Jeg føler at vi er i et skikkelig miljøfokus på FP om dagen, så da benytter jeg anledningen til å ta opp temaet matsvinn.
Hvordan står det til hos dere, hva gjør dere i denne kampen, hvordan bidrar dere, og har dere lure tips og råd?
Jeg starter med mine beste tips og handlinger:
*Prøver å planlegge menyer og handle det jeg trenger.
*Har en stor boks i fryseren der jeg legger grønnsaker som er til overs, f. eks stekte tomater, løk, fennikel, purreløk osv.
Når boksen er full bruker jeg dette og lager en tomatsausbase til pizza, bolognaise o.l.
Gammelt brød skjærer jeg i terninger, rister i panna med gode krydder og lager krutonger
*Hver søndag har vi suppe. Da bruker jeg rester, slitne grønnsaker, koker kraft og fikser en god suppe av det.
*Kjøper hele kyllinger og bruker absolutt alt. Jeg parterer i lår og bryst, og koker skroget til kraft, og plukker kjøtt av skrog som bir til suppekjøtt, tacokjøtt o.l.
(En kylling på halvannen kilo gir 4-5-6 måltider for oss 2 i husholdningen).
*Bruker appen To Good To Go, her selges restemat fra bakerier, hoteller o.l til en slikk og ingenting.
Jeg baker kaker og muffins av gamle bananer, steker gammelt brød/boller/formater etc i stekepanna for å piffe det opp, planlegger resteretter og oppdrar ungene. Mannen er litt i opposisjon til det hele...
For oss fungerer det ofte best å kjøpe akkurat mengde kjøtt og fisk, og heller fylle på med mer tilbehør. Vi har ofte gode intensjoner om å bruke ting til lunch, lage resteomelett eller fryse ned, men litt for ofte blir det kastet til slutt.
Gjør en del av det samme som deg nextlife, om en ikke like flink. :)
Noe som funker hos oss er å ha egen restemathylle i kjøleskapet. Lettere å ha oversikt, ta med mat til lunsj og lage restemiddag. Dog kanskje viktigst av alt: vi har begynt å lage mindre middagsporsjoner slik at det blir minimalt med rester. Mannen og jeg fyller heller på med mer kveldsmat, ungene får selvfølgelig spise så mye de vil.
Jeg synes det er vanskelig ned 4 barn i alder 9-11 som spiser så variert! :gaah:
En dag kan de liksom spise som hester, og vi har nesten for lite mat. Og en annen dag, med samme måltid, blir det alt for mye til overs.
En del av middagene blir lunsj til kidsa, mine er glad i det. Men vi er ikke veldig flink til å lage restemiddag. :niks:
Greit å henge her for tips.
Vi planlegger og ukeshandler, mannen spiser middagsrester til lunsj/middag v kveldsvakt, vi lager heller litt for lite enn litt for mye mat også komposterer vi alt matavfall. Etter at vi begynte med det ser vi at vi slett ikke kaster så mye som fryktet. Tilsammen ca 0,5 liter mat i uka kanskje.
Restemat tar jeg som regel med på jobb og spiser til lønsj der. Problemet vårt er frukt og grønnsaker, det kaster vi for mye av. Vi har egen kompostbinge og alt blir brukt til jord som vi bruker på diverse matplanter.
Vi er blitt flinke til å lage akkurat nok middag slik at vi sjelden har rester. Skulle vi ha det spises det til lunsj dagen etter eller fryses ned. Vi har god oversikt i kjøleskapet og passer på at mat ikke blir gammel. Vi lager ukemeny og ukeshandler, da unngår man en del unødvendige kjøp og det er samtidig enkelt planlegge slik at om man bare bruker halvparten av en ingrediens den ene dagen sørger man for at den andre halvparten blir brukt en annen dag framfor å bli glemt i kjøleskapet. Med ujevne mellomrom sjekker vi fryseren slik at vi bruker opp rester og mat før det går ut på dato.
