Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kransekakedilemma

Skal Palmen bake kransekake selv i år?

  • Ja, du kan klare det!
    31 stemmer
  • Ja, du kan ikke svikte mannen din med kjøpekake (i år også)
    3 stemmer
  • Nei, gi opp, først som sist
    23 stemmer
  • Julekake
    5 stemmer
#1

Palmen sa for siden:

Med poll!

Hvert år de siste 8-10 årene har jeg tenkt å bake kransekake, men aldri kommet så langt.

Det første året kjøpte jeg mandler og kransekakeformer. Og kjøpte kransekake.

Det andre året skåldet jeg mandlene og kjøpte kransekake.

Det tredje året kjøpte jeg mandler og kjøpte mandelkvern. (hva var det jeg tenkte?) og kjøpte kransekake.

Det fjerde året kjøpte og skåldet jeg mandler og kjøpte kransekake.

Det femte året kjøpte jeg mandler, fant ikke formene, kjøpte nye kransekakeformer. Og kjøpte kransekake.

Det sjette året fant jeg fram mandelkverna og formene. Og kjøpte kransekake.

Dere ser tegninga.

I år har jeg kjøpt mandler, lokalisert mandelkverna og formene. Men blir det kransekake? I mellomtiden har favorittkransekakelangeren min, Karoline Antik på Røa, lagt ned butikken sin. I fjor fortsatte de med å selge kakene via nettbutikken sin, men nå ser det ut til at den er lagt ned også.

Så hva gjør Palmen? Kransekake må vi ha. Det er mannens absolutte favoritt, og han har av alle ting bursdag på julaften. Jeg kan ikke svikte. Men skal jeg bake selv (får jeg den myk og seig?) eller skal jeg kjøpe i butikk?


#2

Myria sa for siden:

Bare kjøp du, de er gode de også. :jupp:


#3

IzziCreo sa for siden:

Herlig historie - og jeg kjenner meg igjen :knegg:

Først av alt - hvorfor ender du opp med kjøpekake hvert år? Er det mangel på tid? God oppskrift? Tanken på at det "sikkert ikke blir så bra"? Svaret på hva du bør gjøre i år ligger kanskje i den grunnen, tenker jeg :nemlig:


#4

Acsa sa for siden:

Kjøp. Ingen trenger prestasjonsangst på en julekake.


#5

gajamor sa for siden:

Dropp skåldinga, kransekaka smaker bedre uten. Resten klarer du lett, så lenge du ikke prøver å være effektiv.


#6

Palmen sa for siden:

Det er nok prestasjonsangst (iblandet litt god gammeldags prokrastinering?) som gjør det. Jeg er rågod til å bake julekaker, SÅnn generelt sett. Jeg baker alt mulig, jeg får det til, og de smaker godt. Og jeg liker å gjøre det. Så tenk om kransekaken ikke blir seig, men hard? Det er vel det som er skrekken.


#7

Bloppy sa for siden:

Gjør det, gjør det, gjennomfør det!!

Dropp skoldingen av mandlene så kommer det til å gå strålende. Varme deigen til ca 60 grader mens den knas, og la den hvile i kjøleskap over natten. Kommer til å gå strålende.


#8

allium sa for siden:

Kjøp. Du trenger ikke det stresset nå. Så kan du heller øve deg før neste jul.


#9

ingling sa for siden:

Kjøp nå, så lager du en eller annen gang seinere når du har tid. Mindre press. Kjøpekransekake er godt!


#10

IzziCreo sa for siden:

Da ville jeg laget OG sagt til meg selv at jeg kjøper om det skulle gå dårlig :jupp: Smart tips med å droppe skåldingen.


#11

Floksa sa for siden:

Prøv å lage og går det dårlig så kjøper du en!


