Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Flytte statlige arbeidsplasser til distriktene

#1

Tallulah sa for siden:

Ja, hva syns vi om det da?

Jeg syns hele greia lukter valgflesk, hilsen hjem og forsøk på å cashe inn på både Oslohat og Senterpartiets oppsving.

For å være litt mer seriøs: Jeg syns godt det kan etableres statlige arbeidsplasser andre steder i Oslo, og ha en god plan for det fremover. Å splitte opp fagmiljøer på denne måten syns jeg rett og slett er tåpelig. Blant etater og institusjoner som vurderes og er bestemt flyttet helt eller delvis er deler av Kulturrådet (nyetablering av Kreativt Norge i Trondheim, flytting av museumsfaglige oppgaver til Bodø), Fredskorpset, Språkrådet, Landbruksdirektoratet, Norges vassdrag- og energidirektorat, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Politihøgskolen.

Fredskorpset er ikke positive:

I etableringen av Kreativt Norge så gikk kulturdepartementet i mot fagvurderingene som mente Stavanger og Bergen var de beste stedene.

Mer saken i Dagbladet.


#2

Nenne sa for siden:

Jeg er veldig for at ikke alt må ligge i Oslo. Det er en masse ting som ikke naturlig hører hjemme der i det hele tatt, men når det er sagt så synes jeg at å rive i stykker gode fagmiljøer gjennom å flytte på etablerte miljøer er alldeles hull i hodet. Nye ting som opprettes kan gjerne legges andre steder om det er mest hensiktsmessig/distriktspolitisk lurt eller hva det nå er, men å ødelegge for å bygge opp noe annet, som kanskje ikke en gang blir like bra, er pengesløseri og leking med folks arbeidsliv og det er bare ikke greit.


#3

Toffskij sa for siden:

Fredskorpset og Språkrådet er eksempler på ganske små, veldig spissede fagmiljøer. Å flytte dem er ensbetydende med å rive ned årevis med kompetansebygging. Kjempelurt. :gal:


#4

Pappalille sa for siden:

Riv det ned og mal det grønt? Litt tullete. Gjør slike ting som dette i naturlige overganger i det minste, og gjerne ved nyetablering av avdelinger og sånt.


#5

IzziCreo sa for siden:

Jeg er absolutt ikke i mot at etater og statlige arbeidsplasser etableres andre steder enn i Oslo, men å flytte allerede oppbyggede fagmiljøer?! Jeg er sterk tilhenger av å ha med seg fornuften når man skal gjøre endringer, det være seg større eller mindre art, og alt tilsier jo at dette er galskap. De har flyttet slike miljø tidligere, og hvor de slet veldig med å få med seg kompetansen og som igjen svekket fagmiljøet. Som Bøhler sa "- Hadde noe sånt skjedd hvor som helst ellers i landet, så ville det blitt et ramaskrik.

Håpløst. Rett og slett.


#6

IzziCreo sa for siden:

Og en annen ting som jeg tenker på, men ikke har lest noe om - hva vil dette føre til med tanke på miljøet i form av økt reisevirksomhet? Jeg antar at for mange vil det føre til mye reiser til Oslo?


#7

LaBanga sa for siden:

Det er tøft å flytte ut arbeidsplasser fra Oslo, og jeg skjønner selvfølgelig veldig godt at det er kjipt for folk som i praksis føler at de mister jobben sin, men det burde ikke være noen overraskelse, den nåværende regjeringen har jo lovet dette lenge.

Samtidig så er det ikke riktig at man trenger å ødelegge fagmiljø eller at kvaliteten blir dårligere, jeg jobber et sted som ble flyttet ut i forrige omgang, hvor det faglig sett har gått veldig bra. Og jeg var en som var heldig og kunne flytte hjem til en spennende jobb.

Det er jo store problemer både med boligpriser og transport i Oslo-området, så å fordele godene med høykompetansearbeidsplasser litt utover landet tror jeg er bra.


#8

Tallulah sa for siden:

Ja, det skrev jeg faktisk om i flyreisetråden. :knegg: Det vil føre til at mange av dem er nødt til å reise til Oslo, og det vil føre til at ved landsdekkende samlinger hos dem så vil andelen som reiser til dem (med fly) være større enn om de lå på det sentrale østlandet. Så distriktspolitikk er ikke nødvendigvis god miljøpolitikk.


#9

Tallulah sa for siden:

Når du sier "fordele godene" så virker det som om du mener at Oslo er forfordelt på flere områder. Det stemmer ikke. Oslo får mindre i statlige overføringer enn andre steder, og betaler jevnt over mer skatt.


#10

Toffskij sa for siden:

Og folk kommer til å flypendle fra Oslo.


#11

polarjenta sa for siden:

Tja, jeg vil bare si at det ikke bare er sånn at det er sånn at Oslo er alene om å miste arbeidsplasser. Her legges flystasjonen ned, for flytte den en plass der alt må bygges opp igjen.det betyr mest sannsynlig at verdifull kompetanse blir borte, kompetanse som det har tatt lang tid å bygge opp. Så at denne regjeringen er spesielt distriktsvennlig er jeg ikke enig i.

Jeg tenker at det er unødvendig å flytte bare for å flytte, og iallefall på områder der man trenger spisset kompetanse.


#12

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg syns all flytting kun av distriktshensyn er dumt, enten det er fra Østlandet eller andre regioner. Er det faglige avgjørelser som ligger bak er det noe annet.


#13

Gaia sa for siden:

Jeg syns de fleste av disse forslagene er ren idioti. For å si det mildt. De har åpenbart ikke lært av forrige runde og gjort en skikkelig og konkret vurdering av den faktiske hensiktsmessigheten av de forskjellige flytteforslagene.


#14

him sa for siden:

Spennende tråd. 😊 har ikke satt meg så godt inn i de konkrete flyttingene, men generelt sett har jo Norge hatt en aktiv distriktspolitikk - hvis du ser på Sverige er det jo mest skau på bygda, og det er jo en direkte konsekvens av politikken som er ført. Så jeg vil ikke kalle det hverken valgflesk eller ... eh, har glemt uttrykket? Men når man gjør noe bare for å virke effektiv. Papirtiger?

Jeg synes ikke man må like eller være enig i distriktspolitikken, men å avvise at den har fungert synes jeg blir rart. Er også enig i at det ideelt sett bør gjøres i "naturlige" settinger, men er ikke sikker på om det alltid er gjennomførbart.


#15

Adrienne sa for siden:

Helt enig!

