Vi har planer om å lage en 5-roms av vår 3-roms :blond: Vi skal dele av to soverom slik at det blir fire. I samme slengen tar vi kjøkken og stue - like greit når man først skal gjøre store forandringer.
Så det jeg lurer på er om dere har noen gode tips på interiør og inredningsblogger :jupp: Syns det er så vanskelig å finne ut hva som er lurt og hva jeg virkelig vil ha. I tillegg kommer vi til å trenge lure oppbevaringsløsninger.
Akkurat ferdig med en gigantisk renovering av gammelt hus, bla mye ombygging, endring av planløsning og flytting av vegger. Jeg vil også anbefale kontakt med arkitekt og/eller interiørarkitekt. Du kan spare deg noen kroner ved å hente ut alle plantegninger på forhånd og lage en ideskisse og en plan over hva du ønsker deg.
Hva skal inn på rommene?
Kan du spare plass ved å ha felles walk-in-closet et annet sted i leiligheten?
Hva med soner? Har du tenkt inn leksesoner, TV-sone, spisesone, voksensone?
Vi har ganske små soverom, men har laget felles walk-in-closet for alle barna og felles leksepult/arbeidsbord i stua. Derfor er det kun seng, leker, bøker og nattbord på rommene og de får bedre plass.
Vi har garderobe på soverommet.
Vi har tatt et tidligere soverom og laget TV-stue. Vi ofret gladelig vårt store soverom for å kunne ha en OK TV-stue.
Jeg vet ikke helt hvor store soverommene blir, vi har akkurat startet planleggingen. Men de blir bittesmå med plass til det mest nødvendige - seng.0, skap, liten pult.
Felles walk-in blir det ikke plass til, men tror det skal bli nok skap. På stua blir det plass til sofa og spiseplass. Vi har hatt et bittelite spisebord på det lille kjøkkenet vårt, men det forsvinner når vi gjøre om på kjøkkenet for å få plass til en dør til et soverom. Vi vurderer HTH-kjøkken, så at de hadde en del gode løsninger for små kjøkken. Lekesone blir det ikke plass til, så sånt tull må ungene bare slutte med :knegg: De er heldigvis såpass store at de ikke har så mye leker lenger. Det viktigste nå er å ha sin egen lille plass med en dør å lukke.
Arkitekt/interiørarkitekt hadde jeg ikke tenkt på, takk for tips og innspill! :jupp:
Jeg brukte roomsketcher.com til å tegne ombyggingene av kjøkken og andre etasje og nytt bad. Dessuten så prøveinnredet jeg kjøkkenet og badet, for å få en følelse av om det jeg hadde tegnet faktisk fungerte i virkeligheten. Alle løsninger ble drøftet med håndverkerne som skulle gjøre jobben, og så endret jeg tegningene på bakgrunn av innspill fra dem. Kjøkkenet fikk jeg hjelp av kjøkkenkonsulent til å tegne den endelige versjonen.
Interiørarkitekt er sikkert ikke så dumt, men du kommer langt med en flink håndverker som er god til å drøfte løsninger med deg. Vi gjorde det samme da vi lagde tilbygg til hytta. Hvis du klarer å visualisere det du tegner, og leker deg med litt forskjellige løsninger, så kommer du langt. Er endringene søknadspliktige er situasjonen en annen, da må du bruke fagfolk til å tegne.
Tømrere og byggledere er artige de, altså. Men de spenstige, kreative og virkelig plassbesparende eller dobbeltfungerende funksjonene kan du ikke forvente. De sksl ha betalt for synsing og tegning de også.
Mitt beste tips er å få til løsninger som ikke krever så mye gulvplass. Hyller og nattbord som henger på veggen istedenfor hylle som går helt ned på gulvet. Det gjør at et lite rom ser større ut.
Det kommer da helt an på håndverkeren. Vi har brukt en snekker som virkelig har et øye for de gode løsningene. Med en gang han skjønte at vi var åpne for innspill, så kom de som perler på en snor, og endringene han har foreslått er både smarte og funksjonelle. Men, som sagt, det avhenger av håndverkeren.
