Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ser du på "Skam"?

Ser du på &quot;Skam&quot;?

  • Ja! Jeg følger med i alle "kanaler" for å se om det kommer nye klipp
    65 stemmer
  • Ja, men det holder med å se en episode i uken
    24 stemmer
  • Jeg gjorde det, men har ikke fått med meg den/de siste sesongene
    10 stemmer
  • Jeg har sett en episode, men fallt av
    4 stemmer
  • Nei, men jeg har planer om å få sett den
    11 stemmer
  • Nei, har ikke planer om å se heller
    37 stemmer
  • Annet
    1 stemmer
  • Blomkålsuppe
    0 stemmer
#1

rine sa for siden:

Jeg føler ofte at jeg er den eneste godt voksne dama i Norge som kan styre min begeistring for serien. Litt fordi jeg jeg ikke synes det er sååå interessant med hooking og ungdomsprobematikk (får nok av det gjennom jobben, kanskje?) og litt fordi jeg synes ungdommene kan få ha serien for seg selv.

Men- jeg trenger å vite at jeg ikke er alene, derfor kommer det ganske så raskt en poll. :jupp:


#2

Albertine sa for siden:

Jeg har ikke sett en eneste episode. Akkurat denne serien tenker jeg kidsa skal få ha for seg selv.


#3

Embriksmamma sa for siden:

Nope. Aldri sett noe av det.


#4

frukt sa for siden:

Aldri sett. Men så ser jeg omtrent ikke hverken tv, film eller serier heller da.


#5

Christa sa for siden:

Signerer Albertine. :jupp:


#6

Blondie sa for siden:

Nei, det gjør jeg ikke. Ble lei og trassig av alle førtisene som la ut kryptiske Skam-statuser en stund. Jeg får også nok av tenåringsproblematikk på jobb.

Rent produksjonsmessig kan det forresten være litt interessant, men det blir et for omfattende opplegg for meg. Kjenner meg litt for gammel. :knegg:


#7

rine sa for siden:

Var det plutselig ingen som så, nå. :knegg:

Det er lov å si at man liker Skam, altså, det er jo veldig mange som gjør det, så noe må det tross alt være med den serien.


#8

Pebbles sa for siden:

Ja, det gjør jeg. Sesong 1 var temmelig uinteressant for meg - jeg nærmest spolte meg igjennom for å ha sett litt på det. Sesong 3 er noe av det beste jeg noen gang har sett på TV. Jeg ble dypt imponert og beveget.

At ungdommene skal "ha noe for seg selv", synes jeg har lite for seg. Jeg ser/leser mye jeg ikke er midt i målgruppa for. Hvorvidt en selv finner det interessant, er en annen sak. Har begynt å se sesong 4 nå, og den er mindre interessant for meg igjen. Jeg er heller ikke opptatt av hookinga og festinga. Men at det er godt laget, er det ingen tvil om.


#9

-ea- sa for siden:

Nei, men jeg ser Teenage Boss. Teller det? :humre:


#10

Input sa for siden:

Jeg signerer Pebbles. Jeg ville ikke snakket med 14-åringene jeg jobbet med om Skam, men jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal se det.


#11

Blondie sa for siden:

Jeg vet jo ikke om jeg synes det er interessant siden jeg ikke har sett det. Mye mulig jeg hadde blitt hekta jeg også, men det har jeg ikke tid til.


#12

rine sa for siden:

Beklager skrivefeilen i det ene alternativet. "Fallt".... Rett gjerne hvis noen gidder.


#13

Tallulah sa for siden:

Jeg har vel sett det meste, men ikke kronologisk, ikke en gang i uken, og følger ikke alle kanaler så ingen av alternativene passer. Siste sesong har jeg ikke rukket å se noe av ennå.

At ungdommen skal ha noe for seg selv ser jeg ikke helt at egentlig er en problemstilling. En TV-serie er ikke noe som blir brukt opp, og kunst og kultur, uansett målgruppe, er noe som diskuteres om det er barnebrytende nok.

Ut i fra et samfunnsperspektiv syns jeg det er en viktig serie.


#14

Palmen sa for siden:

Ja! I fjor så jeg fredagsklippene, nå sjekker jeg hver kveld om det har kommet nye klipp eller chats. Følger ikke andre kanaler enn på websiden. Det er så smart og godt laget, at bare på grunn av det er det verdt å se det! I år har de helt nye og annerledes problemstillinger enn i fjor, men ekstremt tidsaktuelt med dyktige ungdommer som spiller. Heia norsk tv, heia nrk!


