Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Færre fylker og kommuner

#1

Tallulah sa for siden:

Vi må jo snakke om dette også! For meg som bor i Oslo har det ikke sånn veldig mye å si i min private hverdag, men vi blir jo omgitt av en mastodont av en region. Vikenregionen med Østfold, Akershus og Buskerud vil ha over en million innbyggere, og svært ulik geografi med fjelltraktene nord i Buskerud, til lavlandet sør i Østfold.

Midtregionen blir en gigant i areal, men ikke i mennesker.

Hva tenker dere? Hvor skal de nye regionsenterne ligge? Hva vil dette å ha å si for byer som tidligere har vært regionsenter?


#2

Java sa for siden:

Jeg er egentlig for å redusere antall fylker i Norge, men ikke på denne måten. Jeg skulle ønske de kunne se på hva som er funksjonelle regioner og ikke bare følge gamle fylkesgrenser når nye regioner skal lages. Akkurat når det gjelder Oslo og de mest befolkningstette og by-nære delene av Akershus tenker jeg at det kunne vært mer hensiktsmessig å lagd et nytt fylke ut av det.


#3

Pelle sa for siden:

Jeg synes det er rart at Oslo skal holdes utenom Viken.


#4

Tallulah sa for siden:

Ja, et stor-Oslo kunne vært noe. Jeg tror mange av de omkringliggende kommunene ikke vil, de syns bl.a. Oslo har dustete skolepolitikk.

Det kunne nok vært bedre å lage helt nye regioner ja, framfor å bare slå sammen fylker og kommuner. Med Hedmark og Oppland er det jo allerede ganske store forskjeller i bosetting, geografi og temmelig ulike utfordringer. Kanskje det hadde vært mer funksjonelt å tenke på slike ting.


#5

Anne C sa for siden:

Jeg jobber i Skedsmo kommune, og må si jeg er spent på hva det vil si for jobben min at kommunen slås sammen disse to andre. Jeg tror ikke det blir bra for skolemiljøet. Kanskje i de andre kommunene, men ikke for oss som jobber i en bra skolekommune.


#6

Tallulah sa for siden:

Det er vel en slags tradisjon om at hovedsteder er seg selv, og ikke del av en region/fylke? Hvertfall i USA. :knegg:


#7

Pelle sa for siden:

Bærum mener vel at en sammenslåing hadde vært naturlig, om jeg ikke husker feil. Alle som bor i Bærum bor jo likt til som de som bor i Oslo på andre siden av byen, og preges mye av kollektivtilbud og annet.


#8

Anne C sa for siden:

Jeg vil definitivt IKKE bli prakket på skolepolitikken i Oslo.


#9

Adrienne sa for siden:

Jeg er enig med Java at det blir litt rart å slå sammen basert på eksisterende fylkesgrenser, men det er vel den måten som enklest å få det gjennomført.

Jeg er faktisk litt overrasket over at de ikke gikk tøffere til verks når det gjaldt kommunesammenslåing, det er flere kommuner som godt kunne hatt nytte av et dytt bak for å slås sammen.


#10

Adrienne sa for siden:

Jeg tror den største motstanden mot et eventuelt Stor-Oslo er nord for Oslo, av de kommunene som ligger i Nedre Romerike, som kunne vært aktuelle kandidater. Og det er ikke bare skolepolitikken som er utslagsgivende, det er like mye det at man blir en fryktelig liten aktør inn i en gigantisk en, og man er redd for å miste all påvirkningskraft.


#11

oslo78 sa for siden:

Hold meg ute av Oslos skolepolitikk! Lykkelig for å stå utenfor.


#12

Palmen sa for siden:

Når er det snakk om at disse sammenslåingene skal tre i kraft?