Da de flyttet sjøfartsdirektoratet til Haugesund så var det utrolig mange som endte opp med å ukependle fra Oslo til Haugesund i flere år, og de fikk dekket reiseutgiftene i lang tid for at direktoratet ikke skulle miste fagkompetansen. I begynnelsen var 1/4 av staben ukependlere, det gjør noe med miljøet på arbeidsplassen, og svært mange av de gamle ansatte endte opp med å si opp jobben i stedet for å bli med.

Jeg skulle virkelig ønske de hadde tatt litt læring av den prosessen og hvor vanskelig den var og hvor lang tid det tok å bygge opp ny kompetanse på nytt sted. Det er ikke gjort på 1-2-3 og det koster tid og det koster penger.

Det hadde vært mye bedre om man i stedet tenkte distrikt når man oppretter nye statlige foretak. Alt trenger ikke ligge i Oslo og omegn, men noe av det som nå forslås flyttet er tunge kompetansemiljøer. De er litt vanskeligere å flytte enn en produksjonslinje, liksom.


#16

gajamor sa for siden:

Jeg syns det er flott at det faktisk blir gjort, ikke bare snakket om. Mange av disse etatene har stor reisevirksomhet rundt i landet, Oslo er hverken stor på landbruk eller vannkraft. Så vidt jeg har sett er det heller ikke sagt hvor langt ut av Oslo de skal flytte: Østfold kunne hatt godt av flere statlige arbeidsplasser.


#17

nokon sa for siden:

Eg synest det er positivt at dei tar distriktshensyn ved etablering av nye arbeidsplasser, men eg er veldig skeptisk til å flytte allereie etablerte fagmiljø. Særleg miljø som krev spisskompetanse.


#18

Sir Limpalot sa for siden:

Å behandle etablerte fagmiljøer som en boks det bare er å sette et annet sted er jo helt tåpelig.


#19

Tallulah sa for siden:

Men hva tenker du skal skje med Fredskorpsets i f.eks Førde da? Om alle som jobber der slutter i løpet av ett år fordi de ikke kan ta med familien sin og flytte til et sted partnerne deres ikke kan få jobb? Tror du den kompetansen finnes lokalt til å ta over?


#20

Guava sa for siden:

Å flytte deler av kulturrådet til Trondheim kan vel knappest kalles distriktspolitikk. Hva slags konsekvenser vil det ha egentlig?


#21

him sa for siden:

Mja, det er stor forskjell mellom Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Se statistikken her. Hvis du ser på de fem største byene i Norge, så er Oslo desidert på topp - de fire etter kommer ikke opp i samme tall om man legger de sammen en gang.

Om man synes det er et problem at befolkningen i stor grad sentreres er ikke gitt, men at den gjør det er udiskutabelt. Og ja det å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo motvirker sentreringen. Igjen - jeg sier ikke at man må like det eller være enig i at det er bra at det gjøres, men jeg sier at, ja vi har en sentrering, det føres en aktiv politikk mot det og den politikken virker.


#22

Guava sa for siden:

Joda i folketall, men folketall er vel ikke begrunnelse for å flytte noen få personer i kulturrådet fra Oslo til Trondheim.
Det må vel ligge noe annet i begrunnelsen for å flytte dette?


#23

Katta sa for siden:

Jeg er i utgangspunktet positiv. Man må jo se på konsekvenser og kostnader, men jeg synes det er bra at det jobbes med å ikke gjøre resten av norge til satelittvirksomhet rundt hovedstaden. Det viktigste er dog å ikke flytte virksomhet TIL sentrale østlandet.


#24

Gaia sa for siden:

Det er ganske stor forskjell på å flytte en organisasjon til Bergen, Trondheim, Stavanger eller Tromsø, og å flytte den til Førde eller Leikanger, altså. Og det å etablere nye arbeidsplasser utenfor Oslo er noe helt annet enn å rive opp kompetansemiljøer og tro at man lett kan etablere dem på et nytt sted. Jeg har ikke nok kunnskap om NVE eller Landbruksdirektoratet til å si om det er fornuftig. Det kan godt hende man fint kan re-etablere Politihøskolen et annet sted i landet, uten for store politifaglige kostnader, fordi det er mulig å hente ny og tilstrekkelig kompetanse lokalt. Men en del av de andre forslagene er rett og slett dustete og handler kun om velgerfrieri, ikke om respekt for fagkompetanse og etablerte fagmiljøer. (Skal man først flytte den museumsfaglige kompetansen i Kulturrådet til et annet sted i landet, kunne de i det minste valgt Bergen eller Lillehammer. Eller Tromsø, for den saks skyld. Bodø er i alle fall ikke stedet. Snakk om "tenk på et sted"-leken. Det er omtrent like teit som at Helsearkivet plasseres på Tynset. :gaah: )


#25

gajamor sa for siden:

Fredskorpset (som norsk greie) hadde jeg ikke engang hørt om før denne saken dukket opp, så det kan jeg ikke si noe hverken fra eller til om. Men på generelt grunnlag er det mange dyktige folk og fagmiljø i Sogn og fjordane, både knyttet til høgskolen, og difi/Nve/tilsynsetater. Høres ut som om Fredskorpset bør være i nærheten av UD og annet, mer enn de juridiske og geologiske miljøene som SogF er gode på,, men jeg har som sagt ikke peiling. Som du ser har jeg flere meninger om landbruk og energi enn om disse. Å legge språkrådet til et at de andre sterke språkmiljøene her i landet (Bergen, f.eks.) ser jeg heller ikke de største problemene med.

Eller så kunne regjeringa begynt med å droppe sentraliseringsprosjektene sine, bl.a. vil dette med sentralisert skatteinnkreving gjøre at man mister arbeidsplasser i alle landets småbyer.


#26

Java sa for siden:

For den enkelte som blir berørt er det selvsagt vanskelig. Uansett hvilke vei arbeidsplassene flyttes, ut av Oslo, til Oslo eller ut av landet.

Stemmer dette? Fra VG:

Det virker rart å tilføre 2000 statlige arbeidsplasser først, for deretter å flytte 630 ut av byen et par år etterpå.

Når det er sagt, det er ikke slik at alle de nå ønsker å flytte havner ut i et svart hull av kunnskaps- og kompetanseløshet dit de vurderes å flyttes til.


#27

Java sa for siden:

Når det gjelder å etablere Helsearkivet på Tynset så er ikke det en helt ny idé. Jeg tror de aller fleste som har jobbet med dette har vært klar over at det kan bli en realitet de siste årene. www.arkivverket.no/Arkivverket/Om-oss/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Flertall-for-Norsk-helsearkiv-til-Tynset


#28

Gaia sa for siden:

Neida, men noen av forslagene er ganske mye dårligere fundert enn andre, altså. Og det er en kostnad knyttet til utflyttingsprosjekter, som ikke synes å være med i betraktningen.

Noen av sentraliseringsprosjektene handler nettopp om behov for større, mer robuste, fagmiljøer. Hvis man skal bygge opp gode fagmiljøer, så må de sentreres rundt områder der de gode fagmiljøene ønsker å etablere seg. Ikke bare plasser en fagetat et sted fordi det er "pjaktisk".


#29

Toffskij sa for siden:

Ta fra 39 spisskompetente Oslo-borgere jobbene for atte stakkars Bergen? :snill:


#30

gajamor sa for siden:

NVE har allerede regionkontorer bl.a. i Førde, og relevante fagmiljøer på høyskolen. Både på nedbør, skred og kraftproduksjon er det minst like mye aktivitet på vestlandet som Østlandet. Akkurat for dem trenger man ikke gjøre det verre enn å si at alle fremtidige ansettelser gjøres på regionkontorene, og så kan oslokontoret reduseres ved naturlig avgang.


#31

Gaia sa for siden:

Det er jeg klar over, altså. Men det blir fortsatt ikke noe bedre idé, bare fordi det har vært planen "hele tiden". :kjepphest: (Og de kommer til å miste viktig kjernekompetanse i det de faktisk flytter. Men skitt au, det er ikke så farlig fordi: distriktspolitikk. Og Tynset har tross alt et sykehus. :nemlig:)


#32

Gaia sa for siden:

Men du vet, de 39 spisskompetente Oslo-borgerne kan jo enkelpenkelt finne seg en ny, like spennende jobb i HÅVEDSTADEN. :nemlig: :snill: :gaah:


#33

gajamor sa for siden:

Altså, all sympati til de som jobber der, de virker som om de er knakende dyktige. Men det føler jeg blir en annen debatt enn om etaten må være lokalisert på et visst sted pga oppgavene og/eller tilgang på bestemte fagmiljøer. Det siste er et reelt argument mot flytting, det første er et argument for at flyttingen må skje på et vis som ivaretar de ansatte. Dvs ikke på den måten man har gjort det til nå.


#34

Toffskij sa for siden:

Bergen er det eneste alternativet som ikke er total galematias. Og Bergen står det altså så dårlig til med at de må få de 39 jobbene? Ingen etater og institusjoner ligger jo der fra før? Ingen vil bo der, huffoghuff? :dakars:

(Disclaimer: Jeg er kanskje ikke helt objektiv i denne saken. :knegg:)


#35

LaBanga sa for siden:

Minner Oslo-folk på at Sør- og Vestlandet har rekordstor arbeidsledighet etter nedgangen i oljeindustrien. Det fører til at høykompetent arbeidskraft søker mot Oslo hvor jobber finnes. Bergen har konkurransetilsynet, havforskningsinstituttet og ikke minst Universitetet og Handelshøyskolen som fostrer mange fagfolk.


#36

Toffskij sa for siden:

Ser fram til at Språkrådet skal bemannes av geologer.


#37

LaBanga sa for siden:

Flere av de jeg har hatt kontakt med i språkrådet virker da å være fra Vestlandet, og UiB har da masse god kompetanse på språkvitenskap.


#38

-ea- sa for siden:

Det har da flyttet etater og virksomheter ut fra Oslo før, til ramaskrik av involverte, men hvordan står det til nå med f.eks.

  • Brønnøysundregistrene
  • Statens innkrevingssentral (Kirkenes)
  • NRK lisenskontor (Mo i Rana)
  • Nasjonalbiblioteket (Mo i Rana)
  • Lotteritilsynet (Førde)
  • Luftfartstilsynet (Bodø)
  • Nkom /teletilsynet (Lillesand)
  • Norsk Polarinstitutt (Tromsø)

Har det ikke gått bra med disse, eller?


#39

Lenam sa for siden:

Statens innkrevingsentral ligger også i Mo i Rana.


#40

gajamor sa for siden:

Pluss Miljødirektoratet til Trondheim. Ble DSB og Kystverket opprettet i henholdsvis Tønsberg og Ålesund, eller flyttet dit?

Jeg forstår frustrasjonen, Toffskij, men du hjelper ikke saken ved å vri utsagn på den måten. Det er ikke OK å tvangsflytte eller presse ut folk som gjør en bra jobb. Men det er da virkelig ikke noen naturlov som tilsier at Oslo er og skal forbli Norges språklige mekka, og at ingen utenfor hovedstaden kan noe som helst om dette fagområdet.


#41

Tallulah sa for siden:

Så vidt jeg leste i går slutter 90 % når arbeidsplasser blir flyttet. Og jeg kan minne tilbake om at Oslo har nesten like høy arbeidsledighet som Rogaland, uten å ha mottatt krisepakker fra regjeringen. Dette handler ikke om Oslo, men en dårlig praksis med å flytte på folk og fagmiljøer for å vinne stemmer, uten faglige begrunnelser. Det er ingen som har noe i mot opprettelsen av nye statlige arbeidsplasser andre steder enn Oslo, så å gjøre dette til Osloarroganse er feilslått.


#42

Nextlife sa for siden:

Jeg er helt for at det flyttes statlige arbeidsplasser ut av Oslo, vi trenger statlige arbeidsplasser i distriktene også, tenk på det tapet f. eks Bodø og Andøya har hatt med nedleggingen av flybasene der. Jeg har ikke regnet eller sett tall, men antallet arbeidsplasser som forsvinner ifht antall innbygger er nok veldig mye høyere enn om Oslo mister et hundretalls arbeidsplasser.
Når det er sagt (og uten at jeg har satt meg veldig inn i saken) synes jeg det virker valgfleskaktig å sende 10 hit og 27 dit, rett og slett litt lite gjennomtenkt og konsekvensutredet.
Etter hva jeg forstår er flere av disse fagmiljøene små og med spisskompetanse, og da forstår jeg ikke hva godt det skal gjøre med denne flyttingen, annet enn å pjuske litt på sinna ordførere i distriktet.
Jeg tror de ville hatt mye mer igjen for å la de spisskompetente være i sine etablerte fagmiljøer og heller utredet grundig hvilken kompetanse som ligger i ulike områder, og hvordan man kunne flytte etater/tjenester ut som denne etablerte kompetansen kunne ivareta, i stedet for å tvangsflytte folk ut i allerede pressede områder mtp. arbeidsledighet.


#43

Input sa for siden:

Geolog, teolog, biolog, sosiolog, filolog ... jeg ser ikke den store forskjellen på de ordene jeg as... Like mange stavelser, (nesten) like mange konsonanter og vokaler, flere like enn ulike bokstaver. Du må slutte å være så negativ. :gladspøkels:

Er det sånn at hvis man opprinnelig er fra en landsdel er det greit om jobben din bare flyttes dit, uten å ta høyde for at du er etablert i en annen landsdel og kanskje ikke har lyst å flytte "hjem"?