#15

Myria sa for siden:

Jeg har aldri sett noe av den.


#16

LilleT sa for siden:

Jeg ser, ja. Følger med på P3-siden og ser litt i rykk og napp.


#17

oslo78 sa for siden:

Svarte "Annet". Så hele sesong 1 på lørdag pga at det er pensum for mannen på studiet hans. Har ikke bestemt meg for om jeg skal se mer, men har litt lyst til å se sesong 3 som jeg har hørt mye bra om.

Egentlig burde jeg se den, for jeg vokste opp i et så rolig miljø at dette er helt fremmed for meg. Greit å vite hva ungene skal gjennom om noen år.


#18

Input sa for siden:

Jeg hadde også sesong 1 som pensum dette semesteret. :knegg:


#19

løve70 sa for siden:

Jeg har heller ikke sett noe av Skam.


#20

rine sa for siden:

Når jeg sier at ungdommene skal ha noe for seg selv, mener jeg ikke at voksne ikke kan/bør se på Skam. Hovedgrunnen til at jeg ikke ser er at det ikke fenget helt, og at tiden ikke strekker til- jeg mener at det blir litt overload med fjørten avisskriverier om serier, lærere som må gi "Skam-oppgaver" på prøver (dere veit "sånn som ungdommen lika...") etc. Å se på uten å plage kidza eller skrive avisinnlegg om serien er mindre problematisk.

Jeg har sett litt av sesong 1, men har ikke orket mer etter det. Har skjønt at sesong 3 er bra, så dersom jeg skulle få god tid, det skal vel regne hele sommeren må man gå ut fra..., skal jeg vurdere å se den. :nemlig:


#21

Trixie sa for siden:

Så sesong 1 og 2 men har ikke fått sett 3 eller den som går nå. Skal gjøre det når jeg får en dag hvor jeg bare skal ligge helt stille på sofaen.


#22

Retz sa for siden:

Har aldri sett, og er ikke interessert.


#23

Niobe sa for siden:

Jeg har sett kanskje fem minutter til sammen, og jeg er ikke fristet til å fortsette.


#24

Anne C sa for siden:

Jeg har sett alle episodene, og følger med nå. Men jeg ser bare klipp, ikke hele episoder. Følger ikke med i noen grad på andre ting som instagram og youtube og sånt.


#25

Anne C sa for siden:

Ingen av alternativene passer.


#26

rine sa for siden:

Jeg vet ikke hvor alle klipp eller hva det nå er legges ut, så "alle kanaler" var liksom en samlebetegnelse for de som fikk med seg biter ulike steder.


#27

Lyppa sa for siden:

Jeg ser på Skam, men jeg snakker ikke om serien med ungdommene hjemme eller på jobb. I "alle kanaler" er vel og overdrive litt, men jeg sjekker den vanlige skam.p3.no nesten daglig. Synes serien er veldig bra, men det skal litt til og toppe den forrige sesongen så jeg er ikke så veldig engasjert nå.


#28

amylin sa for siden:

Hvor ble det av alle fra Skam-tråden? Jeg følger med i alle kanaler. Er fascinert over konseptet og utvidelsen av "teksten". Og ja, jeg digger også selve handlingen.


#29

Frøydis sa for siden:

Jeg har ikke sett enda, men har tenkt å se. Bare så mye annet å se også.


#30

nokon sa for siden:

Vi er opptatt med å sjekke dei siste oppdateringane. :nemlig:


#31

Neket sa for siden:

Jepp, jeg ser. Jeg liker serien, og syns distribusjons-konseptet er superkult. :jupp:


#32

Blå sa for siden:

Jeg ser. Jeg binget tre sesonger i fjor høst og nå følger jeg med på alt. Det tok litt tid å komme inn i det, men når jeg først var hentet var jeg ordentlig hektet. Tredje sesong er noe av det beste jeg har sett noensinne.

Storesøster ser også og selv om vi ikke ser det sammen så diskuterervi klipp og teorier.


#33

amylin sa for siden:

Stemmer! Denne tråden kom jo midt i klipp og chat.

Og Blå, sesong 3 var helt magisk og er magisk. Synes den sesongen i real time, virkelig sto for en opplevelse utenom det vanlig. Både som konsept, men også pga tema og handling.


