Annki sa for siden:
Sitter og finpussr på handellisten til jul (matbutikk) og føler liksom at jeg har glemt noe..
Hva er det du må ha til julefrokosten/brunchen/middag/kveldskos i jula for at det skal være skikkelig jul hos deg??:jupp:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Et forum for å diskutere praktiske forberedelser knyttet til jubileer, bryllup, konfirmasjon, bar mitzva, ramadan, dåp og navnefest, mm.
Annki sa for siden:
Sitter og finpussr på handellisten til jul (matbutikk) og føler liksom at jeg har glemt noe..
Hva er det du må ha til julefrokosten/brunchen/middag/kveldskos i jula for at det skal være skikkelig jul hos deg??:jupp:
veobra sa for siden:
Stearinlys.
veobra sa for siden:
Ok, du skrev matbutikk. Stearinlys kommer høyt opp på lista ansett. :knegg:
Isprinsessen sa for siden:
fenalår
maggypop sa for siden:
Tomatsild.
Tangerine sa for siden:
Gräddost.
Mandariner.
Ymse småsjokolader.
Nenne sa for siden:
Hjemmebakte rundstykker, varm sjokolade med krem, men mest av alt eplegele.
Da jeg var liten leverte vi epler på Trio, et lokalt bryggeri, og hentet ut betaling i form av eplemost og eplegele. Dette ble alltid spart til jul, så selv om eplegele i koster all verden i butikken nå og jeg kunne hatt det hver dag, er det allikevel den ultimate julekosen.
Ungene mine vil nok svare varm sjokolade med krem. Det hører med til julefrokoster hos oss og er omtrent den eneste tida på året vi har det.
Matilda sa for siden:
Til frokostene:
Edamer med klementinbåt
Lefse med skinke og grov sennep
Røkelaks og egg
Julepostei
Garnityrfat til brødmåltidene: agurk, paprika, tomater, klementinbåter
God appelsinmarmelade
Rundstykker (aller helst hjemmebakt)
Juice, melk, god te - men det har vi alltid
Middag:
Pinnekjøtt
Vossakorv
Rotmos
Potet
Riskrem med valgfri saus, bringebær eller kirsebær
Det bør være nok av alt til reprise dagen etter
Ellers et variert utvalg av julekaker og godteri, som serinakaker, pepperkaker, krumkaker, marsipan, karameller, julebrus, men aller viktigst: KNEPPKAKER! Det blir ikke jul uten.
liefje sa for siden:
Jeg må ha hjemmelaget hodesylte og gravlaks med sennepssaus. De fra vanlig supermarked er ikke gode nok, og mine foreldre bor ikke her. Vanligvis krise, men så fant jeg en delikatessebutikk som lager disse tingene selv, så nå er julen reddet. Har også funnet verdens beste italienske julebrød som er himmelsk med godt smør.
I tillegg til disse tingene må jeg ha mye av alt annet til frokostene. Det skal være gode oster, egg med ansjos, ulike silder, kjøttpålegg og marmelade. Julefrokostene er de beste.
Middagene er alltid pinnekjøtt julaften (poteter, kålrotmos), hummer 1. juledag (ulike sauser og baguette) og and 2. juledag (knödel, rødkål, saus). Lillejulaften pleier vi forresten å ha pizza, hihi.
Dessuten må jeg ha julegrøt med pepperkaker, kanel, sukker og smør. Og velfylte fat med julekaker, marsipan, frukt og nøtter stående rundt omkring.
Januar blir en hard måned. :fnis:
Drømmedama sa for siden:
Hjemmebakte brød og rundstykker til julebrunsjen. Trio julebrus. Nidars marsipanpølser. Klementiner. Gløgg. Riskrem med rød saus. Kokosboller.
Tjorven sa for siden:
Skikkelig sylte med sennep.
Mye kan reddes med sylte.
