Eldste har hatt om kosthold på skolen, og i den forbindelse hadde vi en fin prat om hva som er sunt/usunt, men også om hvordan vi kan spise mer miljøvennlig. Jeg utfordret han på en kjøttfri uke, og han sa seg noe tvilende enig til det.
De to største utfordringene blir at 1) vi har et usannsynlig kresent barn (men han kommer seg) og 2) vi er en skikkelig "kjøttfamilie", så fantasien stopper med en gang kjøttet forsvinner fra menyen. :knegg:
Jeg tenker derfor at dette blir en fin øvelse for hele familien, men det må planlegges! :jupp: Jeg trenger hjelp til superenkle og ikke minst barnevennlige middager. Fisk går an, men jeg har også lyst å få med noen retter som er helt uten kjøtt og fisk.
Falaffel (kjøttkaker av kikerter)
Vegetarlasagne
Taco med Bønner og revet gulrot (istedenfor kjøtt)
Gryte uten kjøtt
Spagetti m/tomatsaus
Er det aktuelt å kjøpe erstatningsprodukter kan du lage hva som helst.
Da er det strengt tatt ikke vegetarmiddager du trenger. Fiskeboller, laks, fiskekaker er jo barnevennlig. Fiskekakeburger . Mine unger elsker facon (søk på google). Ala bacon. Ellers kan man jo som nybegynner prøve seg frem på soya produkter fra fryseren som er jo både snitzler og annet. Meksikansk og italiensk mat er supert uten kjøtt da det er mye smak i. Jeg liker å erstatte kjøtt med bønner.
Vi skal ha spinatsuppe i dag, det tar ikke mange minuttene å lage og er godt, til og med likt av ungenes mest kresne venninne. Maissuppe er også en stor hit hos oss. Eller hjemmelaget tomatsuppe, blomkål og brokkolisuppe. Jeg bruker stavmikser på alle slike supper, de går ned på tvers.
Uff, jeg er ikke helt inne i terminologien altså, men middager uten kjøtt blir vel det mest korrekte. :jupp:
Satser på å klare oss uten erstatningsprodukter, litt for å endre tankegangen på hva som er middag. :nikker:
Mange slags asiatiske middager er veldig gode uten kjøtt. Fried rice eller noodles med grønnsaker i wok. Gjerne stekt egg på toppen. Sønnen vår elsker det.
Curry med ris til, indiske retter, thairetter etc.
For å gjøre det enkelt, kan man kjøpe sånne ferdige mix-er også tar man bare hauger av småkuttede grønnsaker (bønner, sukkererter, purre, paprika, brokkoli, gulrøtter, kinakål, squash, søtpotet, aubergine bønnespirer etc etc - bare husk å ha i dem med lengst koke/steke/woketid først også det andre etterpå)
Skilpadda har lagt ut en veldig god indisk spinat- og kikertcurry på oppskriftsforumet. Den spiser selv min skikkelig kresne sønn (som generelt er svært skeptisk til grønnsaker, men virkelig elsker spinat).
Lag dem med grovt mel/fibra og masse egg, så blir det litt mer middagsaktig ;)
Vi hadde faktisk vegetaruke for noen måneder siden. Ikke så enkelt med en kresen 13-åring som ikke liker veldig mange grønnsaker og heller ikke linser/bønner/kikerter.
Alle former for supper (uten kjøtt), grønnsakslapskaus, pizza (margarita, 4 cheeses, med grillede grønnsaker), pasta arrabiata var noen av de middagene vi hadde.
Den har jeg faktisk laget (dog med kylling), og jeg likte den veldig godt! Falt ikke i like god smak hos eldste, men absolutt verdt et nytt forsøk. :nikker: