Jeg skal lage koldtbord til podens konfirmasjon, og samler lure tips, oppskrifter osv. Jeg er ikke videre glad i å lage mat og trenger både inspirasjon og hjelp til lure tidsbesparende greier...
Hva er ditt beste koldtbordtips til en som skal lage det meste selv? Hva ønsker du å finne på et koldtbord? Oppskrift på favoritt koldbordrett? Hva kjøper du ferdig i butikk og legger på fat? Er ferdige kjøttboller innafor? Kyllingvinger?
Jeg trenger en tråd som kan fungere som "Alt du trenger å vite om koldtbord".
Om jeg ikke hadde likt å lage mat hadde jeg laget spekematbord tror jeg. Spekemat/ røykalaks, potetsalat, grønn salat, eggerøre, rømme,flatbrød, honningmelon e.l
Båtpoteter er alltid populært. Billig og enkelt. Mye godt brød/focaccia. God spekemat. Eggerøre. Pai (ferdig paideig er helt ok). Kjøttboller tar litt tid, men er lett å lage, og mye bedre/billigere enn ferdige. Stek dem lett i panne og så i stekeovn. Shish kenab krydder i kjøttbollene gjør dem litt spenstigere.
Jeg lager mye tapas/koldtbord, så henger her for å se om jeg kan komme med tips.
Det jeg umiddelbart kommer på er f. eks at jeg er veldig overrasket over hvor det går unna på marinerte grønnsaker.
Jeg kutter opp tilgjengelige grønnsaker (f. eks blomkål, broccoli, squash, paprika, bittesmå tomater, sukkererter, rødløk,purreløk osv), har det i en pose, har i godt med gode olivenolje, salt og pepper, og gjerne litt timian og en liten anelse lys eddik og lar det ligge i posen i en ca 12 timer og legger opp i en bolle. Knasende sprøtt og godt, fresht i farger og god smak. Jeg bruker ikke mais og agurk i denne, maisen setter alt for mye smak, og agurken gir for mye væske.
Jeg synes forøvrig ofte blir alt for mye kjøtt, og for lite og kjedelige grønnsaker på koldtbord og tapasbord.
En annen ting jeg har lagd de siste gangene på smårettbord er ovnsbakt pak-choi.
Du deler hver kål i 4 eller 6, ringler over litt olje og salt, legger aluminiumsfolie over og hiver i steovnen på 200 grader i 6-8 minutter.
Broccoli Madness salat ja! Bare å Google oppskrift. Alltid poppis!
Spekemat
Godt brød
Kjøttboller (gjerne i hjemmelaget tomatsaus)
Dadler i bacon liker mange
Potetbåter
Et utvalg gode oster
Laks
Eggerøre
En god grønn salat
Pastasalat
Roastbeef
Jeg har en god salat som passer til koldtbord. Den burde kalles for potetsalat, men denne er ikke als lik det vi pleier å kalle potetsalat.
Jeg pleier aldri å sjekke mengder når jeg gjør den, men synser litt om hvor mye jeg skulle bruke til det antallet folk du estimerer.
2 kg nypoteter
2-3 runde store brieoster
4 pakker ruccola
4 hjertesalater eller lignende salat
5 rødløk
5 pakker sukkererter
5 godt modne avokado
Olivenolje (tja ... i hvert fall 1-2 dl)
Pepper
Salt hvis du pleier å bruke det
Ev ristede pinjekjerner
Andre grønnsaker du har hjemme eller finner i butikken som:
Reddik eller annet du liker i salater
Kok potetene med skall
Del opp broen i biter på et sted mellom 1x1 til 2x2 cm. Det er ikke så nøye og de kan være langsmale eller liksidige.
Del dem i fire deler (eller seks om de er store) når de er varme.
Bland inn brien med en gang så at osten smelter litt.
Skjær opp de andre grønnsakene som om du skulle gjøre en vanlig salat.
Bland sammen og du skal bruke ganske mye olje.
Alt foruten selve salatblader kan gjøres i forvei. Serveres gjerne romtemperert og ikke for kald (aller best om potetene er litt varme fortsatt, men det går bra uten det også).
Sånn at det blir en stor salatbolle, f. eks
1 stor blomkål (bruk gjerne lilla eller gul om du finner)
1 stor broccoli
1 stor eske cherrytomater
2 brett/poser sukkererter
1 liten purreløk/1 bunt vårløk
2-3 stor gulrøtter (de skaver jeg med ostehøvel)
1 rødløk
1 squash
Jeg lager en pastasalat som er overraskende god, tatt i betraktning hvor enkel den er, og den får mye skryt. Den er vegetarisk, selv er jeg glad i kjøtt, men den er flott på en buffet som skal ivareta flere hensyn. Sett osten ved siden av for å catre for vegan;
På forhånd lager jeg klar en porsjon finhakket, tørkede solmodne tomater (kjøp evt ferdig strimlet), legg dem i en liten porsjon marinade av extra virgin olivenolje, balsamico eddik (50/50 ca bruker jeg) litt salt og pepper. Gjør det gjerne dagen før, men en time før funker også. Det skal ikke være mer marinade enn at det akkurat dekker, og knapt det. Rør heller, litt.
Kok pasta etter ønsket form og mengde (bruker selv gjerne sløyfepasta el.l.). Ikke la den koke for lenge. Hell av vannet godt, og hell over marinade/ tomatblandingen. Rør forsiktig rundt så pastaen blir smurt uten å gå i stykker. Ha i fetaost. Bland forsiktig, ferdig.
Har den ofte med, da lager jeg den i en bolle med tettsluttende lokk, lett å dra i selskap med uten å være redd for at den skal bli ødelagt eller dårlig. Da hender det jeg går i bakeriavd på Meny og ber om å få kjøpe gourmetloffen deres halvstekt, den har de på frysa til sin egen bakeoff. Det er beregnet på salg også, de har egne klistremerker med stekeanvisning, så det skal du ikke være flau for å spørre om. Da steker jeg loffen den morgenen vi skal avgårde, og har med lunken loff i et rent kjøkkenhåndkle til salaten.
Den bakeoff-loffen kjøper jeg også til andre selskaper hvor det kan være vanskelig å få nystekt brød.