Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mindre plast i kvardagen - konkrete tiltak

#1

nokon sa for siden:

Det er mykje snakk om plast, mikroplast og plastforurensing for tida, og eg kjenner eg vil ha konkrete tips til kva eg kan gjere. Eg kjende på det i dag, då kjøpte eg blåbær i sånne plastbeger som bare åpner seg i sekken og tok ein ekstra frukt-plastpose utanpå for å unngå at blåbæra trilla ut. Men det er jo unødvendig. Og den blå posen med plastsøppel her heime er jo alltid full!

Kva gjer folk, og kva kan vi gjere, for å redusere bruken av plast?

NRK har ei liste her www.nrk.no/livsstil/atte-enkle-mater-a-bruke-mindre-plast-1.13380967, men ta sånn som fruktdisken, finst det papirposer ein eller gjenbrukbare poser ein kan bruke til å plukke frukt i? Kva med den skåla med middagsrester som eg fort trer ein plastpose eller litt plastfolie rundt, kan eg finne andre løysingar der? Og dette med microfiber, fleecetøy og nanoplast - er bambus betre, for folk som ikkje liker ull? Bør eg revurdere forestillinga om at vinninga går opp i spinninga viss eg skyller yoghurtbegeret i varmt vatn? Korleis funker Moon cup for folk som ikkje fikser tampong? Og så vidare ...

Tips og idear til alternativ til plast, gjerne med lenker til gjenbrukbare eller nedbrytbare løysingar mottas med takk!


#2

Effie sa for siden:

Følger denne, er alt for mykje plast og avfall generelt. :(

Mooncup er forøvrig ei fantastisk oppfinning, har brukt i nær ti år. Eg kan riktignok bruke tampongar, men tykkjer dei fort blir ubehagelige/tørre, samtidig som dei ikkje held godt nok og må skiftast ofte. Det er litt forskjell på typar og størrelsar, så det kan vere du må prøve eit par. Eg er på min tredje (eller kanskje fjerde, litt usikker), og har prøvd MoonCup, DivaCup, ladybeger eller kva dei no heiter. Den eg har no er kjøpt på Reindyrka og er faktisk den eg er minst nøgd med, men den held godt nok om eg er ekstra påpasseleg med å plassere den riktig.


#3

Floksa sa for siden:

Jeg er blitt hun skrulla som handler frukt i tøynett....


#4

millact sa for siden:

Jeg tar ofte med meg poser når jeg handler og rebruker. Sorterer plast hjemme og leverer til avfallsstasjon. Da føler jeg i alle fall at jeg gjør noe nyttig.


#5

nokon sa for siden:

Det kan jo funke! Eg har tenkt på å ha med papirposer. Men korleis blir det når du kjem til kassa og skal vege? Ein må vel ha eit nett til kvar ting, framleis?


#6

amylin sa for siden:

Her prøver vi å minske plastforbruket, ja. Første vi prøver veldig hardt på, er å ikke bruke plastposer når vi handler. Vi har ikke plastfolie på restemat, men bruker flerbruksplastbokser. Plast det også, men det kastes ikke, da. Har ikke prøvd Mooncup, men jeg har så lite mens pga spiral, at jeg det i grunnen er unødvendig.


#7

Floksa sa for siden:

Jeg har to bh-vaskeposer jeg bruker, de veier jo ingenting. Også bruker jeg vanlige nett ja. De få grammene kan jeg leve med. MEn har ønsket meg til nærtstående bursdag at noen syr et utvalg poser til meg i netting.
Etter historien om hvalen er det ingen som tørr å le åpenlyst :lol:


#8

nokon sa for siden:

Vaskepose var smart! Takk for tips! Eg tenkte eigentleg ikkje på vekta av nettet, men på om kassapersonell eller liknande synest det er tungvint.


#9

Floksa sa for siden:

Jeg bare sier at jeg vil spare plast og da er alle med på notene :nemlig:
HAndler jo fort 5-6 forskjellige slag og det blir mange poser.
Mamma øver på åbli hardcore da. Å pakkeut i butikken og legge igjen plasten der. Der er ikke jeg enda, foråsiresånn....


#10

Tallulah sa for siden:

Man kan bruke aluminiumsfolie i stedet for plastfolie og levere den til gjenvinning sammen med glass og hermetikk.