Samme her. Jeg virkelig hater å lage mat til bare meg selv, så det er utrolig digg å bare kunne ta noe fra fryseren. Har jeg ikke mat i fryseren, spiser jeg ikke... :sparke:
Jeg og sambo har annenhver uke barnefri og annenhver uke med 5 barn hjemme. De ukene vi har barnefri spiser vi skuffer og skap og bruker opp så og si alle rester. Sambo er helt manisk på å ikke kaste mat, han har lært meg mye!
De ukene vi har ungene er det litt verre. Vi må holde fokus på barnevennlig mat og det nytter ikke med billige bønnegryter osv, slik som når vi er alene. Men vi bruker som regel opp middagsrester til lunsj dagen etter. I kveld var det endel pizza til overs, det spiser vi til lunsj i morgen. Rester av poteter blir pytt i panne eller potetsalat, eller brukes i feks. en indisk rett dagen etter. Rester av kokt ris blir som regel stekt ris med grønnsaker (og tofu om vi har) til jobblunsj dagen etter. Vi spiser mye rester som lunsj på jobb.
Det med å lage suppe av rester var en god idé. Ungene merker jo ikke ting som moses i suppene så det aller meste kan puttes i den. Kult!
Ja, tacorester brukes alltid opp! Til tacopizza, restekveldsmat når ungene er i seng om vi har spist tidlig, tacosalat til lunsj, eller tacosuppe. Tacorester er aldri noe problem.
Vi juicer også mye og lager mye smoothies, og i juice kan jeg hive oppi det meste. Jeg er litt mer "kresen" på smoothies, men sambo er det minst kresne mennesket i hele verden så han hiver oppi ALT i sine daglige smoothies! Brokkoli, spinat, rødbeter, paprika, halvdød frukt, ja det aller meste.
Bananer som begynner å bli VELDIG prikkete, skrelles og deles i biter og fryses ned. Av det lager vi ofte bananis, shakes (denne er dritgod) eller bruker dem i smoothies. Frosne bananer gjør smoothiesen tykkere og iskald, mmm. Og så er det faktisk kjempegodt å dyppe frosne bananbiter (eller halve bananer) i smeltet sjokolade og så noe strøssel, feks. kokos, hakkede nøtter eller lignende, og spise. Sunn(ere) ispinner for både barn og voksne!
Dette var en fin og lærerik tråd. Henger her for gode råd. Kaster for mye mat. (Lurte en stund på hvor i landet at marsvin var blitt så plagsomme :knegg:)
Jeg har brukt ferske oppskårede hvitløksfedd i panna, pluss litt urtesalt og timian. Men alt kan jo brukes.
Glemte å si at jeg også av og til rister gammelt brød og kjører skivene i food processor til det blir mel. Oppbevares i fryseren og brukes som strøbrød til gratenger, panering osv. Pleier å ha oppi litt næringsgjær (kan feks byttes ut med parmesan), urtesalt og bittelitt nykvernet pepper.
Og så kan man lage ostesmørbrød i vaffeljernet, det gjør vi om brødet har sett bedre dager. Ungene elsker det.
Jeg bruker paprikapulver (røkt eller vanlig) og timian. Noen ganger løkfrø. Jeg utstår ikke hvitløk, men for de som liker det er det sikkert en veldig god smak å ha med.
Jeg pleier forresten å legge gammel brød til tørk, enten i ovn eller bare på benken, og maler det opp i foodprossesor og har det på norgesglass, dette bruker jeg til å riste på panna i lag med kanel og sukker til tilslørte bondepiker, til brødrasp på gratenger, har i brøddeig og legger i bløtt og sper kjøttdeig til kjøttkaker og karbonader med.
Hvis man ikke har mulighet til å oppbevare gammelt brød, kan jeg anbefale å dele brød i skiver og fryse ned. Tiner på 15-ish minutter på kjøkkenbenken, og det funker veldig bra å smøre matpakke på frossent brød. Da blir heller ikke osten ekkel innen matpakken skal spises.
