Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mer bokresearch - barnevern, politi og psykiatri

#1

Albertine sa for siden:

Jeg har ingen kjente som jobber innen barnevern og politi, så jeg må prøve å suge til meg så mye informasjon som mulig for at denne krimboka jeg skriver skal bli så korrekt jeg bare klarer. Håper at noen av dere vet litt om disse instansene og kan hjelpe meg litt.

Aller først: Hva er de korrekte titlene til mennesker som etterforsker drap? Hovedpersonen min er en ung og ambisiøs kvinne rundt de 30 som har en del erfaring, men som gjerne hopper over lik for å lykkes. Jeg regner med at hun jobber som en del av et team, så da har hun sikkert en sjef? Og hvor mange er på et sånt typisk team? Har de spesifiserte arbeidsområder som f.eks. digitale spor/tekniske undersøkelser/vitneavhør?

Og så har vi barnevernet. Hender det at det opprettes sak om f.eks. vold i hjemmet og så tar det en stund før det settes i gang undersøkelser? Har alle saksbehandlere tilgang til alle filer i hele Norge? Når kan politiet gå inn og undersøke saker? Må de ha en warrant (hva heter det på norsk) eller har de automatisk tilgang? Hvor langt tilbake i tid kan man undersøke saker?

Har politiet egne psykiatere eller bruker de fagpersoner knyttet til institusjoner? Hvor snart kan en fagperson kontaktes og brukes?

Jeg har muligens tilgang til informasjon fra en pensjonert politimann, men det er høyt oppe og langt frem. Tror dere at Trondheim Politikammer lar meg få komme inn og se hvordan det ser ut inni? :sparke:


#2

Mei sa for siden:

Saksbehandlere i barnevernet har ikke tilgang til hele Norge, kun til sin kommune (vet ikke hvordan det er med bydeler i Oslo). Praksis ifht det andre du spør om er nok litt ulikt fra kontor til kontor. Hos oss kan det ta litt tid når vi får inn en melding, men den skal avklares (om det blir undersøkelse ) innen en uke. Er det vold underretter vi alltid politiet. De velger ut fra alvorlighet og opplysningene i meldingen hvilke saker de vil etterforske og ikke. Barneverntjenestens jobb går parallelt med politiets. Politiet konsentrerer seg om det straffbare, barneverntjenesten om barnets omsorgssituasjon. Om politiet skal etterforske avhøres barnet på et barnehus. Her er det ventetid. Barneverntjenesten må vurdere om vi kan vente på politiet eller begynne arbeidet i familien før politiet har kapasitet. Dette fordi vi har ansvar for å avverge nye overgrep. Hvis vi velger å ikke vente på politiet starter arbeidet i familien ofte samme dag/ dagen etter meldingen kom inn. Politiet får de opplysningene de trenger fra barneverntjenesten dersom de starter etterforskning. De sender skriftlig anmodning om dette til oss og eventuelle andre instanser.


#3

Pingis sa for siden:

Jeg kan kanskje bidra med litt politiinfo om litt.


#4

Agent Scully sa for siden:

www.phs.no/for-studenter/ramme--og-fagplaner/
Du kan jo se om du finner noe interessant om organisering her.

Drap på barn med uklar geografisk tilknytning/spor av gjerningsmann som krever prsykiatrisk kompetanse/profiling vil kanskje være en sak for Kripos, I dont know ...

www.politi.no/kripos/om_kripos/Tema_71.xhtml


#5

Albertine sa for siden:

Tusen takk for input! Nå må jeg tenke litt, kjenner jeg. Føler at jeg balanserer på en stram line, redd for å trå feil. :blomst:


#6

GinaK sa for siden:

Må du skrive så veldig detaljert? Jørn Lier horst har selv vært etterforsker men synes ikke at han skriver så veldig detaljert innad i etterforskningen. Allikevel er han en anerkjent krimforfatter. ☺️


#7

Albertine sa for siden:

Jeg har akkurat skrevet ned navnet hans for å lese bøkene hans. Skal også lese Anne Holt og Hanne Kristin Rohde for å plukke opp noen tips. Snoker på nettet nå, og så kom jeg på at faren til en i klassen min jobber i politiet her...


