evt. for å "fete opp" en litt for tynn femåring, som i tillegg er kresen?
Han drikker allerede H-melk, og er glad i pålegg som leverpostei, makrell i tomat og peanøttsmør. Han er allergisk mot andre nøtter enn peanøtter, brekker seg av ren fisk, og foretrekker brødskiver, pasta og ris framfor proteinholdige matvarer. Han liker heller ikke egg i noen form, unntatt i pannekaker.
Så hva kan vi gjøre? Smoothie med tilsatt olje og egg er forsøkt, og forkastet. I barnehagen smaker han på det meste, men cluet er nok at han er over gjennomsnittet aktiv, og har ikke tid til å spise mer enn akkurat det som skal til for å ikke sulte ihjel.
Den greske eller tyrkiske yoghurten har mye høyere fettinnhold en de vanlige typene, verdt å prøve kanskje? Med litt honning, syltetøy og frokostblanding, eller den kan brukes i smoothie.
Ville kanskje prøvd med en lite fløteskvett i smoothien i stedet for olje, hvis olje blir forkastet.
Nei, det er akkurat det. Han liker tanken, men ikke i praksis. Og til og med lørdagsgodtet, som ikke er i stor mengde, blir spart opp og gjemt av den karen. Han er egentlig aller mest lykkelig om han kan få spise brødskiver til alle måltider, men jeg har ikke sett ham spise mer enn 1-1 1/2 skive til samme måltid noen gang, for da er han lei.
Min spiser bra, han er veldig glad i kjøtt og laks, pasta og pizza og alle slike ting. Han er laktoseintolerant, men det er ofte ikke et stort problem bortsett at han har litt aversjon mot visse ting som yoghurt osv ettersom han forknipper det med magevondt. Risengrynsgrøt elsker han og det går bra nå, men pannekaker hopper han helst over også om det er laktosefritt. Han er ikke så veldig god på å spise frukt og grønnsaker om vi ikke pusher på.
Kanskje risengrynsgrøt er næringstett så at man kan ha det tilgjengelig hjemme etter skolen?
Kan det gå an å innføre en vane som de fleste andre på avskaffe: å spise et og annet måltid foran skjerm? Grunnen til at det ikke anbefales er jo nettopp at man glemmer at man spiser, og spiser mer.
Tykkere brødskiver med mer smør og mer pålegg?
Eventuelt forsøke ernæringsdrikker, det finnes mange ulike. Eller smoothie med en dæsj iskrem i, nesten litt milkshake? Bruk større tallerken enn vanlig, da ser det ut som mindre mat og hjernen kan bli lurt til å spise mer. Ta ham med på å lese i kokebøker/se på nett, handle og lage mat?
Smør og ikke margarin. Spise foran skjerm/lese mens han spiser, fet melk og ost, mye pålegg på skiva, egg og bacon til frokost når det er tid, ferdigstekte pannekaker til frokost når dagen krever mye. Bli skikkelig sulten fremfor masse småspising. Han får også energibar i tillegg til polarbrød i matpakka. Masse kameler men det er greit.
Spise foran skjerm er forsøkt, men det motsatte skjer; han glemmer helt å spise uansett hvor mye vi maser. Pannekaker er populært, men han spiser bare en pannekake. Nå, i desperasjonen etter sykdom og rusk, har vi tydd til å gi litt O'Boy i helmelk til frokost, og heldigvis liker han peanøttsmør på brødskivene. Grøt har han aldri likt, dessverre.
Gud, nå føler jeg meg vrang her, men jeg har vridd hjernen selv tidligere. Det virker nesten som om jeg må svelge litt kameler når det gjelder ting som sjokoladepålegg, som egentlig er lørdagspålegg, og da kun på én enkelt brødskive. Tykkere brødskiver kan vi definitvt bli flinkere til å gi ham. Smoothie maser søsteren om, også, så det kan jeg nok forsøke.
