Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rasisme og fremmedfrykt

#1

DM sa for siden:

Fra ordboken;

Dette i seg selv vil jo kunne føre til endel negative handlinger, som feks. ambulansesaken, - dersom det er rasisme som ligger bak.

Vi kan jo si at det ofte ligger uvitenhet og fremmedfrykt bak det å ha slike holdninger, men jeg synes ikke (som jeg så i ambulansetråden) at det blir riktig å stemple dem som har fremmedfrykt som rasister. Det er jo en frykt det er snakk om, en redsel. Jeg synes det blir så rart å si: Fy på deg som er redd til en som kanskje ikke vet bedre, eller har årsaker eller ikke årsaker til å være redd (redsler er ikke alltid så rasjonelle). Man tenker vel ikke at enkelte grupper er mer verdifulle enn andre selv om man er redd?

Er det bare meg som tenker slik, eller, -hva tenker dere om dette?


#2

Sitron sa for siden:

Holdninger er da selvvalgte på den måte at man kan gjøre noe med dem for å endre dem om det trengs.


#3

Irma sa for siden:

Litt kjapt, og uten å tenke meg nøye igjennom - jeg synes fremmedfrykt er rasisme. Rasisme spiller på uvitenhet og fordommer. Det samme gjør fremmedfrykt. Dersom man blir urolig ved å ha en somalier ved siden av seg på trikken, så tenker jeg det dreier seg om at man også stempler en annen som mindre verdifull faktisk. Jeg ville iallefall følt det slik dersom folk flyttet seg bort fra meg på trikken fordi jeg har briller. Selv om et par brillebrukere har gjort noen groteske handlinger i det siste - ville jeg følt meg mindre verdsatt. Hadde 98% av alle brillebrukere hatt voldsdommer bak seg ville saken stilt seg annerledes.

Etter 11.septemberhendelsen ble mange redde når de måtte sitte ved siden av en muslimsk mann med skjegg på flyet. Rasistisk? Jeg vil nok si det. Samtidig kan jeg ha forståelse for at enkelte (særlig utsatte grupper) blir redde. Man kan si at man har forståelse for redselen, samtidig som man sier at den ikke er nødvendig eller etisk riktig.


#4

ElinM sa for siden:

Jeg er helt enig med deg. Det finnes fremmedfrykt, det finnes fordommer, og det finnes rasisme. Fremmedfrykt oppstår på grunn av redsel for det ukjente. Fordommer kan oppstå på grunn av fremmedfrykt og på grunn av manglende kunnskaper og forutinntatthet. Fremmedfrykt og fordommer kan føre til rasisme, men rasisme er noe mer og langt alvorligere. Rasisme sier noe om de holdninger man har til andre, at noen er andre overlegen på grunn av hudfarge. Jeg syns begrepet rasisme brukes i hytt og pine, og dermed ufarliggjøres ordet. Og dersom ordet ufarliggjøres risikerer man også at meningen bak ufarliggjøres. Man er ikke nødvendigvis rasistisk selv om man er redd et annet menneske. Dersom man kaller en person som er redd for rasist, hvordan skal man da kunne skille mellom en person som er redd og en person som mener at noen er underlegen?


#5

Irma sa for siden:

Her passer forresten diktet som Julekona (?) la inn i en eller annen tråd synes jeg. :)


#6

Go\jenta sa for siden:

Men dersom man er drevet av fremmedfrykt, og handler deretter, og dette får konsekvenser for mennesker i et samfunn, da mener jeg det kan kalles hverdagsrasisme.f.eks: lar være å sette seg ved siden av den somaliske mannen på bussen (når dette er det eneste ledige setet), lar være å ansette Mohammed fordi han har et fremmed navn og utseende.

Feks dette med jobb er et kjempeproblem for mange utenlandske i Norge. De blir lett avvist pga sin opprinnelse. De som ikke vil intervjue eller ansette, mener sikkert ikke at de er minsre verdt enn andre, men fremmedfrykten driver dem. Og det mener jeg er hverdagsrasisme.

Den synlige rasismen der noen blir hånet, ropt stygt etter, og mobbet pga hudfarge er lettere å komme til livs fordi den er så synlig. Hverdagsrasismen er lite synlig, og er derfor vanskeligere å få gjort noe med. Men at den eksisterer, det er jeg overbevist om! Mange forskjellsbehandles pga fremmedfrykt. Og det er bare ett sted å begynne: Våre egne holdninger.

Denne definisjonen av rasisme sier mer enn den ovenfor:

"Rasisme har å gjøre med fordommer mot folk med en annen hudfarge,- en forestilling om at de er mindre verd enn en selv, og derfor ikke burde ha de samme rettighetene. Det er som oftest ikke en holdning som bygger på dårlige erfaringer en selv har hatt med folk som er mørkere i huden enn en selv. Rasisme er tvert i mot en holdning og et verdisyn som lever sitt liv uavhengig av konkrete møter mellom mennesker av ulik hudfarge. Rasisme har å gjøre med fremmedfrykt."


#7

ElinM sa for siden:

"Din" definisjon av rasisme handler også om holdninger. Jeg er enig alt som står der. Jeg er enig i at rasisme har å gjøre med fremmedfrykt og fordommer. Men motsatt har ikke fremmedfrykt og fordommer nødvendigvis noe å gjøre med rasisme, mener jeg. Rasisme er et steg videre.

