Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

DAB meg her og DAB meg der

#1

Tussa sa for siden:

:gaah: Dette irriterer meg grenselaust, men sida eg MÅ høyre nyheter i bilen om morgonen må eg kjøpe ein slik dings til å ha i bilen.

Den bør koste minst mulig, fungere ok og vere snill og grei :knegg: Nokon som har kjøpt?


#2

Frøydis sa for siden:

Jeg sliter med det samme. Sykt irriterende. :mumle:


#3

Blondie sa for siden:

Dette lurer jeg også på. Har ikke funnet adaptere til under tusenlappen, det er da for dyrt!


#4

Tjorven sa for siden:

Vi vurderer å kjøpe ny bil. :knegg:

Altså; det vurderte vi uansett, men det er godt mulig at det skjer litt fortere når som vi uansett må kjøpe adapter til radioen.


#5

Tussa sa for siden:

Pappa gjer det samme :knegg:

Men eg hverken kan eller vil det så eg må ha meg en dings. No fikk eg gavekort på 900 på et kjøpesenter og vurderer faktisk bruke det på dings. Då føle eg nemlig ikkje at eg bruke pengar :sparke:

Men finns det ingenting under 1500 liksom??


#6

Neket sa for siden:

Jeg har planer om å drite i hele DAB-greia og bruke nettradio over bluetooth. :nemlig:


#7

Tussa sa for siden:

Det var rett og slett ein besnærande tanke. Eg kjøre i et kvarter liksom og har 5 GB data i måneden. Det må jo kunne vere ei god løsning? :hyper:


#8

Adrienne sa for siden:

Jeg skal ikke komme med råd, for jeg endte opp med å bytte ut bilen. Riktignok ikke bare for radioens skyld, men jeg var veldig bevisst på at den nye skulle har DAB. Dusteopplegg å legge ned FM. :mumle:


#9

Neket sa for siden:

Burde holde. Fra Dinside:

Jeg har også 5 GB, men jobben sier de kan oppgradere til 10 om nødvendig.


#10

Jålebeinet sa for siden:

Vi kjøpte ny bil :nemlig:

Ikke bare pga DAB da, den vi har er 13 år gammel.



#12

-ea- sa for siden:

Vil bare være med i tråden. Har ikke muligheten for å koble til aux engang, og savner å kunne spille musikk fra mobilen. Til gjengjeld tar spilleren seks CD'er, men laste ned musikk og brenne CD er liksom såååå 2009. Dessuten har ikke mac'en cd-brenner heller lenger. :sutreputre:



#14

-ea- sa for siden:

Der man kan putte inn en ledning fra fonen, for å spille musikk. Ikke usb, men sånn rund liten kontakt. Sånn som ørepluggene til telefonen f.eks.


#15

Input sa for siden:

Jeg går til/fra skolen og hører nettradio hver dag. Bruker ca 20-30 minutter hver vei og klarer meg fint med mine 5 GB til dette + veldig mye instagram, nettaviser på banen osv.


#16

Timar sa for siden:

Vet du om det alltid finnes en lydinngang et eller annet sted? Vi har AUX som valg på panelet, men jeg bruker det bare med Bluetooth. Ikke veldig motivert for å bruke masse penger på radiogreier, kjenner jeg..


#17

Input sa for siden:

Ofte er AUX-inngangene litt gjemt, f.eks. inne i hanskerommet eller på undersiden.


#18

GinaK sa for siden:

Det er mannen her som bruker bilen og han har sagt at han avventer hele greia for det blir nok rimeligere priser på den overgangen etter august.
Han har mobilabonnement via jobben så han har endel data å gå på.

Radioen vi har på kjøkkenet har sluttet å virke så jeg leter etter en rimelig flyttbar type.


#19

Galathea sa for siden:

Kun 2 dager igjen med FM her, og jeg har tenkt å teste nettradio/Bluetooth i første omgang, jeg kjører i over 1 time hver dag, men ser an telefonregninga en måned eller to før jeg investerer i dyr dings.