#44

Ellisiv sa for siden:

Arbeidsledigheten i Oslo er ifølge NAV på 3,2%, mens den er 4,9% i Rogaland. Det er enkelte bydeler i Oslo som ligget like høyt, men Oslo som helhet er ikke i nærheten engang. Rogaland er heller ingen enslig svale, Agderfylkene og Hordaland har også hatt vanvittig økning i arbeidsledigheten.

Det er mange arbeidstagere som må flytte på seg, det er vi godt kjent med utenfor Oslo allerede. Jeg innser at det er et nytt scenario for mange Osloborgere, men det er altså verken nytt eller oppsiktsvekkende sånn sett.

Jeg syns det er på tide at dette ble gjort, og håper de får til gode overgangsordninger i prosessen. Så går nok selve overføringen bra tenker jeg. Jeg deler ikke bekymringen om at kompetansemiljøene blir ødelagt. Det er ingen tidligere erfaring som tilsier det.


#45

Tjorven sa for siden:

Hvis man lokaliserer på grunn av distriktspolitiske hensyn, så tenker jeg at det er greit nok å etablere nye enheter utenfor Oslo.

Men det blir noe annet å skulle flytte på etablerte fagmiljøer. For de som jobber der, så har mange flere enn seg selv å tenke på. Det er ikke bare, bare for unger og ektefeller å flytte på seg. De bor jo ofte der de bor av en grunn.


#46

Toffskij sa for siden:

Men det finnes ingen rasjonell grunn til at Språkrådet bør ligge i Bergen heller enn i Oslo (jeg ser bort fra kokoscenarier som at man vil legge det til Ivar Aasen-tunet i Ørsta), og det finnes heller ikke noen rasjonell grunn til at arbeidsmarkedet for språkvitere skal styrkes i Bergen og svekkes i Oslo. (Alle vet at vi Oslo-språkvitere simpelthen vasser i jobber!) Dette er å de facto si opp en liten gruppe veldig spissede fagfolk som har fått jobbene sine i temmelig ekstrem konkurranse, og som gjør en glimrende jobb. Bare for symbolpolitikkens skyld. Søtt.

Ja, jeg kjenner mange som jobber der, og ja, jeg er ikke objektiv, men dette gjør meg dritsint.


#47

løve70 sa for siden:

Hvis man skal flytte på etablerte fagmiljø, bør det være meget gode grunner for det. Ellers synes jeg det er helt greit at ikke alle statlige arbeidsplasser lokaliseres i Oslo. Så vet opprettelsen av nye enheter, bør man tenke helhet og eventuelt ta distriktspolitiske hensyn.


#48

Adrienne sa for siden:

Valgdirektoratet er et eksempel på dette, det ble opprettet i 2016 (formelt, de ansatte og rekrutterte inn folk lenge før det) og det ligger i Tønsberg. De hadde så vidt jeg vet ikke problemer med å få tak i fagfolk, men flere jeg vet om som jobber der pendler fra Oslo til Tønsberg, men da er det av egen fri vilje og noe de visste da de begynte å jobbe der.

Det er mye god statlig virksomhet som ligger utenfor Oslo, det er ikke det diskusjonen går på. Det handler om at man ser på statlige virksomheter som om det er noe som er easy peasy å flytte på, når all erfaring tilsier at det ikke er det. Som jeg nevnte over her så trenger man ikke gå lenger tilbake enn drøye ti år, når man gjennomførte en slik runde sist gang. Man betalte for at 40-50 stykker skulle ukependle Oslo - Haugesund i flere år etter at man flyttet Sjøfartsdirektoratet, for å ikke miste kritisk fagkompetanse.

Å flytte fagkompetanse fra et sted til et annen er dritdyrt og da synes jeg man skal ha en skikkelig god, faglig begrunnelse for f.eks. flytting av Fredskorpset til Førde eller Språkrådet til Bergen.


#49

Floksa sa for siden:

Virkelig altså :snill:
helsearkivet er nytt og gir sårt tiltrengte arbeidsplasser.
Men for all del, klart det ikke kan legges ute på landet. Det lukter vondt der og folk er jo dumme der så de greier neppe å få til å drifte et Helsearkiv.


#50

Guava sa for siden:

Å flytte små spesialiserte virksomheter ser jeg ikke det store poenget i, med mindre det finnes andre veldig gode grunner til flytting.

Å etablere helsearkiv på Tynset har jeg ikke hørt gode argumenter i mot. Hva skulle tale i mot det? Tynset er senter for en rekke små kommuner som huser mennesker med kompetanse. Det finnes gode grunner til å beholde bosetting i det området og for å beholde bosetting og beholde primærnæring er det viktig å ha gode arbeidsplasser i tillegg. (Altså med mindre vi velger å betale skikkelig for maten som produseres da.)

Jeg ser ikke helt for meg at det blir massependling til Tynset fra det sentrale østland.

Det med kulturrådet kan vel også være faglig lurt? Det skal jeg sannelig spørre en insider om. Jeg ser dog ikke den distriktstpolitiske gevinsten.

Å flytte noen få med språkkompetanse til Bergen ser jeg virkelig ikke poenget med, med mindre det er andre faktorer i Bergen som skulle gi et fortrinn.

Det er ikke bare ulemper for Oslo ved at en del arbeidsplasser blir lagt andre steder. Det er enormt trøkk på området og skapende virksomhet i distriktene tilfaller hovedstaden indirekte også. Å ha en del arbeidsplasser som krever høgskoleutdannelse på strategiske steder i distriktene kan gi ringvirkninger for næringslivet rundt. Er det noe vi trenger så er det skapende virksomhet her til lands. Vi kan ikke bare hvile i tjenesteyting og olje. Med det sier jeg ikke at ikke skapende virksomhet finnes i Oslo. :) Det er jo der det meste finnes, men det finnes geografiske forhold også andre steder som kan være ubrukt ressurs videre.


#51

Tallulah sa for siden:

Men så bor det også flere mennesker i Oslo enn i Rogaland, så forskjellen ligger på i underkant av 2000 arbeidsledige mennesker. Det var for øvrig ikke ment som noe argument for at Oslo skal ha krisepakker, men bare som et eksempel på at det ikke er slik at Oslo får ALT.

Jeg er såpass raus at jeg hadde syns det var tåpelig uansett hvor etablerte fagmiljøer plutselig fikk beskjed om å flytte på seg, når det ikke er faglig begrunnet.