Jeg kjenner at jeg burde hatt noen høner. Både for å bli kvitt matavfall, men også for å høste egg.
Jeg er heldig og kjøper i stor grad egg fra en lokal egglegger :knegg: og noe så uendelig kjip som å måtte kjøpe industriegg. Bleke plommer, standardfomede egg og en litt dårlig lukt.
Vi er blitt ganske flinke på matsvinn, mannen min er veldig opptatt av å ikke kaste mat og har lært meg mye, jeg var nok litt sløv før.
Vi kaster sjelden/aldri frukt og grønt, chili og hvitløk - som er sånne ting som kjøpes i større pakninger enn vi får brukt opp med en gang - hakkes og legges i oljen som er i glass med fetaost eller soltørkede tomater. Vi lager mye suppe av grønnsaker som ser litt triste ut.
Vi skjærer opp brød i butikken og fryser ned. Hunden får skiver som er tørre.
Hunden får også det som kommer hjem i matpakkene, og andre småting fra kjøleskapet som en skinkeskive som ikke er så delikat lengre, men som er fullt spiselig.
Mannen tar med middagsrester til lunsj, og vi prøver å bli gode på mengdeberegning slik at det ikke er mer rester til overs enn at han kan spise det neste dag.
I perioder der mannen er vekke på jobb deler jeg opp store pakker når de er kjøpt inn og fryser ned. Rasper f.eks. halve osten og fryser ned i poser.
Vi bruker kun laktosefrie meieriprodukter, og melken har veldig god holdbarhet, også når den er åpnet, så vi kaster aldri melk.
Vi rydder i kjøleskapet hver lørdag for å forsikre oss om at noe ikke har blitt glemt.
Vi må få oss kompost nå som vi har uteplass til det sånn at vi kan kompostere matavfall
Vi gjør dette selv om vi har plass til å oppbevare brød. Hver kveld tar jeg opp den mengden brød vi trenger til dagen etter, da er brødet alltid ferskt og alt blir spist før det blir gammelt.
For meg er det mest potensiale i å ikke kjøpe inn for mye. Og å ha noen ad-hoc-middager som blir til med det som er i skapet. Stort sett kaster vi ikke så mye. Men fint fokus.
Vi koker suppe på slike halvdaue grønnsaksrester. Det som dessverre kastes en del av er kvarte kjøpebrød. Jeg kan ikke komme på noe fornuftig å bruke de til etter at det ble forbudt å mate fuglene der vi pleide å mate dem.
Marsvin er faktisk ikke dumt i kampen mot matsvinn. De spiser opp grønnsakene våre. Men de produserer jo ikke ny mat av dem, så det teller kanskje ikke. (Vet at man spiser marsvin andre steder men grøss.)
Vi er flinke til å lage riktige middagsporsjoner, så det blir sjelden rester. Og så fryser vi ned brød i skiver sånn at det ikke blir kjipt tørt brød til overs. Jeg synes vi har veldig lite matsvinn.
Vi har veldig lite svinn. Jeg lager store middagsporsjoner, og (mis)bruker alt av grønnsaker i gryteretter og supper. Jeg har også begynt å bruke mer frossengrønnsaker fordi de gjør det lettere å planlegge. Ellers er vi flinke til å spise rester, og mann og hund tar seg av restene, om det skulle bli noe. Om det ikke blir det, får vi anklagende blikk fra hunden. :knegg:
Vi er ganske flinke. Vi har restemiddag hver uke, tar med rester til lunsj og i det hele tatt. Jeg har fokusert på dette i årevis, og blitt mye flinkere enn jeg var før. Akkurat nå har vi flis på skaptømming, og det er jo ganske gøy når det går litt sport i det! Det som oftest går i søpla her, er grønn salat som ofte blir dårlig alt for fort. Det er utrolig irriterende.
