Kan vi samle en liten liste her med helt konkrete ting vi kan gjøre? Jeg har akkurat donert penger til American Civil Liberties Union, som jobber for borgerrettigheter i USA og straks gikk til sak da innvandringsvedtaket kom. Jeg føler også sterkt behov for å betale for fri, kritisk presse i USA og andre steder NÅ.
Jobbe politisk for å få regjering og storting til å vinkle den norske bistanden til å bli mer kvinnerettet, for å kompensere for omleggingene av amerikansk bistand. Nederland har vel allerede begynt å se på dette.
Jeg pleier ikke å bruke opp gratisartiklene mine på nyt, men har vurdert abonnement uansett. Og jeg skal se på linken til Toffen. Jeg har en venninne som er lærer i NY-state og de aksjonerer og er helt fortvilet over valget til utdanningsminister. Jeg følger med Og jeg blir også med på march for science hvis det blir. :nemlig: Forøvrig støtter jeg alltid leger uten grenser, de blir enda viktigere i forhold til kvinnehelse når USA trekker støtten fra alle organisasjoner som gir råd om svangerskapsavbrudd og egentlig kvinnehelse generelt, tror jeg -det er jo vanskelig å skille.
Jeg kan oppjustere Leger uten grenser og Amnesty og Redd Barna og starte med donasjon til American Civil Liberties Union og Southern Poverty Law Centre.
NYT abonnerer jeg alt på, men jeg kan godt tenke meg en digitalavis til. Forslag?
Jeg har også donert til ACLU, sånn i første omgang, og så kan jeg oppjustere trekket til Leger uten grenser. Og så stemme noe vettugt her hjemme i september, så klart.
Må si det føles litt merkelig å sende veldedighet til USA, men Planned Parenthood trenger nok en del midler framover.
Langt viktigere er det å presse på her hjemme for at:
-Våre egne politikere skal te seg som folk
-Vi tar godt imot de stakkars få flyktningene som kommer seg helt hit nord
-Vi får økt mengden kvoteflyktninger
-Gjør som Nederland, og flytter bistand over mot de som USA har sluttet å støtte (bl.a. prevensjon og abort)
-Vi sørger for å øke valgdeltakelsen så mye som overhodet mulig, og helst til de vettuge partiene.
Hvis noen har kontakter inn mot regjeringspartiene:
Det må komme kraftigere reaksjoner mot Trump i det som han regner som offisielle kanaler. Dvs Twitter.
Litt egoisme, men også et villt bra slag mot Trump og hans "Bedrifter skal være i USA" (i tillegg til et spark på leggen til FrP): Google, Facebook og Twitter har alle sagt at de har ansatte med mye forskjelig opprinnelse, og at det er svært vanskelig for dem om deres ansatte blir hindret i å reise inn og ut av USA pga hvor de opprinnelig kommer fra. Tenk hvis Erna eller Børge gikk ut i media og sa at amerikanske bedrifter som var redde for konsekvensene av Trumps politikk kunne få hjelp til å starte opp eller utvide kontorene sine i Norge, og bistand med å rask godkjennelse av papirer. Ja, det er problematisk overfor alle de som står i kø, men hvis USA allerede har gjort screening-prosessen, bør det være grei skuring for norske myndigheter å lage et spesialopplegg. Vi har vel allerede et opplegg for "velutdannede folk som etablerte firmaer sier at de må ha inn i landet"?
Evt kan man si at de flyktningene som har fått oppholdstillatelse fra USA, men nå plutselig er utestengt, kan få komme hit istedenfor. Igjen; noen problematiske sider, men veldig stor symbolverdi. Og viktig for de stakkarene som nå står i limbo.
Det er veldig stor politisk interesse og vilje til å gjøre noe akkurat nå. Og dermed er det nå man bør gripe anledningen til å få gjennom hjertesaker knyttet til flyktningepolitikk. Men samtidig regner jeg med at det ikke bare er jeg som er litt overvelda og forvirra, så om det er noen som ha klare tanker, så hadde det vært hyggelig å hørt dem.
