Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Niqab i Islamsk råd - lurt eller dumt?

#1

Tallulah sa for siden:

Ja, gårsdagens store snakkis ble ansettelsen av Leyla Hasic, s om både bruker og forsvarer bruken av niqab offentlig.

Er det uvesentlig at hun bruker niqab? Er det en fordel? Ulempe? Vil det være med på å gjøre dialogen vanskeligere? Eller vil hun lettere nå ut til ungdom som f.eks. er i ferd med å radikaliseres?

Hva tenker dere?


#2

Niobe sa for siden:

Jeg synes det er uklokt av Islamsk råd, og jeg tror de vet godt at niqaben anses som til hinder for god kommunikasjon. Og det er den, det er all maskering.


#3

Palmen sa for siden:

Dumt. Håpløst. Bakstreversk. Hva er det motsatte av brobygger?


#4

My sa for siden:

Jeg kommer vel aldri dit at jeg synes at niqab er en god ide, i noe tilfelle. Og særlig ikke her. Men er spent på om det i denne diskusjonen vil komme noen reflekterte og gode innlegg som om ikke annet kan gi meg et noe mer nyansert syn på saken.


#5

oslo78 sa for siden:

Signerer


#6

Tallulah sa for siden:

Så vidt jeg har skjønt har det vært mye bråk rundt Islamsk Råd i det siste, og nå er det mange muslimske menigheter som ønsker å melde seg ut.


#7

Maverick sa for siden:

Jeg tenkte jo at det hadde vært interessant å høre hva hun hadde å si om dette før man gikk til full boikott.


#8

Guava sa for siden:

Veldig uklokt tenker jeg.
Det er også trist på dialogens vegne.
Muslimske kvinner jeg kjenner (og som selv bruker hijab) reagerer kraftig.

Man kan heller ikke gjemme seg bak det at hun har en usynlig stilling. IRN har få ansatte og er pr def ikke usynlige.
Jeg kunne skrevet mye mer her, men ifon er upraktisk.


#9

Tallulah sa for siden:

Problemet er jo også at hun ikke vil si noe.

Jeg syns fremdeles det på generell basis skal være lov å gå med niqab, men jeg syns det er helt greit med forbud i visse yrker. Jeg tenker at det er veldig uklokt å ansette noen som forfekter niqab i en organisasjon som dette, fordi det vil støte fra seg enormt mange, både andre muslimer, og dem man søker å brobygge med.


#10

Maverick sa for siden:

Men er hun ikke ansatt som kommunikasjonsmenneske da?

Må tilstå at jeg ikke har satt meg spesielt godt inn i hvem hun er.


#11

Tallulah sa for siden:

Det var det som ble hevdet først, men hun skal visstnok bare være kontormedarbeider. Uansett: det sender et kraftig signal om hvilken retning man ønsker å gå i syns jeg.


#12

Guava sa for siden:

Hun har ikke sagt noe nå, men hun har sagt mye tidligere og akkurat det er mer skremmende og uheldig i en sånn stilling enn niqab-bruk.


#13

Maverick sa for siden:

Ja, tja. Jeg klarer ikke se på det som et problem at et menneske i niqab får jobb, men jeg synes det er uheldig hvis det brukes, tja, markedsførende på noe vis. Ser vel heller ut som om det fungerer mot sin hensikt, da.


#14

Tallulah sa for siden:

Jeg er heller ikke i mot at et menneske i niqab får jobb, men ikke i en organisasjon som skal jobbe slik Islamsk Råd skal. Jeg syns det sier ganske mye når flere muslimske menigheter vil melde seg ut. Islamsk Råd er ikke veldig mange personer, så de som jobber der representerer selvfølgelig organisasjonen sin. Niqab er et offentlig statement for ikke akkurat en åpen og moderat tolkning av religionen.


#15

Palmen sa for siden:

Nettopp. Og slik jeg forstod det så er vel ikke stillibgen så usynlig, lå det ikke en del kommunikasjon i den?


#16

Tallulah sa for siden:

Vissnok ikke. Men de er bare fire ansatte, og to av dem jobber med halalsertifisering. Så klart man blir synlig.


#17

Blå sa for siden:

Jeg synes det er veldig uheldig om den eneste kvinnen de ansetter bruker nikab. Det har ikke noen god signaleffekt.

Jeg hørte nettopp gårsdagens Dagsnytt 18 og det som ble påstått der er at de har fått midler til å ansette en kommunikasjonsmedarbeider som skal arbeide både mot det muslimske miljøet og mot det norske samfunnet, men de har valgt å bruke pengene til en kontormedarbeider slik at de andre ansatte kan bruke mer tid på denne kommunikasjonen. Så her tenker jeg at det må være en liten undersøkelse av om pengene blir brukt slik de skal.

Det hjelper jo ikke at han lederen fremstår som så glatt og arrogant at jeg får motvilje bare av å høre ham.

Jeg synes at dette er et uklokt valg og at det skader Islamsk Råd.