#20

LaBanga sa for siden:

Jeg har ny bil med DAB og det funker mye bedre enn det gamle FM-nettet på den strekningen jeg kjører til og fra jobb.
Hadde jeg hatt gammel bil hadde jeg nok heller brukt internettradio, jeg har en flyttbar DAB-radio hjemme, men synes egentlig det er bedre å bruke nettradio innimellom, for da kan jeg mye lettere finne de programmene jeg liker uten å måtte høre dem når de går live.

Denne artikkelen fra Telenor forklarer det ganske greit: www.online.no/forbruker/nettradio-like-bra-som-dab-i-bilen.jsp


#21

dharma sa for siden:

Mannen har bestilt noe bluetooth greier på ebay, så vi tenkte å teste nettradio.


#22

Tjorven sa for siden:

Vi har 15 GB-abonnement både mannen og jeg, så jeg tror kanskje at vi bare rett og slett bruker telefonen. Det er litt billigere enn å kjøpe ny bil.

Vi kjører egentlig bil ganske sjelden, så vi er ikke så himla avhengige av radio.


#23

Blondie sa for siden:

Jeg gidder ikke å bruke fonen, det er nok greier som drar strøm fra den. Jeg solgte min forrige bil fordi radioen ikke virket ( :knegg: ), men tenkte å gå for en rimeligere løsning denne gangen. Her er overgangen i april, tror jeg, så det begynner jo faktisk å haste litt.


#24

Strå sa for siden:

Jeg hører ikke på radio i bilen uansett for da glemmer jeg å tråkke på gassen, true story. Hjemme hører jeg mest på nettradio uansett mye fordi jeg da kan velge hva jeg vil høre på og når. Helten får ordne selv hvis han skal ha DAB i bilen.


#25

Tussa sa for siden:

På grunn av denne tråden så gir eg no litt blaffen og prøve heller med nettradio. Kjenner det gjer meg litt glad :knegg:

Kanskje eg heller kan klage på fiberinstallering i staden? :lol:


#26

D'Arcy sa for siden:

Vi har GPS og ryggekamera og fandens oldemor i anlegget i bilen, så her ble løsningen å få bilforhandleren til å fikse. Jeg har prøvd løsningen med ledninger og løse dingser og det er rett og slett ikke holdbart i lengden. Jeg blir sprø av rot i bilen. Og så må jo antennen jordes.

Men sluttresultatet ble veldig bra.


#27

-ea- sa for siden:

På min bil fantes det ikke. Det står AUX et eller annet sted på dashbordet (integrert radio) og det står om det i instruksjonsboka. Jeg måtte få verkstedet mitt til å sjekke og de sier det var ekstrautstyr da bilen var ny, og nå koster det tre-fire tusen å strekke ledninger til kontaktpunktet inni et rom mellom setene.

Gidder ikke bruke penger på det.
Bilen er en 2009-modell, btw.


#28

Joika sa for siden:

Her blir det ikke mer radio i bilen. Jeg tenker finne frem noen gamle CD-er og ha i hanskerommet i stedet.

Lurer på om det blir store konsekvenser for norsk radio som en følge av dette.....


#29

-ea- sa for siden:

Da kom jeg til å tenke på denne:
www.5080.no/2017/01/fm-slukkingen-90-i-nordland-har-gatt-over-til-dire-straits-cd-er/


#30

sindrome sa for siden:

Jeg hører uansett mest på P5, som jeg mener at blir definert som lokalradio, og den blir igjen på FM-nettet, så har ikke tenkt til å bry meg.
Hvordan mener myndighetene at "alle" skal få med seg trafikkmeldinger og annet som skal sendes på radio? Jeg tenker særlig på alle utenlandske biler som jo ikke kommer til å ha noe DAB når FM-nettet "slukkes".