#12

Palmen sa for siden:

Ja, og så har det jo ballet litt på seg, da. Dette at jeg planlegger men aldri får gjennomført denne kransekakebakingen. :knegg:


#13

mkj sa for siden:

Hvis du har 200 % lyst så baker du. Jeg har gått for mellomløsning- kransekakestenger av masse fra Odense. Synes det er veldig enkelt og greit. Et par-tre slike pakker kan sikkert bli til en kake om du vil.

Hadde det vært jeg som var deg, da hadde jeg kjøpt.


#14

Syrinx sa for siden:

Hiv den i fryseren, da blir den seig.


#15

Schnuppa sa for siden:

Du har jo verdens beste lokale bakeri som er eksperter på kransekake: Grini Bakeri.
Dropp bakingen og kjøp der, det gjør jeg hvert år.


#16

skyfri sa for siden:

Jeg kjenner meg veldig igjen, men jeg varier litt og har stadig nye prosjekter som havarerer, ikke det samme hvert år. :rofl:

Jeg tror du kan få det til, men gjør det bare hvis det gir deg glede. :nikker:


#17

Palmen sa for siden:

Det var det som seilet opp som plan A, Schnuppa, men så sier FB siden deres at de har avlyst julemarkeder fordi de er nesten tomme for varer?!


#18

Schnuppa sa for siden:

Du trenger ikke kjøpe det på julemarkeder men handle direkte fra bakeriet:
www.grinihjemmebakeri.no/bestilling/bestilling.php
Hjemmesiden sier følgende:

:riktig:


#19

Palmen sa for siden:

Jeg ser at det er delte meninger om anbefalt utfall her :knegg:


#20

Pepper Lemon sa for siden:

Kjære Palmen, sett i gang med bakingen. Og så får du det ut av systemet, en gang for alle. You can do it!


#21

liefje sa for siden:

Jeg har også ubrukte kransekakeformer. Dem man kan kjøpe ferdig, er rett og slett for gode. I år har jeg kjøpt stenger på et julemarked. De er fra Grini Hjemmebakeri som jeg ser anbefalt oppi her - og himmelsk gode. De ligger i fryseren. I mellomtiden var jeg så heldig å få en hjemmelaget kransekake som vi har kost oss med i adventstiden.


#22

Tussa sa for siden:

Den aller beste, billigaste, seigaste kransekaka eg veit om er den eg kjøper på Europris! :nemlig:

:bidrar:


#23

Gaia sa for siden:

Dette klarer du! :heia: Og kaken blir sikkert kjempegod! (Bare husk at nøttene må være skikkelig tørre, etter du har skoldet dem, før du maler dem. Den smellen gikk jeg nemlig på et år, og da ble massen rett og slett litt flytende. 1 time på 80 grader i ovnen før de males gjør susen. Eventuelt på en bakeplate på benken, over natten. Det siste er nok det beste.)

Jeg syns fire eggehviter er litt mye. Jeg bruker heller to til tre hviter, en ts vaniljeessens og en ts cognac eller appelsinlikør, men det er smak og behag.


#24

Nenne sa for siden:

Det spørs hvor god tid du har. De hjemmelagede er best, men kniper det på tida så kjøper du. Bedre med kjøpekransekake enn ingen kransekake.


#25

Che sa for siden:

Det er ganske så enkelt - men man skolder da ikke mandlene når man lager kransekake? Da blir det jo marsipan? (nei. halvt om halvt ja....)

Pass på å smør formene godt - uavhengig av om de er nye og fancy eller ikke. (jeg tror gammelt husmortips er semulegryn, for de er lett å fjerne etter steking)


#26

Pøblis sa for siden:

Hvis du har tid og lyst, så synes jeg du skal prøve! :heia: OG hvis det bare blir pes for deg, synes jeg du skal kjøpe.

Og så bidrar jeg med denne fra kake- og klikkjaktbloggeren Anne Brith:

Ja, det er en kransekake under der. Jeg skal kopiere denne til konfirmasjonen i september.


#27

Polyanna sa for siden:

You can do it!!