#34

Fjols sa for siden:

Gjør just det samme.


#35

Unicorn sa for siden:

Jeg ser, en episode i uken :jupp:


#36

Gaia sa for siden:

Selvfølgelig ser jeg på SKAM. Hver gang det kommer noe nytt. Jeg har til og med meldingstjeneste som forteller meg når jeg skal inn på siden. :jupp:

Jeg syns de tar for seg temaer som er så grunnleggende viktige at det overrasker meg at voksne mennesker med interesse for ungdom velger serien bort.

Selvfølgelig er det mye ungdomspjatt, men det er mye annen viktig tematikk også. Og den konflikten som ligger i å være 3.(?) generasjon troende muslim i Norge, som er denne sesongens tema, kunne ikke vært mer aktuelt. Forrige sesong fenget meg ikke like mye, ikke fordi jeg ikke syns den var utrolig viktig, men fordi jeg syns den var så forutsigbar. Denne sesongen syns jeg er mye mer åpen, fordi det faktisk ikke er gitt hva Sana virkelig ønsker å være, hva hennes skam er.


#37

polarjenta sa for siden:

Ja, jeg ser. Abonnerer på en tråd på Facebook sånn at jeg får med meg når det kommer nye klipp. Jeg begynte å se i løper av sesong 2, så når sesong 3 var ferdig så jeg alle tre sesongene. Sesong 3 var helt utrolig bra.


#38

Hondacrv sa for siden:

Eg ser alt. Eg synest det er relevant i forhold til undervisning og skulle og utgangspunkt for samtale med elevane på vg3. Og så synest eg det er god underholdning for min eigen del. Mitt eige barn er så lita enno at ho har inga interesse for det. Mulig det hadde vore annleis om ho var ungdom.


#39

Malama sa for siden:

Har sett sesong 1 og 2 (begynte når det var sånn 2 uker igjen av sesong 2 eller noe sånn og så det ganske kompakt) men 3 kom jeg ikke igang med. Har tenkt å se båden den og siste men må komme igang.


#40

Galathea sa for siden:

Jeg var også lite fristet i fjor pga hypen, men kom i skade for å starte på sesong 3 nå på seinvintern, og ble skikkelig fascinert, av konseptet, handlingen, tematikken og ikke minst skuespillerne, de er etter min mening i særklasse i sesong 3. Sterk opplevelse! Har sett sesong 1 og 2 seinere, men hadde ikke samme opplevelse av disse.

Nå er jeg i gang med sesong 4, ser i alle kanaler denne gangen:D


#41

Nenne sa for siden:

Jeg også! Jeg var utrolig seint ute da. Jeg så sesong 1-3 i juleferien, men nå følger jeg med hele tiden.


#42

007 sa for siden:

Jeg har ikke sett noe til nå, men har planer om en maraton til sommeren. Jeg er til tider overmett av ungdomsproblematikk, men siden jeg jobber med og er opptatt av ungdommer har jeg tenkt å få den med meg.


#43

nokon sa for siden:

Eg kryssa av på den øverste, for eg følgjer definitivt med på meir enn fredagane. Men eg heng ikkje med i absolutt alle kanaler.

Eg synest serien (i tillegg til veldig bra manus!) er verdt å følgje med på fordi den er så banebrytende i måten den er laga på. Og i eit fagleg perspektiv, synest eg eksperimenta med ulike modaliteter og medier er så interessant at eg trur eg ville vore fascinert sjølv om ikkje sjølve manuset/plottet hadde fenga. Eg synest ikkje det er rart at både Ibsen-referansene og serien som sammensatt tekst blir fanga opp og aktualisert. Eg skjønner heller ikkje dette med å la kidsa ha serien for seg sjølv. Det har lenge vore vanskeleg å finne gode eksempler som alle kjenner til og som aktualiserer element frå eldre norsk dramatikk og litteratur. Og nå skal ein ikkje følgje med og ikjje bruke det, når det blir servert? Det er vel bare ein fordel for kidsa å få fagstoff presentert med eksempler dei sjølv kan relatere til, er det ikkje?


#44

amylin sa for siden:

Tenkte jeg ikke skulle nerde så mye over selve konseptet og alle plattformene den kommer ut på, men det er akkurat det her jeg mener. Jeg synes at det nye konseptet, med bruk av SoMe, bruk av real time, blande inn virkelighet i fiksjon og skape et nytt univers, det fascinerer. Og ingenting av det hadde jo lyktes om ikke manuskript og skuespillerne funker også.


