Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjøkkenhjelp/servering til selskap

#1

Niobe sa for siden:

Jeg trenger en realtitetsorientering på et område jeg er helt blank på.

Til et middagsselskap på ca 40 personer, i et lokale med kjøkken tilrettelagt for den slags (storkjøkken med profesjonelt utstyr):

  1. Hvor mange personer ville man trengt til å servere/rydde/vaske en 3-retters middag?

  2. Hvor mange personer til å sette ut/rydde koldtbord/buffét?

I begge eksemplene blir maten levert klar til servering, så ingen tilberedning.


#2

Bergensis sa for siden:

I dåpen til poden var me 25-30 stk, og der ordna me alt sjølv. Me hadde koldtbord. Det var stress, og eg har ikkje lyst til å gjenta det til konfirmasjonen i vår. Eg håpar å få to stk til å hjelpe til før, under og etter sjølve koldtbordet. Dessert/kake-seansen klarar me sjølve. Me har lagt inn at me betalar dei omkring 500 kr kvar for eit par timars arbeid. Om dei ikkje vil ha betalt, så gir me gåvekort på tilsvarande. Og me stiller sjølvsagt opp som gjenytelse seinare.


#3

Tussa sa for siden:

Vi var omtrent 50 i min 40-årsdag og hadde buffet. Ei fantastisk flink 24 år gammal jente på kjøkkenet fiksa oppdraget, men trur ho var pittelitt stressa. Alle hjalp til med å sette inn fat og sånt etter middagen.


#4

Niobe sa for siden:

Her er poenget at hverken vertskap eller gjester skal behøve å bidra, så jeg trenger å vite hvor mange som da trengs utenom.


#5

Tussa sa for siden:

Då ville eg hatt tre til buffet faktisk.


#6

Niobe sa for siden:

Ja, det var noe sånn jeg så for meg. Og vesentlig fler til 3-retters middag...


#7

Tussa sa for siden:

Ja, så absolutt! Sånn til sammenligning meine eg vi hadde 8 i bryllupet, då var vi vel 70 gjestar til tre-retters.


#8

polarjenta sa for siden:

Da mamma og pappa hadde 70-årsdag hadde de koldtbord og de hadde da ei på kjøkkenet som fikset alt. Det gikk helt fint, hun er erfaren da og har gjort dette mange ganger før. Jeg husker dog ikke om vi muligens hjalp til med å sette tallerkener på kjøkkenet.


#9

oslo78 sa for siden:

Var alene kjøkkenhjelp til 30 stk i fjor med buffet, var helt uproblematisk.


#10

Myria sa for siden:

I konfirmasjonen vi var i i fjor, med 30 gjester, var det også bare én (erfaren) kjøkkenhjelp (og hun laget i tillegg maten), og det fungerte veldig bra. Jeg ville nok hatt to hvis vertskapet ikke på noen måte skal hjelpe til, men jeg tror ikke det trengs tre til en buffet hvor maten i tillegg kommer ferdiglaget og klar til servering.


#11

Koma sa for siden:

Jeg tenkte 2. Det må da gå fint.


#12

Chablis sa for siden:

3 stk minimum.


#13

Blånn sa for siden:

Vi hadde to som ordnet med tapasbord på julebordet på jobben. Virket som om det gikk greit. Vi var vel omtrent 50 stk.


#14

Niobe sa for siden:

Så da bør vel tre uansett være ganske behagelig til buffet/koldtbord.

Ingen som har erfaring med selskap hvor det ble servert flere retter?


#15

Floksa sa for siden:

Skal de servere?
I såfall bør det kanskje være 5?
En til å legge opp fat og 4 til å servere.


#16

Niobe sa for siden:

Jeg prøver å vurdere 3-retters middag opp mot koldtbord/buffet, men jeg skulle visst hvor mange fler jeg må beregne når man skal servere tre retter...


#17

Eia sa for siden:

Skal de legge opp på tallerken eller servere fra fat på treretteren?


#18

Niobe sa for siden:

:confused: Godt spørsmål? Det har jeg ikke tenkt på? Hva er vanligst? Kommer kanskje an på hva slags type mat?

Det er jammen mye vanskeligere å holde fest enn jeg har trodd. :knegg:


#19

polarjenta sa for siden:

De gangene jeg har vært i bryllup f.eks så har forretten kommet ferdig opplagt, mens det har variert litt når det gjelder hovedretten. Desserten har også kommet porsjonsvis. Nå er jeg ikke veldig ofte i den type selskaper da


#20

Floksa sa for siden:

Var det jeg svarte på. Tre retters altså.

Det er vanlig å legge opp forrett og dessert og la folk forsyne seg av hovedrett fra fat. Skal alt serveres på tallerken trenger du flere folk, enn om man Feks sender poteter, grønnsaker og saus og servitørene bærer rund på på kjøttet. Etter hva du skal servere da...