:heia:

(Og takk for tips om bakeri, nå har JEG bestilt kransekake. :knegg: )


#28

Neket sa for siden:

Man MÅ ingenting. Kjøp kake. :nemlig:

Jeg har kjøpt kake av hockeyklubben. Slapp å bake, støttet god sak. Win-win.


#29

Eia sa for siden:

Jeg svarte julekake. :knegg:

Har du lyst, har du lov. Bak i dag og kjøp en ekstra som du hiver i fryseren når du skjønner at du ikke får bruk for den, evt. bruker hvis du ikke har lyst til å bake likevel. : olebrumm:


#30

Kaprifol sa for siden:

Jeg har fått kransekakeformer av søsteren min, det må være 11 år siden. Jeg har arvet to mandelkverner, en fra farmor og en fra min far. Jeg har bakt kransekake en gang før, da ble det en 5 ringer høy kake... Fordi emnene svellet jo veldig oppi formene, og de ble veldig rare og veldig gode ferdig stekt.

Nå lurer jeg også på om jeg skal hive meg i bakinga, jeg også. Trikset for å få det til tror jeg er å lage jevne og litt tynne emner som får god plass oppi ringene. Og sikkert lurt å testbake en ring først for å se hvordan det blir.


#31

tink sa for siden:

Jeg tror også at du kan hvis du vil. Nå er jo 7 et magisk tall. Så du kan avrunde med å både bake og kjøpe. Om du gidder er fullstendig opp til deg.


#32

C3PO sa for siden:

Jeg ville ha kjøpt om jeg var deg. Jeg lagde min i går, men skåldet mandlene på søndag og tørket dem på mandag. Er sjeleglad for at jeg ikke må tenke på baking i dag.

Så det er en liten tidsfaktor her. Med mindre du er av typen som foretrekker kransekake med skinnet på mandlene. Jeg er ikke blant dem. Ellers er jeg enig i at det ikke er noe særlig hokus pokus å lage det - bare det at forberedelsene tar tid.


#33

Matilda sa for siden:

Jeg tror du klarer det, og tror det blir gøy hvis du først kommer i gang! :jupp: Og så synes jeg kjøpekake er et fullgodt alternativ. Da kan du ikke skryte av å ha laga sjøl, men sparer tid. Velg det som passer. :værsågod:


#34

Tallulah sa for siden:

You can do it! Mens du dokumenterer på nett, seff. Ellers er jeg enig i at Grini hjemmebakeri sine kransekakestenger med sjokolade på er yummy. Såpass yummy at jeg gidder ikke bake noe slikt selv. :knegg:


#35

Toffskij sa for siden:

Du er veldig søt, da! :hjerter:


#36

Palmen sa for siden:

Nå kom jeg på hvorfor Prosjekt Kransekake har skjært seg de siste årene. Det kalles Syk i Desember. Vi har jo vært syke de siste årene vi. :mumle:

Denne a-ha opplevelsen kom til meg sekunder etter at de ringte fra barnehagen, med en tvilling med 39 i feber. Men i år, altså! Jeg gir ikke opp! det blir ikke 18 ringer tror jeg, men 10 skal jeg få til!


#37

Polyanna sa for siden:

Men herrefred, da!! I år igjen??

Du må gå til en åndemaner og bli kvitt den der forbannelsen noen tydeligvis har blåst på dere. :nemlig:


#38

Teflona sa for siden:

Fine tråden! :hjerter: men god bedring til de syke! (Jeg kjøper kransekake.)


#39

Palmen sa for siden:

hvordan er dette stæsjet festet? Og hva er det? Pikekyss og something else? Jeg ble plutselig slightly inspirert her,


#40

Palmen sa for siden:

For ikke å gjøre noen bekymret: det blir ikke i år. Men til en annen anledning. :nemlig:


#41

Teflona sa for siden:

Skulle i den andre kaketråden! :knegg:


#42

zinatara sa for siden:

Jeg vil tro det er festet med royal icing.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.