Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kransekake - minutt for minutt

#1

Palmen sa for siden:

Siden resultatet i høyeste grad er knyttet mot jul, legger jeg tråden her. Og siden pollen min gir forholdsvis uklare svar må resultat og konsekvens følges nøye opp.

Planen er klar. Det blir kransekake.

Plan A: bake kransekake
Plan B: kjøpe kransekake på Grini hjemmebakeri
Plan C: kjøpe kransekake på Europris Grini, dersom plan B skjærer seg

Operasjonalisering av planen dokumenteres her. Følg med- minutt for minutt!


#2

Palmen sa for siden:

Dag 1:

21.12 kl 1925. Mandlene er skåldet og har tørket i ovnen en time. Barna syns det var fantastisk festlig å få lov til å skålde mandler.

Jeg er i gang.


#3

Pamina sa for siden:

:heia:

:popcorn:



#5

C3PO sa for siden:

Da ligger du bedre an enn jeg så for meg. Dette går nok bra!


#6

Pøblis sa for siden:

:xmaskiss:


#7

Albertine sa for siden:

:heia:

Når forventer du resultater? Kjekt å vite sånn at jeg kan legge opp kvelden min deretter. :)


#8

Palmen sa for siden:

Ikke mere kransekake i dag. (Men har lagd enkle marsipankonfekt med ungene, en porsjon havreflarn og driver nå med choc chip cookies. Vil dere se bilder? :hyper:


#9

millact sa for siden:

Ja det vil vi!



#11

Candy Darling sa for siden:

Men var det ikke sånn at mandlene ikke skulle skåldes? (Og evt hvorfor det?)

:popcorn:


#12

Pøblis sa for siden:

Oh, yes - bilder!! :hyper:

(Jeg har overpyntet juletreet! :lykkelig: Det ble så fint!)


#13

Palmen sa for siden:

Og derfor skåldet jeg halvparten. :nemlig:

Tror kanskje det er for at kaken skal bli lysere i fargen.


#14

Gaia sa for siden:

:heia: Men hvorfor gadd du tørke mandlene hvis de uansett ikke skal brukes før i morgen? :blånn:



#16

Palmen sa for siden:

21.12 kl 2154:
Kveldens prosjekter:

Hakke sjokolade til choc chip cookies. FP oppskrift så klart, fra kokosbolle.

Cookiedough. Nå ligger den i ruller i kjøleskapet slik at jeg kan skjære den i skiver rett på brettet og steke i morgen tidlig.

Havreflarn og marsipankuler med mokkabønne på toppen. Igjen, FP inspirasjon. :D

Men det fjenstår å se da-- hvordan blir det med kransekakeprogressen??!!


#17

Palmen sa for siden:

Come on. Skal jeg først gjøre det, skal jeg gjøre det ordentlig. Da skal det ikke stå på fuktige mandler lizzm. :knegg: :kontrollfrik:


#18

Adrienne sa for siden:

Nå slutter du å tulle med bildelinkene, Palmen!

Og så flink du er. :heia:


#19

Palmen sa for siden:

Ynssyll, Adri. Og du er veldig snill som hjelper meg. :slengkyss:


#20

Gaia sa for siden:

Skjønner. :knegg:


#21

Gaia sa for siden:

Husk smale pølser og ikke alt for klissete deig når du setter i gang, da! :heia:


#22

noen sa for siden:

:heia: Jeg er bortimot stum av beundering.

Jeg har fortsatt et håp om å få til pepperkakebaking i morgen med pynting på lille julaften, men vi får nå se.

Jeg har kjøpt inn til kransekake, marsipan, serinakaker, CCCB, vanlige brownies og altså pepperkaker, men det ser ut til at det bare er det siste som blir realisert. :julemania:


#23

gajamor sa for siden:

Ikke hør på Gaia. Hvis pølsene blir for smale, så blir kransekaka tørr. Ingrid Espelid sier tommelfingertykkelse, mine fingre er litt tykkere så jeg går for pekefingertykkelse. I det hele tatt er det lurt å gjøre slik fru Espelid sier. I kokeboka bruker hun tre eggehviter første dag (til 500 g mandler og 500 g melis), og så blander hun inn to halvpiskede eggehviter til den andre dagen. På fjernsynskjøkkenet har hun i alt samtidig, og venter ikke like lenge mellom hver operasjon. Etter min erfaring er det ventingen som gjør at det ikke flyter/eser utover. Først blande sammen og varme opp, så vente 24 timer, så blande inn to eggehviter til, vent minst 2 timer, rull ut og stek.

tv.nrk.no/serie/fjernsynskjoekkenet/fola00003884/26-04-1984#


#24

gajamor sa for siden:

Forresten; nonstick kransekakeformer må også smøres og meles. Ikke stol på reklamen som sier at du slipper.