Dette; samt tankene om å be folk avlevere full innsikt i deres epost og sosiale medier før de kommer inn i landet (selv om jeg ikke skjønner hvordan det skal være praktisk gjennomførbart. Det ser ikke ut til å stoppe noen av bestemmelsene så langt, riktignok) gjør at jeg faktisk ikke ser for meg at vi kan reise til USA før Trump og hans meningsfeller er fjernet. Det føles som å skulle reise på ferie til et gryende nazityskland.
Womens March er ikke et one-off, det er planlagt 10 aksjoner over hundre dager. Hvis man melder seg på nyhetsbrevet, får man jevnlig små oppgaver man kan gjøre.
Fine små ting. Nå er det feks å skrive kort til sin senator. Det kan man gjøre også fra Norge, eller man kan skrive til sin stortingsrepresentant. Eller begge deler.
Og så ser vi hvordan noen norske politikere har kastet seg på bølgen, heier på Trump, kritiserer aviser for å være fake news osv., så det er minst like viktig å melde seg inn i et parti, abonnere på lokalavisa og være tydelig her hjemme, ellers kan Trump komme nærmere enn vi liker.
Mange bra tips her. Jeg twitrer og skal gi en slant til ACLU.
Jeg har også meldt meg inn i et politisk parti for første gang på ti år. Jeg er forsiktig håpefull før høstens valg her hjemme. Dette kan ikke fortsette.
Jeg har forresten tegnet abonnement på New York Times og vurderer abonnementer på Washington Post, The Economist og The Atlantic siden de to siste er "motvekter" i følge denne:
Jeg har forresten også begynt å lese "The Hill". Jeg tenker det er viktig med innsikt i de nyhetskanalene som "leans Republican", for å se hvordan de som stemmer republikansk påvirkes av media. Det er helt avgjørende for utfallet i 2018 at nok mennesker stemmer.
Og kanskje det som skal til er at nok folk ser på Trump/Bannon som "fienden", og dermet stemmer "mot" ham. Det var jo det som skjedde med Hillary Clinton - Trump fikk stemmer fordi han klarte å male henne som fienden. Ikke fordi de egentlig var så tilhenger av ham. Jeg tipper mange av de som stemte på ham bare så på ham som en realitystjerne som ville skjerpe seg når han kom til makten. Noe han jo IKKE har gjort. :gal:
Jeg har unger all over som må hentes og fores, føles det som. :knegg: Men hvis jeg overtaler trettenåringen til å hente halvannetåringen før trettenåringens fransktimer med morfaren og treningen og det er Ok for syk mann å være hjemme med hun lille alene og elleveåringen er Ok med å dra på fiolinøving alene funker det! :glis:
Vi kan dessuten snakke politikk rundt middagsbordet hjemme, og sørge for at barna våre er opplyste nok til å ta skikkelige og hederlige valg den dagen det er deres tur.
Jeg tror det er ekstremt viktig å snakke om virkelige ting ved bordet, ikke bare snakke pjatt.
Jeg skjønte ikke hvor mye gratiskunnskap jeg har fått av å ha to politisk engasjerte foreldre (som i tillegg er lidenskapelig engasjerte i hvert sitt parti, til dels med voldsomme interessemotsetninger), før jeg ble ganske voksen.
Det var interessant å se de lange ørene til barna mine når jeg dundret sammen med faren min over amerikansk politikk for noen helger siden. (Det er en interessant øvelse å være en til tider sofaradikal, Venstrestemmende miljøaktivistisk datter av en tidligere ganske konservativ Høyrepolitiker og en rød Senterpartipolitiker. Det blir mye spenstige politiske diskusjoner av slikt. Foråsiresånn. Ulvedebatten, når nye høyder rundt vårt middagsbord.)
Det er veldig nyttig for barn og ungdom å bli utsatt for litt forskjellige meninger, ikke bare ekkokamre. Ikke minst lærer de seg å debattere.
Ellers anbefaler jeg et støtteabonnement på The Guardian. Veldig bra journalistikk og bra kulturstoff. De trenger pengene, (og du får en Guardian tote i posten).
Ben "gi så det svir (seriøst: det er alvor nå!)" Murphy
Jeg skjønner ikke helt hvordan du leser det som at historie/etikk er pjatt, altså. Det var ment som at jeg er enig i man må gjøre mer enn bare å småprate ved middagsbordet. Jeg kunne sikkert ha skrevet "ja" først i setningen, for å understreke at jeg var enig.
