Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sherlock - sesong 4

#1

Mex sa for siden:

Er i gang på Netflix! :hyper:

Vi så første episode i går, og jeg er litt usikker. Jeg syns ikke denne episoden er helt på høyde med tidligere episoder. For all del, det er et etterlengtet gjensyn, og det kan godt være at jeg mistet noen detaljer, som får en ny mening i de neste episodene. Men jeg syns det kanskje manglet noe.


#2

Nessie sa for siden:

Litt enig. Ble ikke helt :hyper: jeg heller. Men det er jo fortsatt bra.


#3

Tallulah sa for siden:

Hyggelig gjensyn, men episoden fenget meg ikke. Jeg leste en recap i The Observer (OBS! Full av spoilers!) som i stor grad skrev det jeg tenkte.

Spoiler
Marys historie har aldri fenget meg. Jeg snakket med Høvdingen om det i går, hvorfor jeg syns hennes historie som assasin er mindre troverdig enn f.eks. Moriartys; de er jo begge helt over the top og ville. :knegg: Vi kom frem til at begrepet superskurk og nemesis er så etablert i denne type mytologi at det er lettere å bare godta den. Karakteren Mary er jo på et vis veldig fin: hun er sterk og smart, men det virker allikevel påtatt for meg. Og den reisesekvensen var jo helt Donald Duck.

Jeg savnet rett og slett problemløsningen, som nå var skjøvet helt til side til fordel for det menneskelige.

Det jeg likte godt i Observer sin tekst var det de skrev om skjebne, om hvordan det er et konsept Sherlock ikke aksepterer, samtidig som hele serien på et vis er delvis "skjebnebestemt", siden de baserer seg på allerede skrevne tekster. Mary dør jo der også.

[CENTER]Save[/CENTER]

#4

Skilpadda sa for siden:

Episoden startet som kjempemorsom - jeg elsker all interaksjon mellom Holmes-brødrene! - og sluttet

Spoiler
som en ekte tragedie. Er spent på å se hvordan de skal håndtere relasjonen mellom Sherlock og John i neste episode.

Jeg er ganske sikker på at det kommer til å komme frem mer om Mary og hennes bakgrunn - kanskje også hva som har foregått helt nylig - i resten av sesongen. Hun ga jo Sherlock et oppdrag! (Der han blant annet skal reise til Trøndelag, høres det ut som. :knegg: )

Og så er jeg helt sikker på at det var misdirection med tekstingen til John. At den midt-på-natten-tekstingen var med Sherlock eller Harry eller noe sånt, ikke med damen fra bussen.

Syntes ellers det var talende, som noen på nettet påpekte, at Sherlock og John hadde samarbeidet om å sette tracker på minnepinnen til Mary. Det betyr at de må ha snakket sammen før Sherlock snakket med Mary, at de må ha mistenkt at hun ville lure Sherlock og stikke av, og at de allerede hadde rukket å iverksette planen sin for å komme henne i forkjøpet. Det var litt betryggende, siden Sherlock ellers i episoden så ut til å ha dyttet John mer ut på sidelinjen i arbeidet sitt.


#5

Mex sa for siden:

Jeg er veldig enig Tallulah

Spoiler
Den reisen var jo bare komisk. Hva skulle den være godt for egentlig? Mary historien har heller ikke fenget meg noe særlig. Det kunne vært gjort på mange bedre, mer spennende måter enn dette. Og dette med sekretæren ble liksom for tydelig for tidlig, syns jeg da. Så det var heller ingen overraskelse. Og så skjønte jeg virkelig ikke vitsen med at Mary døde. Hva skal Watson gjøre nå, som alenefar? Nai.. vet ikke helt..

Og episoden manglet på mange måter den gode Sherlock løsningen av ting. Dessuten var det hele for forutsigbart og lite overraskende.

Episoden inneholdt nok litt for mye "dill" og "dill" og medmennskelige forhold er strengt tatt noe av det som får minst plass i Sherlock serien. Detaljene, sammenhengene, problemløsningene .. det er DET som skal ha fokus.


#6

Skilpadda sa for siden:

Jeg tror mange av sammenhengene vil bli tydeligere i de neste to episodene - at en del av det som virker opplagt her vil vise seg å egentlig være noe annet, og at ting vil henge mer sammen (eller henge sammen på andre måter) når man får sett hele sesongen. Men det vil jo vise seg. :)


#7

Mex sa for siden:

Ja, det er jo det jeg håper på. Derfor jeg ikke avskriver den helt. Jeg er spent på hvordan det blir satt i sammenheng.

Spoiler
Og jeg har en mistanke om at det kanskje er noe mer med den flørtingen til Watson. Eller noe annet enn hva vi tror sånn i utgangspunktet.