#25

Palmen sa for siden:

Venninnen min sverger til å kverne, blande (ikke varme) og bake ut samme dag. Vet du hvorfor det er lurt å varme? Hvilket (endret) resultat gir det?


#26

gajamor sa for siden:

Den blir seigere, og du får fjernet noe av heve-evnen til eggene. Det er viktig, siden kransekaker helst ikke skal være luftige. Jeg varmer som regel i mikroen, og tar det ut og knar med jevne mellomrom. Ser tydelig forskjell på massen før og etter varming.


#27

Palmen sa for siden:

Det har jeg gjettet. :knegg: JEg har non-stick. Og vurdererer nå om jeg skal smøre med olje, formfett eller klarnet smør. :kransekakenerd:


#28

gajamor sa for siden:

Klarnet smør, og hvetemel eller semulegryn. Melet er nesten viktigere enn smøret.


#29

Palmen sa for siden:

Jeg har en glutenallergiker-venninne som skal spise den, da er vel semulegryn eller hvetemel ut?


#30

gajamor sa for siden:

Lurer på om jeg brukte potetmel et år, pga en allergiker. Ellers er det jo mulig å kjøpe litt glutenfritt mel. Du har ikke lyst til å skrape kransekake ut av formene, så det er viktig å få til smøringa.


#31

Palmen sa for siden:

Potetmel har jeg jo i skuffen, det kan jeg vurdere. Smøre, strø, banke ut overflødig og så smøre igjen?


#32

gajamor sa for siden:

Smøre, strø, banke ut; det holder. Jeg er ikke 100% sikker på potetmelet, så anbefaler en liten testrunde. Bruk den minste formen og bak ut toppen først. Da ser du om deigen funker også.


#33

Palmen sa for siden:

Men før det er tid for å smøre former: kverning av mandler. Det blir i morgen. Kverne en gang eller to? Kverne en gang med mandler og en gang med melis og mandler? Vil jeg skjønne min egen mandelkvern? Er det ok å kverne mandlene en dag før de skal brukes, eller vil noe av den naturlige oljen forsvinne da?

Følg med på den spennende sagaen om kransekaken - minutt for minutt!


#34

gajamor sa for siden:

Er du sikker på at de skåldede mandlene er tørre i morgen? Ingen problem å la malte mandler lugge litt, men hvis du kan la mandlene tørke i en dag til, ville jeg heller gjort det.

Kvern en gang, har aldri hørt noen som sier to.


#35

IzziCreo sa for siden:

For en som ikke spiser slikt så lurte jeg på hvorfor det plutselig ble snakk om pølser her i kaketråden :what: :knegg:

Så flink du er! Jeg følger med :nemlig: Her har jeg nettopp satt Nennes rundstykkedeig... Krumkakene er heller ikke bakt... Rice Krispie treats og cookies skulle vært laget, men altså... nei. Passet overhodet ikke med være syk nå liksom (når gjøre det det egentlig)... Tror jeg sitter her og ser på du baker i stedet jeg, Palmen :blafre: :knegg:


#36

Pøblis sa for siden:

er det pølser eller kaker du ikke spiser, Izzi? :knegg:

(Jeg lever etter prinsippet Altgårigrisen.)


#37

IzziCreo sa for siden:

:skratte:

Alt med nøtter og mandler - altså kransekake i dette tilfellet :knegg:


#38

C3PO sa for siden:

Da jeg hadde håndkvern, malte jeg mandlene to ganger, første gang bare mandlene, og neste gang med melis - etter anvisning fra min bestemor. Nå som jeg har Kitchenaid-kvern med små hull, maler jeg dem bare én gang. Jeg ruller også pølsene til pekefingerstørrelse. Jeg smører med formfett. Jeg kverner, blander og baker samme kveld, jeg og. Har aldri hørt det med å ha i ekstra eggehvite, men det ville bli altfor flytende for mine kaker. Ellers regner jeg med at mandlene er tørre nok i dag. Hvis ikke, kan du kjøre en tur til i ovnen, men det vet du sikkert.