#12

celebelen sa for siden:

Jeg fikk små tøynett av søster til jul for noen år siden, de er beregnet på frukt og grønt. Stort sett bruker jeg dem til å plukke sopp i, men kunne tenkt meg noen fler til handleturene. Skal se om jeg ikke kan finne ut hvor de kom fra. De hadde en egen liten pose til oppbevaring, slik at man kunne ha dem liggende i veska/sekken.


#13

celebelen sa for siden:

Svigermor fortalte en gang at de (tror det var husmorlaget, eller noe slikt) hadde hatt en kampanje mot unødig innpakking. Da la de igjen masse emballasje i butikkene. Fortsatt litt å gå på der, i grunnen.



#15

nokon sa for siden:

Kva med frysing, for eksempel brød, kan ein fryse det i tøyposer?


#16

nokon sa for siden:

Eg jobba i butikk under den kampanjen. :mumle:


#17

Tallulah sa for siden:

I tillegg til disse finner man endel på Etsy også. Søk på reusable produce bags. Eller man kan sy selv. Tror kanskje man får kjøpt på Ekte Vare på Sagene også? Muligens også Mølleren Sylvia. Selve meshen er vel egentlig et plastmateriale det også, men det blir i det minste brukt om igjen.


#18

Floksa sa for siden:

Matembalasje er et tveegget sverd. For det får også en del mat til å holde seg lenger=mindre svinn.
Men tomater, plommer, epler, agurker, blomkål osv osv som er norske trenger ikke plast!!!
Vi bruker mye minitomater og de får man bare kjøpt i slike hersens plastbeger. Ubrukelige!


#19

nokon sa for siden:

Den tyrkiske butikken min har cherrytomater i lausvekt. :hjerter
R: Men elles, ja. Einig angåande det med svinn. Det er og mykje frukt og grønt som har det bedt når det ikkje er i plast


#20

Tallulah sa for siden:

I Oslo har gjerne grønnsaksbutikkene ting i løsvekt. edre utvalg også. :nemlig: OG er kjedeuavhengige.

Ja, eller du kan pakke det også i aluminiumsfolie. Aluminium kan gjenvinnes nesten ubegrenset med ganger.


#21

nokon sa for siden:

Eg bruker og ein del plastbokser. Men nå må eg rydde og kaste, fordi det er mange som er oppbrukte, har knekt lokk og så vidare. Så eg tenkte det Linné vere greit åsså etter alternativ til gjenbrukbar plast og.


#22

celebelen sa for siden:

:dakars:


#23

nokon sa for siden:

Takk for info om aliminumsfolie. Eg har alltid tenkt på det som verre enn plast.


#24

Tallulah sa for siden:

Jeg vet ingenting om fremstillingsmetoden, altså. Men jeg ante ikke at jeg kunne levere det til resirkulering før nylig.



#26

nokon sa for siden:

Nei, det var nytt for meg og. Eg veit at det er ganske energikrevande framstillingsprosess, men veldig energiøkonomisk materiale å resirkulere. Eg las om det i forbindelse med resirkulering av metallet rundt telys.


#27

nokon sa for siden:

:dulte:


#28

Pappalille sa for siden:

Kanskje jeg endelig har funnet noe jeg kan klare å sy? Frukt- og grøntposer!


#29

Strå sa for siden:

Jeg har ikke tenkt på at jeg kan ta med poser selv. Til handlingen bruker jeg tøyposer og sekk. Det hjelper mye.


#30

venla sa for siden:

Jeg bestilte nettopp nett til brød og frukt på [url]www.agentm.no[/url] De hadde de fra ecobags.

Er storforbruker av brødposer, og sånne småposer til frukt og grønt. Så må skjerpe meg. Er blitt flinkere til å ha med bærenett, og har alltid en baggu i veska.

Har også sluttet å kjøpe scrubprodukter som det er plastpartikler i.


#31

Trulte sa for siden:

Er det noen som har skrevet til butikkjedene og hørt om det er noe de vil jobbe med? Jeg var på rema i dag og de hadde klementiner i brune små søte papirposer.


#32

Mjau sa for siden:

Jeg skal kjøpe nettingposer til frukt nå. Og forsøker å unngå å kjøpe frukt og grønt som allerede er emballert. Irriterer med med bær. At begrene er svære og av tykk plast. De burde greie å finne en annen måte. Engangs også. Unngår i det lengste. Har med egen kopp på jobb.

