Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan man endre en merbauparkett til å bli noe annet?

#1

Irma sa for siden:

Litt snodig spørsmål kanskje. :humre: Vi har 14 mm merbauparkett. Dyr var den da vi kjøpte for ca 5 år siden og stygg er den. Jeg er drittlei. Vi har lyse vegger, gardiner og møbler. Men det er mørkt her allikevel. Dette har sikkert med lys og vinduer også, men at parketten stjeler lys og gjør rommet mørkere. Det er jeg overbevist om. At jeg på tross av forsikringer da vi kjøpte den, mistenker treverket og komme fra steder jeg ikke ønsker at den skal komme fra, er en annen sak. Men ikke uviktig.

Før vi tar avgjørelsen om hvorvidt vi skal bytte den ut med eikeparkett, vil jeg gjerne høre om det finnes muligheter for å gjøre parketten lysere? Slipe og beise? Male? Slipe og bleke? Noen med erfaring?

Slik ser parketten vår ut forresten:


#2

Ole Brumm sa for siden:

Det er en fin parkett, vi har sånn på kjøkkenet. :snurt:
Men ja den er jo ganske mørk.
Ang behandling så kommer jeg ikke på noe smart.


#3

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns den så fin ut jeg. :) Men det var jo ikke akkurat noe konstruktivt svar.


#4

TBM sa for siden:

Gjort er gjort og spist er spist. Om du kaster parketten som kanskje er fra tropeskog, gjør jo ikke noe fra eller til for skogen da...

Men - jeg vil tro at det går ann å male parkett, det er fint med malte gulv!

(Selv ville jeg kjøpt inn et stort ullteppe - i en beige farge som står til gulv og vegger.)


#5

Erica sa for siden:

Det syns jeg var en god ide, om du liker tepper da. Et firkantet under bordet, og kanskje et rundt et hvis du har en større åpen flate.


#6

Salt sa for siden:

Male gulvet hadde vært lekkert!!


#7

Filifjonka sa for siden:

Malte gulv er fint, men er det så egnet å male parkett? På hvite/lysmalte gulv syns det aller meste av rusk og støv. Syns også det blir fort riper og sår. (Har hatt det). :)


#8

torsk sa for siden:

Enda mer avsporing her: Blir det ikke enda verre, sånn øko-ressursmessig? Først kutte ned regnskog for parkett, så kaste parketten pga. dårlig samvittighet, og så kutte ned mer (selv om det er "vanlig") skog for å få ny parkett?

Jeg foreslår at du lager jordgulv og starter økologisk jordbruk i stua, slik at du kan veie opp for merbauen! :jupp: (Eller så kan du male da, det blir sikkert fint det og...)


#9

My sa for siden:

Jeg har ingen løsning, men leser svarene med interesse. Vi har også merbau (la det ikke selv, det var i leiligheta fra før da vi kjøpte den. Hadde aldri valgt det) og er helt enig. Synes det er vanskelig å få noe til å passe fint med fargen, og hvert minste lille støvkorn vises. Samtidig så suger den alt lys ut av leiligheta selv om veggene og takene er hvite.


#10

My sa for siden:

Synlig rusk og støv, og stygge riper er man ikke akkurat ukjent med om man har merbauparkett heller ... Når det gjelder akkurat det kan det neppe bli verre.

#11

Filifjonka sa for siden:

Ok, har ikke prøvd merbau. :)


#12

daffy sa for siden:

Sååå stygt er det jo ikke med merbau, da! Selv om jeg ikke ville valgt det selv.

Hva med å slipe den ned, og behandle den med noe som lysner den? Men dette er jo kanskje en ganske dyr og risikabel løsning.

Er du skikkelig misfornøyd ville jeg bitt i det sure eplet og lagt eikeparkett. Går det an å ta fra hverandre parketten dere har og selge den så du får dekket litt av mellomlegget kanskje? Klikkparkett skal jo være enkelt å sette sammen, og da burde det vel i teorien være enkelt å ta fra hverandre også :vetikke:


#13

daffy sa for siden:

Hvis du skal bytte, har du da vurdert oljet eikeparkett i stedenfor standard lakket? Vi hadde det før, det var kjempefint og hadde den helt geniale superdupre egenskapen at skit og støv ble usynlig! Jeg tror vi vasket gulvet ca 2 ganger i året i gjennomsnitt:rødme: Vi støvsugde da, og dette var før vi fikk barn, vel og merke.


