Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gluten- og melkefri julebakst

#1

Blånn sa for siden:

Jeg lager "negerboller". Men finnes det oppskrift på julekaker som er glutenfrie og laktosefrie?
Kan jeg bruke rismelk i eller noe annet i risengrynsgrøt?
Og finnes det en god oppskrift på glutenfrie rundstykker?


#2

Hjertensfryd sa for siden:

Desse to oppskriftene sendte eg til vikaren min i mat og helse, sist veke.

Kokosmakroner
Gir Ca 35 stk

4 stk eggehviter
180 gr sukker
0,5 ts vaniljesukker
250 gr kokosmasse

Pisk eggehviter først lett og så tilsett sukker/vaniljesukker mens vispen går. Tilsett i flere omganger til du får en marengsmasse. Bland lett inn kokosmassen.
Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate. Lag de som små topper med fingrene.
Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.

Tips til kokosmakroner
Om marengsen ikke blir så stiv vil kokosmakronene "flate ut" ved steking. De smaker jo det samme men ser ikke så fine ut. Du kan ordne dette ved å tilsette litt ekstra kokosmasse om du ser at marengsen ikke er skikkelig stiv.
Jeg har og erfart at det lønner seg med varmluftsovn, da luftsirkulering tørker ut overflaten på kakene og dermed blir de ikke flate så fort.

Glutenfri julebakst: Havreflarn

Til 32 stk (2 brett)

100 g smør (melkefri melange)
100 g glutenfrie havregryn
1 egg
125 g sukker
1 ts bakepulver
Smelt smøret og bland inn havregrynene. Visp egg og sukker til eggedosis og visp inn bakepulveret. Bland inn havreblandingen.
Sett røren på bakepapirkledde stekebrett med en teskje. De flyter ut når de stekes. så ikke så mange pr brett. Stekes på 175 grader i 6-7 minutter


#3

frukt sa for siden:

Kamp har delt en oppskrifter på pepperkaker. De blir både fine og gode. Skal se om jeg finner den.


#4

frukt sa for siden:

Rismelk går bra i grøt. Selv bruker jeg kokosmelk på boks fordi jeg syns det blir best.



#6

Syrinx sa for siden:

Vepsebol, bruk melkefri i sjokolade i.



#8

Teflona sa for siden:

Vepsebol, ja! Skummelt godt!


#9

Myria sa for siden:

Kransekake(stenger) er naturlig glutenfrie, de inneholder bare mandler, melis og eggehvite.

Disse kokosmakronene er kjempegode, og så er de så enkle å lage siden alt skal i samme kjele og ingenting skal piskes sammen.

250 g kokosmasse
200 g sukker
4 eggehviter

Bland alt i en kasserolle og varm opp under omrøring. Når massen har samlet seg og blitt blank settes topper med teskjeer på stekebrett. Stek ved 180 grader i 12-15 minutter.

Sarah Bernhardt er vel også både gluten- og melkefri hvis man bytter smøret med melkefri margarin.

3 små eggehviter
250 g malte mandler
3½ dl melis

250 g smør
2 dl melis
2 ts vaniljesukker
2 eggeplommer
100 g revet sjokolade

150 g sjokolade

Hvis du ikke vil lage bunnene selv kan du bruke Odense kransekakemasse (en rull er nok til denne oppskriften).
Stivpisk eggehvitene og vend inn melis og malte mandler. Sett små runde kaker med skje på stekebrett. Stek ved 175 grader i 10-15 minutter, de skal ikke få noe særlig farge. Avkjøl på platen.
Rør smør og melis hvitt og porøst. Tilsett vaniljesukker, eggeplommer og revet sjokolade. Sprøyt eller bre kremen over de avkjølte kakebunnene. Sett kaldt 30 minutter.
Smelt sjokoladen og dypp kremsiden av kakene i sjokoladen. La stivne. Kakene bør oppbevares kjølig.


#10

HP sa for siden:

I tørre kaker / småkaker er det som regel bare å bytte hvetemel med glutenfritt mel; smør med melkefri margarin.


#11

Høst sa for siden:

Jeg lager mørlefse etter denne oppskriften;

www.glutenfrimatverden.no/nordlandslefse-glutenfri/

Siden Knøttet er gluten og laktoseintolerant, bytter jeg ut kulturmelken med ett par beger laktosefri rømme. Vesla hadde når hun var liten melkeproteinintoleranse, og da bakte moren min mørlefser med melkefri rømme istedet for kulturmelk - det fungerte så bra at hun fortsatte med det etter at Vesla vokste det av seg! :)


#12

Charlie sa for siden:

Hvis det er nok at det er laktosefritt, ville jeg brukt laktosefri melk. Man kan også få kjøpt laktosefri ferdiggrøt (Toro, tror jeg?) Den er veldig god, og passer godt hvis man skal sende med til en grøtfest eller lage alternativ riskrem. Eller hvis man som oss bare er skikkelig dårlig på å koke grøt uten å svi gryta :knegg:

Synes rismelk blir tynt og søtt til grøt, og den svir seg lettere. Sikkert fordi det ikke er noe fett i den. Soyaprodukter har en tendens til å tykne veldig etter min smak. Hvis man skal ha melkefritt synes jeg havremelk er best å bruke i grøt. Fikk tips av melkefri ped leder i sin tid, hun sa mye smart :nikker:

Havre er vel i utgangspunktet glutenfritt som kornslag betraktet - grunnen til at det selges glutenfri havregryn er at den vanlige havregrynen kan være forurenset i produksjonen. Kan være greit å vite.

En av mine beste venner er

[url]www.allergikokken.no[/url]

Du bare krysser av hva du vil lage og hva du ikke tåler, og vips!

Vi har også en fin bok som heter Frie kaker. Anbefales.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.