Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vedlikehold av lekeplasser på bygge-/ boligfelt

#1

MokkMokk sa for siden:

Etter hva jeg har skjønt, forplikter en grunneier seg når han bygger over store araler til å lage til friareal (fortrinnsvis lekeplasser o.l.) på noe av området. Altså, på et byggefelt av litt størrelse så er det påkrevet at det finnes friarealer. Her settes det gjerne opp et huskestativ, et klatrestativ etc. Litt knotete formulert, men dere skjønner vel hva jeg mener. :o

Slik er det i området her. Jeg bor på en plass med mye nybebyggelse, det ene boligfeltet avløser det andre over hele området. Mesteparten av bebyggelsen er oppført i løpet av de siste 10-15 år. Og disse små lekeplassene ligger tett som hagl. Det kunne selvsagt vært veldig flott - med tre små er det jo kjekt å ha bare noen minutters gange til opptil flere huskestativer og sklier. Problemet er bare at disse apparatene tilsynelatende aldri vedlikeholdes. :rolleyes: Ved slike byggefelt er det vanlig, etter hva jeg har forstått, at huseierne i området overtar ansvaret for fellesarealene fra grunneier når byggeprosessen er ferdigstilt og grunneier trekker seg ut. Så danner man gjerne en velforening, men hva skjer så? Hvem sørger for at ikke lekeplassene gror igjen av ugress buskevekster, hvem har ansvaret for at lekeapparatene er forsvarlige? Finnes det virkelig ingen lovreguleringer for slikt? :undrer: I området rundt her har jeg sett opptil flere slike små lekeplasser som nærmest er igjengrodd av trær og ugress, og der apparatene virkelig har sett sine bedre dager. Noen som har samme erfaring? Hva kan man gjøre med slikt?

Grunnen til at jeg spør, er at vi på vårt byggefelt i nær fremtid mest sannsynlig vil få ansvaret for en slik lekeplass selv. Og jeg er selvsagt interessert i at lekeapparatene skal være trygge å bruke for ungene, og at det skal være tilgjengelig og ikke gjengrodd og stygt. Men da må man vel gjøre avtaler med naboene om vedlikeholdet, da? Hva er vanlig når det gjelder dette, noen som vet? Gjør man det på dugnad eller setter man bort jobben til andre, altså betaler for det? :totalt uerfaren på området:


#2

MokkMokk sa for siden:

Ingen som vet? :gruble:


#3

Veronal sa for siden:

På vårt felt så er det vi som bygger/har bygget hus på feltet hvor lekeplass er et krav i reguleringsplanen og plassering bestemt av kommunen som har finansiert og på dugnad satt opp lekeplassen (husstander m/barn i aktuell alder). Vi er visst for tiden i forhandling med kommunen om de kan overta ansvaret, men jeg tror ikke vi vil nå frem der. :knegg:

Vedlikehold er heldigvis ikke aktuelt på en god stund hos oss. Når det blir aktuelt så blir det dugnadsprinsippet fremdeles på aktuelle husstander.


#4

Olvina sa for siden:

På leikeplassane i feltet vårt, er det dugnad ein ettermiddag kvar vår. Velforeninga har skaffa seg oversikt over kva som må gjerast, event. skaffa spesielle ting som ny netting til gjerdet, betong o.l dersom dette trengs. Alle som ynskjer det (i praksis dei aller fleste barnefamiliane i feltet) møter opp med trillebårer, river og hakker (og nokre har med platekaker, saft og kaffi), så jobbar alle så godt dei kan i ein time eller to, medan ungane leikar og herjar rundt om, og deretter er det kaffikos og prat med alle naboane som ein knapt har sett heile vinteren.

På denne måten får vi plukka vekk søppel og rot som samlar seg i vegkantane rundt leikeplassen, ugras blir fjerna, busker saga ned, leikeapparat og gjerdet/port reparert, ny sand lagt på der det trengs...... Fungerar heilt glimrande. (Men i bygda vår er dugnadsånden sterk så det er ein stor flokk i sving, det hjelper nok på!)


#5

Che sa for siden:

i borettslag er det pålagt og gå over lekeplassene en gang i året. (Jeg sier pålagt, men det skjer vel ikke så ofte over alt) Vedkommende som går over må ha vært med på kurs for dette, så ikke hvem som helst kan gjøre det :knegg:

Dette er forøvrig fordi borettslaget er ansvarlig for evt ulykker - noe som kan bli dyrt om det er store skader som skjer.



#7

-ea- sa for siden:

Vi bodde i et sameie/blokk med selveierleiligheter før. Der var det dugnad for oss i sameiet om våren, som også inkluderte sandkassa foran blokka.

I tillegg var det velforening for hele området, og de annonserte dugnad for den litt større lekeplassen borti gata. Det var pliktig medlemskap i velforeninga for alle som bodde der, tror kontingenten var 2-300 pr år.

Det er vel styrene i velforeninga/sameiet som skal ha oversikt over hva som skal gjøres og når det bør gjøres.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.