Ellers hjelper det å bli som sine mødre i vår barndom. Vaskede plastposer til tørk i tørkeskapet var et vanlig syn. Brødposer altså. De brukte vi om igjen. Da har man i alle fall spart de posene.


#33

Note sa for siden:

Vokspapir er jo fint til oppbevaring av mat. Man får kjøpt, men det er superenkelt å lage selv.


#34

nokon sa for siden:

Takk for lenke! Der var det jo brune papirposer i litt mindre kvantum enn på Staples, og.


#35

Mei sa for siden:

Vi fryser, tiner og oppbevarer brød i tøyposer. De smaker mye bedre og holder seg ferske lenge!

Vi bruker ikke plastfolie men holder oss til aluminium som vi resirkulerer.

Handler med tøyposer og kjøpte en gang nettingnett til frukt. De må jeg finne frem igjen. Bruker også tøybind og tøytruseinnlegg. Mooncup før jeg fikk hormonspiral og (nesten) sluttet å blø.


#36

oslo78 sa for siden:

Bruker alle plastposer mange ganger. Vasker ziplåsposer og brødposer og bruker de om igjen. Kaster dem når det har vært rått kjøtt i dem.

Handler så godt som ingenting annet enn mat i butikk (er både gjerrig og hater shopping og er glad i gjenbruk) og alle remaposer blir avfallsposer.


#37

star sa for siden:

Har handlenett som jeg burde bli enda flinkere til å bruke. Fått i hus flere bokser med lokk til å oppbevare rester i. Poser vi får på butikken brukes flere ganger.
Og plasten som kastes, kastes til plastgjenvinning.
Men kan bli flinkere til mye.


#38

Carrera sa for siden:

Det er skremmende hvor mye plast vi kaster, faktisk. Vi har tre store beholdere for søppel her, og den ene er plast. Og du verden hvor full den blir fra to husstander. (oss pluss sokkel)

Jeg prøver langt på vei å sortere så godt jeg kan, samt å begrense forbruket. Men 90% av plasten er jo plast vi "prakkes" på fra butikken, da alt er pakket i plast...

For meg blir dette litt "struts", for hva hjelper det å pakke ut i butikken? Plastavfallet er jo der uansett, bare at nå er det butikken som må håndtere avfallet og ikke meg. Skal man komme dette til livs, så må man begynne å boikotte varer som er pakket i plast, rett og slett.

Jeg kjøper for eksempel heller gulrøtter i bunt eller løs vekt, fremfor disse som ligge ri plastbeger og med plast rundt. Der prøver jeg å være bevisst.


#39

gajamor sa for siden:

Direkte betyr det nok lite, men den forrige kampanjen fikk virkelig opp fokuset på unødvendig emballasje. Jeg mener det var noen tannkremprodusenter som gikk bort over fra tube i papirboks til bare tuber pga den aksjonen, men det kan selvsagt ha vært en tilfeldighet at det skjedde omtrent samtidig.


#40

tink sa for siden:

Men hva gjør man når man går tom for bæreposer til søppel?

Når det kommer til å pakke ut plast i butikken, vil kanskje butikkene og kjedene også engasjere seg dersom de blir sittende igjen med et fjell av emballasje.


#41

celebelen sa for siden:

Kjøper en rull med (tynnere) avfallsposer. :nikker:


#42

nokon sa for siden:

Det finst nedbrytbare poser, for eksempel av maisfibre, som ein kan kjøpe i vanlege butikkar.

Når det gjeld det med utpakking av varer, tviler eg litt på at det når fram til produsentene, viss ein ikkje bruker media eller liknande. Då eg jobba i butikk, var det objekt for himling med augene blant kassapersonell. Men butikksjefen melde det ikkje vidare til hovedkontoret som bestemte vareutvalg. Eg trur forbrukermakten blir tydeligare for produsentene, dersom vi lar vere å kjøpe ting.


#43

Sonar sa for siden:

Det har jeg også tenkt. Satte i gang med innkjøp av stoff og rotet frem symaskinen. Stoffet visste seg å være for svakt, og symaskinen bare tuller seg :mad: Et hyggelig prosjekt er blitt til et ork. Nå bestiller jeg noen nett fra Agent M istedenfor :jupp:


#44

GinaK sa for siden:

Så smart. Sånne fruktnett har jeg ikke tenkt på men er enig i at det blir mange poser som jeg bare kaster. Jeg og minstemann spiser mye frukt hver eneste dag.

Jeg har brukt handlenett i mange år. Mest fordi det er lettere å bære melk og tunge varer i sånne enn i plastposer.
Er disse holdbare? Lurt å ha gjennomsiktige sånn at det synes hva som er inni når det skal veies ved kassen.




#47

millact sa for siden:

[quote=tink;4539826]Men hva gjør man når man går tom for bæreposer til søppel?

QUOTE]
Jeg fikk fra Coop Extra etter nyttår fordi jeg var helt tom for poser.


#48

Tallulah sa for siden:

I Oslo blir restavfallet brent. Det vil si at de plastposene som man får fra butikken ikke blir resirkulert. Finnes det andre typer plastposer som er bedre å bruke? Eller forsvinner vinninga i spinninga om man ser på produksjon, transport etc. av dem?


#49

Input sa for siden:

Det samme med tøybind. Jeg kombinerer mooncup og tøybind, og det funker superbra.


#50

Galathea sa for siden:

Ja, men energien fra forbrenninga blir til fjernvarme. I følge miljødirektoratet gjenvinnes 15 % og 3 % av posene går i restavfallet. Dette gjelder bæreposer da, såvidt jeg har forstått. Tror kanskje det er marginalt hva man kan spare på å kjøpe søppelposer altså, når man ser på det totale forbruket av plast kunne man sikkert satt inn støtet på andre steder, som unødvendig emballasje på alskens produkter og alle andre produkter i plast med kort levetid. Bæreposene kan jo også brukes flere ganger, og om man bruker hver pose f.eks 3 ganger før den blir til søppelposer, så er det nok bedre enn å kjøpe søppelposer.

Det store forbruket vårt av plast er absolutt et problem, men det er ikke norske remaposer som havner i magen på hval og sjøfugl.


#51

Fakse sa for siden:

Ja, det er fint å bruke mindre plast, men med tanke på dyrelivet er jo det viktigste at den plasten vi faktisk bruker havner i søpla, og helst i kildesorteringa. Vår største synd her i landet er vel kunstgress forresten?

Ellers tror jeg energiselskapet blir skrekkelig dårlig om vi begynner å erstatte plast med aluminiumsfolie.


#52

Galathea sa for siden:

Jepp, gummigranulat fra kunstgressbaner og partikler fra bildekk.


#53

Nextlife sa for siden:

Gode tips her, takk.

Jeg var en slik som sto på butikken og tok av ekstra emballasje, men har nå gått over til å velge bort dobbeltemballerte varer (og de er det jaggu nok av, for noe tull).
Når det gjelder grønnsaker og frukt er jeg litt delt, jeg vil gjerne ha råvare som ikke er klemt ihjel og tafset på av masse folk, men da blir det jo gjerne de emballerte varene som må velges, så her havner jeg på en mellomløsning. Jeg har pleid å ta med meg poser til dette, men bh-vaskepose var jo et supert tips som jeg skal ta i bruk.
Matrester har jeg i stor grad i "kjørler" av glass eller porselen, jeg har massevis av slikt.
Ellers er vel plastsortering noe av det viktigste vi gjør, og det gjør vi skikkelig her i heimen.
Jeg prøver også å velge bort plast og engangsgreier så godt som overhodet mulig, og har til og med avtale med kaffesjappa mi om å få låne kopp der når jeg tar med kaffen, som jeg leverer tilbake om jeg har glemt termokoppen min, noe jeg ofte gjør. :knegg:

Jeg har også ansvar på Miljøfyrtårnserifisering på jobb, og på den måten får jeg veldig god innsikt og kunnskap om tiltak, mål, og resultat, samt veldig god innsikt i avfallshåndteringen, og hvor viktig det er med sortering for resirkuleringen sin del, men også at restsøppel resirkuleres i form av brenning til miljøvennlige energikilder.


#54

Java sa for siden:

Det viktigste vi gjør med plasten er å passe på at vi ikke kaster den i naturen og at vi sender så mye som mulig til resirkulering. Plastemballasje på mat er der av en grunn, og har stor effekt på matsvinn.