#45

Pappalille sa for siden:

Ingen av alternativene passer egentlig. Jeg føler jo med på P3 sine sider, og ser også chat der. Jeg driver ikke med manisk oppdatering av sidene, og jeg ser klippene sånn litt etterhvert når det passer. Har sett alt, og funnet det svært fascinerende.


#46

nokon sa for siden:

Det trur eg du har rett i. Samtidig er det ofte slik at den første boka eller filmen som bruker ein ny teknikk, er fagleg interessant og banebrytende, utan å nødvendigvis vere god tekst som sådan. Sjå bare på lister over viktige bøker - det kal vere viktig formmessig utan at innhaldet er godt. Men SKAM leverer både form og innhald.

Eg tenker på ein måte at Andem og NRK sitt konsept kan lesast som ei interessant forlenging av dette med virkelighetslitteratur og kva som er fakta og kva som er fiksjon. Viss vi ser på forfattarar som Dag Solstad, Karl Ove Knausgård, Linnéa Myhre, Anne Skomsvold og andre som skriv åpenbart biografisk materiale inn i romanformatet, kan vi stille ein del spørsmål om forholdet mellom fakta og fiksjon. Det Andem gjer, er at ho snur det opp ned, eller reiser dei same spørsmåla med motsatt forteikn. Ved å opprette Facebook- og instagramprofiler og ved å gjere dei fiktive folka "verkelege", bryt ho dei same grensene som 00-talets forfattarar har bryte, ved å bruke verkelege personar i fiksjonen.


#47

Minerva sa for siden:

Følger med i alle kanaler! Så fredagsepisodene i sesong 1 og 2 , men begynte å følge med hver dag i sesong 3. Det ble en helt spesielt fin opplevelse, og håper sesong 4 vil gi noe av samme feelingen. Det er godt å se at fordommer og skam blir mindre av at denne serien er laga. Har fortsatt ikke gitt opp håpet om at det vil komme flere sesonger. :hjerter:


#48

Java sa for siden:

Jeg følger med, men jeg diskuterer ikke SKAM rundt omkring. Hvis jeg gjør det er det i SKAM-tråden her.

Jeg må innrømme at jeg fniser litt av argumentet om å ikke ha tid. I dag er det lagt ut et klipp på 4 minutter. Det tok ca 4 minutter å se. Kortere enn de fleste bruker på FP hver dag. Jeg synes absolutt ikke at alle skal ta seg tid til å se SKAM, men å si at man ikke HAR tid viser at man ikke vet hva det er. (Eventuelt at man ønsker å høyne sin egen status ved å være travel. Svisj-svosj, som jeg leste her om dagen.)


#49

Neket sa for siden:

Jeg er veldig spent på den amerikanske versjonen kjenner jeg. Kan konseptet overføres til noe helkommersielt? Og greier de å caste serien like troverdig, eller blir det glatt og fullt av 26-åringer med designergarderobe, sånn som det pleier å være i amerikanske serier? Blir spennende.


#50

Røverdatter sa for siden:

Jepp, jeg ser og følger med i et par kanaler. Forfriskende konsept som jeg er glad for at jeg catchet midt i sesong 2, og jeg elsker gode historier fra før, så dette er definitivt ikke noe jeg lar ungdommene ha i fred. :knegg:


#51

Tjorven sa for siden:

Jeg følger definitivt med. Den innsikten jeg tror vi kommer til å få i en ung, norsk muslims liv tror jeg er viktig. Snuppa følger også med, men synes det er pinlig å skulle prate om det med meg, så vi lar det bare være.


#52

amylin sa for siden:

Akkurat det har jeg tenkt på også. Den trenden med fiksjon og virkelighet som er blant forfattere har Andem tatt med seg til serieverden. Og jeg tror også at arbeidet i forkant av serien, er med på å gjøre serien troverdig for dagens unge. Det er det arbeidet i forkant, ved å få seriens tema linket opp til det som er viktig for ungdommen, rulleplass, jeg tror at USA kanskje kommer til å synde litt på. Det er jo ikke bare å kopiere Skam, for det må gjøres en jobb i USA. Hva er det ungdom i USA setter høyest? I Norge var/er det rulleplass. Det er jo noe helt annet i USA. Hele handlingen må settes i kontekst med ungdomskulturen. Og ja, castinga må være troverdig. I Skam spiller skuespillerne alderen sin +/- to-tre år. I tillegg til at skuespillerne har gitt trekk til karakteren sin, Marlon står jo på skateboard, Iman spiller basket, Vilde har en fortid med spiseforstyrrelser og står på for seksualopplæring f.eks. Jeg er spent på USA sin versjon, men jeg har ikke store forhåpninger til at de skal klare å gjøre serien så virkelighetsnær som Skam har klart. Noe av det som gjorde/gjør Skam er jo også å tørre å bruke tid som et virkemiddel. Det må ikke sies noe hele tiden eller være action hele tiden. Det er like virkningsfullt at Isak sitter på rommet sitt og surfer etter hvordan tenne på jenter som gay. Pauser i dialog og stillhet, er også mye brukt. Ser ikke alltid like mye av det i amerikansk produksjon.


#53

Blånn sa for siden:

Jeg har ikke fulgt med til når, men har tenkt at jeg kanskje burde. Jeg har jo tross alt barn på Skam-skolen (som forøvrig er oppgitt over hele konseptet og sukker når han må gå omveier på grunn av filming). Før eller senere blir jeg nok hekta.


#54

Elise sa for siden:

Jeg binget sesong 1, men har fulgt med jevnt og trutt siden. Jeg er ikke såååå opptatt av det nå. Jeg har for eksempel visst i en halvtimes tid at det er et nytt klipp ute som jeg ikke har sett, men tenkte at jeg skulle oppdatere meg på facebook, mail og diverse forum først. :jupp: Skal ta en titt nå. Mot slutten i sesong 2 var jeg hyppigere inne og sjekket. Sesong 3 er noe av det flotteste jeg har sett på tv, og ikke bare fordi det var en fin opplevelse for meg å følge nyforelska og usikre ungdommer, men fordi det er temaer som blir tatt opp som er viktige for dagens ungdom at de får høre om fra andre enn kjedelige lærere eller teite foreldre. Jeg har vært litt redd for at ungdommen selv skal distansere seg fra serien og ikke gidde å følge lenger fordi de voksne "tar av", men på den andre siden tenker jeg at hvorfor skulle de få med seg det, de lever vel i sin egen boble uansett. :vetikke:

Jeg har ikke omfavnet "alle kanaler", så jeg holder meg til daglig oppdatering på nettsiden. Jeg venter ikke til fredag.


#55

Maverick sa for siden:

Jeg så en del i forrige sesong, men har ikke sett noen klipp i denne ennå. Leser chat-ene, og følger tråden her. :knegg: Kommer nok til å se klippene etterhvert. Det er godt laget, dette.


#56

Matilda sa for siden:

Jeg ser alt, overalt, så fort jeg kommer over det. Jeg så de første sesongene samla etter at sesong to var sendt, sesong tre fulgte jeg også underveis. Jeg bruker Skam i undervisning der det er relevant, altså ikke "fordi ungdommen liker det", men fordi vi uansett skal ha om medier og sosialisering og det ville være dumt å ikke nevne det, eller i noen tilfeller fordi elevene har bedt om det. Som nokon og amylin er inne på, så fortjener konseptet i seg sjøl en plass i mediehistorien. Det er en ny måte å lage TV på, med virkemidler som gjør at en kommer nær karakteren på en helt annen måte enn før. I tillegg er serien smekkfull av andre virkemidler, som når fram til elevene, fordi de er interessert. Vi hadde noen åpenbaringer over skapet til Isak forrige sesong - så da fikk jeg sniki inn litt om symbolbruk også...

De fleste 16-åringene mine er oppdatert, mens kanskje halvparten av 17-åringene, og den fenger nok jentene i den aldersgruppa mest. Jeg har en rein jenteklasse der 90 % følger med, og der har vi av og til sett klipp sammen i pausene, og vi har diskutert problemstillinger, når elevene har invitert til det.

Å dytte inn Skam overalt for å prøve å være kul trur jeg har lite for seg. Hvis man er oppriktig interessert og tar det opp i sammenhenger der det passer, så der jeg ingen grunn til å ikke snakke med ungdom eller hvem som helst andre om det. Det handler om relasjoner, om folk, og om problemstillinger utover det å være ung.