#8

Toffskij sa for siden:

Personene og forholdene mellom dem er da hele poenget med Sherlock. Tøysejenter.


#9

Tallulah sa for siden:

Nei, ikke uten problemsolving.


#10

Skilpadda sa for siden:

Men det er jo ikke uten problemsolving? Sherlock løste jo både saken med gutten i bilen og den mer kompliserte Thatcher-byste-saken, som så viste seg å henge sammen med Marys bakgrunn og Mycrofts innerste krets, og som kanskje vil henge sammen med andre ting senere også, for alt vi vet.


#11

Mex sa for siden:

Jo, men ikke på denne måten. Hmm.. hvordan skal jeg forklare det?
Jeg elsker jo dialogene og forholdene personene i mellom. Men i denne episoden tok det for mye plass, og ikke på riktig "Sherlock vis".

Spoiler
At Sherlock viser bilde av babyen til broren, og svaret der, det er riktig vis. Jeg følte at kanskje baby Rosie fikk mer plass enn høyst nødvendig, og Watson ble spilt litt ut på sidelinjen.

#12

Tallulah sa for siden:

Joa, men jeg syns det var meh. Sikkert fordi jeg aldri har likt Mary, kanskje.


#13

Toffskij sa for siden:

Jeg har alltid likt Mary. Og jeg likte henne spesielt godt i denne episoden. Jeg liker at de ikke bare slapp backstoryen hennes, det ville vært slapt og dovent.


#14

Skilpadda sa for siden:

Jeg likte Mary veldig godt, både som karakter og hennes rolle i serien. Jeg synes

Spoiler
hennes død er veldig konsistent med den rollen hun har hatt tidligere - både at det på sett og vis var bakgrunnen hennes som endte opp med å ta henne igjen og ta livet av henne, og at det samtidig, på sett og vis, var Sherlocks skyld at hun døde da hun døde, sånn at det er forståelig (om enn urimelig) av John å skylde på Sherlock for det. Ikke minst fordi Sherlock var veldig arrogant overbevist over sin egen evne til å beskytte henne. "Stay close to me, and I'll keep you safe," indeed!

#15

Mex sa for siden:

Spoiler
Jammen det var jo ikke hans skyld. Hun hoppet jo frem selv.

#16

Skilpadda sa for siden:

Javisst.

Spoiler
For å redde Sherlock. Men grunnen til at Vivian skjøt, var at Sherlock provoserte henne. (Selv om Mary advarte ham og ba ham slutte.) Og grunnen til at Mary i det hele tatt var der, var jo Sherlock.

#17

Tallulah sa for siden:

Joda, men hun er jo ikke akkurat uskyldig i dette selv,

Spoiler
med fortiden sin og måten hun bevisst har holdt dette skjult for mannen sin. Hun har jo virkelig satt både han og barnet sitt i fare ved å holde fortiden sin skjult. Hun gir ikke ham noen som helst mulighet til å ta ordentlige valg, eller til å kunne beskytte seg selv, henne eller barnet på best mulig vis. Jeg syns hun er egoistisk, ikke spesielt grei, og en dramaqueen av dimensjoner.

#18

Toffskij sa for siden:

Men det er jo ikke som om dette ikke er med vilje, Tallulah.

Spoiler
Tenk på hvor herlig komplisert rasende John er nå! Han er jo fortsatt sint på Mary både for bakgrunnen hennes og for at hun stakk igjen, og så er han sint på Sherlock fordi han halvveis dumpet ham for Mary, og selvsagt på seg selv for damen på bussen. Men så er han ikke noe flink til å håndtere følelsene sine, og setter alt raseriet på du-lovte-å-beskytte-henne-kortet. Gleder meg til å se konsekvensene!

#19

Mex sa for siden:

Mange gode poenger der Toffskji.
Alt faller egentlig på hvordan de drar storyen videre her.


#20

Tallulah sa for siden:

Jeg skjønner selvsagt at det er med vilje for historiens skyld. :knegg: Men jeg kan vel få lov til å ikke like henne eller syns at det er en kjedelig tvist for det? Jeg syns rett og slett ikke hun er en god karakter (forklart hvorfor over her), eller at det var en spesielt interessant fortalt episode.


#21

Toffskij sa for siden:

Jeg sliter bare med å forstå det. :knegg:


#22

Tallulah sa for siden:

Jeg likte ikke Sherlock i starten heller. :hehehe: Men han driver i det minste ikke med sånne liksom-greier for å redde de andre som bare er tull.


#23

Teflona sa for siden:

Skal se i dag! Gleder meg!


#24

Skilpadda sa for siden:

Det er klart du får lov til å ikke like hva du vil, Tally. :knegg: Men det er vel lov å være uenig også?