Konkrete tiltak for å redusere bruk av plast:

  • Oppbevare matrester i beholdere med lokk. En veldig enkel løsning er å sette en tallerken over hvis det ikke er lokk på beholderen. Jeg ville ikke økt bruken av aluminiumsfolie, det er også ressurskrevende å produsere.

  • Være en motkraft når det gjelder etablering av kunstgressbaner. Vi trenger ikke kunstgressbaner for å spille fotball. Det går greit også på naturgress.

  • Ta med handlenett i butikken og takk nei til poser når du handler småting. De små posene er mindre nyttige enn de store som du kan bruke til søppelhåndtering.


#55

Neket sa for siden:

Jeg tenkte på denne tråden da jeg handlet inn til middag i går, jeg skulle ha mandelpotet, aspargesbønner og sjalottløk, og ingen av de var det mulig å kjøpe uten plast på. Jeg tror jeg må bli flinkere til å handle på grønnsaksbutikker i stedet for vanlige butikker - og lurt med eget handlenett.


#56

Polyanna sa for siden:

Ke? Plastposer går jo i plastsøpla? Og restavfall blir til fjernvarme og havner ikke i naturen. Men det er selvsagt et ressursproblem.

Det gjelder i grunnen det meste som er nevnte tråden. Så lenge du legger plasten i søpla så er den et ressursproblem, på samme måte som bomull og alt mulig annet.

Det som vi skaper av problemer i naturen, de fleste av oss, er ikke play vi kjøper og så kastr i plastsøpla eller søpla, men at vi lar fotballklubber komme unna med plastkuler i dekket sitt, og vi fortsetter å kjøpe fleece og andre plastklær og vaske dem, og sikkert andre ting jeg aldri har tenkt på.


#57

nokon sa for siden:

Men det det med fleece og microfiber - viss eg bestemmer meg for å kvitte oss med alle syntetplagg, kva skjer med plagga då? Handler det om å slutte å kjøpe nytt, eller å slutte å bruke/vaske tøy ein allereie har?


#58

Polyanna sa for siden:

Slutte å vaske dem, kanskje? Men jeg vet ikke. Jeg ante faktisk ikke det om vasking av fleece før forrige uke! Jeg vet jo at de er laget av plast, men tenkte ikke på det med vask.

Gummikuler er det heller ikke kjempelenge siden jeg hørte om.

Og en annen ting: sånne dustete peelingkremer med kuler i! De kulene er ofte plastkuler, som går rett i havet!


#59

Strå sa for siden:

Det handler om å slutte å kjøpe plast"tekstiler" og å brenne det man har. Eller i hvert fall vaske det sjeldnere tenker jeg.

Personlig er alt jeg har av slikt mikrofiberkluter. Det gjør at jeg bruker mye mindre renholdskjemikalier. Hva er værst egentlig?


#60

Strå sa for siden:

Vet dere, akkurat nå føler jeg meg kjempedum. Den gamle halvlange feiekosten med brett trakk sitt siste sukk, dvs kosten. Så går jeg inn på Jernia og kjøper en ny kost. I plast! Til tross for at jeg vet at de finnes i tre/metall. :gaah: Jeg kom ikke på det før nå.


#61

Anita72 sa for siden:

Hva er det med vasking av fleece?


#62

veobra sa for siden:

Det løsner masse fleece fra fleecen, som lo. Det skylles ut i avløpet og ut i havet og bidrar til økt mengde plastpartikler.


#63

Anita72 sa for siden:

Det viste jeg ikke. Takk for svar.


#64

Tallulah sa for siden:

Jeg snakker om de plastposene man bruker rundt restavfallet. Jeg vet at de ikke havner i naturen når de blir brent, men det er jo ikke det eneste problemet med plastposer. Det er problematisk at de blir produsert i det hele tatt. På samme måte som med mange andre ting så er det ikke peachy bare man resirkulerer det.


#65

Polyanna sa for siden:

Åja, da skjønner jeg. Ja, det er selvsagt et generelt ressurs- og klimaproblem. Men når vi snakker plast så er det som oftest "plast i havet" vi snakker om, er det ikke?


