Jeg har tre bokser søt, kondensert melk jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre med.
Forslag og ikke minst oppskrifter mottas med takk. Jeg er ei kjøkkenkløne og utålmodig av natur, så det bær ikke være veldig tidkrevende eller avansert.
Millionaire's Shortbread er kjempegodt (men kanskje litt for tidkrevende for deg?).
120 g smør
60 g sukker
170 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 boks søt kondensert melk (ikke VikingMelk)
115 g smør
120 g sukker
2 ss sirup
200 g sjokolade
Smør, sukker, bakepulver og hvetemel kjøres sammen i food processor. Kle en liten langpanne (20x30 cm) med bakepapir og klem deigen ut i formen. Prikk med gaffel og stek ved 180 grader i 15 minutter. De skal ikke få særlig farge, bare være helt lyse.
Smelt smør, sukker og sirup. Tilsett kondensert melk og kok opp på middels varme under stadig omrøring (viktig for at det ikke skal brenne seg i bunnen). La det koke, fremdeles mens du rører, i 5 minutter. Hell så over i formen. Sett kaldt en halvtimes tid. Smelt sjokoladen og bre over karamellen. Sett kaldt ca 1 time, til sjokoladen er stivnet, men ikke så lenge at karamellen blir for hard. Løft kaken ut av formen og skjær i ruter.
Ellers ville jeg kanskje kokt melken til karamell og laget iskrem av den. Bare ha hele boksen, uåpnet, i en kjele med vann og la småkoke 3 timer (fyll evt på med vann underveis). Avkjøl og åpne. Kok opp 3 dl kremfløte/Helmelk, rør inn en boks karamell og frøene av ½ vaniljestang. Avkjøl og kjør til iskrem.
1 boks søtet kondensert melk
80 g smør
150 g brunt sukker
frøene fra 1 vaniljestang
1/2 ts salt
Ha melk, smør, sukker og vaniljefrø i tykkbunnet kjele og smelt på medium varme under omrøring. Skru opp varmen litt og kok opp til det koker skikkelig. Bruk sukkertermometer, og kok til massen når 113 ºC.
Ta kjelen av varmen og rør inn saltet. Avkjøl litt, og rør deretter kraftig med treskje i 5-8 minutter, til blandingen tykner skikkelig. Hell den på smurt bakepapir og glatt den til med en skje eller slikkepott.
Ha den i enkjele med vann, la vannet dekke boksen, og kok i 3 timer. Innholdet blir da deilig karamell som er nydelig som fyll til kaker eller konfekt.