#21

Niobe sa for siden:

Ah, ok, så egentlig ikke stor forskjell.


#22

Nextlife sa for siden:

Til en 3-retters ville jeg hatt 3-4 stk til servering. Er de helt uerfarne, 4 og har de litt erfaring, 3 stk.
Det viktigste er etter mitt syn den som står på kjøkkenet og legger opp og sender ut mat. Det skal være tempo og koordinering og kommunikasjon med toastmaster, så denne personen bør enten være 2 :knegg: eller forstå seg på serveringslogistikk.
Til buffet/tapas er 2 stk aldeles flott, og 3 stk behagelig som du sier.
Jeg anbefaler å finne et ledermenneske blandt dissesom har litt peiling, det gjør jobben til både vertskap, toastmaster og servitører uendelig mye lettere.


#23

Daisy sa for siden:

Ja veldig enig, og legg opp en forrett på tallerkner, mens hovedrett serveres fra store fat hvis du velger treretters.


#24

Pebbles sa for siden:

Ja, tre til buffet høres voldsomt ut. I konfirmasjon vi har vært i med 40 gjester, har de vært to til arbeidet.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Hadde 60 i 40-årsdagen min og 3 stykker på kjøkkenet til å servere vin og rydde, passe på koldtbordet og vaske opp.


#26

Nextlife sa for siden:

Et vesentlig poeng er hvordan drikke skal serveres, forresten. Skal gjestene forsyne seg selv eller drikke stå på bordet letter det veldig på ressursbruken, men dersom det skal skjenkes underveis tar dette ganske mye tid for servitører, og krever god logistikk og dialog med kjøkken, spesielt om det serveres 3-retters.

Kjenner jeg engasjerer meg voldsomt i dette, kanskje på tide å kjøre et selskap igjen. :hyper: :knegg:


#27

Lenam sa for siden:

2 til buffer. 3-4 til treretters. Alt avhengig selvsagt litt på hvor erfarne servitører du bruker.


#28

Niobe sa for siden:

Takk for svar!

Det høres jo egentlig overkommelig ut med 3-retter også... Drikken kommer til å stå på bordet.


#29

noen sa for siden:

Lei inn Nextlife til å fikse hele sulamitten! :hyper:


#30

Niobe sa for siden:

:knegg: Jeg skal hvertfall tipse dem om Nextlife. :nemlig: Jeg har bare fått i oppgave å bistå med en plan for det hele, og har lite med selve gjennomføringen å gjøre. Håper jeg? :o Uansett ser jeg fordelen med å kunne søke denne opp når det nærmer seg konfirmasjonsplanlegging for vår egen del...


#31

Mjau sa for siden:

Da vi hjalp til i konfirmasjon var det vel rundt femti gjester. Vi var fire på kjøkkenet. All mat skulle da varmes opp og poteter skulle gratineres, og dessert pyntes. Deretter var det rydding, ommøblering og å sette frem kaker til kaffen og rydding av dette.

Om all mat kommer ferdig og varm holder det med 3 tenker jeg. Blir bare litt løping akkurat når man serverer.
Jeg skulle ønske vi hadde vært en person til da vi var i ilden.


#32

Pøblis sa for siden:

Hva med en konfirmasjon i september? Kommer du? :hyper: Jeg er villig til å betale GODE penger hvis jeg får deg som sjef for avviklingen. :nemlig: :hyper:


#33

Nextlife sa for siden:

Det kan jeg faktisk vurdere seriøst.:hyper:


#34

Charlie sa for siden:

I restaurant er vel en tommelfingerregel 15 gjester pr servitør, men da er det egne folk på kjøkkenet og servitøren er erfaren. Det siste betyr naturligvis mye.

Serverer av og til i en organisasjon, da er vi voksne som vet hva vi holder på med, og da er det nok rundt der, antallmessig. Da er den som har cateringen på kjøkkenet og ferdiggjør og legger opp på tallerkener. Cateringen har altså med mat fra eget kjøkken, varmer saus og prepper, så serverer utskremte. I disse selskapene serveres en gang, og serveringen skjer på tallerken. Vi brukte fat før, det er tungt og det tar mye lenger tid å få maten rundt, synes jeg. Tallerkener kan følge med fra catering (i et selskap jeg hadde bestilte jeg koldttallerken, den kom ferdig opplagt og jentene på kjøkkenet tok det ut og satte på bordene under aperitiffen. Tallerknene ble levert uvasket i boksene sine).

Det er til stor hjelp ifht servering om det er vannkarafler på bordene så folk tar vann selv, så serverer vi mineralvann og vin ad libitum. Hjemme kan man også vurdere å sette et utvalg av mineralvann i grupper på bordet, slik du kanskje kjenner fra jobblunsjer på hotell osv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.