Dette er ikke gjort i en håndvending, og hvis det ikke var vanskelig så hadde du ikke trengt å spørre. Det er helt naturlig at 99 av de tingene du får foreslått her er ting du har prøvd, men kanskje en er nyttig. :)
Det finnes næringsdrikker fra apoteket (og noen nevnte et annet merke i en annen tråd). De er veldig energitette, men smaker ikke spesielt godt... Men kan has i smoothie eller vafler.
Annen drikke enn vann til alle måltider hjelper overraskende mye på energiregnskapet.
Og variasjon! Ikke tro at "nå har jeg funnet den magiske greia". Er han matlei av seg så er et stort repertoar viktig.
Ost: Terninger, feta, drysset på stekt mat, smeltet som ostesmørbrød - veldig energitett.
Ordentlig smør på skiva (vi bruker bremykt, for det er lett å smøre).
Ferdig oppskjært ost har større og tykkere skiver.
Det viktigste å huske på er at en liten mengde mat skal ha stor næringstetthet, så å skjære tykkere brødskiver er faktisk ikke så lurt, det er veldig romoppfyllende i magen, og gir lite næring ifht volum.
Da er det bedre med tynne brødskiver eller gode, næringsrike knekkebrød med masse smør og 2-3 sorter pålegg.
Smoothies er også litt av det samme, så det bør være energitette råvarer i en smoothie (avocado, banan, fløte, egg/eggeplomme)
Sauser eller smeltet smør til middagen.
Fete meieriprodukter
Rør inn ekstra olje i peanøttsmøret
Middagsgratenger og stuinger med med h-melk eller fløte
Jeg ser du skriver at han ikke liker egg i noen form, men våger meg frempå med et par eggetips likevel, egg er så proppfull av alt man trenger.
Egg i gratenger
Matmuffins (jeg lager en tykk røre av havregryn, litt mel av foretrukken sort, et par egg, litt melk, cottage cheese eller creme fraiche, revet ost, skinke, litt pizzasaus og gjerne løk og pakrika om det blir aksepter. Og et par ts bakepulver, has i muffinsformer og stekes).
Min lille bestevenn digger å få egg stekt i pepperkakeformer, men det er kanskje ikke noe for han.
Min erfaring er også at små barn liker små ting. Minipizza, minipaier, jeg lager kanapeer til bestevennen, hun digger det. Har på minipølser, ostebit, tomat, ei sammenrullet spekepølse osv.
Fryse yogurt som is, ha i litt olje og eggeplomme
(Jeg blir liksom litt ustoppelig når jeg kommer over sånne tråder). :knegg:
Ostesmørbrød, vendt i lettpisket egg og stekt på panna i godt smør.
Hvis han liker pannekaker men spiser liten mengde (kun en), så kan det brukes fløte i røra i stedet for melk, og ha også i en god dæsj smeltet smør i. Stek en litt tykkere og større pannekake om det er slik at han spiser opp den ene selv om den er stor. Server med bacon ved siden av. Da blir det en del kalorier i den ene pannekaka.
Samme kan du gjøre med vafler. Og milkshake - liker han det da? Fløte, litt is, bær - ikke så sunt som smoothie, men flere kalorier.
I perioder der min sønn var småspist lagde vi ofte ostesmørbrød i et sånt jern. To brødskiver, ost, ketshup, skinke eller salami. Da spiste han plutselig to brødskiver uten protester.
Vi har variert med rundstykker, brødskiver, polarbrød eller knekkebrød. Da ble han ikke så lei. To brødskiver som er delt i to, smurt med forskjellige typer pålegg kunne også funke.
Oppskjært frukt, grønnsaker eller ostebiter ved siden av brødskivene gjorde også maten mer innbydende, og fikk han gjerne til å spise litt ekstra.
Til kvelds kunne det gjerne bli ei fiskekake i hånda, omelett, fullkornspasta eller posesuppe med oppskjært potet og pølse i.
Nå er han stor og spiser ikke mer enn han må, men nok til å dekke det han må ha. Alle er rett og slett ikke like interessert i mat.
Fet mat er han ennå ikke interessert i, men greit å spise mer variert for å bli mindre kresen:).
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.