#32

frukt sa for siden:

Hos elkjøp får man 200 kr i avslag på dab radio om man bytter inn den gamle. Hørte det på radioen. :ler:


#33

Malama sa for siden:

Aberet med å høre på telefonen er den kjipe batterikapasiteten med enn datapakken, og den ekstremt treige ladinga i bilen. Jeg har for tiden permisjon og kjører så lite bil og trenger ikke nyheter så jeg nekter å ta det hele innover meg enda. Har p4 i bilen som sier den går av nettet i april. Synes "ny bil" hørtes ut som en finfin løsning bortsett fra at jeg ser for meg at neste bil bør være elektrisk og vi skal ha plass til tre unger baki den og da... begynner det å høres ut som en dyr bilradio...


#34

Tussa sa for siden:

Er det slik å forstå at p4 og andre jallakanalar held ut lengre på nrk? At eg etter onsdag framleis kan høyre på radio liksom? :blånn:


#35

Strå sa for siden:

Et av argumentene for å ta ut NRK er at da blir det bedre plass til lokalradioene på FM-båndet. Nå er det visst så trangt der at det egentlig ikke er plass til nyetableringer. Kanskje får vi en oppblomstring av kreative lokalradioer?



#37

Rabbit sa for siden:

Etter at jeg så de demonstrerte hvordan man får adapter til å funke på tv, skjønte jeg at det aldri blir DAB i min bil :knegg: Så her blir det minnepenner med musikk og gamle CD'er isteden. :humre:


#38

Tussa sa for siden:

Absolute love songs 1993 :hjerter: Dobbelcd og greier!


#39

Rabbit sa for siden:

:hjerter: Aldri så gæernt at det ikke er godt for noe! :knegg:


#40

Mex sa for siden:

Jeg tror rett og slett det blir hodetelefoner og telefon.
Hvis jeg skal ha noe nytt vil jeg heller bytte ut radioen med en ny en. Skjønner ikke hvorfor det skal være så himla dyrt.. :mumle:


#41

Fluke sa for siden:

Vi har ikke aux og ikke blåtann, og får etterhvert vurdere å bytte ut bil eller bare høre lokalradio. :mumle:


#42

Magica sa for siden:

Det er bare NRK som forsvinner nå. Alle andre "jallakanaler" (P4, radio norge og lokalt spetakkel) skal sende til april i alle fall.

også i samme båt


#43

Sir Limpalot sa for siden:

Fordi bilprodusentene fikk den genialie idèen at de kunne integrere radioen i bilen sånn at det ikke var så lett å kjøpe radio av andre enn dem. :)
Før var det en standard og du kunne kjøpe en standard spiller fra hvilken som helst leverandør, men standarder er jo som kjent så morsomt at alle vil ha hver sin.


#44

Strå sa for siden:

Da kunne man velge kvalitet og funksjoner of høytalere selv. De er også integrerte og en viktig årsak til at jeg sjeldent hører på noe som helst i bilen vår. I tillegg til det med gassen da. Ikke bruker jeg så mye tid i bilen at jeg gidder investere i gode høytalere heller.


#45

Tussa sa for siden:

Kjenne nesten på en slags stille protest mot NRK :humre:


#46

Neket sa for siden:

Jeg spurte forresten på merkeverkstedet om hvilken løsning de anbefalte på min bil (som ikke er veldig gammel), han anbefalte Spotify. :humre: Han mente man kunne få ganske mange måneder med Spotify premium for prisen for en halvdårlig delvis integrert løsning (en boks i hanskerommet som snakket med det integrerte systemet ettersom jeg skjønte). Koster 5000. :what: Han sa de jobber med å finne noe bedre og billigere, så han anbefalte å droppe det foreløpig.


#47

GydaG sa for siden:

Bilen vår er 11 år gammel, og det er helt uaktuelt å bruke penger på noe jallaopplegg som dette. Hører mest på podcast når jeg kjører uansett nå, begynte å utforske det for å se om det var et alternativ, og det er i grunnen bedre. Kan jo sette på pause ved behov, og laste ned en hel haug i tillegg. Har brukt svært lite av datakvota på lytting i alle fall.