Man blir jo litt lett paranoid av dagens mediebilde. Jeg kjenner at jeg er livredd for å komme i "jaja"-modus. Og tenker at den dagen jeg er der, så er veldig mange andre der også. :sukk:
Jeg er helt enig i at vi må snakke mqed barna rundt middagsbordet' men samtidig bør vi ikke skremme dem for mye med verst-mulig-scenarioer. Jeg har i hvert fall en som må skjermes noe for å få sove godt om natten.
Jeg har en som kan være ganske sart, men jeg tenker at det å snakke med ham om Trump ikke blir feil. Siden det tross alt skjer "der", ikke "her". Jeg trenger jo ikke utbrodere de verste dommedagsscenariene, men samtidig så er det viktig å vise at det ikke nødvendigvis er slik at man løser vanskelige problemer med enkle løsninger. Det er så utrolig lett å finne "noen andre" å skylde på. Og det er USA et veldig godt eksempel på.
On a lighter note - jeg har begynt å henge på Twitter, og følger også den republikanske speakeren Paul Ryan. Jeg ser av mange av Tweetene hans at han er veldig mot Obamacare, og for en "patient-oriented solution". Hvis republikanerne faktisk klarer å få på plass noe som fungerer bedre enn ACA, så hadde jo det virkelig vært strålende. (Det hadde neppe kommet på plass, hvis ikke Obama hadde introdusert ACA i utgangspunktet. Men det trenger man jo ikke snakke så høyt om, hvis resultatet er at det kommer noe som virker bedre enn det de har i dag.)
Ja, Gaia, man må bare finne nivået for sitt/sine barn. Vi snakker selvsagt om det, men for ha er det nært (ettersom vi har bott i USA og han har venner der) så det er en del av praten om Trump som vi ikke lar ham høre, her i huset. Det hadde bare gjort ham mer urolig.
Jeg har en snart sekstenåring med kontaktnettverk i USA gjennom sosiale medier. Her har vi måttet gå så langt at mobilen igjen ligger igjen i stuen om kvelden. Ellers ble hun liggende og lese oppdateringer og nyheter og bekymret seg så hun ikke fikk sove. Vi snakker definitivt om det (mest fordi tenåringen belærer oss. :D).
Jeg følger et utall nyhetsmedier, en del rogue science-kontoer, en bøling amerikanske politikere på begge sider, (Sanders, Trump, Conway, Clinton, Ryan, Gingrich), noen norske politikere fra forskjellige parti, en haug menneskerettsaktivister, paven, FN i ymse utgaver, noen forfattere, og for å plage meg selv: Piers Morgan, David Duke, Ramzpaul og Richard Spencer.
Tenåringen min har lagt inn krav om å få være med på neste demo for øvrig. :jupp: Han går i en veldig internasjonal klasse, og det er mye politisk engasjement der nå.
Jeg tenkte først at det kom jeg bare ikke til å klare. Men så innser jeg jo at det er jo for meg et temmelig lite offer sett i sammenheng med andres offer som resultat av Trump.
Jeg har forøvrig også begynt å kommentere på Listhaugs "Lik og del"-kampanjer. I tillegg til det sinna smilefjeset Nokon innførte for en stund siden.
Enig. En periode uten Amazon bør være mulig å gjennomføre for de fleste av oss hvis det er håp om at det kan bidra til at Amazon slutter å føre Trumpvarer som igjen "straffer" Trump økonomisk.
Seriøst? Det var en merkelig kommentar. Du dør uten Amazon altså?
Som jeg skrev i en ny tråd, så har jeg kjøpt min siste Kindle, men jeg kaster ikke den jeg har, det ville være sløsete. Jeg har også kjøpt mitt siste produkt fra Amazon, det er nok av bokhandlere som faktisk lar deg kjøpe boka og ikke bare leie den. Andre produkter kan skaffes på andre måter.
:nikker: Alt er ikke svart/hvitt og man må gi bedriftene en sjanse til å rette opp. Starbucks har også gått ut og sagt at de skal ansette 10 000 flyktninger, men de har også en Starbucks i hvert fall i et av Trumps bygninger. (Fikk jeg erfare i sommer når jeg supersu var nødt å gå inn i Trump Towers for at et familiemedlem var veldig tissetrengt, først blånektet jeg i å gå inn. Herremannen snakker fortsatt om at aldri har sett meg så sur. Det som overrasket meg var at jeg så flere muslimske turistfamilier gå inn der).