#8

Billa sa for siden:

Så utrolig spennende! Si fra hvis du trenger en sidekick i form av en hevngjerrig eller morderisk farmasøyt, evt en som er smågal etter påskeferien... - jeg kan bidra med førstehåndsinfo vedr medikamenter and How To Use Them


#9

Albertine sa for siden:

Åh, jeg skal sannelig si fra hvis jeg trenger det, Billa! Akkurat nå stresser jeg mer med hvordan jeg skal gjøre historien spiselig, spesielt politimessig. Jeg sendte en melding til politipappaen til eleven min, og jeg får lov til å komme innom kontoret til uka for å gjennomgå en sak! :jippi:


#10

shute sa for siden:

Barnevernet har tilgang på å se om det har vært sak vedrørende barnet i annen kommune/bydel i Oslo tidligere. Det er vanligvis begrenset hvem på et kontor som har denne tilgangen, men det er en standardsjekk når man vurderer å åpne sak på en bekymringsmelding.

Mottatt bekymringsmelding skal avklares innen en uke, som i at man bestemmer om det skal opprettes undersøkelse. Fristen er deretter tre måneder fra meldingen ble mottatt, på å gjennomføre undersøkelsen. I pressområder kan det godt bety at melding om vold i hjemmet blir liggende 8-10 uker før noe gjøres, inkludert politianmeldelse.

Om mye av handlingen skal være fra mange år tilbake, vil det være annerledes både organisering og lovverk ifht barnevern. I Trondheim har de dessuten barnevernet som en del av Barne- og familietjenesten (BFT), det er en noe atypisk organisering som antagelig er av nyere dato.


#11

Albertine sa for siden:

Selve barnevernssaken skal være fra nåtiden, men jeg trenger en sak fra 1990. Vil det være enkelt å søke opp så gamle saker? Må man lete grundig? Det er snakk om seksuelle overgrep. Og har barnevernsansatte lov til å ta med seg papirer hjem?

Hvor snart får barn komme inn til Barnehuset? Er det standard når det er snakk om overgrep?


#12

Mei sa for siden:

Konfidensielle papirer skal ikke tas med hjem. Det ville imidlertid ikke være urealistisk at det likevel skjedde, hvis det passer historien. Det kan sikkert hende noe skal tas med til et møte/i retten neste morgen eller må leses umiddelbart uten at saksbehandler har mulighet til å jobbe ut over kontortid. Sikkert ulik praksis her også.

Ventetiden på barnehuset har gått ned fra 6 måneder til kanskje 6 eller 8 uker. Det er standard med tilrettelagt avhør dersom politiet starter etterforskning.

Hvis jeg som saksbehandler skulle lete opp en sak fra 1990 ville det vært omfattende. Elektronisk arkiv går ikke så langt tilbake. Merkantil må bestille disse papirmappene fra fjernarkivet. Det gjøres ikke uten forklaring og god grunn.


#13

millact sa for siden:

Jeg har kollega med kone som jobber på Barnehus. Skal sjekke med henne, jeg.


#14

shute sa for siden:

Det vil ikke være enkelt tilgjengelig å se at en sak fantes i 1990. Men de er arkiverte et sted, bare ikke digitaliserte. Ofte er de svært mangelfulle når man først finner mappen, dokumenter mangler/er ikke produsert osv.

Og enig med Mei i at det ikke er umulig å tenke seg at ansatte har tatt med papirer hjem. Det forekommer jo når man skal befinne seg i rettslokale morgenen etter med dokumenter osv. Enkelte har også fagsystemer på laptop og mulighet til å jobbe hjemmefra, men det er ikke veldig utbredt. Mest ledere og innleide konsulenter.

Ventetiden på Barnehuset vil nok variere lokalt. I Oslo har de fått god kapasitet på lokaler og ansatte nå, men det mangler tilstrekkelig kvalifiserte avhørere - dermed er det fremdeles ventetid langt over de to ukene som helst skal være maksimum. Oftest sånn 4-8 uker. Saker kan prioriteres ut fra alvorlighetsgrad, men det skal en del til.


#15

Mei sa for siden:

Jeg er faktisk usikker på om vi kan se at en sak fantes i 1990 i søkesystemet. Det er mulig at navn/personalia er søkbare, men ingen annen informasjon. Skal prøve å huske finne ut av det i morgen.