Til den som spurte om skålding, jeg skålder alle mandlene, og synes de smaker mye bedre enn de med skinn på, som blir for grove for meg, men det er en smakssak. Mine er i hvert fall lette og saftige.

Og der kom jeg på at jeg må pynte kransekaken min!

Blir gøy å høre hvordan det går med prosjektet ditt i dag.


#39

Palmen sa for siden:

Jeg har håndkvern, 3CPO, så da blir det to ganger. :jupp:


#40

GydaG sa for siden:

Nå er jeg spent- vurderer å bli en som baker kransekake nemlig, men da er det best å studere andre litt først.


#41

Palmen sa for siden:

Dagens fremdrift: iverksatt plan B dvs ikke fra Grini, men det var liv i den gamle kransekakelangeren min, gitt.

Har også vært i boden (:dåne: jeg har et eget skap til bakeutstyr i kjelleren. Jeg bør virkelig bake oftere) og hentet fram utstyret:

Gjør meg klar til i morgen!


#42

Martis sa for siden:

:heia:

Kjenner meg igjen, ikke ifht akkurat kransekake som jeg ikke har et forhold til, men ifht hjemmelaget pålegg. Så nå koker jeg en ribbeside som skal bli til en sylte i brødform i løpet av morgendagen. Sidlesalatene lages i morgen kveld, i pausene i underholdningen som må oppleves. :knegg:



#44

Palmen sa for siden:

Mandlene er malt. Med håndkvern. Som måtte festes i en bokhylle -- alle bordkantene våre er skrå :gal:


#45

Palmen sa for siden:

Deig:

Og smøring av formen. Eldstebarnet er god hjelper:


#46

Palmen sa for siden:

Prøvekake. Litt tykk?


#47

Adrienne sa for siden:

Mangler det bilde?


#48

Palmen sa for siden:

Dette ser lovende ut for neste år: 4-åringen nekter å sove men er rågod til å trille deig!

Se! Se! Se! Min aller første kransekakering!



#50

Palmen sa for siden:

Åheergudsåstoltjeger!!!!


#51

Nessie sa for siden:

:tilber:


#52

Storm sa for siden:

Wooow! :imponert: :applaus:


#53

Bloppy sa for siden:

Wooow!! Flinkis.


#54

Palmen sa for siden:

Se, da!!! (Og gjett hvilke to ringer datteren på straks 4 har trillet :rofl:/:elsker:)


#55

ingling sa for siden:

Wow! :tilber:


#56

Palmen sa for siden:

Ok, jeg må ta en pause. Lillebarnet MÅ sove nå.

Men jeg lurer nå på: hvordan får jeg den tynne lekre melispynten til? Eggehvite og melis? Hva slags piping?


#57

Palmen sa for siden:

Skal den oppbevares i fryser for å bli seig?


#58

Gaia sa for siden:

Så flink du er! Den kommer sikkert til å bli knallgod!


#59

Bloppy sa for siden:

Ja, min erfaring er at den bør fryses for å bli skikkelig seig.
Den ser super ut!


#60

Kaprifol sa for siden:

Palmen, du er bare super, altså. :hjerter:


#61

Albertine sa for siden:

Jeg er dødelig imponert! :tilber:


#62

Molly sa for siden:

Du er så flink! :tilber:


#63

Palmen sa for siden:

Tusen takk :stolt:

Nå ligger de i fryseren,smakstest (og evt utbaking av resten) i morgen tidlig. Men dette kvalifiserer for en PLAN A i min bok, altså, jaffal når melispynten kommer på!!! Dette hadde jeg aldri trodd ommeg sjøl-- takk for heiing!


#64

nokon sa for siden:

I posert! Både over deg og fireåringen.


#65

millact sa for siden:

Den ser farlig god ut!


#66

Palmen sa for siden:

Jeg ble faktisk også imponert over fireåringen (mind you, hun fyller fire om en uke!!). Dette tok hun på strak arm, og mens jeg tok ut av ovnen så trillet hun og fylte formene selv!! slik hun hadde sett mamma gjøre. Da hadde hun riktignok trillet en stund. Jeg hadde rett og slett ikke hjerte til å fikse de, de fikk bli akkurat som hun hadde gjort da altså. og de holdt seg gjennom stekingen.