#14

Ylvania sa for siden:

Vi kan gjerne bytte! Jeg drømmer om merbau sukk


#15

Irma sa for siden:

Men blir ikke oljet parkett mye fortere styggere?

Når det gjelder å male gulvet, så er jeg litt redd for at stua blir for kald og upersonlig. Dette er jammen meg vanskelig. Har googlet litt, men finner ingen eksempler på hvordan det kan se ut. Kanskje vi like gjerne skal trå til og skifte den ut. :hmm:


#16

Irma sa for siden:

Hadde det bare vært klikkparkett så.


#17

Ru sa for siden:

Du kan få vårt stygge røde kirsebærgulv i bytte Irma.

Det går jo an å slipe det ned, men det spørs om det vil bli så mye lysere. :vetikke:


#18

daffy sa for siden:

Oljet må behandles oftere enn lakket, kanskje hvert 4-5 år. Vi hadde vårt i 4 år, og da var det enda langt igjen til at vi hadde trengt å gjøre noe. Men det kommer sikkert an på hvor mye sollys som kommer inn på gulvet etc.


#19

him sa for siden:

Malt gulv er da lekkert? Man kan ha på mønster ol for å gjøre det mer personlig. Bare et bilde jeg fant i farten. :)


#20

Irma sa for siden:

Jeg innbiller meg at det ikke er så lett å få det så pent på en hel parkett, som et furugulv - noe a la du viste bilde av him...

Her har jeg forresten funnet noen bilder til inspirasjon:


#21

Irma sa for siden:

Men, nå liker ikke jeg det romantisk. Ei heller kaldt. Hm. vanskelig dette her. Møblene går i hvitt og eik, sofaen er sandfarget og kjøkkenet (åpen stue/kjøkkenløsning) ser slik ut:

Gode forslag?


#22

him sa for siden:

Nei, nå er jeg snurt! :snurt: Jeg fant det bildet med han kisen som du har i midten, men greide jeg å lime det inn? Nehei. (Gjorde du noe spesielt?)


#23

Irma sa for siden:

Jeg fant bildet ditt også. :humre: Jeg måtte kopiere egenskaper og lime inn i feltet på "sett inn bildet" - og fjerne alt etter jpg. :jupp:


#24

Polyanna sa for siden:

Å male det tror jeg blir veldig lite vellykket, siden du jo ikke får mellomrommene mellom bordene. Så det blir bare en glatt, "død" flate.

Kanskje den kan slipes og oljes med en hvitpigmentert olje?

Hva med å kjøpe ETT bord parkett et sted og prøve? Snakke med noen byggeledere eller snekkere eller noe og få et bord de har til overs?

Ellers syns jeg det hadde blitt varmt og fint med store, persiske tepper i lyse, myke toner.


#25

Camomilla sa for siden:

Første jeg tenker på en å male det.

Jeg bytter også gjerne mot vår eikeparkett....


#26

Irma sa for siden:

Jeg er enig med deg i at jeg ikke tror det blir vellykket å male. Det er noe helt annet enn et furugulv dette. Jeg skal jammen høre med min kjære om vi har liggende rester av gulvet. Da kunne vi ha prøvd oss ut. Spørsmålet er om vi klarer å få lånt oss en slipemaskin uten særlig kostnad, og om mannen min gidder alt styret med sliping og oljing når det kommer til stykket. Er uansett interessant med inspill.


#27

gullet sa for siden:

Vi har oljet eikeparkett i stuene, og det er også et mørkt gulv, men det stemmer at ingenting synes på det. Flekker og søl pusses bort med fint pussepapir og oljes. Vips - borte.
Jeg prøver å olje det en gang i året. Da er det penest og er lettest å holde rent. Tørrmopp er bedre enn støvsugeren.

Dessuten er det nydelig å gå på(når jeg tenker meg om har vi oljet gulv i 2.etg også)

Merbau sluker lys, og støv og lo synes veldig godt.
Noen venner la det i vinter og angrer seg litt.

Å pusse ned et parkettgulv er en stor jobb, kanskje like enkelt å legge nytt?


#28

Irma sa for siden:

Oljet parkett er jo rimelig lekkert da. tenke-tenke Men ganske dyrt? Du sier at gulvet deres er mørkt gullet, men det mye lysere enn vårt? Man får vel eikegulv med ulik lyshetsgrad også antar jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.