Salat pleier jeg å legge med stilken ned i en lukket plastpose med vått kjøkkenpapir i bunnen og ha i kjøleskap, da holder salaten seg mye lenger. :jupp:
Vi har også noen høns som spiser det meste av matavfallet, og som forsyner både oss og mine foreldre med egg som takk:)
Men vi forsøker jo å kaste minst mulig lell da, det som er kjøpt som menneskemat prøver vi å bruke til det. Tidligere gikk det bort en del brød, men dette har endret seg betraktelig etter at vi begynte å bake selv, hjemmebakt brød holder seg mye bedre enn kjøpebrød. Så hjemmebaking har vært et godt matsvinn-tiltak her i heimen.
Selv har vi en til to poser husholdningsavfall i uken, og kan ikke skjønne hva andre kaster i sine søppeldunker. Vi kjenner oss heller ikke igjen i antatt kilo matavfall som blir kastet. Men det går allikevel noe frukt og grønt i søppla.
Vi ukehandler og lager reste salat eller pasta. Vi lager porsjoner for fire av kjøtt og fisk fryser de. Vi skiver og fryser brød til hverdagsbruk.
Etter at jeg skrev her i går, kom jeg på at der vi virkelig HAR matsvinn, er jo mat som ikke blir spist opp etter treåring og ettåring. Skorper, biter av middag, grøtrester, melkeskvetter.. Det blir litt.
Ja, her har vi også en del svinn. De to eldste blir oppfordret til å ikke forsyne seg med mer enn de klarer, men det hender allikevel ofte at det er mye igjen på fatet. Frøken- Vil-Ikke på 2,5 år har et relativt stort matsvinn i form av skorper og andre rester...:sparke:
Det er der hunden kommer inn hos oss. Han har begynt å forvente rester etter barna, og setter seg godt til rette når de begynner å få nok. Det er vanskelig å porsjonere ut til dem, for de er småspiste, så det gjelder å finner perfekt porsjon, for spiselysten forsvinner gjerne om man bruker tid på å legge opp mer mat på fatet til dem. :rolleyes:
Toåringen går i totalt meltdown om han ikke får like mye mat på fatet som vi voksne. Han hyler storsett hver eneste middag, så vi gir han all den maten han vil ha bare for å få litt fred. Så der går det litt mat i søpla faktisk.
Jeg var akkurat sammen med en 5-åring som HVERT måltid lagde en himla baluba over at han måtte ha MER, MYE MER mat på fatet. Det hjalp noe voldsomt da et samlet søskenbarnkorps tynte ham for at "jamen, hahahaha, det sier du HVER GANG og du spiser ALDRI opp!!!". Søskenbarnoppdragelse anbefales, det var effektivt som fy. :nemlig:
Vårt matsvinn består oftest av rester som vi har glemt, og frukt som dør. Men vi har blitt veldig mye flinkere. Innimellom greier jeg å redde frukt i siste liten, skjærer opp og slenger i frysern til smoothies.
Vi spiser ikke appelsin. Et par tre bananer i uka. Avskjær og skall fra grønnsaker og harde brødskalker. En sjelden gang rester av pasta fra middag eller andre middagsrester. Har vi krydderplante på benken som er spist opp blir det litt mer - men det er jo allerede jord og ikke mat. Eggeskall, fruktsteiner og bein komposteres ikke, men det utgjør ikke så stor mengde uansett.
Vi bruker opp mesteparten av maten vi kjøper. Hva er det dere andre kaster?
Vi spiser mye frukt og grønnsaker, så skall/skrell blir det en del av. En halv liter er jo ingenting, det er frukt- og grønnsaksskall/-skrell for bare én dag for oss. Det og eggeskall (vi spiser egg daglig) utgjør nok det meste. Ellers er det litt brødskorper fra barna, husholdningspapir og slikt. Ser nå at dere komposterer og det er jo ikke så rart at familier som ikke komposterer har betydelig mer matavfall enn en halv liter.
Når jeg snakker om matavfall mener jeg det som komposteres. Mulig jeg var uklar. Eggeskall, steiner og bein går i restavfallet. Resten går i komposten og omtales som matavfall.