#25

Tallulah sa for siden:

Selvfølgelig! Det virket bare som Toffen trodde jeg ikke forsto at historien er laget slik med vilje. Og det vil jeg ikke ha på meg altså. Det er jo ikke fordi jeg mener de har gjort en feil jeg ikke liker det, jeg bare ikke liker det. Så det så.
[CENTER]Save[/CENTER]


#26

Toffskij sa for siden:

Jeg syntes bare det så ut som om du tenkte at det var meningen at vi skulle tenke at Johns reaksjon er rasjonell,

Spoiler
altså at vi skal være enige i at det er (bare/mest) Sherlocks feil,
men jeg tenker at selve poenget er at den er irrasjonell og veldig sammensatt. Bare sjekker. :knegg:

Ellers tror jeg de koste seg ordentlig med å knuse alle Thatcher-bystene.


#27

Skilpadda sa for siden:

Jeg er jo helt enig i at Mary er egoistisk og har tatt mange dårlige valg, det var derfor jeg skrev at det er bakgrunnen hennes som tar henne igjen. Hun har veldig mye til felles med Sherlock, og en av de beste scenene fra forrige sesong synes jeg er den der Sherlock konfronterer John med at det faktisk er sånne folk han liker, siden han har valgt både Mary og Sherlock. Ingen av de tre er spesielt velbalanserte, sympatiske eller sunne personer, men jeg liker dem på ulik vis alle sammen, og synes det er en underholdende dynamikk mellom dem.

Og det er klart man ikke trenger å like det selv om jeg liker det. Men jeg synes det er veldig mye ufortjent backlash mot Mary i fandom generelt, særlig tatt i betraktning hvor godt de fleste liker Sherlock, som jevnt over har behandlet John vel så dårlig som Mary har. (Og da mener jeg kritikk som dreier seg om "moralsk" vurdering av Mary som person, ikke kritikk om hvor underholdende man selv synes det er - for underholdningsverdi er veldig subjektivt og noe folk naturligvis oppfatter forskjellig.)


#28

Tallulah sa for siden:

Hæ, nei? Hvordan kom du frem til det?

Spoiler
Jeg mener det jo i stor grad Mary som har skyld i det selv, og hun har på meget usympatisk vis dratt Watson og barnet sitt med seg.
Haha, det koste jeg meg med i allefall! Men også der himlet jeg litt. Måten han stapper den minnepinnen inn i gipsfiguren er jo helt teit. Gipsfiguren er ferdig stivnet, og minnepinnen vil derfor ramle ut med en gang han setter figuren opp igjen. Dessuten er alle gipsfigurene han knuser hele i bunn, mens den han stapper den inn i er hul. Grunnen til at man huler ut slike gipsfigurer er for at de ikke skal bli for tunge, derfor er det helt usannsynlig at de ville fylt på med gips. Og hvis de ville det, ville minnepinnen blitt oppdaget.

Dette var en av de tingene Høvdingen og jeg diskuterte i går, fordi jeg vil ikke gå i den fella hvor man tillater mannlige karakterer mer enn de kvinnelige. Og jeg kan nok være tilbøyelig til å mislike kvinnelige usympatiske hovedpersoner i større grad enn mannlige, jeg ser den. Så jeg har tenkt mye på om det kan være tilfellet her også. Jeg har tenkt til å se hele serien på nytt for å finne ut av det, faktisk.

Samtidig og nettopp på grunn av dette så syns jeg film- og serieskapere bør sette høye krav til seg selv når de skal portrettere sterke kvinneroller som ikke bare er gode/smarte/sympatiske. Og jeg vet ikke helt om jeg syns de har fått til det med Mary. Det blir liksom for outrert. Kanskje det har sammenheng med at det er så innmari lenge mellom episodene også. Sherlock og Watson er jo mennesketyper man allerede kjenner godt fra novellene og bøkene, og de er ikke spesielt endret. Mary derimot er en ganske annen type enn i novellene, hun er også mer perifer, og det krever at vi blir bedre kjent med henne for å akseptere hennes personlighet, kanskje. Noe som er vanskelig når det går lang tid mellom hver sesong, og hver sesong bare er tre episoder. Jeg bare fabulerer litt rundt hvorfor jeg ikke liker henne noe særlig.

