Siden resultatet i høyeste grad er knyttet mot jul, legger jeg tråden her. Og siden pollen min gir forholdsvis uklare svar må resultat og konsekvens følges nøye opp.
Planen er klar. Det blir kransekake.
Plan A: bake kransekake
Plan B: kjøpe kransekake på Grini hjemmebakeri
Plan C: kjøpe kransekake på Europris Grini, dersom plan B skjærer seg
Operasjonalisering av planen dokumenteres her. Følg med- minutt for minutt!
Ikke mere kransekake i dag. (Men har lagd enkle marsipankonfekt med ungene, en porsjon havreflarn og driver nå med choc chip cookies. Vil dere se bilder? :hyper:
Jeg har fortsatt et håp om å få til pepperkakebaking i morgen med pynting på lille julaften, men vi får nå se.
Jeg har kjøpt inn til kransekake, marsipan, serinakaker, CCCB, vanlige brownies og altså pepperkaker, men det ser ut til at det bare er det siste som blir realisert. :julemania:
Ikke hør på Gaia. Hvis pølsene blir for smale, så blir kransekaka tørr. Ingrid Espelid sier tommelfingertykkelse, mine fingre er litt tykkere så jeg går for pekefingertykkelse. I det hele tatt er det lurt å gjøre slik fru Espelid sier. I kokeboka bruker hun tre eggehviter første dag (til 500 g mandler og 500 g melis), og så blander hun inn to halvpiskede eggehviter til den andre dagen. På fjernsynskjøkkenet har hun i alt samtidig, og venter ikke like lenge mellom hver operasjon. Etter min erfaring er det ventingen som gjør at det ikke flyter/eser utover. Først blande sammen og varme opp, så vente 24 timer, så blande inn to eggehviter til, vent minst 2 timer, rull ut og stek.
Den blir seigere, og du får fjernet noe av heve-evnen til eggene. Det er viktig, siden kransekaker helst ikke skal være luftige. Jeg varmer som regel i mikroen, og tar det ut og knar med jevne mellomrom. Ser tydelig forskjell på massen før og etter varming.
Lurer på om jeg brukte potetmel et år, pga en allergiker. Ellers er det jo mulig å kjøpe litt glutenfritt mel. Du har ikke lyst til å skrape kransekake ut av formene, så det er viktig å få til smøringa.
Smøre, strø, banke ut; det holder. Jeg er ikke 100% sikker på potetmelet, så anbefaler en liten testrunde. Bruk den minste formen og bak ut toppen først. Da ser du om deigen funker også.
Men før det er tid for å smøre former: kverning av mandler. Det blir i morgen. Kverne en gang eller to? Kverne en gang med mandler og en gang med melis og mandler? Vil jeg skjønne min egen mandelkvern? Er det ok å kverne mandlene en dag før de skal brukes, eller vil noe av den naturlige oljen forsvinne da?
Følg med på den spennende sagaen om kransekaken - minutt for minutt!
Er du sikker på at de skåldede mandlene er tørre i morgen? Ingen problem å la malte mandler lugge litt, men hvis du kan la mandlene tørke i en dag til, ville jeg heller gjort det.
For en som ikke spiser slikt så lurte jeg på hvorfor det plutselig ble snakk om pølser her i kaketråden :what: :knegg:
Så flink du er! Jeg følger med :nemlig: Her har jeg nettopp satt Nennes rundstykkedeig... Krumkakene er heller ikke bakt... Rice Krispie treats og cookies skulle vært laget, men altså... nei. Passet overhodet ikke med være syk nå liksom (når gjøre det det egentlig)... Tror jeg sitter her og ser på du baker i stedet jeg, Palmen :blafre: :knegg:
Da jeg hadde håndkvern, malte jeg mandlene to ganger, første gang bare mandlene, og neste gang med melis - etter anvisning fra min bestemor. Nå som jeg har Kitchenaid-kvern med små hull, maler jeg dem bare én gang. Jeg ruller også pølsene til pekefingerstørrelse. Jeg smører med formfett. Jeg kverner, blander og baker samme kveld, jeg og. Har aldri hørt det med å ha i ekstra eggehvite, men det ville bli altfor flytende for mine kaker. Ellers regner jeg med at mandlene er tørre nok i dag. Hvis ikke, kan du kjøre en tur til i ovnen, men det vet du sikkert.
Til den som spurte om skålding, jeg skålder alle mandlene, og synes de smaker mye bedre enn de med skinn på, som blir for grove for meg, men det er en smakssak. Mine er i hvert fall lette og saftige.
Og der kom jeg på at jeg må pynte kransekaken min!
Blir gøy å høre hvordan det går med prosjektet ditt i dag.
Kjenner meg igjen, ikke ifht akkurat kransekake som jeg ikke har et forhold til, men ifht hjemmelaget pålegg. Så nå koker jeg en ribbeside som skal bli til en sylte i brødform i løpet av morgendagen. Sidlesalatene lages i morgen kveld, i pausene i underholdningen som må oppleves. :knegg:
Nå ligger de i fryseren,smakstest (og evt utbaking av resten) i morgen tidlig. Men dette kvalifiserer for en PLAN A i min bok, altså, jaffal når melispynten kommer på!!! Dette hadde jeg aldri trodd ommeg sjøl-- takk for heiing!
Jeg ble faktisk også imponert over fireåringen (mind you, hun fyller fire om en uke!!). Dette tok hun på strak arm, og mens jeg tok ut av ovnen så trillet hun og fylte formene selv!! slik hun hadde sett mamma gjøre. Da hadde hun riktignok trillet en stund. Jeg hadde rett og slett ikke hjerte til å fikse de, de fikk bli akkurat som hun hadde gjort da altså. og de holdt seg gjennom stekingen.
Fortsetter det slik kan hun bli assistent til berlinerkransene neste år, altså.
Ruller, ja. Hvordan sprøyter hun? Man får de kanskje nøyaktig like tykke da, men som habil berlinerkranstriller er ikke trillingen det vanskelige for meg. :glorie:
Angående strøing av former: Etter at svigermor fikk meg "i hus", har hun droppet alt av mel og semule, nå bruker hun bare formfett på boks, og ingenting setter seg fast, enda hun ikke har nonstick-former. Så vi har konkludert med at det er en urban myth at man er nødt til å strø formene med noe som helst, og dessuten en konspirasjon mot cøliakere. :knegg:
Tenkte jeg skulle dra opp et minne fra i fjor. :værsågod:
Ligger litt bakpå på bakefronten i år så juryen er fortsatt ute på spørsmålet om det blir hjemmebakt eller bortebakt kransekake i år, me. Her er jo beviset på at jeg kan :D