Hvert år de siste 8-10 årene har jeg tenkt å bake kransekake, men aldri kommet så langt.
Det første året kjøpte jeg mandler og kransekakeformer. Og kjøpte kransekake.
Det andre året skåldet jeg mandlene og kjøpte kransekake.
Det tredje året kjøpte jeg mandler og kjøpte mandelkvern. (hva var det jeg tenkte?) og kjøpte kransekake.
Det fjerde året kjøpte og skåldet jeg mandler og kjøpte kransekake.
Det femte året kjøpte jeg mandler, fant ikke formene, kjøpte nye kransekakeformer. Og kjøpte kransekake.
Det sjette året fant jeg fram mandelkverna og formene. Og kjøpte kransekake.
Dere ser tegninga.
I år har jeg kjøpt mandler, lokalisert mandelkverna og formene. Men blir det kransekake? I mellomtiden har favorittkransekakelangeren min, Karoline Antik på Røa, lagt ned butikken sin. I fjor fortsatte de med å selge kakene via nettbutikken sin, men nå ser det ut til at den er lagt ned også.
Så hva gjør Palmen? Kransekake må vi ha. Det er mannens absolutte favoritt, og han har av alle ting bursdag på julaften. Jeg kan ikke svikte. Men skal jeg bake selv (får jeg den myk og seig?) eller skal jeg kjøpe i butikk?
Herlig historie - og jeg kjenner meg igjen :knegg:
Først av alt - hvorfor ender du opp med kjøpekake hvert år? Er det mangel på tid? God oppskrift? Tanken på at det "sikkert ikke blir så bra"? Svaret på hva du bør gjøre i år ligger kanskje i den grunnen, tenker jeg :nemlig:
Det er nok prestasjonsangst (iblandet litt god gammeldags prokrastinering?) som gjør det. Jeg er rågod til å bake julekaker, SÅnn generelt sett. Jeg baker alt mulig, jeg får det til, og de smaker godt. Og jeg liker å gjøre det. Så tenk om kransekaken ikke blir seig, men hard? Det er vel det som er skrekken.
Dropp skoldingen av mandlene så kommer det til å gå strålende. Varme deigen til ca 60 grader mens den knas, og la den hvile i kjøleskap over natten. Kommer til å gå strålende.
Hvis du har 200 % lyst så baker du. Jeg har gått for mellomløsning- kransekakestenger av masse fra Odense. Synes det er veldig enkelt og greit. Et par-tre slike pakker kan sikkert bli til en kake om du vil.
Hadde det vært jeg som var deg, da hadde jeg kjøpt.
Her kan du velge å hente i bakeriet eller få varen levert. Hente i bakeriet kan du gjøre under våre normale åpningstider (hverdager mellom 0900-1500 og onsdager 1700-1800 det meste av året).
Levering gjøres primært i Oslo og Bærum på avsatte dager...
Jeg har også ubrukte kransekakeformer. Dem man kan kjøpe ferdig, er rett og slett for gode. I år har jeg kjøpt stenger på et julemarked. De er fra Grini Hjemmebakeri som jeg ser anbefalt oppi her - og himmelsk gode. De ligger i fryseren. I mellomtiden var jeg så heldig å få en hjemmelaget kransekake som vi har kost oss med i adventstiden.
Dette klarer du! :heia: Og kaken blir sikkert kjempegod! (Bare husk at nøttene må være skikkelig tørre, etter du har skoldet dem, før du maler dem. Den smellen gikk jeg nemlig på et år, og da ble massen rett og slett litt flytende. 1 time på 80 grader i ovnen før de males gjør susen. Eventuelt på en bakeplate på benken, over natten. Det siste er nok det beste.)
Jeg syns fire eggehviter er litt mye. Jeg bruker heller to til tre hviter, en ts vaniljeessens og en ts cognac eller appelsinlikør, men det er smak og behag.
Det er ganske så enkelt - men man skolder da ikke mandlene når man lager kransekake? Da blir det jo marsipan? (nei. halvt om halvt ja....)
Pass på å smør formene godt - uavhengig av om de er nye og fancy eller ikke. (jeg tror gammelt husmortips er semulegryn, for de er lett å fjerne etter steking)
Har du lyst, har du lov. Bak i dag og kjøp en ekstra som du hiver i fryseren når du skjønner at du ikke får bruk for den, evt. bruker hvis du ikke har lyst til å bake likevel. : olebrumm:
Jeg har fått kransekakeformer av søsteren min, det må være 11 år siden. Jeg har arvet to mandelkverner, en fra farmor og en fra min far. Jeg har bakt kransekake en gang før, da ble det en 5 ringer høy kake... Fordi emnene svellet jo veldig oppi formene, og de ble veldig rare og veldig gode ferdig stekt.
Nå lurer jeg også på om jeg skal hive meg i bakinga, jeg også. Trikset for å få det til tror jeg er å lage jevne og litt tynne emner som får god plass oppi ringene. Og sikkert lurt å testbake en ring først for å se hvordan det blir.
Jeg ville ha kjøpt om jeg var deg. Jeg lagde min i går, men skåldet mandlene på søndag og tørket dem på mandag. Er sjeleglad for at jeg ikke må tenke på baking i dag.
Så det er en liten tidsfaktor her. Med mindre du er av typen som foretrekker kransekake med skinnet på mandlene. Jeg er ikke blant dem. Ellers er jeg enig i at det ikke er noe særlig hokus pokus å lage det - bare det at forberedelsene tar tid.
Jeg tror du klarer det, og tror det blir gøy hvis du først kommer i gang! :jupp: Og så synes jeg kjøpekake er et fullgodt alternativ. Da kan du ikke skryte av å ha laga sjøl, men sparer tid. Velg det som passer. :værsågod:
You can do it! Mens du dokumenterer på nett, seff. Ellers er jeg enig i at Grini hjemmebakeri sine kransekakestenger med sjokolade på er yummy. Såpass yummy at jeg gidder ikke bake noe slikt selv. :knegg:
Nå kom jeg på hvorfor Prosjekt Kransekake har skjært seg de siste årene. Det kalles Syk i Desember. Vi har jo vært syke de siste årene vi. :mumle:
Denne a-ha opplevelsen kom til meg sekunder etter at de ringte fra barnehagen, med en tvilling med 39 i feber. Men i år, altså! Jeg gir ikke opp! det blir ikke 18 ringer tror jeg, men 10 skal jeg få til!