My sa for siden:
Til frokost julaften må vi ha:
-Sylte
-Sennep
-Fårerull
-Edamer og et par andre gode oster
-GOD leverpostei
-Hjemmebakte rundstykker
-Sild av ulike varianter
-Røykelaks
-Både kokt egg og eggerøre
-Majones
-Potetlefse (til sylte, rull etc, og senere til kald ribbe)
-Sylteagurk og rødbeter
-I tillegg litt "vanlig" pålegg, som kaviar, nugatti til ungene, brunost, syltetøy (vi har rørt jordbærsyltetøy i fryseren)
-Melk, juice og kaffe, kakao til ungene (det vil si i julestrømpa får de en sånn sjokolade på pinne til å røre ut i varm melk)
Lunsj:
-Grøt (kjøper ferdiggrøt),
-sukker, kanel og smør,
-diverse spekesnacks,
-rød saft,
-mandel,
-premie (her: stor sjokoladenisse, den ene tullete ungen liker ikke marspian) og trøstepremier (små sjokoladenisser).
Middag:
-Pinnekjøtt,
-kålrotstappe (består av kålrot, litt potet, smør, fløte, kraft),
-surkål og rødkål,
-poteter,
-kaldpresset eplesaft fra gården til svigerforeldrene mine, julebrus, øl, akevitt.
Dessert:
-Riskrem (resten av grøten fra tidligere på dagen, kremfløte, vaniljesukker, mandeldråper)
-Rød saus (delvis fra pose, blandet med stavmikset rørt jordbær)
OG (fordi vi ikke blir enige :knegg: mannen MÅ ha riskrem som han er oppvokst med, jeg synes det blir for mektig og det ene barnet liker det ikke)
-Fruktsalat/himmelsk lapskaus (diverse frukt, både frisk og hermetisk, hakkede nøtter, hakket mørk sjokolade)
-pisket krem.
Av kaker/godis MÅ vi ha:
-Pepperkaker og -hus
-Marsipan
-"karamellspon" (en variant av havreflarn)
-Fløtekarameller
-Risboller
ellers har vi gjerne et par andre typer småkaker, men det varierer hva det er. I år har eldste ungen bakt brune pinner og kokosmakroner. Noen ganger får vi noe, noen ganger kjøper vi litt.
Ellers:
-Digert fruktfat med masse ulik frukt
-en egen bolle med klementiner
-Innpakket finere sjokolade (Som Ferrerro Rocher, After Eight, twist e.l.) som ligger oppi klementinbollen.
-Valnøtter og hasselnøtter med skall
-Stearinlys (både kvantum av røde og hvite kronelys til vanlige staker, telys, og noen flotte kubbelys til middagsbordet).
-Juleservietter
1.juledag har vi brunch med alt det samme som på julaftensfrokosten, i tillegg til pinnekjøttrester oppvarmet på stekepanna.
Middag:
-Svineribbe,
-medisterkaker
-urøkt julepølse,
-sossisser.
-poteter, surkål og rødkål her også.
Resten av jula er det ingenting vi MÅ ha. Andre juledag spiser vi stort sett kald svineribbe i potetlefse, og andre rester av alt det gode, til alle måltidene gjennom dagen. Har ikke nødvendigvis varm mat, i tilfelle er det bare oppvarmede rester av de to foregående middagene. De andre dagene i romjula spiser vi de middagene vi har lyst på, men det er gjerne en dag med fisk, gjerne en hel, ovnsbakt ørret. Så har vi en dag med pizza, taco e.l., når vi har blitt veldig lei av mektig tradisjonsmat. Men det er ikke noe vi handler inn før jul, det tar vi i romjula etter hva vi måtte ha lyst på fra dag til dag.
veobra sa for siden:
Bringebær. For å lage bringebærsaus til riskremen.
oslo78 sa for siden:
Kald ribbe som pålegg.
GinaK sa for siden:
Siden den Dessertsjokoladen er ute så kjøper vi Kremtopper og Mokkabønner. Helst bare til meg selv. :o
Og så kjøper vi roastbiff, rekesalat og kyllingsalat + en stor boks med ferdigpillede reker. Og ovnsstekt grov leverpostei.