På ett eller annet tidspunkt må vi jo ha ny bil vi også, men det blir ikke skifte pga radioen altså.


#48

Candy Darling sa for siden:

Jeg vet ikke om det er noen grunn til det, dette er vedtatt med stort flertall i Stortinget?


#49

Tussa sa for siden:

Neida, joda :knegg: Vekas største ilandsirritasjon :lol:


#50

Frøydis sa for siden:

Problemet mitt er jo nettdekninga på vei til jobb, jeg må nesten ha DAB om jeg skal høre på radio, for mobilen er det umulig å bruke.


#51

Che sa for siden:

Jeg har gått over til podcast. Om jeg kjenner på radiobehovet, så vil det bli nettradio på blåtann.


#52

Frøy sa for siden:

Hvis problemet er nettdekninga så vet jeg ikke om jeg ville ha gamblet på at DAB blir så mye bedre.


#53

mrc sa for siden:

Med mindre man ikke har en radioenhet som også er integrert med andre deler av bilen, vil man vel for 5000 kr kunne skifte hele enheten.

Det man kan merke seg med en del løsninger, er at antennene ikke er så gode. En del klager over dårlig dekning på DAB, men har i praksis kjøpt løsninger som er elendige.

Spotify Premium har jo mange uansett, men erstatter nødvendigvis ikke radio. Spørsmålet blir da heller hvor mang emåneder man får med større datapakke for mobilen. Men en del vil da også oppdage at 3G/4G-dekningen ikke er like god overalt. Man skal da også merke seg at hvilken løsning man benytter for nettradio - en del bufrer mer enn andre, hvilket betyr at de kan klare seg litt lengre uten forbindelse, så lenge løsningen også legger seg litt "bak" Live-avspillingen.

Merk også at f.eks. LG har en del Android-modeller med integrert støtte for DAB+. Har man da Bluetooth-støtte kan vel da mobilen brukes som radio, uten at det går ut over datatrafikken. Men vet ikke hvor god DAB-dekning man har med disse mobilene inne i en bil.


#54

mrc sa for siden:

I tillegg til AUX-baserte løsninger, er det også en del biler som kan bruke USB-baserte løsninger. Da vil gjerne radiokanalen framstå som en MP3-fil på en minnepinne. I hvert fall mange VAG-modeller (VE, Audi, Skoda) fra de siste... tja.. 8-10 årene... finnes det slike løsninger for. En del vil også kunne koble DAB-adapter inn som CD-skifter, og man får kanaler som "låter på en CD" sett fra radioens side.


#55

mrc sa for siden:

Men egentlig et utgangspunkt fra radiokanalene. Ikke bare NRK. Man hadde uansett nå måtte gjort en større overhaling av FM-nettet, men skifte av svært mye utstyr og omlegging av driftsmodeller til noe mer effektivt. Dette er noe av dem samme problemstillingen en del andre land nå også har.

Konstaterer ellers at jeg egentlig lenge primært har hørt på radiokanaler som faktisk ikke er tilgjengelig på FM-nettet.


#56

Neket sa for siden:

Jeg vet ikke, men har en skjerm med radio, gps, instillinger for både det ene og det andre. :vetikke: Og så vil jeg jo at det skal virke med knappene på rattet og i midtkonsollen. Kravstor.


#57

mrc sa for siden:

Ja, skal man ha slik funksjonalitet i en ny enhet blir det noe dyrere. Men det er også litt avhengig av bilmerke. For en del av de største merkene, som også har mye gjenbruk og kompatibilitet mellom modellene - f.eks. slik det er hos VW/Skoda/Audi - får man tredjepartsenheter som er integrert med multifunksjonsratt og med GPS rimeligere enn for en del andre modeller.

Samtidig hvis man har dette, har man vel kanskje en usb-port med MP3-støtte, og da kan enhetene som "simulerer" å være en usb-minnepinne være ganske smarte.