#13

gajamor sa for siden:

  1. Så blir er det minste støy, så oppheves vedtakene etter stortingsvalget i høst.

#14

Java sa for siden:

Et stor-Oslo vil jo ikke nødvendigvis innebære at alle Oslos løsninger må implementeres i de andre kommunene. Et stor-Oslo kunne fungert som fylkene gjør per i dag. Den enkelte kommune har sitt ansvarsområde, mens fylket har sitt. Grunnskolen ligger på kommunenivå, mens videregående opplæring er på fylkesnivå.


#15

Albertine sa for siden:

Den mest naturlige sammenslåingen er vel Sør- og Nord-Trøndelag, så her på midten skaper det ikke så mye problemer som det vil gjøre andre steder. Personlig synes jeg det blir veldig rart å skulle ha to regioner i nord, å dele et fylke i to.


#16

Guava sa for siden:

Jeg tenker at noen sammenslåinger er fornuftige.
I vår kommune er prosessen i god gang og den virker å ha bred støtte. Det må være en kjempefordel.

I kommunen jeg kommer fra blir det tvang. Der må man ta tak i kultur på fornuftig måte om prosessen skal bli god. Mye motstand der går på kultur.

Å slå sammen Sør og Nord Trøndelag, samt agderfylkene virker lurt, i den grad vi skal beholde fylkeskommuner.
Inntrykket er at det er enklere i Trøndelag enn Agder.


#17

Pelle sa for siden:

Ja, det tenker jeg også. At Akershus og Oslo har felles vgs og tannbehandling for barn må da vel være bra?


#18

Pøblis sa for siden:

Da står vi vel foran et nytt brakvalg for Senterpartiet, tenker jeg.


#19

Tallulah sa for siden:

Jupp. Og det er jo ikke gitt at Oslos politikk må ut til kommunene rundt, det kan like gjerne være andre veien. Jeg tror det hadde vært fint en en stor-Oslo-kommune.


#20

gajamor sa for siden:

slettet - feil tråd


#21

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er nyttig at man er i et land ikke bare med en region som er kliss lik overalt, eller med mennesker som er kliss like overalt. Så akkurat som jeg tror det er en fordel for Norge å ha med Nord-Norge i Norge, så tror jeg nok Nord-Norge har det temmelig greit med søndre del av Norge som en del av landet også.


#22

gajamor sa for siden:

slettet - feil tråd


#23

Propella sa for siden:

Her jeg bor skal to kommuner slå seg sammen. Jeg bor i den ene og jobber i den andre. Fra 2020 blir det en kommune som skal hete Nordre Follo. Er spent på hvordan det går. Det er stor forskjell på hvordan hjemmesykepleien hvor jeg jobber er organisert mellom de to kommunene pluss at der jeg jobber er lønnen bedre. Frykter at det betyr stopp i lønnsøkningen til vi ligger likt. Det er også forskjell på faglig dekning og hvor ofte man jobber helg. Vi har hver fjerde og de hver tredje helg.


#24

Gaia sa for siden:

Kan noen forklare meg hva det er som er så ille med Oslos skolepolitikk?

Ellers kjenner jeg at jeg ikke helt skjønner de nye grensene/regionene, og lurer litt på hvordan de er besluttet.


#25

Anne C sa for siden:

Rovdrift på lærere er en ting. I mine øyne da. Som ikke har jobbet i Oslo siden 2001. Men kjenner lærere som jobber der.


#26

Tallulah sa for siden:

Det er mange som ikke liker det sterke fokuset på testing, og Osloskolene får jo bevilget skrekkelig lite penger noe som går ut over antall lærere, hvor mye hver enkelt lærer må jobbe, slitne lokaler, dårlig og manglende utstyr etc.


#27

Gaia sa for siden:

Jeg kan skjønne at økonomi er noe som trekker ned. Men samtidig tenker jeg at Osloskolen også har mye for seg. Dette er vel egentlig en diskusjon som ikke hører hjemme her, så jeg skal la den ligge.


#28

Input sa for siden:

Jeg har litt erfaring fra Bærum og det er jo ikke nødvendigvis nyoppussede, flotte skoler der heller.

