Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Løpedronning?

#1

banana sa for siden:

Jeg har for første gang i mitt liv løpt på en ordentlig tredemølle i et treningssenter. Føler meg helt dronning etterpå. Det gikk så greit, jeg fikk jobbet ordentlig men samtidig var det lett og jeg kunne uten videre løpet 45 minutter. Mye lettere enn å løpe "ordentlig". Hva er grunnen til det? Kan 7 km på mølle sammenlignes med 7 ordentlige kilometer med omtrent samme opp-og-ned (det kan jeg aldri tro)?


#2

Bluen sa for siden:

Noen mener at man må ha litt stigning på mølla for at det skal svare til flatmarksløping ute (0,5-1, omtrent). I tillegg blir det vel automatisk en litt annen teknikk og følelse fordi det er underlaget som beveger seg. Jeg har inntrykk av at det er individuelt hvordan det oppleves - hva som er lettest av mølle og ute. For min del synes jeg fart/anstrengelse oppleves nokså likt, men det er enklere å holde farten oppe på mølla i intervalldrag, f.eks.

Så bra at det føltes så greit! :heia:


#3

Niobe sa for siden:

Det er mye lettere å løpe på tredemølle. Bevegelsen på båndet beveger foten din bakover, i stedet for at det er du selv som skyver i fra, slik som på fast underlag.


#4

Gaia sa for siden:

Jeg hater å løpe på mølle. Løpet heller ti kilometer ute enn fem kilometer på mølle, og mye raskere ute enn inne, så det er nok individuelt.


#5

Robyn sa for siden:

Som Bluen skriver er det et poeng å ha en stigning på 0,5-1 for å aktivisere litt bakside også.


#6

C3PO sa for siden:

Så flink. Ja, det kan absolutt sammenlignes. Jeg synes det er mye vanskeligere å løpe på mølle enn ute. Det som er den store forskjellen er belastningen man får av bakken ute, så det blir en liten overgang når man skal begynne med uteløping.


#7

banana sa for siden:

0,5 - 1,0 hva da? Grader? :ingeniør:


#8

Divine sa for siden:

Enkelt å løpe på mølle? :what: Jeg synes mølle er mye tyngre enn å løpe ute. De gangene jeg løper ei mil på mølle, er jeg helt fysisk og mentalt utkjørt. For det første er det tungt, for det andre er det så kjedelig. Ei mil ute kan være tungt, det også, ja visst, men jeg blir aldri like panisk redd for ikke å klare å holde ut. Jeg bruker mølle mest til tempotrening. Jeg er nødt til at mølla holder farten oppe for meg, for jeg klarer det ikke selv. Jeg løper alltid med 0,5 i stigning.


#9

Primrose sa for siden:

Jeg er som Divine og har mølle kun som nødløsning, men heia deg! :heia:
0.5-1 er stigning/helning på mølla. Neppe grader men jeg vet ikke benevning. :gruble:



#11

løve70 sa for siden:

Jeg synes intervall med høy fart er enklere å løpe på mølle, jeg klarer ikke å ha samme fart ute. Ellers oppleves det tyngre å løpe på mølle (for meg), men det er sikkert psykisk. Lengre økter på mølle er grusomt kjedelig, selv med serie/film og se på.


#12

Divine sa for siden:

Jeg skjønner ikke at folk klarer å få med seg serier og film når de løper. Jeg liker å ha noe å fokusere på, men det må være noe helt hjernedødt eller noe jeg har sett før, for jeg mister all evne til konsentrasjon når jeg er sliten.


#13

banana sa for siden:

Takk.

Hjernedødt nok er det de har på senteret, i allefall, det var i femtida i ettermiddag, TVN, en møkkaserie med Charlie Sheen hvis jeg ikke tar feil. Herregud så elendig. Tror jeg får time det til de sender The Big Bang Theory, i det minste!

#14

Synnemor sa for siden:

Så bra at du syntes det var greit å løpe på mølle!

Som andre sier her, varierer det nok fra person til person om man synes løping på mølle eller ute er enklest.

Det som er fordel med mølla, er at du kan stille inn farta slik at du slipper å passe på hvor fort du løper (om det er et poeng.) Mange syns nok at intervaller er lettest å løpe på mølle nettopp pga dette. På en mølle vil dessuten underlaget bevege seg slik at du slipper å bevege kroppen fremover. Man bør ha litt helning på mølla når man løper (0,5-1,5%, jeg løper alltid på 1,5%) Ca 1 % stigning tilsvarer uteløping og avlaster knær mye i forhold til løping på flat mølle.

For min egen del synes jeg det er lettere å løpe ute. Jeg har lagt merke til at jeg kan løpe ganske mye fortere i pulssone 1 ute fremfor inne. Mølla er dog god å ha når det er drittvær ute og er også grei til intervalltrening. Jeg har ingen problemer med å løpe langt på mølle, søndag løp jeg 23 km uten at det ble kjedelig. Hørte på musikk deler av økta da og hadde litt selskap i en venninne som gikk på mølla ved siden av en stund.


#15

Nera sa for siden:

Jeg sliter med en skade for tiden, så styrketreningen blir erstattet av kondisjonstrening, og da blir det veksling mellom løping på mølle og ski (der jeg nok må øve inn teknikk). Jeg liker å løpe intervaller og fartslek, men langkjøring er dødelig kjedelig, men uten musikk hadde jeg neppe holdt ut i mer enn et kvarter før jeg hadde omkommet av kjedsomhet. Jeg må jobbe veldig mye med holdningene mine, og det blir fokus framover, i tillegg til å få inn minst en økt i lav intensitet pr. uke.