Fortsetter det slik kan hun bli assistent til berlinerkransene neste år, altså.


#67

noen sa for siden:

:tilber: Fantastisk!


#68

Pøblis sa for siden:

Palmen kan bake kransekake! :tilber:


#69

Eia sa for siden:

Wow, du er rå! :tilber:


#70

Palmen sa for siden:

Og tusen takk til Adriennen min som har lagt bildene på nett. :hjerter: Mobilen min er nå nedklisset av kransekakedeig. :dåne:


#71

amylin sa for siden:

Imponert!


#72

Najade sa for siden:

Jeg er så imponert!



#74

Tallulah sa for siden:

Du er så flink, flink, flink, flink, flink, flink, flink, flink - fliiiii-iii-iink!


#75

Maverick sa for siden:

Et julemirakel! :rørt:


#76

C3PO sa for siden:

Flott jobbet! Og ja, eggehvite med melis.


#77

daffy sa for siden:

Wow!!! Jeg er imponert og inspirert. Skal prøve dette neste år.


#78

Addison sa for siden:

Wow og hurra!! :tilber:


#79

Timar sa for siden:

Flinke Palmen! Du klarte det, så klart! Får vi se bilder av den ferdige kransekaka?


#80

m^2 sa for siden:

:hjerter:


#81

Palmen sa for siden:

Timar: ferdig kransekakebilde blir det ikke, for vi begynte å spise av ringene helt vilkårlig. :knegg:

Men bilde av pynta ringer skal bli!


#82

Candy Darling sa for siden:

Men ruller du den? Mamma har da alltid sprøytet den? Det spiller kanskje ikke noen rolle?


#83

Bloppy sa for siden:

Svigermor sprøyter den, mamma ruller. Jeg synes den som sprøytes blir tørrere og ikke så seig. Mamma sin er bedre. :nemlig:


#84

Palmen sa for siden:

Ruller, ja. Hvordan sprøyter hun? Man får de kanskje nøyaktig like tykke da, men som habil berlinerkranstriller er ikke trillingen det vanskelige for meg. :glorie:


#85

Candy Darling sa for siden:

Sånn, og det bruker alle tantene mine også. Trodde det var eneste måten. :knegg:


#86

Kanina sa for siden:

Wow så flink du er!

Angående strøing av former: Etter at svigermor fikk meg "i hus", har hun droppet alt av mel og semule, nå bruker hun bare formfett på boks, og ingenting setter seg fast, enda hun ikke har nonstick-former. Så vi har konkludert med at det er en urban myth at man er nødt til å strø formene med noe som helst, og dessuten en konspirasjon mot cøliakere. :knegg:


#87

IzziCreo sa for siden:

Ååå, fantastisk, Palmen :hjerter: Smakte den like godt som den så ut? :D


#88

Palmen sa for siden:

Tenkte jeg skulle dra opp et minne fra i fjor. :værsågod:

Ligger litt bakpå på bakefronten i år så juryen er fortsatt ute på spørsmålet om det blir hjemmebakt eller bortebakt kransekake i år, me. Her er jo beviset på at jeg kan :D


#89

C3PO sa for siden:

Får jeg lov til å kuppe litt, og vise frem kransekaken jeg serverte i helgen?


#90

Pøblis sa for siden:

Herlig! :ja:


#91

Palmen sa for siden:

Wow C3PO! :tilber: Den var knallfin, så flink du er!


#92

C3PO sa for siden:

Jeg feiret rund dag med å invitere venner og barn på den nye Star Wars-filmen.


#93

Palmen sa for siden:

Gratulerer med dagen! :blomster: Kul måte å feire på!


#94

C3PO sa for siden:

Takk, Palmen! Lykke til med bakeplanene.


#95

Palmen sa for siden:

4-åringen fyller straks 11, kanskje på tide å bake kransekake igjen? :hmm:


#96

Lille meg sa for siden:

Jaaa! Og ta bilder!

I min familie har det forresten alltid het at man "smutter mandler". Jeg syns det begrepet passer bedre enn "skålde mandler". :nemlig:


#97

My sa for siden:

Ja, egentlig kan man vel si at man først skålder (har dem i skåldhett vann), og deretter smutter man dem ut av skallet. :knegg:

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.