#18

Guava sa for siden:

Det er forskjell på jobber også.
En stilling i IRN som jobber så mye med dialog osv er noe annet enn jobb i en produksjonsbedrift.
Jeg hadde hatt store problemer med å forholde meg til niqabkledte i situasjoner hvor tillit, kommunikasjon og dialog er avgjørende.
De kler bort enormt mye kommunikasjon og får en rolle som gjør at man ikke stiller på lik linje. Hadde jeg for eksempel kommet til en niqabkledt lege hadde jeg følt behov for å kamuflere meg selv. Jeg tror ikke legen hadde klart å gjøre en god jobb rett og slett.
Mimikk, lesing på munn og å se blikk er ikke ubetydelig.

Å stå ved siden av en person i niqab langs et samlebånd hvor vi drev med hver våre ting hadde selvsagt vært helt greit.


#19

Strå sa for siden:

Dette er jeg veldig enig i. Religiøse plagg og smykker, kjør på. Kommunikasjonshindrende bekledning uten at det er nødvendig av helsemessige eller praktiske årsaker, kutt ut.

Jeg er heller ikke i mot at niqabkledde mennesker får jobb og hva Islams Råd velger å gjøre er forsovet deres sak. Men lurt er det ikke.


#20

Tallulah sa for siden:

Nei, ikke helt. De er en statstøttet medlemsorganisasjon med et mandat.


#21

Niobe sa for siden:

Nei, det er ikke helt bare deres sak i dette tilfellet:

www.aftenposten.no/norge/Islamsk-Rad-kan-miste-statsstotten-618154b.html

(Mine uthevinger.)
[url="http://www.aftenposten.no/norge/Islamsk-Rad-kan-miste-statsstotten-618154b.html"][/url]


#22

Strå sa for siden:

Det jeg reagerer på er at jeg har skrevet "forsovet" når jeg skulle ha skrevet "for så vidt". :D

Så vidt jeg vet er det ikke krav til bekledning i statsstøtten. Dersom niqab kan regnes som uttrykk for ekstremisme, og det er det nesten for meg, så vil det kanskje kunne være et argument for å trekke statsstøtten eller kreve at niqaben tas av. Tenker jeg, men jeg tenker så mye rart som ikke er fornuftig og logisk.


#23

shute sa for siden:

Det er mye som er mer problematisk med dama enn at hun går med niqab. Type konspirasjonsteorier, jødehat osv.

Symbolmessig er det så hårreisende taktløst av Islamsk råd at det er aldeles fascinerende. De fremstår jo enten stokk dumme, som ikke har tenkt at det vil fremstå som en provokasjon, eller temmelig lite strategiske om brobygging er et mål. Det indikerer vel at brobygging ikke er et mål, og da blir det hele rimelig sjarmløst.

...men det er jo fint om en del menigheter får et spark bak og ordner seg en paraplyorganisasjon som ikke oppleves bakstreversk, arrogant og lite troverdig.


#24

Tallulah sa for siden:

Niqab er jo et religiøst plagg, med blytung symbolikk, ikke et hvilket som helst plagg. Jeg syns det er milevis forskjell på en hijab og en niqab. Så om det ikke er et utrykk for utøvende ekstremisme, så er det et utrykk for en ekstrem tolkning av religionen som er veldig uheldig i den rollen Islamsk Råd skal ha.

Uttalelsene om jøder og 9/11 sammen med niqaben er ikke akkurat heldig, nei. Det er jo lett å ta det som et bevis for at om man syns niqab er ok, så følger annen ekstremisme og konspiranoia med.

Jeg tenker at ansettelsen viser at de er en forstokket organisasjon, hvertfall med tanke på kvinnerollen.
[CENTER]Save[/CENTER]


#25

Pelle sa for siden:

Min første tanke var at hun minner meg om Listhaug.
Hasic skulle være en brobygger, som støter folk fra seg og bygger mur mellom oss og dem, med sin niqab - konservative muslimer blir glade. Listhaug er en integreringsminister som man skulle tro jobbet for integrering, men som er mest opptatt av å bygge mur hun også - konservative kristne applauderer. Nydelig match...

Jeg synes det er svært uklokt og useriøst av IR, det er også mulig å legge vekt på personlig egnethet ved ansettelse. Akkurat som at en barnehage ikke trenger å ansette en person med en enorm NIGGER-tatovering rundt hele halsen, eller hakekorsøredobber. Jeg blir provosert av deres manglende dømmekraft i så måte og at dette er resultat av mine skattepenger.

Flott å se islamske menigheter ta stilling til dette og si sin mening åpent. Det viser tydelig at islam ikke er ett, men for mange fremmedfiendtelige har de nå enda et bevis for hvor grusomt islam er i Norge.


#26

Tallulah sa for siden:

Ja, det sender jo kjipe signaler begge veier. De som misliker islam ser det som et bevis på at shariadomstol er det neste, og konservative muslimer ser det som et angrep på sin religion. Jippi, brobygging, liksom.