Må også ha kald ribbe til frokosten. pluss kald surkål.
Annki sa for siden:
Tusen takk for mange tips, fant opptil flere ting jeg hadde glemt her! :applaus:
:
Annki sa for siden:
Det gjorde mine besteforeldre også, verdens beste eplegele og gode barndomsminner! :hjerter:
Strå sa for siden:
Det første som renner meg i hu er
Det er sikkert mer, men det viktigste er herved nevnt.
Slike tråder får tennene mine til å løpe i vann. Jeg skal sjekke her når jeg skriver handlelista etterpå.
frukt sa for siden:
Tomatsild, kransekakestenger, multekrem, nøtter, marsipan med sjokoladetrekk, appelsiner, pinnekjøtt.
Strutsen sa for siden:
Riegel-sjokolade. Det var standard i godte-skålen da jeg var liten. Men det finnes ikke lenger! :hylgrine:
[img]http://images.statuscope.co/statuscope/action/image/?img_url=https%3A%2F%2Fgraph.facebook.com%2F1205690822826857%2Fpicture[/img]
Den beste handlelisten min er:
Da slipper vi unna med å bare sørge for at vi har brød, melk og pålegg til frokost og kvelds. :knegg:
Pepper Lemon sa for siden:
Riskrem!
Michelle sa for siden:
Er ikke så veldig glad i tung julemat noen av oss, men hjemmelaget lammerull og min manns grovbrød, og villkveite:)
polarjenta sa for siden:
Ingenting spesielt, men jeg har lovt storebror å kjøpe en pk fenalår og røyka laks. Jeg liker ingen av delene
Candy Darling sa for siden:
Akevitt. :lei julemat:
rine sa for siden:
I prioritert rekkefølge: Julebrus (helst Lerum), pinnekjøtt (kan gå for svineribbe i nødstilfeller), riskrem med rød saus og marsipan. :nemlig:
Trulte sa for siden:
Ingenting utenom det vanlige. Kanskje ekstra salat etter å ha spist noe mye hos familie. Vi har ikke jul i år hos oss så da tenker vi ikke så mye. Kanskje bake noen gode rundstykker?
millact sa for siden:
Ja! Må visst steke en til. Første er spist opp. Det er advent og jul for meg.
Sol sa for siden:
Rakfisk.
Og sylte.
Appelsin sa for siden:
Egentlig ingenting. Så lenge jeg har klementiner og sjokolade.
Pegasus sa for siden:
Lutefisk. Og fiken.
007 sa for siden:
Pinnekjøtt med tilbehør til julaften, egg til frokoster og klementiner til kos. Av drikke: kaffe, cola zero og rødvin.
Bayone sa for siden:
Tradisjonell pinnekjøttmiddag, julebrus, akevitt, laks og eggerøre til frokost, grov leverpostei og rødbeter, helt fenalår som spises med flatbrød på kveldene.
Blondie sa for siden:
Jeg er alltid akutt matlei i jula, så klementiner er det eneste jeg virkelig vil ha.
Sylte er et must for andre i familien.
Chablis sa for siden:
Egg
Klementiner
Pinnekjøtt
Sans sa for siden:
Julebrød med egg og sursild til julefrokost.
Nessie sa for siden:
Oi, mange med omfattende «må ha liste» her :nikker:
Jeg er ikke så veldig tradisjonell av meg, og har vel aldri vært det :vetikke:
Ift mat liker jeg både stek, ribbe og pinnekjøtt, og kan leve fint med alt det på julaften. Men jeg MÅ ha stek iløpet av jula, helst pappa sin :hjerter:
Men våre frokoster er ikke så innmari annerledes enn ellers i året faktisk.
mina sa for siden:
Må ha og må ha...men jeg synes ikke det blir skikkelig jul uten svineribbe på julaften (vi har pinnekjøtt også), og jeg må ha Tomtebrygg til, det hører liksom med!