Ok, jeg skjønner. Da synes jeg en halv liter er veldig lite, men dere spiser kanskje bare mindre eller helt andre typer frukt og grønnsaker enn vi gjør.
Hos er det mye bananskall og skall fra sitrusfrukter i tillegg til kaffegrut, løkskall eggeskall og gjenglemt frukt og grønt. Vi komposterer ben også, jeg vet ikke hvordan det komposteres, men det aner meg at det tar tid. Kanskje ikke for de tynne hare og rypebeina, men for lam og svin i hvert fall. Vi bruker all jorda vi får og blander matkomposten med hageavfallkomposten i drivhuset og rundt bærbusker og frukttrær.
Vi har flere poser med matavfall i uka. Den blir jo halvfull hvis vi har poteter, gulrot blomkål og broccoli til middag. Vi spiser ikke bladene på blomkålen og heller ikke stilken på broccolien hvis ikke det skal moses. Potetskall spiser vi heller ikke. Sleng på skall fra et par, tre appelsiner, en banan eller to, et par kiwi, noen epleskrotter, skall fra noen egg, den tørre enden av agurken, tørkepapir, 4-6 teposer, halve brødskiva fra gårsdagens nisteboks, så begynner det å bli en del i den grønne posen hver dag.
Jeg prøver å være flink til å beregne mat, men det er så himla vanskelig når folka jeg bor med spiser så ulike mengder fra gang til gang. Jeg prøver også å spise rester, men det er dessverre ikke alle middagsrester som blir spist opp. Det hadde vært mye enklere om det bare var meg. :knegg:
Vi har mykje å hente her, men det hjelp å fryse halve brød, vekeshandle slik at grønnsaker og liknande blir brukt opp i ulike måltid til saman. Vi har god rutine på å bruke opp restar til lunsj eller å ikkje lage for store porsjoner. Likevel blir det ein del matavfall, ting som plutseleg har blitt for gammalt og rester frå måltid som ikkje blir spist opp.
I sommerhalvåret har vi vore relativt sjølvforsynte med ein del salat, urter og liknande og då blir det mindre svinn enn om vinteren, når vi finn halvspiste salathovud innerst i kjøleskapet. Når det gjeld salat og kål, held den seg lenger viss vi plukker av lagvis i staden for å skjære i to heile kålhovudet. Eg har og lært å bruke brokkolistilken, den er god viss ein skjærer bort det ytterste laget.
Lurt. Her er det stort sett bare skorper som kjem heim, men det skal eg hugse på.
Når det gjelder matsøppel så har vi en fin ordning med at det komposteres på avfallsanlegget, og vi kan dra dit å kjøpe nydelig kompostjord for en billig penge.
Vi bør bli mye flinkere. Men sliter mest med at jeg kjøper til meg selv, men ikke spiser.
Brød fryses oppskåret.
Middag lages som regel i passe porsjoner. Sjelden det blir rester.
Jeg har bare en liten fryser og det begrenser seg veldig hva jeg kan fryse ned. Jeg savner større frysekapasitet mer en tørketrommel.
Mange gode forslag her som jeg tar med meg.
Det gjøre vi også. Foruten avokado som de ikke skal ha og kyllingrester som jeg ikke får meg til å gi dem. Men vi spiser ikke så mye kylling og blir det noe til overs som ikke er bein så får hunden det.
Men mye å lære her. Det med å fryse ned grønnsaker kan jeg bli veldig mye bedre på.
Og jeg skal ikke bekempe noen marsvin som jeg har lest så lenge jeg har sett denne tråden.
Nextlife, kan du samle sammen tipsene i et innlegg, om du har tid til overs?
Bokashi. Med pallekarm som jordfabrikk. Anbefaler hønsenetting i bunn og på sider. Det glemte vi så til sommeren må det på. I vinter har en jordrotte kost seg i varmen fra jordfabrikken.