Jeg har vært på en Starbucks i et tårn, er det Trump Tower som har de grusomme blanke platene? Rulletrapp opp til en Starbucks? Jeg gikk dit pga. wi-fi...
Det ser ut til at March for Science blir 22. april. Da er jeg på et møte et ikke så stort sted på Vestlandet, så det spørs om jeg bare får deltatt i ånden dessverre.
If I was President
And the Congress call my name
I'd say "who do ...
Who do you think you're fooling?"
I've got the Presidential Seal
I'm up on the Presidential Podium
My mama loves me
She loves me
She gets down on her knees and hugs me
And she loves me like a rock
She rocks me like the rock of ages
And she loves me
She loves me, loves me, loves me, loves me
Jeg så akkurat den episoden av Scandal der Cyrus Beene sier at han er født til å lede, født til å være president, men blant annet er for lite pen til å kunne bli det.
Jeg vet nå ikke jeg, samme hva man ellers måtte mene om mannen, så må da Trump være noe av det mindre billedskjønne? Øyne er alltid det første jeg legger merke til, og hans ser jo nesten ikke ut som øyne en gang.
Som Pelen skrev så må selskaper (og personer) få en sjanse til å endre seg. Dersom det er riktig at Amazon har gått ut mot Trumps muslimforbud så trekker jeg oppfordring til boikott på politisk grunnlag.
Trump må nå vel være historiens mest latterliggjorte nyvalgte president? Det BURDE jo oppleves relativt flaut, men det preller vel av det og. Evt så skjedde det bare ikke, eller var medias feil. Eller alternative fakta. :gal:
Jeg tenker at det gjør ham ganske så dritforbanna, egentlig. Og at det mye mer forstyrrende for ham med innslag på Saturday Night Live og alle de eurpeiske satireprogrammene, enn den saklige kritikken er. Han har så mange narsisistiske trekk at jeg er ganske sikker på at han ergrer seg VELDIG over å bli karikert og gjort narr av.
Men det er jo ganske spesielt og veldig skummelt at staben hans mener at pressen som kritiserer ham burde gå av/ti stille/ikke skal lyttes til. Kellyanne syntes iflg New York Times at det er merkelig at ikke en eneste av journalistene som kritiserte ham før valget, har måttet gå av nå etterpå. Hvordan kan hun - en høyt utdannet amerikaner (jurist!), ha gått glipp av selve grunnlaget for et demokrati og de grunnleggende prinsippene i den amerikanske grunnloven? Det er utrolig skremmende. :redd:
Det er fort gjort å havne i jaja-modus, men jeg tror det aller viktigste nå er at vi ikke venner oss til dette absurde sirkuset. Vi må fortsette å la oss sjokkere og frustrere av det som vi ikke ville akseptert fra andre statsledere i demokratiske land.
Jeg merker at folk rundt meg er rimelig lei av hvor utrolig opptatt jeg er av amerikansk politikk for tiden. Så det er mulig jeg bør dempe meg pittelitt og holde fokus på det som er viktig, og ikke absolutt alt av galskap som han finner på.
Når det er sagt så er uttalelsene hans om dommeren som avsa en kjennelse som midlertidig stanser innreiseforbudet til man får prøvet om det er grunnlovsstridig er hårreisende. Man kaller ikke en kongressoppnevnt dommer for en "so-called judge", altså. :gal:
Jeg har mange "jaja"-mennesker rundt meg som sikkert er drittlei av at jeg tyter om fascisme og oppblomstring av nazisme, men so be it. Man kan da for pokker ikke la være å engasjere seg mot rasisme og undertrykking av menneskerettigheter bare fordi folk synes det er litt kjedelig?
Det er bare å messe Øverland for seg selv, altså. Og ikke tåle så inderlig vel.
Jepp, Mave og Gaia, jeg har det litt sånn jeg også. Men jeg er så opprørt og forbanna og fast bestemt på å gjøre en innsats der jeg kan at folk må bare finne seg i det. Og det inkluderer studentene mine. :knegg: Til uken er temaet "fake news".