#66

Tallulah sa for siden:

Jeg snakker om begge deler. :nikker:


#67

Polyanna sa for siden:

Da blir det bare rot. :skuffet:



#69

Katta sa for siden:

En ting med sånne alternative produkter til diverse er om det faktisk gir en miljøbesparelse eller om det gir mest imageforbedring for den som handler. Jeg fascineres av og til over forumhype når det gjelder innkjøp av diverse produkter med særdeles lang reisevei. Jeg har ikke sjekket disse posene. Det kommer jo litt an på produksjonslinja til de alternative produktene og hvor lenge de faktisk brukes. Og hva man evt må kjøpe av tilleggsprodukter fordi plastposene uteblir.


#70

Tallulah sa for siden:

Du har rett i at det ikke er bedre å erstatte ett tvilsomt produkt med et annet, men jeg syns ikke det er veldig mye hype på FP rundt slikt, hvertfall ikke uten at det blir stilt spørsmål ved, og diskutert. Og det gjør det jo i denne tråden også. fordeler og ulepmper ved å bytte plast mot aluminium, er det egentlig bedre å bytte ut søppelposen som blir brent med noe man kjøper inn i stedet for å bruke handleposen etc.


#71

nokon sa for siden:

Ja, det er i det minste greit å vere bevisst dette med frakt og reiseveg, og kalkulere inn dette i miljøgevinsten. Eg starta ein tråd ein gong om økologisk mat versus kortreist mat, med tanke på å bestille varer frå iHerb og liknande. Der kom det fram at viss ein skal vere gjennomført i miljøengasjementet sitt, bør ein strengt tatt vurdere transport av foret til dyra ein spiser og liknande. Det er greit å følgje med på alle aspekt, slik at ikkje vinninga går oppi spinninga.


#72

Polyanna sa for siden:

Men samtidig ikke bli overveldet av kompleksiteten...


#73

Katta sa for siden:

De mest effektive tiltakene er jo ofte de man IKKE gjør. Altså det man ikke kjøper. Og det synes ikke så godt.


#74

Tallulah sa for siden:

Når det kommer til frukt i løsvekt må man nesten samle det på et vis for å få det med hjem. Da kan man enten velge gjenbruksposer (og prøve å veie inn produksjon og frakt av disse) eller plasten butikken tilbyr.

Jeg gjør mitt beste for å velge ting som er i faktisk løsvekt, og jeg legger f.eks. ikke en sitron i pose. Den vasker jeg bare skikkelig når jeg kommer hjem. Bananer trenger heller ikke pose.


#75

Katta sa for siden:

Der er det jo et paradoks at mye økologisk transporteres langt og kommer ferdigpakket i ganske store mengder plast.


#76

Tallulah sa for siden:

Ja, det irriterer meg skikkelig.


#77

Strå sa for siden:

Meg også, hvor økologisk blir det da liksom?


#78

Katta sa for siden:

økologisk blir det jo. Må bare ikke forveksles med sunt eller miljøvennlig.

#79

Strå sa for siden:

Det der og forskjellene på de tre begrepene pluss rettferdig handel trenger jeg et kurs på. Gjerne i Reykjavik så blir det ekstra miljøvennlig. :knegg:


#80

Katta sa for siden:

Vi kan møtes i Reykjavik. Jeg vet ikke om jeg er egnet kursholder, men jeg kan være bra turfølge dit kjenner jeg. :knegg: Miljøe eller ikke.


#81

Malama sa for siden:

Det hjelper ikke på plastforbruket å ha barn på den avd i bhg som jeg har nå i alle fall, de er desidert de største plastofrbrukerene på bygget (men jeg kan jo ikke bytte henne ut av førskolegruppen av den grunn)

Trolig har begge vinterstøvlene gått lekk på samme dag (? Merkelig i seg selv, men det var altså vått nederst på sokene, og ikke oppe og ikke på buksen) Hjem kom TRE sånne store, hvite, tynne poser. En med støvlene. En med sokkene. Og en med den ene raggsokken. (For den andre hadde de ikke funnet så de antok hun hadde bare en og tok en lånesokk på den andre...)

Tett før jeg leverer sånne flerbruksposer fra kiwi, de kan man jo bytte om de blir slitt reklamerer de med, til bhg og ber dem bruke disse i stedet for et enorme antalet hvite plastposer vi får hjem i løpet av en måned. Hver enste lett fuktige ting.