Gamle mapper er virkelig pinlig mangelfulle ja. Journalføring og dokumentasjon har heldigvis utviklet seg til det bedre.


#16

Albertine sa for siden:

Politikontakt opprettet, og jeg har fått massevis av uvurderlig informasjon. Men jeg trenger fortsatt info om barnevern, så jeg er så takknemlig for at dere hjelper meg. <3


#17

Malama sa for siden:

Alle disse trådene gir meg lyst til å lese boka i alle fall!


#18

Albertine sa for siden:

Hender det seg at ansatte i barnevernet jobber hjemmefra? Har dere da i tilfelle adgang til system og sånt? Jeg vet at NAV-ansatte har tilgang til noen system via spesielle datamaskiner som ikke får lov til å kobles mot vanlig nett, har barnevernet noe lignende?


#19

Albertine sa for siden:

Malama, det begynner å flaske seg nå. :) Snart oppe i ti kapittel, og nå er første lik nettopp funnet.


#20

Mei sa for siden:

Det hender jeg jobber hjemme men har ikke tilgang til systemene våre hjemmefra. De er kun tilgjengelige på de stasjonære pcene på arbeidsplassen. I tillegg har vi noen laptoper med tilgang, men de skal ikke fjernes fra kontoret. Mail kan jeg sjekke og skrive fra jobbmobil. Det vil si at om noe annet skal skrives blir det for hånd eller på annen pc, også scannet inn i systemet senere.


#21

Albertine sa for siden:

Tusen takk til alle som har svart så langt. :blomst: Jeg har noen spørsmål til:

Har noen av dere førstehånds kjennskap til hvordan det ser ut på BFT i Statens Hus i Trondheim? Etasje, organisering av åpent landskap o.l.?

Min etterforsker ønsker tilgang til en mappe som er tre år gammel. Hvordan går hun fram for å få tak i den mappa? Holder det å dukke opp på BFT, må hun ringe først, eller må hun ha tillatelse av noe slag?


#22

Albertine sa for siden:

En ting til: Hvis et barn er drept, er det prosedyre å undersøke om det foreligger saker hos barnevernet?



#24

shute sa for siden:

Har ikke vært hos BFT i Trondheim, men det ville forundre meg veldig om en etterforsker bare kan dukke opp og få dokumenter i hånda. Normal gang hos oss er skriftlig anmodning fra politiet og deretter vurderer vi om og evt hva som skal utleveres. Å bare gi ut noe som ikke er gjennomgått ville være helt uaktuelt. Politiet må begrunne hva de skal med opplysningene og vi vurderer om det er til barnets beste at de utleveres. Det skal ganske mye til for at barneverntjenesten kan pålegges å utlevere taushetsbelagt materiale, uten at jeg våger meg inn på å definere de eksakte grensene. Det er knyttet opp mot avvergeplikt bl.a, men vi konsulterer alltid jurister ved usikkerhet her, og de igjen kjekler stadig med politadvokatene om hvordan det nå egentlig er.

Temmelig sikker på at det er standard å undersøke om det foreligger barnevernssak ved barnedrap, men vet ikke hvordan de gjør det i praksis. Jeg tror ikke politiet har direkte tilgang på det datasystemet som har den oversikten, men Barnevernvakten - i hvert fall i Oslo - har jo det, og her i byen sitter de på Politihuset. Der benyttes ofte "springe borti gangen og høre"-metoden.


#25

Albertine sa for siden:

Det vil gjelde døde barn i dette tilfellet, så hensynet til barnets beste faller vel bort. Men skriftlig anmodning, det skal jeg ta med meg. Takk. :blomst:


#26

shute sa for siden:

Bortfaller ikke, men joda, politiet vil få utlevert alt de ber om i en drapsetterforskning hvor offeret har hatt barnevernssak. Men sannsynligvis ikke ved at en etterforsker kommer ruslende innom og vil ha mappa i hånda der og da.


#27

Guava sa for siden:

Det er veldig lite som er generelle rutiner på sånt. Etterforskning er veldig kontekstuell. Er det ukjent gjerningsperson og bred etterforskning snus alle steiner som skal til, men drap utført av kjent gjerningsperson gjør etterforskning mer målrettet. Der ser jeg ikke for meg at det blir bedt om begjæring om ikke evt barnevernssaker kan være av relevans.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.