#57

Pasta sa for siden:

Jeg er mellom alternativ en og to.
Syns det er en godt laget serie som tar opp mange viktige tema.
Jeg håper denne siste sesongen kan belyse muslimer på en positiv måte.


#58

IzziCreo sa for siden:

Nei, jeg har ikke sett noe. Jeg har vurdert det fordi det er veldig interessant konseptmessig, men ingen konkrete planer.


#59

Tangerine sa for siden:

Jeg har ikke sett noe av det. Har tid men prioriterer det ikke. Tenåringsdatter har sett litt, bet jeg.


#60

Jenna sa for siden:

Jeg ser på, men ser kun når de legger ut "samleepisode" på fredager. Følger ikke med på chatter og andre sosiale medier/kanaler. Synes serien er bra, men er ikke avhengig og hektet.


#61

Kirsebær sa for siden:

Har ikke sett noe som helst av skam.
Kommer nok ikke til å gjøre det heller.


#62

My sa for siden:

Jeg så ingenting av de første sesongene, men så litt sporadisk sist sesong. Denne sesongen har jeg fulgt litt mer med, og har oppdatert meg litt på de tidligere sesongene, for å få litt mer sammenheng. Men jeg ser ikke alt i alle kanaler.

Jeg er imponert over gjennomførtheten og skuespillerne, og kan godt forstå hvorfor den fenger i flere aldre.


#63

Pelle sa for siden:

Ser hver fredag, og liker den kjempegodt. Så sjekker jeg de andre kanalene etterpå for å fylle på med info. Jeg har selv vært ungdom, og skal få ungdommer om noen år. Mer enn god nok grunn for meg å se den. I tillegg til at jeg er utrolig imponert over produksjon og skuespillere.


#64

C3PO sa for siden:

Jeg har ikke sett den. Kunne tenkt meg å se den, men mange andre serier går foran, så det spørs om det kommer til å skje.


#65

Chanett sa for siden:

Selvsagt ser jeg Skam. Og jeg diskuterer med egne tenåringer og elever. Både innhold, språk og fenomenet.


#66

Divine sa for siden:

Jeg begynte ikke å se før etter nyttår, men da så jeg de tre første sesongene i ett jafs. Nå følger jeg med på p3-sidene, men jager ikke etter oppdateringene. Jeg vegret meg lenge for å se serien, og tenkte den bare ville være irriterende. Men den forteller oss at intet er nytt under solen selv om ALT er nytt under solen.


#67

Matilda sa for siden:

Nettopp. Det var lite SoMe og russebusser (og hasjrøyking på badet) i min ungdomstid, men problemstillingene ellers kan man da kjenne seg igjen i. Isak-sesongen er spesiell, men det er jo ikke som om forelskelse og psykisk sykdom er noe nytt, sjøl om hovedpersonen er homofil.

For å si det med Undset: "Ti sed og skikk forandres meget, alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager."


#68

Java sa for siden:

:hjerter: Det er hele essensen. Forstår man det kan man alltid snakke med ungdomsgenerasjonen, de er ikke en annen art, de lever bare i en annen tid.


#69

nokon sa for siden:

Matilda og Sigrid Undset er kloke. :jupp:


#70

maggypop sa for siden:

Jeg følger med på sidene til p3, og liker å lese kommentarene etter hvert innlegg. Men jeg har ikke Instagram, og følger ikke med på youtube-kanalen til ballonggjengen.


#71

tink sa for siden:

Jeg svarte alternativ 2, foretrekker å se ferdige episoder, men følger chat og litt diskusjoner rundt det som skjer i løpet av uka. Jeg elsker skam, men forsøker å ikke bli helt tullete. Akkurat det skal tenåringene få ha for seg selv.

Og ja, jeg tror ungdommen må få lov til å tro at de er først ut med å oppleve verden på sin måte. Det var jeg selv overbevist om som 16-åring, og alle voksne som mente noe annet hadde rett og slett ikke bakkekontakt. :knegg:


#72

My sa for siden:

Ja, det som kanskje overrasket meg mest var hvor mye jeg kjente igjen fra jeg selv gikk på videregående. Til tross for at det var på et mindre sted og 25 år siden.

Men ellers skjønner jeg ikke helt hvordan det skal forringe serien for tenåringene at jeg ser på, så det med at de skal få ha serien for seg selv skjønner jeg meg ikke helt på. Jeg skriver jo ikke i kommentarfeltene eller har SKAM-relaterte statuser i sosiale media. Jeg har i alle fall aldri hatt behov for å ha en serie for meg selv og min generasjon, og følt at den ble dårligere fordi ungdommer eller pensjonister liker den. :undrer: For meg blir det nesten like tullete som å si at jeg ikke ser fotballkamper, for dem synes jeg mannen skal få ha for seg selv.