#16

C3PO sa for siden:

Jeg er helt avhengig av å se på iPad-en når jeg løper for å holde ut. Det er ikke det mest krevende stoffet, men Greys Anatomy eller Agents of SHIELD fungerer bra for meg.


#17

Bluen sa for siden:

Jeg har i en årrekke fulgt med på "Med hjartet på rette staden" og iblant "Derrick" når jeg løper på mølle. Det er passelig nivå, særlig når man etter hvert husker at man har sett episoden før (og det skjer jo ustanselig :knegg: ).


#18

banana sa for siden:

OK. Jeg valgte et program i går med "random hills". Helningen varierte fra 0 til 5 %, lå for det meste på 1,8 % eller 3,2 %. Så det var ikke så galt, da. Det kommer nok til å ta litt tid å finne ut av programmene på mølla, jeg kan ikke stå for lenge av gangen og knote :flau:.


#19

Robyn sa for siden:

Da har du allerede kommet lengre enn meg. Jeg har løpt på mølle i årevis og aldri brukt de ferdige programmene. :hehehe:


#20

Java sa for siden:

Ja! Mølle er grusomt. Tiden snegler seg avgårde og farten føles altfor høy, nesten uansett.


#21

Luftslottet sa for siden:

Jeg syns også at det er lettere å løpe på mølle enn ute i virkeligheten, men det har nok mer med mykheten på underlaget å gjøre.

Og med lydbok, ikke TV. :jupp:


#22

banana sa for siden:

Blir så svett i ørene, jeg. :knegg:


#23

Divine sa for siden:

Lydbok eller podcast hadde virkelig ikke gått. Jeg hadde ikke fått med en en skjit.


#24

Luftslottet sa for siden:

Mens det er den eneste måten man kan få meg til å bedrive kondisjonstrening på, uten å ha en PT hengende over meg. Kjedelig!! :sparke:


#25

Divine sa for siden:

Ja, jeg må også ha lyd på øret og helst noe å se på på tv-en. Men jeg klarer ikke å følge med på noe. Jeg klarer ikke elementær matematikk eller noe når jeg blir sliten. Så all utregning av tidsbruk og fart, osv., må gjøres på forhånd.


#26

banana sa for siden:

Men hvordan i alle dager klarer du å ha propper i ørene når du blir svett? Jeg blir helt gal av det. Men jeg liker det meditative kjedsomhetsaspektet ved å løpe på mølle, da.


#27

Divine sa for siden:

Jeg har trådløse øretelefoner beregnet på sport. De sitter som støpt selv om jeg blir svett. Andre øretelefoner har jeg slitt med, men disse er fantastiske. Og det at de er trådløse, har gjort løpehverdagen mye enklere. Ingen kabler som kommer i veien. Anbefales. Har disse.


#28

Luftslottet sa for siden:

Jeg har aldri propper i ørene uansett, men et godt headset. Mine ører er ikke bygd for propper, de faller ut bare jeg puster, samme hvilket merke de er. :rolleyes:


#29

Nera sa for siden:

Jeg har trådløse ørepropper fra Monster (iSport), og de har utbyttbar silikondel, men de sitter ikke ekstremt godt, selv om spesielt den ene noen ganger kan lage litt vakuum (:redd:), som er ganske ekkelt. Neste gang ser jeg meg om etter noe annet.


#30

Bluen sa for siden:

Den beste varianten jeg har hatt er i grunnen et pannebånd med påmonterte, skumgummibelagte høyttalere. Propper holder seg greit på plass i mine ører, men noen av dem bråker veldig for hvert skritt jeg tar. :gal:


#31

banana sa for siden:

Jeg ser at dette ikke er noe som passer meg. Å gå med propper i ørene, ja. Løpe, nei. Det får jeg gjøre uten.


#32

C3PO sa for siden:

Jeg synes det er virkelig imponerende å løpe på mølle uten ørepropper.:tilber:


#33

Bluen sa for siden:

Det er jo bare å følge med på en TV-serie med teksting. :D


#34

Divine sa for siden:

Holder ikke for min del. Jeg må ha lyd på øret også. Ellers hører jeg jo bare min egen pusting og pesing.


#35

C3PO sa for siden:

Holder absolutt ikke for meg heller. Delvis pga. pusting og pesing, men også fordi det blir helt feil for meg å se et program uten lyd.


#36

Divine sa for siden:

Jeg ser gjerne program uten lyd så lenge det er tekstet. Altså, ikke til vanlig. Men på mølla er jeg bare glad for alle distraksjoner jeg kan få.


#37

Apple sa for siden:

Jeg synes det er SÅ mye lettere å løpe ute! Løper jeg 5 km, løper jeg de alltid 3 minutter raskere ute. Ute kan jeg løpe lenger, men på mølle holder jeg knapt ut de 5. Tror det for meg er kjedeligere, samt at jeg synes luften inne blir for tett. I går kveld var det skikkelig ille, følte ikke jeg fikk nok luft.


#38

banana sa for siden:

Jeg løp / gikk 7,3 km ute "i virkeligheten" i går. Mye, mye tyngre enn på mølla. Muligens kan det ha noe med min valgte rute å gjøre, Endomondo sier 250 m høydeforskjell.Jeg velger relativt kupert terreng, sti, fjellrabber osv. Unngår vei så langt mulig. Jeg brukte 1:08 på turen min. Ikke fantastisk akkurat.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.