Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tomatsuppedilemma

#1

Nera sa for siden:

Yngste ELSKER tomatsuppe, alle typer, uansett. Min hjemmelagde, med gulrøtter, tomater og hvitløk går ned på høykant, hjemmelaget basert på tomatpuré, hvetemel og smør likeså.

Eldste? Not so much. I kveld fikk jeg ut av henne at hun kan tolerere hjemmelaget tomatsuppe om den er tynn, noe min ikke er uansett hvor lenge den kjøres i blender, og da må jeg pønske litt. Er det noen som har laget tomatsuppe basert primært på passata, og kan si noe om det i det hele tatt fungerer? Det hadde vært fint å kunne lage en middag minstemann elsker, som samtidig eldste klarer å spise.

Eventuelt andre knep mottas også med takk. Løk kan vi ikke ha i suppen pga. mageproblemer, og gulrot gir visst uønsket tekstur selv om begge egentlig liker smaken.


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg lager løksuppa til matstart, den er laget på buljong, knuste tomater på boks og litt tomatpure, som til slutt blir stavmikset. Den blir ikke like tynn som toro, men heller ikke slik at skjea står i den, akkurat. Tipper den blir mye tynnere enn noe som er jevnet med hvetemel. Det skal egentlig være løk og hvitløk også, men det er sikkert mulig å droppe.


#3

Nera sa for siden:

Jeg må bare prøve meg fram, tror jeg. Jeg er egentlig vant til barn som ikke vil ha maten som lages, så akkurat det blir ingen stor skuffelse. :knegg:

(sitat sønn: "Butikken sine fiskepinner er mye bedre enn dine fiskepinner, mamma".)


#4

løve70 sa for siden:

Her foretrekkes også Toro, men denne blir også akseptert (og den klarer jeg også å spise). Vil tro du kan droppe løken. Jeg har gjerne også i litt matfløte - synes det runder smaken.
Enkel Tomatsuppe

Ingredienser:

• 2 sjalottløk, finhakket
• 2-3 fedd hvitløk, finhakket
• ca. ½ rød chili, finhakket
• 2 ss tomatpurè (jeg brukte Mutti av soltørkede tomater)
• 2 bokser Mutti hermetiske tomater
• 7,5 dl grønnsaks- eller kyllingkraft (bruk kyllingfond)
• eventuelt litt sukker
• salt og pepper
• 3-4 egg (1 egg til hver), delt i to på langs
• Eventuelt små kjøttboller og kokt makaroni.

Fremgangsmåte:
Ha olivenolje eller en annen nøytral matolje i en gryte og fres løken på middels varme, til den er blank og myk, men uten at den tar farge. Mot slutten tilsetter du hvitløk og chili, og lar det surre med. Mengden chili og hvitløk regulerer du etter smak og behag.

Tilsett tomatpureèn og la det surre med et par minutter.

Tilsett de hermetiske tomatene, knus dem lett med en stekespade eller lignende, og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter kraften og kok opp igjen. Det er her viktig å smake seg frem til du får ønsket smak på suppen din. Tomatsmaken skal være dominerende, og kraften skal gi ytterligere smak. Tilsett eventuelt litt sukker dersom du ønsker litt mer sødme på suppen din.

La suppen småkoke til tomatene er møre og fine. Det tar ca 15-20 minutter dersom du benytter hele tomater. Benytter du hakkede tomater kan koketiden gjerne reduseres til ca 10. minutter hvis du har det travelt eller er veldig sulten. Kjør suppen med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn suppe. Tilsett eventuelt mer vann eller kraft hvis du synes suppen blir for tykk. Smak til med nykvernet sort pepper og salt.

Server gjerne med små kjøttboller, samt kokt makaroni.



#6

Serafin sa for siden:

Til oss funket det når jeg spedde den enda mer ut med grønnsaksbuljong, så den ble enda mer tyntflytende.


#7

Eia sa for siden:

Artig. :knegg:

Hos oss funker følgende:

Litt av hver av løk, hvitløk, gulrot og pastinakk surres et par minutter i olivenolje. Opp i gryta går dette sammen med en boks hermetiske tomater (øko), et laubærblad og en liter grønnsaks- eller hønsekraft (eller buljong). Får den koke en times tid, trenger du ikke sukker. Smak til med salt og hvit pepper. Evt. tillegg som egg, kjøttboller og makaroni serveres ved siden av.

Denne er godkjent fra samtlige fire familiemedlemmer.


#8

trøtt sa for siden:

Her kan vi ikke bruke løk eller andre ting i tomatsuppe så den er veldig enkel.

1 boks hermetiske tomater
7 dl vann
2-3 buljongterninger
2 dl melk
3 ss mel

Kokes opp og kjøres med stavmikser.


#9

Nera sa for siden:

Barnehagen hos oss har ansatt kokk på fulltid, så der er alt laget fra bunnen av, men jeg mistenker at frøken kresen stort sett levde på brød og leverpostei mens hun gikk der. :knegg:

Men jeg skal prøve en av dagene, og muligens bruke passata og tynne ut suppen betraktelig i forhold til hva jeg har gjort tidligere.


#10

Nera sa for siden:

...som om det hjalp. :mumle: Jeg laget tynnere suppe, og alle i familien elsket den, bortsett fra storesøster, som igjen bare satt og pirket, og spiste rundstykker som hun så vidt dyppet i suppa. Jeg vurderer å gi opp å omvende henne til å like tomatsuppe, så får hun heller spise brød og pålegg de få gangene vi har det, siden det faktisk er yndlingsretten til minstemann.


#11

trøtt sa for siden:

Minstemann her liker ikke tomatsuppe så han spiser brød med smør når vi har det, det syns jeg er helt greit.


#12

Geitrams sa for siden:

Kan du ikke ha en skvett vann i suppa hvis den er for tykk? Minsten min hater varm mat, så jeg heller alltid litt vann i suppa hans. Den bli altfor tynn for min smak, men han liker det. Ellers er det jo en sjanse for at hun en gang kan komme til å like suppa hvis hun faktisk dypper brød i den og spiser det.


#13

Pelen sa for siden:

Hvordan lager jeg en hjemmelaget suppe som blir så lik Toros dom mulig?


#14

Bloppy sa for siden:

Min særdeles kresne pode spiser kun mammas hjemmelagde tomatsuppe, og klarer ikke Toro sin. :knegg: Så unger er forskjellige.

Siden jeg ikke tåler løk og hvitløk er denne veldig enkel.
1 boks moste tomater
1 liten boks tomatpuré
1 fondcup kjøttsmake
Passe mengde vann
Smakes til med bittelitt sukker, salt, pepper, chilli og kajennepepper.

Har jeg god tid, lager jeg hvitløksinfusert olje først, og bruker den i. Da blir det et hint av hvitløk i. Kokes så lenge man har tid til, jo lengre jo bedre.
Kjøres i stavmikser rett før servering.

Veldig god og enkel suppe. Jeg har enten kjøttboller eller pølsebiter til. Avhengig av hvor god/dårlig tid jeg har.


#15

Ru sa for siden:

Sil den. :filer:

Jeg lager for øvrig tomatsuppe sånn ca slik:
En halv løk og et og annet hvitløksfedd hakkes, og stekes mykt i en kjele med smør.
Tilsett 1-2 bokser med tomater, litt vann og en boks matfløte. Kok opp, kjør i blender/stavmikser whatever og voila!
Ikke noe sukker, ikke noe tomatpure - og det funker hver gang.
Om den blir for tykk så har jeg rett og slett silt hele skjiten ettersom vi har familiemedlemmer som dør av løkbiter. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.