Det du kaller hverdagsrasisme kaller jeg heller for diskriminering. Det er en ren beskrivelse av hva som skjer, uten at man ilegger den som diskriminerer holdninger man faktisk ikke kan vite noe om.


#8

Go\jenta sa for siden:

SoS rasisme sier også om rasisme på ung.no:

"Hverdagsrasismen er den formen for rasisme som er mest utbredt, og så den formen som er vanskeligst å kjempe i mot. Grunnen til dette er at den til tider kan være vanskelig å identifisere fordi den opptrer i stor grad som private fordommer. Det finnes forskjellige former for fordommer, hos noen er disse rasistiske. Hverdagsrasisme går under flere navn."


#9

Go\jenta sa for siden:

Hva mener i såfall du er forskjell på rasisme og diskriminering?

Tror du den som blir diskriminert føler noen forskjell?


#10

Harriet Vane sa for siden:

Rasisme gir seg vel utslag i diskriminering, eller?


#11

ElinM sa for siden:

Forskjellen er holdningene til den som diskriminerer. Man kan diskriminere andre uten å mene at de andre er mindre verdt enn seg selv. For å ta et veldig opplagt eksempel: Gravide kan f.eks. bli diskriminert på arbeidsmarkedet ved at de ikke får jobb. Det betyr ikke nødvendigvis at den som ikke ansetter den gravide mener at gravide er mindre verdt. Diskriminering er forskjellsbehandling. Rasisme er negative holdninger til andre mennesker. Det ene beskriver en handling, det andre et menneskesyn.

Den som blir diskriminert føler ikke nødvendigvis noen forskjell.


#12

Go\jenta sa for siden:

Men hvis man forskjellsbehandler et menneske pga hudfargen, eller pga av fordommer en har mot dette menneske fordi han har den etniske bakgrunnen han har , da mener jeg at det ER rasisme. Menneskesynet i bånn hos den som handler, sier at dette mennesket er annerledes pga en annen hudfarge.

Ikke like saklig å gi eksempel på diskriminering med gravid på arbmarkedet. Gi meg heller et eksempel der en mørkhudet er inn i bildet.


#13

Go\jenta sa for siden:

Rasisme dreier seg ikke kun om å se ned på en rase, men også det å behandle andre annerledes pga hudfarge, være seg fordommer, eller ikke.


#14

ElinM sa for siden:

Da får vi være enige i at vi er uenige i dette.

Jeg mener det var et saklig eksempel på hva diskriminering kan være, hvor det var opplagt at menneskesyn ikke er innblandet. Tja, hvis en mørhudet er innblandet. Sett at vedkommende snakket dårlig norsk og ikke fikk jobb. Da kan det jo være på grunn av språket vedkommende ikke fikk jobb. Det vil også være diskriminering dersom vedkommende var kvalifisert, men det har ingenting med menneskesyn å gjøre.


#15

DM sa for siden:

Jeg mener det bør være et skille mellom dem som er redde og dermed forsiktige, og dem som er arogante duster som tror de er bedre enn andre pga hudfarge og spotter dem. Selv om begge deler klart er et problem.


#16

ElinM sa for siden:

Sier hvem? Du?


#17

Benmurphy sa for siden:

Dere har vel rett begge to. Både på norsk og engelsk brukes "rasisme" både om ideologien og om rasistisk motiverte handlinger og rasistisk diskriminering.

Det kan være nyttig å presisere og å skille på disse to i en prinisipiell debatt, siden de faktisk ikke er det samme. Det er f.eks et problem om noen blir diskriminert pga. rasisme, men det er ikke nødvendigvis et problem om en person har rasisme som ideologi, så lenge det ikke gir seg utslag i diskriminering.

Ben "discriminating" Murphy


#18

Go\jenta sa for siden:

Kommunal og Regionaldepartementets definisjon (i handlingsplan mot rasisme og diskriminering) sier dette om rasisme:

"Begrunnelse og rettferdiggjøring av forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper med utgangspunkt i deres rase, hudfarge, trosbekjennelse, avstamming, nasjonal eller etnisk opprinnelse."


#19

Go\jenta sa for siden:

Så vidt jeg kan se her, må ikke den som utøver rasisme føle seg overlegen, eller se ned på den som blir diskriminert.
Dersom man forskjellsbehandler noen fordi de f.eks er somalier, (uten at de har noen dypere grunn enn at somaliere lager trøbbel) , så er det altså rasisme., fordi personen blir forskjellsbehandlet kun pga sin etniske opprinnelse.


#20

Skilpadda sa for siden:

:nikker: Dessuten er det en viktig praktisk forskjell mellom disse i og med at det er langt mer problematisk (både i praksis og prinsipielt) å forby rasistisk ideologi enn rasistiske handlinger.

Nei, det er klart. Prinsipielt er det like rasistisk å mene at de aktuelle gruppene er bedre enn man selv er.


#21

him sa for siden:

:gruble:

#22

Skilpadda sa for siden:

Det er det vel? Å si at "afrikanere er mye smartere og mer moralske enn europeere" er da like rasistisk som å si det omvendte, og like rasistisk enten det er en afrikaner eller en europeer som sier det?


#23

him sa for siden:

Joa, jeg bare, vel, tenkte om man da automatisk ble en rasist om man hadde dårlig selvfølelse eller selvtilit. :p

Tankevekkende utsagn! :)


#24

Skilpadda sa for siden:

Bare hvis den dårlige selvtilliten er grunnet i etnisk tilhørighet etc., vel. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.