#83

MegaMie sa for siden:

Vi har gjenbruksnett ibhg, fungerer veldig fint!

Jeg jobber veldig med å få ned avfallet vårt sånn generelt, spesielt plast. Og så kunne jeg ønske meg butikker der man kan fylle på egne beholdere, feks pasta, mel, havregryn mm.

Men det er søren ikke lett å vite hva som er best noen ganger, har flere ganger tenkt at jeg sparer miljøet men så viser det seg at "vinnga går opp i spinninga".


#84

millact sa for siden:

Vår bedriftsbhg hadde slike nett. Det var praktisk. Før det fikk vi også hjem digre, hvite poser.


#85

Millen sa for siden:

Da eldste gikk i bhg fikk bhg nett fra Kiwi nettopp til dette bruket.
Nå med bare minste i bhg er det omhverandre med plast og evt gjenbruksposer til vått tøy.

Vi må bli flinkere til å ta med handlenettene i butikken. Skjerpings!


#86

nokon sa for siden:

Dei kiwi-netta er vel ikkje akkurat naturfiber, så viss det er snakk om så møkkete tøy at nettet må vaskast er vi tilbake på microplast-problematikken.


#87

nokon sa for siden:

Denne dukka opp i fb-feeden min. Riktignok crowdfunding som begynner til hausten, men tanken på filter-vaskepose til polyester og liknande er veldig god: guppyfriend.com/


#88

nokon sa for siden:

Kurs i Reykjavik kan kombinerast med kjøp av ullgarn som erstatter fleece. :nemlig: Count me in.


#89

Tallulah sa for siden:

Er det slik ved glatte nett også? Fleece "røyter" jo mer, enn et glatt syntetstoff.


#90

nokon sa for siden:

Jo, kanskje? Eg trudde advarsler om å vaske mindre gjaldt all polyester.


#91

Tallulah sa for siden:

Jeg vet ikke, altså. :vetikke:


#92

Polyanna sa for siden:

Jeg trodde også dette i hovedsak gjaldt fleece - det er vel begrenset hvor mye glatte stoffer "slipper" partikler i vask?


#93

nokon sa for siden:

Det kan hende eg har misforstått. Men det gjeld i alle fall microfiberkluten og slikt og.


#94

Tallulah sa for siden:

De er jo også litt loete. Jeg har prøvd å google litt, men finner ikke noe entydig svar, så kan godt hende det gjelder all polyester.


#95

Galathea sa for siden:

Bare synsing dette altså, men jeg vil tro at regnskapet ikke blir så verst om man gjenbruker bæreposer noen ganger (si 3-4) og derettet bruker den som søppelpose, kontra å investere i 5-6 handlenett dedikert til formålet, som er produsert av syntetiske materialer og ikke kan resirkuleres når de er utslitt. Posene til frukt kan også gjenbrukes inntil de blir ødelagt og deretter kan de resirkuleres, vil tippe at dette ikke er særlig verre enn å kjøpe dedikerte (syntetiske) poser på ebay, med frakt og produksjonskostnader.


#96

Strå sa for siden:

FPs miljøseminar i Reykjavik, det hadde vært noe.


#97

Strå sa for siden:

Mine handlenett er sånne bomullsnett jeg fikk på noen seminarer på nittitallet. De blir aldri slitt ut. Jeg vasker dem en gang eller to i året sammen med annet bomullsgreier så jeg tror miljøregnskapet for dem er ganske bra.


#98

gajamor sa for siden:

Det er fullt mulig å reise miljøvennlig til Reykjavik. Det er bare å overbevise Smyrilline om at de må legge om fra fossil diesel til fornybart drivstoff på båten (flytende biogass er klart til marint bruk, den første hydrogenferja skal bygges på vestlandet nå, og finner man bærekraftig biodiesel så er det også en ok løsning). Da kommer man i land på østkysten, og må komme seg til Reykjavik langs riksvei 1 på hestebak, sykkel eller med elbilen man har hatt med seg på båten fra Danmark.


#99

nokon sa for siden:

Hest? Driv ikkje dei med sånn metanpromping?


#100

gajamor sa for siden:

Kor trur du drivstoffet til båten skal kome frå?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.