På hytta er det utbygger som har tegnet alt, også det som er innebygget av innredning, og de har virkelig et øye for hva som fungerer og ikke fungerer. (Men de bygger også nøkkelferdige hytter, hvor man kan kjøpe hytte som er ferdig innredet helt ned til kjøkkenutstyr. Så de er kanskje ikke den typiske utbyggeren.)
Skal du bruke arkitekt/interiørarkitekt, så pass på at du velger en som har samme smak som deg. Noen er kjempeflinke, mens andre ikke er så flinke til å se løsninger som de ikke selv har kommet på eller liker. Det kan godt være funksjonelt, men hvis du ikke trives med det, så hjelper det ikke.
Vi har tenkt på løsninger som ikke trenger så mye gulvplass, ja :jupp: Oppbevaring må helt oppunder taket, og jeg kommer til å bruke mye små-hyller til diverse ting.
Det er lurt å leie inn noen som kan faget, men det er vanskelig å finne de som er gode. Vår interiørarkitekt foreslo kjøkkenet slik at kjøkkenøya var i veien for oppvaskmaskin på ene siden og kjølskap på andre siden og ingen arbeidstrekant overhode. Mye rart man kommer borti :-)
Ikke sant. Den første kjøkkenkonsulenten jeg var hos hang seg opp i at vasken måtte være sentrert på vinduet, og da låste hun i realiteten resten av kjøkkenet, selv om jeg var tydelig på at det var funksjon, ikke estetikk som var det viktige for meg. Den andre konsulenten jeg var hos skjønte konseptet funksjon fremfor estetikk og klarte dermed å få inn noen smarte løsninger ved å flytte vasken. Og det har virkelig ikke noe å si at håndtaket på vinduet ikke er i flukt med krana på vasken. Det som derimot har noe å si er at vi fikk brukt all tilgjengelig veggplass og har et fantastisk nyttig 20 cm uttrekkbart skap ved siden av vasken som jeg virkelig elsker.
Et annet eksempel var en knagg som jeg var overbevist måtte henge på en måte, og som jeg ble muggen for at ble hengt opp annerledes enn jeg hadde bedt om. Helt til snekkeren viste meg hvorfor han hadde gjort som han gjorde, og at den mest estetiske løsningen også var veldig upraktisk. Så mitt aller viktigste råd er å tenke funksjon fremfor estetikk helt gjennomgående. Velg den funksjonelle løsningen, hvis du må velge. Spesielt hvis dere har lite plass.
Vi skal lage walk in wadrobe til 3 barn. Kan jeg spørre hvordan dere gjorde det? Hvor mye plass får hvert barn og er dere fornøyd med løsningen dere valgte?
Vi vurderer en 45 cm bred skuffeseksjon fra gulv til tak til hvert barn, og kanskje 45 cm heng som de kan dele. Blir det nok mon tro?
Det høres litt lite ut. Vår eldste, 16-åringen har en 45-seksjon og 1 75 - seksjon med skuffer nederst og hengeopplegg øverst, samt en hjørneseksjon til henge. Noe mindre kunne hun ikke hatt. De to andre deler 3 x 75-seksjoner med skuffer nederst og henge øverst. Da har de faktisk ikke plass til undertøy, så det har vi i en egen kommode.
Jeg mener hemmeligheten bak å holde det ryddig er å ha plass nok til å ikke blande kategorier, hver skuff er dedikert til en ting, feks en bukseskuff, en genserskuff, en ullskuff osv.
Høres smart ut å ha skuffer dedikert egen kleskategori. Hvilket system valgte dere? Vi vurderer Elfa pga fleksibiliteten og muligheten til å bygge om. Men er usikker på om prisen forsvarer kvalitetsforskjellen opp fra Pax. Noen som har forsøkt begge og vil dele erfaringer?
Hvis noen har lyst å dele bilder av smarte barne walk in wardrobes/ garderobeløsninger blir jeg også veldig glad! :)
Vi har Pax. Hadde vi hatt masse penger ville vi brukt møbelsnekker eller skapskredder, for det er litt kroker og kriker, skråtak og hjørner som kunne vært utnyttet enda bedre.
Tips til å spare plass: dersom man skal ha bokhyller til bare små bøker/ting, så fungerer det fint med de overskapene i bestå-serien til ikea. De er knappe 20 cm dype, som jo holder fint til 90% av det man skal putte i, stort sett.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.