#73

Polyanna sa for siden:

Jeg ser den, jeg syns den er vanvittig godt laget, og det er spennende å finne ut av et så nytt konsept. Jeg disskererer ikke i timesvis på FB, da, jeg nøyer meg med å se, liksom.

Og argumentet med at kidsa skal få ha den for seg selv begriper jeg rett og slett bare ikke, det er helt meningsløst for meg. Hva plager det Norges ungdom at jeg ser Skam??

(Mine egne er ikke så interesserte selv)


#74

Candy Darling sa for siden:

Ja, absolutt. Jeg startet sent, og tok igjen sesong 2 midtveis. Det er en helt, helt annen opplevelse å følge den live, så hvis man skal binge den, anbefaler jeg å gjøre det gjennom p3-siden og ikke episodene. Man går glipp av veldig mye hvis man ikke ser chatten, særlig, og instaene som legges der. Insta fra andre brukere og alt sånt er ikke nødvendig, det er for spesielt interesserte.

Jeg synes det er ekstremt intelligent laget, spesielt markedsføringsfaglig (som er det jeg kan noe om), og jeg vil også tro mediefaglig. Å få en generasjon som er vant med å ha alt ett tastetrykk unna til å vente og vente og sjekke og sjekke og være mer PÅ enn vi selv var på Dynastiet onsdag 20:30? Det er helt magisk godt gjort. Og det gir virkelig et godt innblikk i forskjellene og likhetene mellom vår og dagens ungdomstid.

Det som er kleint, er sikling over hovedpersonene i det offentlige rom, så det synes jeg er fint hvis færrest mulig gjør, personlig. :knegg: Noora+William endte dessverre med å bli den minst interessante kjærlighetshistorien, men det ligger jo noe mer her, åpenbart. Men i den sesongen er det veldig mange problemstillinger der SKAM i hvert fall gir en god innfallsvinkel til diskusjon - hva er voldtekt, hva hvis noen tar et nakenbilde av deg, vold mellom ungdom.

Isak-sesongen synes jeg var fantastisk. Nettopp fordi den IKKE først og fremst handlet om gay love, selv om det også var en stor del av det. Det handlet mye mer om psykisk sykdom, etter min mening. Kjærlighetshistorien var først og fremst en histore mellom to som fant hverandre, og det at begge var gutter var et langt mindre issue enn alt det andre som lå som hindringer. Og det synes jeg var veldig bra. En normalisering av forelskelse mellom to av samme kjønn uten hverken å problematisere eller glorifisere det noe særlig mer enn et heterofilt forhold.

Og Sana-sesongen gleder jeg meg til, og også litt til at de skal wrap up all the loose ends.

Musikken er helt fantastisk, det filmatiske er til tider så vakkert. Se trailerne, altså, det kunne vært laget av de aller beste kunstfilmlagerne internasjonalt. :love:


#75

Maverick sa for siden:

Nå har jeg sett meg halvveis opp på klippene i Sana-sesongen, og dette er knall altså. Sitter og gliser på t-banen mens jeg ser. :knegg:


#76

Daisy sa for siden:

Jeg ser på! Begynte på siste sesong i går, og da ser jeg det på oppdateringssiden.


#77

Olifant sa for siden:

Jeg signerer denne i sin helhet.
Jeg binget de to første sesongene i sommer og fulgte sesong 3 "live".
For meg er sesong 3 noe av det beste jeg har sett på TV og som gammel mediestudent er jeg helt fascinert av hele greia. Jeg synes rett og slett det er genialt med musikken og SoMe og alle lagene. Og så synes jeg skuespillerprestasjonene, særlig i sesong 3, er helt fenomenale.

Jeg synes både Andem og Iman Meskini er råtøffe og er spent på hva denne sesongen bringer. Jeg tror denne sesongen er så utrolig viktig. Jeg er forberedt på å møte meg selv og egne fordommer i døra og har allerede møtt andres fordommer på steder hvor jeg ikke ventet det.