#58

Karamell sa for siden:

Vi har en ny bil med DAB og en 12 år gammel bil uten DAB, AUX og Bluetooth (mulig den har aux et sted, men det aner jeg virkelig ikke). Jeg går for mobil i setet ved siden av, tror jeg. :knegg: Har ladekabel i sigarettenneren. Selv om jeg ser det selges adaptere til 999 nå så må jo dingsen monteres, og det har verken jeg eller mannen snøre på ...


#59

Frøydis sa for siden:

Nå er jeg helt blond her. DAB går vel på satellitt, eller? Mobildekninga er jo ikke det.


#60

Frøy sa for siden:

Nei lite sattelitt gitt. Er sendere som er montert på diverse fjelltopper, på samme måte som FM og mobil.


#61

Strå sa for siden:

Jøsses jeg vet ikke hva jeg trodde, men i hvert fall ikke at det er "gammeldags" digitalradio med frekvenser og sånt. Man lærer så lenge man lever tydeligvis. I hvert fall jeg.


#62

Frøy sa for siden:

Eller noe satelitt er det jo inne i bilde men det er som mating inn på sendere som ikke når andre DAB sendere da et de matet med satelitt. Men fra DAB sender på fjelltopp eller lignende er det mye likt som for FM men det er bygget opp litt anderledes så du trenger ikke å skifte kanaler slik du må med FM for der kunne ikke nærliggende sendere sende på samme frekvens uten at det ble tull. DAB senderene har ikke det problemet.


#63

mrc sa for siden:

Satellitt benyttes vel også som backup. Dvs. mange av senderne har både tilkobling via kablet samband eller "radio" mot annen sender (mao. de blir en repeater), men altså i tillegg satellitt.

Dette er vel noe av årsaken til at bruk av mobilnettet ikke ville dekt de kravene som er stilt for radiodistribusjon - det har ikke den samme feiltoleransen og blir veldig avhengig av "sentral" styring.


#64

Frøy sa for siden:

Nei det er ingen backup mating på de, de har kun en form for mating, det er enten matet på fiber, radiolinje eller sattelitt alt etter tilgjengelighet på mating.
DAB er dermed like sårbart som mobilnettet om ikke mer sårbart grunnet manglende batteribacup i tillegg. De aller fleste DAB sendere er koblet på 230V mens mobilnettet er 48V og dermed koblet via likerettere med batteribackup. Unntaket er de store senderene hvor det både er batteribackup og backup på 230V ved strømbrudd.


#65

mrc sa for siden:

Dette stemmer vel ikke helt. De største senderne skal ha mating fra to kilder. Det er vel ikke batteribackup, men nødstrømaggregat på en del av senderne (kan vel være at det er UPS i tillegg, for en "bedre overgang" til nødstrøm). I utgangspunktet skal alle senderne være matet direkte (hvilket vel p.t. nødvendigvis ikke er implementert - nettet er fortsatt under bygging). For FM har man mange steder kjeder av sendere, der man vil sette ut en rekke sendere om én settes ut av spill.

Bruken av -48V generelt innenfor telekom er vel noe som har hengt for legacy, og vil for mange type installasjoner bare gjøre det mer komplisert, så en overgang til 230V på flere områder nå kan vel virke logisk. Bl.a. med tanke på at man i stor grad er over på fiber i stedet for koaks. Er vel også å tildels praktisk med svakstrøm i forhold til kravene for dem som skal jobbe med anleggene i en del tilfeller (telemontør ≠ elektriker...).

Rundt halvparten av senderne har satellittmating. Slik sett kan se om så få uplink fra utlandet et sted om Nittedal ikke skulle kunne levere sin tjeneste.