Kom gjerne med eksempler. :)

Hovedargumentet er ikke imot etablering av en ny avdeling et annet sted, men at ministeren fra Trøndelag har gått i mot fagvurderingene som anbefalte Stavanger eller Bergen.

Det er heller ingen som argumenterer for at alt skal ligge i Oslo, eller at nyetableringer også skal ta distriktspolitiske hensyn i tillegg til de faglige. Dette er snakk om flytting av allerede etablerte miljøer.

[CENTER]Save[/CENTER]


#52

LaBanga sa for siden:

Det er helt klart at flytting betyr at organisasjonen blir helt forandret og i praksis så kan man ikke regne med at de som jobber der nå vil flytte med ut av Oslo. Og det vil koste penger. Håper at regjeringen har tatt med dette i beregningen, men jeg er redd det ikke er så lett i disse tider å bruke så mye på akkurat det, og da kan det helt klart gå ut over kvaliteten på tjenestene.

Erfaringer jeg har, er at det ofte er liten vits i å bruke for mye penger på å lokke folk til å flytte med, men heller konsentrere seg med å hjelpe dem over i nye jobber i hovedstaden, slik at de personlige konsekvensene for de som blir rammet blir mildest mulig.


#53

Gaia sa for siden:

Nå har du bare lange, såre tær. Og viser at du ikke egentlig skjønner hva Helsearkivet er (i likhet med de som valgte å plassere det på Tyset, fremfor i Trondheim, som ville vært et mye mer naturlig valg, tatt i betrakning det kompetansebehovet et slikt arkiv faktisk har. Men det er en annen diskusjon).

Poenget er at man ikke løser distriktsutfordringer ved å plassere statlige arbeidsplasser i distriktene sånn "bare fordi". Og skal man beholde og tiltrekke seg den aller beste kompetansen, så er det en del høykompetansearbeidsplasser som faktisk må få lov til å være der de er eller etableres der høykompetansemiljøene befinner seg.

Jeg ser logikken i å plassere tilsyn i nærheten av det de skal drive tilsyn med. Og, som jeg også skrev ovenfor, jeg har ingen forutsetninger for å vite om det er en god idé å flytte Landbruksdirektoratet eller NVE. Jeg ser at det er en del offentlige "produksjonsarbeidsplasser" som veldig fint kan ligge mange forskjellige steder i landet. Men man kan ikke gjøre en plass attraktiv å bo på bare ved å plassere en 10-20 statlige arbeidsplasser der, altså.

Jeg er dessuten møkkalei av det "Oslo-hatet" som også en del av dere som er på FP er en del av. Det er nå en gang slik at Osloområdet har nesten 1 million innbyggere. Dvs. ca. 1/5 av hele landets befolkning. Det er også fordi det er et fint sted å bo. Utrolig nok.


#54

Tallulah sa for siden:

Ja! Dette! Det er jo helt klart at det er mange ting det er mye mer naturlig at ligger på vestlandet, i sør og i nord enn i Oslo, men da må det være fordi kompetansen finnes der, og det er naturlig å utvikle den nettopp der. Ikke bare fordi.

Om man skal tvangsflytte familier til ulike andre distrikter så bringer jo dette med seg utfordringer også:

  • Økt pendling og miljøbelastning
  • Pendling bidrar lite til å bygge opp et godt, lokalt fagmiljø
  • Om man flytter må partner også ha jobb, finnes det?
  • Om fagpersonene flytter før man har bygget opp lokal kompetanse vil man få en stor dipp i produksjon.

#55

Pelle sa for siden:

Jeg kjenner ihvertfall en som måtte begynne å pendle 40 mil i forrige flytteprosess, det var litt sent i yrkeskarrieren å starte et nytt sted. Slikt holdt det på i ca 7 år før pensjonsalder. Det gjorde sitt for familiestrukturen og arbeidslysten. Det har gjort meg kritisk til slike prosesser.

Og Floksa "Det lukter vondt" er det dummeste argumentet jeg har sett. Her ramser folk opp vektige argumenter også kommer du med slikt fjas.


#56

-ea- sa for siden:

Hvis dere mener det er Oslo-hat her, så kan man like (usaklig) mene at flere av Oslo-folkene bedriver distriktshat. Men det er skyttergravsretorikk og ingen vits i.

Jeg tror det er mulig å bygge opp kompetente fagmiljøer utenfor hovedstaden, til og med på Tynset - eller Karasjok for den del. Det har vært flyttet virksomheter ut rundt om i landet med hell tidligere, og jeg tror det er mulig fortsatt.

Enig med Guava, og takk for et ellers bra innlegg.


#57

LaBanga sa for siden:

Det er ikke opplest og vedtatt at tilsyn må være der tilsynsobjektene befinner seg, ofte så kan det faktisk være en fordel at man har en viss avstand, når det gjelder å ikke være altfor nær på hverandre og ha den profesjonelle distansen.

Det er utrolig nok mange andre steder enn Oslo hvor det er fint å bo. Av egen erfaring så flyttet jeg til Oslo etter studiene fordi det var der jobbene fantes. Mistrivdes jo ikke der, men var veldig glad da en etat faktisk ble flyttet i nærheten av mitt hjemsted, slik at jeg kunne bo nær familie og der jeg ønsket å bo, samtidig som jeg fikk en spennende jobb som passet til kompetansen min. Det er faktisk mange som ønsker å flytte hjem når de etablerer familie, men så er det ikke mulig fordi det ikke finnes jobber.


#58

Ru sa for siden:

Jeg er for flere statlige arbeidsplasser rundt omkring, men ikke nødvendigvis for å flytte eksisterende arbeidsplasser.
Nyopprettede direktorater, arkiver, klageorganer og gudvethva kan fint strøs rundt omkring. :nemlig:

Men de der politikerne må slutte å legge ting til hjemstedene sine bare for å sende en hilsen hjem. :himle:


#59

LaBanga sa for siden:

Svarer her i fet skrift.


#60

Tallulah sa for siden:

Jeg vil fremdeles ha eksempler på disse gode erfaringene på reelle flyttinger, ikke nyopprettelser.



#62

Ru sa for siden:

Konkurransetilsynet gikk vel ganske så fint å flytte? :gruble:


#63

Tallulah sa for siden:

Det er eksempel på en organisasjon, ikke en erfaring. Jeg er ute etter disse gode erfaringene med selve flyttingen. Bevarte man fagmiljøet? Hvor mange ble med på flyttingen? Hvor mange pendlet, og hvor lenge? Hva syns de ansatte om prosessen?

Uansett virker det jo som gode faglige grunner til at polarinstituttet burde ligge lenger nord enn Oslo.