#78

ingling sa for siden:

Jeg ser klipp på p3-siden, men har ikke sett hele episoder siden sesong 2, tror jeg. Følger ikke med i "alle kanaler" da, så jeg svarte vel egentlig litt feil. Jeg synes det er kjempegodt laget, og tar opp mange viktige temaer. Og så liker jeg at det kommer klipp utover uken.


#79

Input sa for siden:

Skam er faktisk den eneste serien jeg ser på. Det er den eneste serien jeg har tid til å se på. :knegg:


#80

Rabbit sa for siden:

Jeg har aldri sett en episode, og kommer nok heller ikke til å gjøre det. :)



#82

Bille sa for siden:

Ser i alle kanaler. Digger det.


#83

Strå sa for siden:

Spot on for meg også.


#84

Polyanna sa for siden:

Hvorfor skal kidsa få ha den for seg selv? Den der skjønner jeg ikke.


#85

Blå sa for siden:

Ikke jeg heller. Det er jo ikke som om den blir brukt opp av at flere ser den.

Det vi selvsagt skal være oppmerksomme på er å ikke drepe den ved å være alt for ivrig på å diskutere den som pedagogikk. Altså av typen"har du tenkt gjennom hvor viktig det var at Noora sa det hun gjorde til Nikolai?". Jeg var i utgangspunktet litt tilbakeholden med å diskutere den med storesøster, men siden hun ikke har noen begrensninger, så gjør vi det nå. Men mer som en "lurer på hva som skjer nå?".


#86

Maverick sa for siden:

Jeg synes kidsa skal få ha Dora the Explorer i fred. :jupp:

(Og så synes jeg det er kleint med voksen sikling over skuespillerne, det var rimelig lavmål hvordan alle disse blogger/programleder/desperate B-kjendiser flokket seg rundt han som spiller William. Men sånt er kleint uansett da.)


#87

Polyanna sa for siden:

Ja, ufrivillig dissekering ved middagsbordet kan jeg se blir kleint. :knegg:

Eller, som Candy var inne på: Voksne dames sikling over karakterene. :skremt:


#88

amylin sa for siden:

Samme her. Bruker ikke Skam til å prate om store ting med mindre tulla inviterer til det selv, men vi ser klipp og episoder sammen og diskuterer som en vanlig serie.


#89

Maverick sa for siden:

Vi har familieråd etter hvert klipp og diskuterer hvordan karakterenes håndtering av problemstillinger kan være noe vi skal ta lærdom av. :jupp:


#90

Java sa for siden:

Sånn er det hos oss også. Vi kobler det selvsagt til teori, da. Vi tar det ikke helt ut av løse luften.


#91

Tjorven sa for siden:

Neida. Det er ikke helt sånn det foregår, men snuppa ser på og vet at jeg også gjør det. Og så hender det at hun lurer på ting, og da skjønner jeg hvorfor hun lurer og har litt mer bakgrunnsteppe for hva spørsmålet faktisk gjelder.

Og så håper jeg dypt og inderlig at snuppa (12 år) ikke så det samme som meg da Vilde tok rømmedressing på pizzaen i årets første episode. :sparke:


#92

amylin sa for siden:

Eller gulrotskrelling???


#93

amylin sa for siden:

Det er kleint uavhengig av hvem!


#94

Matilda sa for siden:

Støttes helhjerta!


#95

Divine sa for siden:

Eh, jeg så bare dårlig gulrotskrelling, jeg. Skulle jeg sett noe annet? :blånn:


#96

Input sa for siden:

Og diskusjoner om av hvem av Even og Isak som var aktiv og passiv. :wacko::forbanna:


#97

Maverick sa for siden:

:knegg: Den var vel umulig å ikke skjønne hvis man henger med i dialogen i det hele tatt, tror jeg.


#98

amylin sa for siden:

Tja, instruksjonen på gulrotskrelling: Dra mot deg, bruk tommelen så har du full kontroll på ... gulroten!


#99

Blondie sa for siden:

Mine ungdommer ser heller ikke på Skam, jeg hadde måttet diskutere med elevene. :knegg:

Rent faglig er det utrolig interessant hvordan produksjonen lages, jeg har vært på tre ulike fagseminarer om konseptet.


#100

My sa for siden:

Jeg synes ungdommene kan holde seg vekk fra House of Cards, :nemlig: den vil jeg ha for meg selv, siden den handler om folk på min alder +/-. :knegg:

Her ser ikke ungene skam, så jeg kan ikke diskutere med dem heller.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.