Ift. Sherlocks utsagn om at Watson liker slike mennesketyper så syns jeg ikke det rettferdiggjør verken hans eller hennes oppførsel. Det er ikke slik at man ikke har ansvar for å ta seg sammen bare fordi andre vet at man er sånn. Spesielt ikke når man stifter familie med noen (Mary) eller setter vennene sine i livsfare (Sherlock). Også syns jeg vel at man som kjæreste har ørlite større ansvar for den man er kjæreste med, enn man har i et vennskapsforhold.
[CENTER]Save
Save[/CENTER]


#29

Skilpadda sa for siden:

Jeg er helt enig med deg i at det Sherlock sier ikke rettferdiggjør hverken hans eller Marys oppførsel, Tally. Både Sherlock og Mary oppfører seg ofte på måter som absolutt ikke kan rettferdiggjøres og knapt kan tilgis. Ingen av de tre hovedpersonene er gode eksempler på hvordan man bør leve eller hvordan man bør behandle sine nærmeste. Jeg oppfatter da heller ikke serien som om den fremstiller dem som det. :)


#30

Skilpadda sa for siden:

Det er vanskelig, men veldig nyttig, å utfordre seg selv på sånt. Jeg prøver også å tenke på det, fordi jeg merker at jeg tidvis irriterer meg mer over kvinnelige enn mannlige usympatiske/inkompetente personer.

Nei, det kan man jo alltid diskutere. Og det avhenger kanskje litt av hvor godt man liker henne. Jeg liker henne; jeg synes hun er interessant, morsom og sjarmerende, og da blir det en interessant kombinasjon med at hun også er upålitelig, amoralsk og egoistisk. På samme måte som med Sherlock selv. Men hvis man misliker en eller begge av dem, blir vedkommende bare irriterende, det ser jeg absolutt.


#31

Tallulah sa for siden:

Nei, ikke jeg heller. Men når jeg ser på serier så engasjerer jeg jo meg såpass at jeg får sympati eller avsky for valgene karakterene tar og dem som personer, uten at jeg mener at serier bare burde servere moralsk korrekte historier. Det er vel ikke så unormalt?

I dette tilfellet ble jeg for det første skuffet over at det var lite mysterier, og det syns jeg ble litt kjedelig. Deretter ble jeg skuffet over at det ikke var noe Moriarty. Når det attpåtil i stor grad handlet om en karakter jeg ikke liker, verken moralsk eller syns er spesielt interessant å følge, så ble det enda kjedeligere.

Dette er altså delt (litt samme som med boka Stoner, ser jeg. :knegg: ):

1: Kjedelig plot, ikke noe særlig interessant fortalt. På samme måte som jeg syns Stoner er kjedelig skrevet.

2: Handlet om en person jeg ikke liker (i likhet med Stoner). Dette trenger ikke gå ut over hvor interessant plotet eller historien er, men når man allerede ikke finner det så interessant, blir det ikke bedre av å være om en person jeg både finner usympatisk og lite interessant i det store bildet.

Hvorfor jeg ikke liker Mary greier jeg altså ikke helt sette fingeren på. Er det kulturelt betinget fordi hun ikke er en tradisjonell kvinnekarakter? Er det fordi hun ikke er pen? Er jeg så overfladisk? :what:

Eller er det fordi jeg ikke har fått grep om henne? :vetikke: Eller er det rett og slett fordi jeg ikke finner henne interessant, helt uavhengig av kjønn, utseende og plass i historien.


#32

Mex sa for siden:

Filmpolitiet summerer egentlig bra opp mine tanker. p3.no/filmpolitiet/2017/01/sherlock-s04-e01/
Jeg har ikke noe imot Mary si karakter, men det var liksom noe som ikke helt passet sammen i første episode. Jeg håper at kanskje de to neste kan dra det opp litt.


#33

Novla sa for siden:

Jeg irriterer meg aller mest over at Mary liksom drar til Lofoten/Vesterålen, men de båtene vi ser er definitivt ikke derfra :snurt: (eller norske whatsoever, for den del).


#34

Nessie sa for siden:

Var masse norske flagg da :himle:


#35

Nessie sa for siden:

Nettopp sett episode 2 :hyper:
Fikk noen svar iallefall, og synes den tok seg opp.
Diskuterer gjerne mer etterhvert, når flere har sett.


#36

Teflona sa for siden:

Holdt pusten ganske ofte, godt tegn!


#37

Teflona sa for siden:

Spoiler
Kjente også igjen datteren til morderen som psykologen, men ikke som flørten til John. Søster? Spennende!

#38

Mex sa for siden:

Se nå var det en skikkelig episode! :hyper:
Problemløsninger, deduksjon, de ventede og uventede tvistene.

Spoiler
jeg så faktisk ikke hvem psykologen var

Spennende! Gleder meg til neste episode


#39

Tallulah sa for siden:

Sånn liker jeg det! Gråt litt gjorde jeg også. Og likte alle og ingen. :knegg:


#40

Toffskij sa for siden:

Spoiler
Selvsagt måtte det være søstra til Sherlock han falt for på bussen! :knegg:

#41

Mex sa for siden:

:knegg: True



#43

Mex sa for siden:

Hva syns dere om siste episode da?? :hyper:


#44

Teflona sa for siden:

Wow! Litt tegneseriefeeling fikk jeg, men jeg er med på notene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.