#64

Albertine sa for siden:

Vil man etablere en skog, planter man nye trær. Man graver ikke opp en eksisterende skog og setter den ned et annet sted. :idiotisk metafor fra ungdomsskolelærer som elsker å trekke sammenligninger:

Jeg er helt enig med de som synes det er på trynet å flytte eksisterende foretak bare for flyttingens del. Det betyr ikke at jeg er i mot å desentralisere arbeidsplasser, jeg synes det er veldig bra at det skapes arbeidsplasser på andre steder enn i de store byene. Men da bør det være nyetableringer, ikke eksisterende foretak. Det berører flere personer enn bare de som jobber i bedriften, og fører til at barn blir revet opp med roten, jfr. tidligere idiotiske metafor. Ikke bra.


#65

-ea- sa for siden:

Jeg linket til et par artikler der flyttingen av Norsk Polarinstitutt blir betegnet som en suksess. Hvis da forskning.no regnes som troverdig tidsskrift?


#66

Tallulah sa for siden:

Ja, der la du jo til noe etter at jeg siterte deg, -ea-. Men her er det jo nettopp snakk om de faglige begrunnelsene som mangler i mange av dagens flytteplaner.

Fra BT-artikkelen:

Men det står også:


#67

-ea- sa for siden:

Du måtte lete fram de to utsagnene fra artikkelen som beskrev ned-siden, ikke sant?


#68

Tallulah sa for siden:

Kvekk? Syns du jeg burde unnlate å si noe om hvorfor det ikke bare er peachy? Det holdt ikke at jeg trakk fram at det ser ut til å ha vært gode faglige begrunnelser til flyttingen?

Nå gir meg meg ende over. :dåne:


#69

-ea- sa for siden:

Do that. Jeg må jobbe videre her.


#70

LaBanga sa for siden:

Nkom (tidligere Post- og teletilsynet) ble tvangsflyttet i 2007. Det var ikke mange som flyttet med, men det gikk fint å få opp kompetansen, og det er ingenting å si på kvaliteten på arbeidet de gjør. I tillegg har regionen fått tilført nesten 150 høykompetansearbeidsplasser, og f. eks jurister i regionen har nå plutselig mange flere aktuelle arbeidsplasser å velge mellom. I tillegg så har de rekruttert mange ingeniører fra miljøet rundt Telenor og Ericson i Grimstad som i mange år slet med oppsigelser.


#71

Harriet Vane sa for siden:

Å bygge opp et helt nytt helsearkivfaglig miljø på Tynset er noe ganske annet enn å rive opp et helt direktorat eller en NGO og flytte den til Lillesand eller Leikanger. Fjellregionen trenger kompetansekrevende arbeidsplasser, de etablerer en utdanning som skal kvalifisere og hadde arkivet blitt etablert for feks 8-10 år siden, hadde jeg flyttet "hjem", dette er nemlig midt i min kjernekompetanse. Det er få arbeidsplasser for folk med høyere utdanning i distriktene.


#72

Ru sa for siden:

Jeg forstår ikke hvorfor man ikke kan ha det (fordømte) helsearkivet på Tynset? Hva er galt med det?

(Fordømte fordi de bare ber om ting som vi ikke forstår noe som helst av.)


#73

Pøblis sa for siden:

Jeg synes det er veldig greit å tenke region-/distrikstetablering når noe nytt skal startes. Å flytte etablerte spisskompetansemiljøer synes jeg er helt høl i huet.


#74

Katta sa for siden:

Jeg synes ikke det er noe verre å flytte jobbene bort fra høyt utdanna folk i hovedstaden enn å sentralisere bort jobbene til folk i distrikt. Det ryker ofte fagmiljø da også. Er det ellers gode grunner til å gjøre det synes jeg det er bra å spre funksjoner utover landet.


#75

Tallulah sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvorfor du dukker, det er da ingen som er uenige i det. Det ser derimot ut som mange mener det er mye greiere å ta fra Oslofolk jobben, enn folk i distriktene.

A-magasinet har en artikkel i dag om "distriktsoppgjøret". Jeg er enig med så godt som alle de har intervjuet, bortsett fra en ting: At det er "Oslo-elitens" skyld eller at alt av midler går til Oslo.


#76

Guava sa for siden:

Det er tatt enormt mange statlige arbeidsplasser fra distrikta siste tjue år, og det hevdes ofte her inne at det "bare er å flytte".

Å flytte er ikke enkelt uansett hvor man er etablert. Oslo-området er såpass under press at det ikke kan være en fordel å sette under mer press?

Det er opprettet ganske mange statlige arbeidsplasser i sentrale strøk (av gode grunner) de siste årene.

Jeg tror dog ikke effekten av å flytte en del av de foreslåtte er særlig vits med mindre det finnes gode argumenter.


#77

Katta sa for siden:

Det er ganske sterke drivkrefter som vil flytte en del funksjoner til Oslo til enhver tid. nå bor ikke jeg veldig usentralt til, men vi merker dette godt og må hele tiden kjempe for å beholde den statusen vi har. Jeg kan ikke tenke meg at det er samme drivkrefter motsatt vei. Det vil alltid kunne argumenteres for å legge ting til Oslo, det vil ofte gi driftsfordeler i form av nærhet til andre funksjoner og enklere tilgang på reiser. Det er ikke like rett frem å argumentere motsatt vei selv om det dreier seg om gode etablerte funksjoner. Jeg vet ikke om dette synes like godt når man sitter i Oslo selv. Jeg tenker at det ikke er noens skyld, men at dette er drivkrefter som man må velge å trosse om vi ønsker desentralisering av en del funksjoner i dette landet. Begynner man å snakke om "oslo-elite" og "alt av midler" har man bikket over i det useriøse tenker jeg, men følelsen av en sterk Oslo-magnet er noe som er ganske velkjent.

Ellers er jeg enig i at små spisskompetansemiljøer har det ingen hensikt å flytte noe sted. Hva skal man oppnå med det utover å splitte dem?


#78

Høst sa for siden:

:nemlig:


#79

Tallulah sa for siden:

Er det ikke akkurat det som skjer nå, med flytting av over 1000 arbeidsplasser fra Oslo?

Det argumentet kan man jo også bruke andre veien. Det virker ikke som det er særlig forståelse for faglige og menneskelige argumenter i mot flytting, bare Oslo blir litt rammet og distriktene får noe.


#80

him sa for siden:

Har kun informasjon om skatteetaten. De ble jo sentralisert og effektivisert så dette var for å "slanke" organisasjonen. Det gikk usedvanlig stille for seg (jeg var på kurs med flere som jobbet der da de omorganserte) i media. Her er en link hvis det er av interesse.

Hele UH sektoren omorganiseres nå. Politiet omorganiseres. Militæret, for forsvaret skjer det så mye at det er vanskelig å ta inn over seg.