På søtmatfronten er jeg fornøyd hvis jeg får laga smultringer og lefser, men Kolakaker og Goro er også en favoritt.
Av pålegg vil jeg veldig gjerne ha min heimelaga eggesalat, røykalaks og eggerøre, sylte og noen gode oster.
liefje sa for siden:
Oppskrift på den eggesalaten?? :blafre:
mina sa for siden:
Bruker ikke nøyaktig oppskrift, men en liten posjon (som jeg dobler til jul) er ca sånn:
6 hardkokte egg finhakkes (jeg bruker eggedeleren og deler "på kryss og tvers)
Ca 1,5 pose Mills Majones
Kokt skinke. Jeg bruker påleggsskinke som jeg finhakker.
Sylteagurk, finhakka.
Litt saft av sylteagurker, evt en liten dæsj rømme eller litt kulturmelk
Salt og pepper.
Her må du bare smake deg fram. :)
Fintdethei! sa for siden:
Ikke noe spesielt pålegg til meg, får jeg ost, syltetøy og egg, er jeg happy. Sjokolade, klementiner, pinnekjøtt med god kålrabistappe. Ellers enkel person å ha som julegjest.
My sa for siden:
Åh, frokosten på julaften og brunch første juledag er jo selve vitsen med jula! :love:polarjenta sa for siden:
Vi har aldri pleid å ha noen spesiell frokost på julaften, sikkert fordi foreldrene mine alltid jobbet på julaften. 1.juledag har det vært skikkelig frokost.
Pasta sa for siden:
Jeg må ha ribbe med potet, rødkål, brun saus, epler og svisker til middag på julaften.
Også "må" jeg ha gul Lipton te til julefrokostene. Ikke fordi det er så godt, men fordi det vekker så gode barndomsminner.
liefje sa for siden:
Tusen takk!
My sa for siden:
Ja, jeg husker første gangen jeg var hjem til mannen for å feire jul med foreldrene hans (lenge før vi fikk barn, mens vi fortsatt reiste hjem til foreldrene våre i jula). Stod opp på morgenen julaften, og der var svigerfar i kjeledress på veg ut for å gjøre ett eller annet på gården, svigermor stod med hodet i vaskebøtter og ba om hjelp til å henge opp gardiner, på kjøkkenbordet stod noen tørre brødskiver og en svett ost, som folk forsynte seg av etterhvert som de fikk tid, juletreet var enda ikke pyntet.Jeg var nesten på gråten og tenkte hallo, vet de ikke at det er julaften i dag? :leppe:
Jeg er vant med, fra jeg var liten, å stå opp til julestrømpe, strøkent og julepyntet hus, ferdigpyntet tre med pakker under, høytidsstemning, levende lys og julemusikk på radioen, og alle klemmer hverandre og ønsker god jul. Lang, deilig og bugnende frokost, og hele familien stivpyntet fra morgenen av. Så det var skikkelig nedtur. Svigerfamilien startet julefeiringa skikkelig først ved middagen, etter å ha vært i kirka, og første juledag hadde de frokost som absolutt ikke stod tilbake for den jeg er vant med på julaften. Men det ble ikke den samme julestemninga på julaften for meg.
Jeg har fått mannen med på at vi gjør det slik som jeg er vant med. Heldigvis.
Annki sa for siden:
Jeg er vokst opp med jul akkurat som du beskriver at din svigerfamilie hadde det, enkel frokost, siste stress med pynting, pakking av gaver, stryking av duker, evt. handling (men det prøver je gå være ferdig med). I 12-13 tiden spiser vi risengrynsgrøt, med premie til den som får mandelen. Prøver å ta middag i 16-17-tiden slik at det ikke skal bli altfor sent for ungene og slik at de også får tid til å leke litt med det de får før de blir helt utslitte og må legge seg... Da begynner jula! :hjerter:
Først når vi står opp første juledag ønsker vi hverandre god jul og spiser en lang julefrokost/brunsch med alt du kan tenke deg av godsaker. Jeg har vokst opp med at dette er en familiedag, da er vi bare sammen som familie (alle generasjoner), har ikke besøk og er ikke på besøk, dette er tradisjoner som både min far og min mor vokste opp med. De (og vi når vi var små) var heller ikke utendørs denne dagen, men jeg synes det er helt greit med en tur ut.. Synes det er for ille om alle skal sitte inne dersom det er en flott vinterdag ute og ungene vil ut og prøve ski/akebrett/skøyter!