Jeg synes Osloskolen ofte trekkes frem som noe veldig negativt, uten at noen egentlig kan si konkret hva som er så ille med den. Utover mye testing. Personlig er jeg negativ til TIEY som er veldig dominerende i Oslo.


#29

Anne C sa for siden:

På skolen der venninnen min jobber er det faktisk ikke lagt opp til at læreren skal få spise i løpet av dagen. HVERT ENESTE minutt hele dagen er lagt opp med ett eller annet.


#30

Input sa for siden:

Hæ? Dette er IKKE et problem for Oslo-skolen altså. Det blir helt fjernt å komme med dette som argument, for etter å ha jobbet og/eller hatt praksis ved over 30 skoler i Oslo og hørt erfaringer fra 150 medstudenter, har jeg aldri hørt om dette.


#31

Anne C sa for siden:

Men jeg har sett timeplanen hennes. Jeg skjønner at det er ekstremt, og hun kommer IKKE til å fortsette på den skolen.

Min rektor som studerer med flere rektorer fra Oslo, og er sammen med andre i andre anledninger er lite imponert over hvordan man driver personalet sitt på mange skoler i Oslo.


#32

Tallulah sa for siden:

Jeg er positiv til TIEY, men det er andre ting som jeg ikke er like begeistret for. Men er usikker på om det er et Osloskoleproblem eller et skoleproblem.

Det er selvfølgelig andre kommuner som heller ikke bevilger mye penger til skole, men Oslo er ganske viden kjent for sin generelle dårlige skoleøkonomi.

Når det er sagt er det sikkert mye kritikk av Osloskolen som er basert på rykter.


#33

Anne C sa for siden:

Jeg synes ikke noe om skolepolitikken i kommunen jeg bor i heller. Som jeg dessverre må sende ungene mine til.


#34

Input sa for siden:

Ja, det høres jo helt hårreisende ut, men du kan jo virkelig ikke ta ett eksempel fra én skole og bruke det som argument i hva som er problemet med skolepolitikken i Oslo. Da må du faktisk holde deg til det som er skolepolitikk. Det finnes rektorer fra helvete i Osloskolen, også finnes det rektorer som er helt, helt fantastiske. Det samme gjelder nok i absolutt alle andre kommuner i Norge også.


#35

Anne C sa for siden:

Jeg har ikke sagt at det er det eneste argumentet mitt for hvorfor jeg ikke liker skolepolitikken i Oslo. Denne timeplanen fikk jeg se for en drøy uke siden. Som nabokommune til Oslo merker vi presset på å teste ut mye av det som skjer i Osloskolen. JEG er glad for at jeg ikke jobber i Oslo, og det må jeg vel få lov til å være?


#36

Input sa for siden:

Ja, men du sa du ikke vil overta skolepolitikken til Oslo, og da lurer på hva du konkret mener?

Dette er ikke kritikk, jeg er negativ til veldig mye i Oslo-skolen. Eller skolen generelt. Etter å ha nesten fullført GLU-utdanningen er jeg der at jeg ikke fatter at lærere orker. Det er seriøst imponerende.


#37

Anne C sa for siden:

Jeg liker for eksempel ikke hvordan alt skal måles i "huet og ræva". Jeg liker ikke at Oslo-skolen har sin egen tariff, at de skal være utenfor oss andre som har akkurat samme yrke. For å nevne noen ting.



#39

Strå sa for siden:

Jeg synes det er veldig rart å bruke eksisterende fylkesgrenser for å lage nye fylker, det blir ikke skikkelig regionsreform av slikt. Å foreslå en Vikenregion uten Oslo er virkelig helt høl i hue, svært mange innbyggerne i Akeershus, Østfold og Buskerud jobber i Oslo. Uten å ta med dem er reformen meningsløs syns jeg.