Det er vel ikke Bergen i seg selv som skal få "hjelp". Det er vel områdene, og Bergen som sentrum på Vestlandet kan avhjelpe mye på arbeidsledigheten i omegn. NB! Jeg sier ikke at det konkrete eksemplet du nevner er riktig eller bra (for jeg har ikke satt meg inn i detaljene), men det at det legges virksomhet i Trondheim, Bergen, Tromsø etc hjelper for områdene rundt også. Dette er så viktig poeng at jeg tar det frem en gang til. Man bør ha alle typer jobber i hele landet for å sikre seg et hetrogent miljø. Det er jo ikke bare for å flytte kvantiteten ut av sentrale strøk (i Norge er dette Oslo, se på tallene), det er også for å flytte kvaliteten. Man ønsker at mennesker som har en høyere utdanning også skal kunne bo andre steder i landet enn Oslo.

#81

Katta sa for siden:

Det jeg snakker om er ikke dampveivalsbeslutninger fra politikere, men at det er et daglig press helt utenfor den politiske dagsorden. Jeg tror ikke den effekten er så synlig fra Oslo.


#82

millact sa for siden:

Hvordan definerer du distrikt? Både Elkem og Hydro har verk i det jeg vil kalle distrikt. Det jobber både siviløkonomer, sivilingeniører og forskere på slike steder. Men, ja, jeg er ellers enig med deg generelt.


#83

him sa for siden:

Hvis det har kommet 2000 nye arbeidsplasser inn i Oslo i år (ref Java sitt innlegg) er jo nettosummen 1000 i pluss til Oslo.

Det er selvfølgelig et menneskelig aspekt i dette, og det er jo nøyaktisk like tråkig for en person som bor og jobber i Oslo å bli omorganisert, flyttet på, nedskjæringer, effektivisert (kall det hva du vil) som en person som bor i Kirkenes. Jeg tror ikke det er noen som argumenterer mot dette. Det er som med alle statistikk - bak statistikken er det virkelige, levende mennesker som har det like fælt om de er 10 eller 1000.


#84

noen sa for siden:

For de som jobber i institusjonene som kanskje skal flyttes, skjønner jeg godt at dette oppleves som veldig vanskelig. Samtidig mener jeg at det er viktig å hele tiden vurdere hvordan man skal motvirke de sterke sentraliseringsstrømmene vi har hatt siden 50-tallet. For meg er det viktig at vi har levedyktige samfunn over hele landet, og alle der ute kan ikke leve av turisme.

Det er ingen tvil om at makten i Norge hoper seg opp i Oslo. Det finnes en Osloelite (som på ingen måte er alle som bor i Oslo), og veldig mange av dem er menn, som sitter med makt over veldig mange samfunnsområder inkl. statsbyråkrati/statlige etater.

For meg handler dette mer om makt og innflytelse enn bare økonomi og arbeidsplasser. Jeg har jobbet innenfor samme sektor i omtrent 20 år nå. Jeg har sett sektoren fra Oslo og fra en mindre by (+ at jeg har lest mye om sektoren og fulgt nasjonale prosesser), og merker i veldig mange sammenhenger at den geografiske avstanden til departement, direktorat osv. har stor betydning for hvilke perspektiver som tas hensyn til når beslutninger skal tas og ressurser fordeles. Ofte er kunnskapsgrunnlaget for beslutningene innsnevret til det man kan erfare på det sentrale Østlandet. Slik tror jeg mange opplever sykehusreformen, politireformen og kommunereformen. At de som tar beslutningene og sitter med makt til å påvirke, gjør det på grunnlag av Norge sett fra det sentrale Østlandet.

Av den grunn mener jeg det er viktig at statlige arbeidsplasser, etater og direktorater får større avstand til sentralmakten og makteliten man finner der. Da må nye statlige arbeidsplasser etableres utenfor Oslo og man må også se om det er mulig å flytte noen miljøer. Hvilke arbeidsplasser som egner seg for flytting hvor skal ikke jeg mene så mye om.


#85

LaBanga sa for siden:

I tillegg er det jo også sånn, at når det skjer, så er det jo tross alt lettere for en som bor i Oslo å finne seg en ny passende arbeidsplass, enn det er for den som mister jobben i Kirkenes, uten å måtte flytte på seg.


#86

Guava sa for siden:

Er man allerede boligeier er det også vanskeligere å etablere seg i Oslo om virksomhet blir sentralisert dit enn motsatt.

Ikke at det skal bety allverdens, men jeg har mer enn en gang lest innlegg her på forumet hvor det fremstilles som veldig mye enklere for folk i distriktene å flytte enn det er for folk i sentrale strøk.

Jeg bor såpass sentralt at det ikke er spesielt vanskelig arbeidsmarked og bolig, men om jeg hadde bodd på Rena og var etablert der og arbeidsplassen min var flyttet til Oslo hadde jeg slitt mer.

Jeg har inntrykk av at Sørlandet har hatt en del tilflytting fra det sentrale østland de siste årene.


#87

Nextlife sa for siden:

Jeg anbefaler å søke opp Losvik Kommune på Fb, og sjekk siste post. :knegg:
(Losvik Kommune er en slags parodi på artige småkommuner som vil og vil men får det ikke til)


#88

LaBanga sa for siden:

Ja, og det er søren meg noe helt annet å skulle flytte til Oslo for å etablere seg med den store forskjellen i boligpriser. Mens de som flytter ut, som regel kan få mye mer bolig for pengene i "distriktene".


#89

Albertine sa for siden:

Jeg har sterke følelser for Andøya og synes det er ufattelig trist at basen der legges ned. Det er ikke bare snakk om å rive opp familier og flytte dem til helt nye områder/sende folk ut i uvisse dersom de velger ikke å flytte. Det handler også om at det forsvinner så mange arbeidsplasser at stedet vil få problemer med å gå rundt, og når det legges ut ørti boliger for salg samtidig som ingen nye kommer til, sier det seg selv at det er umulig å få solgt huset sitt. Det er en skam.


#90

Galathea sa for siden:

Argumentet om at man heller bør flytte nyopprettede etater ut kjøper jeg ikke helt. Det har vært, er og kommer fortsatt til å være hardt press på statlige arbeidsplasser (populært kalt avbyråkratisering), og det sjelden det oppstår helt nye etater/organer, så jeg har liten tro på at det monner.