#27

My sa for siden:

Så få muslimer det er som egentlig bruker niqab - også klarer de å grave opp en som de ansetter!


#28

him sa for siden:

Veldig enig. "Bare" niqab hadde vært problematisk/provoserende nok, men det er mer med henne.

Vil også anbefale klassekampen sin artikkel om saken. Synes vinklingen deres (inneifra og ut) er mer interessant enn feks aftenposten sin (utenifra og inn). Opplever det som viktig å kunne lese ting fra flere vinkler.


#29

Galathea sa for siden:

Sikkert ikke lurt av islamsk råd nei, og det kan se ut som om splittelsen kan bli slutten for rådet nå.

Men jeg stusser over uttalelsene til kulturministeren, er det virkelig hjemmel for å koble statsstøtten til klesdrakt? ser at juristene i departementet skal se på saken, men det under meg veldig om man kan trekke statsstøtte pga en ansatts klesdrakt (selv om statsstøtten var koblet til akkurat denne stillingen), all den tid vi ikke har niqabforbud:confused:


#30

Floksa sa for siden:

Jeg tror på ingen måte irn er då dumme st de tror dette er grei skuring. De har en agenda, men hva den er blir vel klart med tiden.
Jeg mener plagg som dekker ansiktet er en uting men som ikke bør lovreguleres. Dog forstår jeg ikke hvorfor ikke muslimske menn bruker slike plagg også, om de handler om nærhet til Gud, slik man vel hevder.


#31

Filifjonka sa for siden:

Helt utrolig idiotisk spør du meg.


#32

Agent Scully sa for siden:

Litt dumt om hun var den best kvalifiserte søkeren og ikke fikk jobben fordi hun går med telt?
Beste var vel om IR fikk ga henne jobben og deretter fikk henne ut av det. #kumbaya


#33

Input sa for siden:

Jeg tror ikke klesdrakten hennes var hovedårsaken til vurderingen, men de andre uttalelsene hun har kommet med. Det var i hvert fall slik jeg oppfattet det da jeg hørte kulturministeren uttale seg på radio.


#34

Pelle sa for siden:

For meg blir det det samme som å hevde at psykologen med nazitatovering i fjeset bør få jobbe med traumebehandling av jøder pga best formell kompetanse. Det er lov å tenke seg om.


#35

Maverick sa for siden:

Virkelig? Synes du det er SÅ ille?


#36

løve70 sa for siden:

IR viser at de tydeligvis totalt mangler gangsyn :(


#37

Pelle sa for siden:

Feil tråd


#38

Pelle sa for siden:

Det vet jeg ikke, det var mest ment som en illustrasjon mht at man kan la mer enn kvalifikasjoner telle ved ansettelser. Personlig egnethet er helt normalt å vektlegge. Det være seg brobygging med niqab eller tatoveringer som taler mot omsorg.


#39

Eia sa for siden:

Vel, elefanten er plassert midt i rommet og starter definitivt en debatt. Sånn sett gjør de en god jobb. De nyanserer også mitt bilde av niqab-kledde damer, da denne damen jo er en arbeidende kvinne. Ut over det trenger jeg nok å sette meg litt mer inn i saken.


#40

Lykken sa for siden:

Jeg lurer også på hvorfor ikke muslimske menn skal dekke seg til på samme måte som damene?


#41

Milfrid sa for siden:

Det husker jeg også atjeg lurte fryktelig på da vi var i Houston, med 42 varme og veldig fuktige grader, og tre damer i sort,heldekkende, inkluder niqab, gikk tre skritt bak det jeg antar var ektefellene -alle tre kledd i knekkort shorts og singlet. Ingen skal fortelle meg at kvinner må kle seg sånn for å være nærme Gud, mens mannfolk får samme nærhet i shorts. :snill:


#42

Palmen sa for siden:

Kadafi fra tv2 nyhetene har skrevet en interessant artikkel om problemstillingen. Har Islamsk råd utspilt sin rolle, vil det nå evolve til noe nytt? www.tv2.no/nyheter/9027708/


#43

Fløyel sa for siden:

Overskriften VG kom med i går var "Islamsk råds nye ansikt utad" - en fiffig formulering syntes jeg. Nå ble stillingsbeskrivelsen hennes kraftig moderert ila dagen, kommunikasjon skulle visst foregå i form av at hun skrev brev og søknader. Jeg er ikke tilhenger av plagg som dekker ansiktet i det offentlige rom.


#44

Input sa for siden:

Jeg mener å erindre at muslimske menn har påbud om skjegg og at det er deres tildekning.



#46

My sa for siden:

Du vet du har spilt for mye Pokémon Go når .... :knegg:

#47

nolo sa for siden:

Ja og amen til shute her.

Både niqab og tidligere hårreisende uttalelser fra henne gjør ansettelsen teit og umusikalsk og egnet til provokasjon.


#48

Tallulah sa for siden:

Kadra Yusuf er temmelig spot on i Dagsavisen i dag: www.dagsavisen.no/nyemeninger/mannen-bak-nikaben-1.946082


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.