Mobilnettet vil i praksis være langt mer sårbart. Her er det en langt rekke av sentraliserte systemer som man er avhengig av for at det skal fungere. Uten i praksis stamnettene, er kapasiteten også svært begrenset - selv om stamnettene også skal være bygget temmelig robust (og basestasjoner er normalt sett koblet til ganske så perifere nett hvor det ikke er noe mer robusthet enn en fiber hjem til en husstand ofte). Slik mobilnettet er i dag, vil også en situasjon der mange skal høre på radio samtidig kunne gi for dårlig kapasitet mange steder. LTE Broadcast kunne i teorien da ha vært en bedre løsning, men nok for tidlig, og kostnadene med å bygge ut mobilnettet med den samme robustheten og dekningsgrad vil kunne være vanskelig/kostbart.


#66

Frøy sa for siden:

Ikke helt enig med deg her gitt. Selv om jeg ikke kan uttale meg helt på detaljnivå om de aller største senderene, men middels store sendere har både 48v og 230 v forsyning og da med aggregat på 230v.

Når du sier at over halvparten er sattelitt matet kan jeg ikke skjønne at det stemmer, det stemmer iallefall ikke for Rogaland.

Daben har også desverre samme svakhet som FMen når det gjelder kjede av sendere faller en ut faller de videre i kjeden også ut. Det er nok ikke like utbredt som for FM men det forekommer.

Overgang til 230v på telecom utsyr kan i noen tilfeller være lurt, men man er da tilbake til backup krav ved strømbrudd, som skjer oftere enn hva man skulle tro.



#68

Dixie Diner sa for siden:

Jeg vet pinlig lite om dette, men jeg har i hvert fall enda radio i bilen (FM) og hadde trodd det skulle bli stille etter nyttår men det sviver og går enda, og i går sa de på radioen at FM-nettet ikke skulle slukkes så man trengte ikke styre med noe DAB-opplegg. Jeg er litt lost. Forsvinner radioen i bilen eller forsvinner den ikke?


#69

Input sa for siden:

Det skjer gradvis, Dixie. I Rogaland skjer det 21. juni.


#70

Tussa sa for siden:

Eg får framleis inn NRK via Sogn og Fjordane merkelig nok så eg har ikkje kjøpt noko dings :knegg:



#72

nokon sa for siden:

Vår AUX-inngang (Nissan Quasquai) dukka opp i den boksen bak koppholderen, mellom setene. Det er praktisk fordi då kan telefonen ligge der utan at vi får ledningskrøll rundt girstanga. Men lett å finne var han ikkje.

Ikkje bil, men Enkler liv hat tilbud på DAB-radioer denne veka. Eg kjøpte ein klokkeradio for 400.


#73

Blondie sa for siden:

Det slukkes om bare noen uker her og DAB-radioer er på tilbudet i alle butikker. :knegg: Jeg har kjøpt meg en snasen retro-inspirert Pop-radio. :hjerter:

Har ikke giddet å investere i en til bil enda, men vi har kjøpt et adapter til hovedbilen. Får se om det duger.


#74

trøtt sa for siden:

Så bra!


#75

Inagh sa for siden:

Nå er jeg glad vi ikke kjøpte adapterdings til den gamle haugen av en ford vi har - for i dag har vi kjøpt ny bil. Den nye bilen har Dab+. :lykkelig:

(Jeg nærer et intenst mislikerforhold til forden. :knegg: )


#76

Sir Limpalot sa for siden:

Jeg sympatiserer hardt!
Jeg har aldri likt Ford og siden jeg har et par kompiser som alltid har likt Ford har det blitt mye godmodig mobbing, oppigjennom åra.
Så, for noen år siden, trengte jeg en slengebil i et par måneder og fant en Mondeo jeg kjøpte fordi det var V6 og jeg da kunne sveise bur i den og bruke den til bilcross når jeg var ferdig med den.
Du kan tro jeg ble mobbet, hadde jeg endelig sett lyset, liksom?
Den holdt en uke før den sluttet å virke.
Det hjalp ikke på mitt forhold til Ford.
Men, altså, avsporing.
Gratulerer med ny bil!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.