Jeg er hjemflytta trønder med lang fartstid i en typisk spisskompetanseetat i Oslo, og bare i min omgangskrets er vi mange høyt utdanna folk med spesialkompetanse. Folk som enten har utdanna seg i storbyene og deretter flytta hjem, folk som har jobba i byen før de dro hjem og selv slo jeg til og flytta hjem til da min statlige arbeidsplass omorganiserte og gjorde hjemflytting mulig. En venn sitter også på hjemmekontor på bygda og forsker på et universitet på Østlandet.
Jeg ønsket ikke å bo i Oslo, men var tvunget til det fordi det ikke fantes arbeidsplasser her hjemme - det er også en del av bildet. Og det er jo nok folk i Oslo, ingen ulempe om vi som ikke er der av fri vilje kan få jobbe her hvor vi helst vil bo.

Det fins faktisk kompetanse i distriktene også, og selv om jeg ikke kjenner Fredskorpset i detalj, så vil det ikke forundre meg om overlever flytting til Førde:)


#91

Pelle sa for siden:

Jeg kjenner en som jobber i en utflyttet etat. Dvs, 3 dager i uken er personen på Oslo-kontoret de har vært nødt til å opprette, siden det er der alt skjer i den bransjen...


#92

polarjenta sa for siden:

Det er forskjellen på Andøya og Oslo, i Oslo vil folk få solgt husene sine til en grei pris, det vil ikke skje på Andøya. Folk ender opp som gjeldsslaver pga en beslutning som ingen forstår rett og slett. Jeg ser ikke noe poeng i å flytte en vel etablert flybase til en plass der alt må bygges opp igjen. Og på veien mister de nok mye god spisskompetanse som det vil ta år å bygge opp igjen. Ansatte har allerede begynt å se seg om etter nye jobber og slutter etter hvert.


#93

him sa for siden:

Ja, men igjen: det er statistisk sett. Det vil jo være personer i Oslo som ikke får seg en ny passende jobb. Spesielt hvis det er spesialiserte jobber. Jeg ikke uenig i statistikken, men jeg tenker det som det andre ikke betyr noe for de som blir berørt.

#94

Java sa for siden:

For enkeltpersoner har jeg like stor forståelse for at det er vanskelig når arbeidsplassen flyttes ut av Oslo som fra et annet sted.

Jeg synes det er veldig vanskelig å mene noe om listen som nå er lagt fram, men på generell basis er det selvsagt lettere å flytte generalister enn spesialister. Derfor tenker jeg at å flytte ut Fredskorpset og Språkrådet virker litt rart. Når det gjelder NVE, som allerede har regionkontorer, synes jeg det er mye lettere å forsvare. Da kan man heller styrke noen av regionkontorene og heller bygge opp hovedfunksjon der på bekostning av å beholde hovedkontor i Oslo.

I aftenposten i dag står det at av de 600 arbeidsplassene som nå er på listen er det ca 240 som er eksisterende arbeidsplasser. Så for å holde temperaturen nede synes jeg det er greit at vi diskuterer det, i stedet for å si at det er er 1000 arbeidsplasser som flyttes ut. Det er ikke det som er foreslått nå.

Oslo-hat? Så trist at det oppleves slik. Jeg elsker Oslo, og synes det er en undervurdert by på mange måter. Det jeg synes er beklagelig her på FP er at veldig mange diskusjoner ender med at de som ikke bor i Oslo egentlig ikke skal uttale seg, fordi alt er så spesielt i Oslo. Skolene, miljøet, trafikken, boligpriser, osv. Til tross for at Oslo er en stor og mangfoldig by, der den ene bydelen er veldig ulik den andre. Jeg har bodd i Oslo i mange år, og har et hjerte som banker for byen og opplever ikke at verken jeg eller familien min ble endret den dagen vi byttet postadresse.

Jeg ønsker meg litt mindre skyttergraver, jeg. :sukk: Fra begge sider.


#95

Input sa for siden:

Jeg synes denne diskusjonen om hvor det er verst å flytte bra blir helt absurd. Det ligger mye identitet i hvor man bor, og for veldig mange vil jeg tro det vil bli en like stor krise å måtte flytte fra feks Andøya som det ville vært for meg å flytte fra Oslo. Det hjelper ikke meg noe at jeg får kjøpt hus på Andøya når jeg ikke kan ta med meg barnet mitt (hans andre forelder bor jo her), venner, familie, kulturtilbud og andre ting som jeg opplever som helt essensielt for min livskvalitet.


#96

Albertine sa for siden:

Men flytting av foretak fra en så liten plass som Andøya medfører utarming av stedet som en helhet, det raserer i praksis et fungerende samfunn. For enkeltmennesket er det jo like ille hvor man rives opp fra, men Oslo som by blir ikke ødelagt fordi noe blir flyttet derfra. Satt på spissen.


#97

Tallulah sa for siden:

De 236 er det vedtatt at skal flyttes ut, ikke foreslått. Det skal utredes 1200 arbeidsplasser til, uten at jeg kan se noen oversikt over hvor mange av disse som evt. er nyetablerte.
[CENTER]Save[/CENTER]


#98

Java sa for siden:

Alle slike vedtak får en omkamp. Uansett hvilke vei det skal flyttes. Derfor skrev jeg foreslått. Tror ikke på noe før det er en realitet. Dessuten lukter dette valgflesk. Noen av nyetablerigene blir helt klart en realitet, men jeg blir ikke overrasket om Fredskorpsets og Språkrådet når gjennom med sine protester. Tidspunktet for dette er ikke helt tilfeldig.


#99

Bobbelur sa for siden:

Og for et lite sted som Andenes så vil flyttingen av flystasjonen kunne medføre økonomisk ruin for mange av de som mister jobbene sine. Dersom det ikke kommer nyetableringer til plassen så vil de ikke finne seg jobb der, men må flytte. Som de egentlig ikke har råd til, ettersom de ikke vil få solgt boligene sine til en pris som hjelper dem til en ny start andre steder.

Akkurat denne saken har hele Vesterålen engasjert seg i, også fordi det oppleves som om de som sitter i hovedstaden og bestemmer, har bestemt at sånn må det bli - og så tar de noen tall som begrunner det. At tallene egentlig ikke er riktige, det får ingen herfra noe gehør for.

Men - jeg skjønner at for de smale fagmiljøene som er etablerte i Oslo så vil en flytteprosess være kjip. Det er helt klart at dette skulle kunne blitt løst på andre vis.
Her i distriktet ber vi egentlig mest om å få beholde det vi har. Sykehuset, de få politistillingene, domstolen osv osv.


#100

Tallulah sa for siden:

Nei, det sa jeg jo allerde i hovedinnlegget. Jeg tror dette er valgflesk for å prøve å ta tilbake stemmene som Senterpartiet ligger an til å få.

Verken Språkrådet eller Fredskorpset er på den lista som er besluttet, men iregnet de 1200 som vurderes.

Her er lista over det som er besluttet:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.