Kommunen jeg bor i skal slå seg sammen med naboen i sør og bli Nordre Follo, noe som også virker rart og overhode ikke det innbyggerne ønsket seg. I begge kommunene ønsket mange at alle eller de fleste kommunen blir til Follo, når bare to av syv går sammen er det mmot innbyggernes ønske. Funksjonsmessig hadde det passet best med 5,5 av de syv kommunene tror jeg. Utredningene bestilt av kommunene landet også på det.

Jeg er ikke imponert faktisk.


#40

Strå sa for siden:

For den nye storregionen rundt Oslo må regionssenteret enten ligge i en annen region, dvs. Oslo, slik Akershus har det i dag, eller i f.eks. Drammen, Moss, Lillestrøm eller Ski, det innbiller jeg meg kan bli traumatisk for noen. :D


#41

Tallulah sa for siden:

Ja, det tror jeg og. Vil det si at alle fylkeskommunale oppgaver skal slås sammen, eller vil de fortsette å eksistere slik de er nå, f.eks?


#42

Guava sa for siden:

Fylkesgrensene diskuteres jo også. Et stort Trøndelag vil mest sannsynlig få andre grenser enn dagens nord og sør- Trøndelag.


#43

Nextlife sa for siden:

Jeg er i utgangspunktet positiv til færre kommuner, det er så mange småkommuner som sliter med alt fra økonomi, rekruttering, tjenesteyting osv at jeg ser for meg dette vil bli bedre i større kommuner der man kan samarbeide på en annen måte enn med dagens kommunegrenser.
Det jeg er svært skeptisk til er dette med færre regioner (jeg er i utgangspunktet skeptisk til dagens fylkeskommunenivå og hadde håpet at dette leddet skulle bli fjernet etterhvert).
Jeg har ikke satt meg inn i særlig annet enn forslaget om å slå sammen nordland, troms og finnmark til en, kanskje to regioner, og det forslaget er jeg mildt sagt himmelfallen over.
Jeg tror ikke de som har foreslått dette har satt seg inn i avstandene i nord og tenker på at nærhet til et miljø er en suksessfaktor i beslutningsøyemed. Jeg ser for meg hvordan det skulle være at det satt et gjeng i Sannessjøen og besluttet viktige ting for Kautokeino.


#44

Hondacrv sa for siden:

Men kva betyr det i praksis at Viken blir ein region? Kjenner eg slit litt med tilknytninga til Østfold her...


#45

Strå sa for siden:

Så vidt jeg har klart å lese meg til har ikke regjeringen helt tenkt på hva regionene/fylkene skal drive med. Hvis de skal ha samme oppgaver som dagens fylkeskommuner tipper jeg at løsningene skal dekke nytt område og ikke deles etter gamle grenser.


#46

Charlie sa for siden:

Jeg mener det er fornuftig med færre kommuner. Litt mer lunken ifht fylkeskommunereduksjon, pga geografiske avstander, men ok. Det som er helt fraværende her, er noen visjoner om hva regionene skal være og hvilke oppgaver de skal ha. Litt turorientering uten syn og kart. Hadde man hatt det, hadde kanskje aksepten vært større underveis, også. Nå blir det litt sånn, styrt en i baren og få deg dame før stengetid. Viken er bare rart. 2 av tre involverte ønsker ikke Viken, og Oslo fritas. Tvertimot burde vel en vekstkommune som Oslo ha behov for større arealer og kunne planlegge mer helhetlig ifht daglige brukere av feks infrastruktur, og innbyggerne som hører til rent arbeidsmessig ville kunne ha nytte av å få tjenester rundt arbeidsplassen sin og ikke bare rundt bostedet.


#47

Hondacrv sa for siden:

Ja, eg flirte litt av beskjeden som kom på intranett fra fylkesmannen. Berre ein kort beskjed om at det vart sammenslåing, og så eit "vi kommer tilbake så raskt vi vet mer".


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.