner munnen, som ofte er de som er mest misfornøyde med hvordan ting foregår, og som gjerne kan være i betydelig mindretall. Det sitter jo ingen foreldre på foreldremøte og roper høyt om hvor greit de synes eksisterende praksis er. Heller ikke skriver de brev til rektor, skolestyre eller avisen om det.

Jeg mistenker at det er en uhyre liten del av befolkningen som er motstander av at det synges julesanger i jula. Og de aller fleste innlegg jeg leser på fb nå om dagen er fra folk som er redd for at det skal bli forbudt å synge julesanger, på grunnlag av noe de har hørt/lest foregår på en eller annen skole ett eller annet sted i landet. Og selvsagt ikke på grunnlag av noe de selv opplever, med egne barn, på egen skole.

Diskusjonen rundt dette overdrives og blåses opp til den villeste storm i vannglass, og det er det som er skadelig. For egentlig tror jeg de aller fleste skoler og foreldre, i alle fall til nå, har et helt greit og avslappet forhold til å synge julesanger i jula.


#73

Polyanna sa for siden:

Ja, problemet med en "suck it up" approach er at den krever at alle gjør det, mer eller mindre.


#74

Maverick sa for siden:

Nettopp. Og det er ganske utopisk. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.