Gleder meg til lange dager med tid, kos, brettspill, lesing, samvær og god mat! :jupp:
My sa for siden:
Ja, fra gammelt av er det vel det som er mest vanlig. Jula begynner først kl 17 julaften, og 1.juledag er mest "hellig", og da holder man seg på gården.
vixen sa for siden:
Jeg er også vokt opp med kaos på julaften. Jula startet først klokka fem. Og så var det fjøstid før selve juleaften begynte. Første juledag var hellig og da pyntet vi oss mer enn kvelden før og vi var bare hjemme. Det var den helligste dagen i året. Og den beste frokosten i året. Noe av det magiske med det har forsvunnet litt fordi vi rett og slett koser oss mer ellers i året og har nok dessuten bedre råd. Har vi lyst til å kjøpe ekstra godt pålegg og god jus til familien en helt vanlig helg så gjør vi det.
Jeg liker å ta jul på lille julaften og da skal alt være klart.
polarjenta sa for siden:
Jeg har også vokst opp med julestrømpe og strøkent hus på julaften, men ikke stor frokost.🙂
Storm sa for siden:
Gi meg et glass rødvin og god mat på julaften, så er jeg egentlig fornøyd. :enkel:
Novla sa for siden:
:jupp: Julaften spises frokost i sofaen foran (barne-)tv etter hvert som man våkner, første juledag derimot, da er det full oppdekning.
Nenne sa for siden:
:nemlig:
My sa for siden:
Foran barne-tv etter hvert som man våkner spises det ut av julestrømpa. :knegg: FØR frokost. :nemlig:Annki sa for siden:
Sånn er det hos oss også! :knegg:
Nessie sa for siden:
:knegg: Mulig.
Vi har rundstykker og deilig pålegg da. Men det har vi forsåvidt de andre gangene i året vi spiser litt ekstra god frokost også :nikker: Men det blir nok litt ribberester, egg, eggesalat og diverse deilige oster :hjerter:
Men det blir 1.juledag her. :jupp:
Jeg kjenner jeg savner et servise, ikke nødvendigvis så «julete», men eksen har det hvite vi hadde.. :gruble: Og vårt er litt i overkant fargerikt til jula. :nemlig:
Det får settes på lista for januarsalget.
Anne C sa for siden:
Nå lukter jeg pinnekjøttet her hos oss, det må jeg ha kjenner jeg. Men jeg har ikke vokst opp med det, så pappa skjønner ikke greia med det for meg.
GinaK sa for siden:
Gutta her fikk også julestrømpe med godis i dag. De spiste en skive litt tidligere og vi har akkurat ryddet vekk brunchen nå. Deilig og rolig.
Etterpå skal vi voksne se noen episoder av Vikings på Hbo. :) klar for sesong 2.
Nextlife sa for siden:
I familien vår MÅ vi veldig lite, vi har gjort ulike ting og spist ulik mat gjennom mange år.
Det nærmeste vi kommer noe MÅ er karamellpudding til juleaftens dessert. Det er en enormt mektig variant som er laget på eggeplommer og fløte (og blir mer osteaktig enn puddingaktig) og den serveres med karamellsausen fra forma, cognackrem og vanlig krem for de som ikke spiser cognac.
Den lages sent lille juleaften kveld eller natt til julaften, og er jeg med mine foreldre er det meg og min mor som sitter oppe halve natta og passer puddingen i ovnene mens vi har gode samtaler og drikker rødvin. I år var jeg ikke med henne men fikk dele denne tradisjonen med mine 2 døtre. :hjerter:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.