Jeg lagde tacos i går med quorn, og selv om smaken var fin og Hiawata ikke smakte forskjell, så syns jeg konsistensen var veldig deigete, og ble ikke sprø slik stekt kjøtt blir. Også lurer jeg veldig på smaksforsterkere, siden det luktet veldig "kinesisk mat" når den ble stekt. Og i dag er jeg litt uggen, slik jeg ofte blir etter å ha spist mat med mye smaksforsterker.
Men det fristet absolutt til kjøttfri gjentakelse må jeg (litt motvillig) innrømme. :knegg: Så er det noen av de andre som er bedre, rent struktur- og konsistensmessig?
Har hørt at Meatish er best ja. Dessverre egg i den så jeg får ikke smakt selv, men jeg sverger ellers til Hälsans Kök sin farse. Ungene liker den best til tacoen, ved siden av bønnestuing. Selv foretrekker jeg Coop vegetardag sitt tacofyll (med masse ekstra krydderier) til tacoen, samt bønnestuing, men vi liker altså veldig godt HK sin farse. Brukte den i dag til pastasaus (Bolognese), og vesla til sambo merket ikke noen forskjell på den hun vanligvis spiser med kjøttdeig i og denne.
HK sin ble sprøere før de endret oppskriften, nå blir den litt vassen om det tilsettes saus feks. Men til tacoen tilsetter jeg bare ørlite vann og steker den litt hardt, da blir i hvert fall min litt sprø. Har aldri pleid å steke kjøttdeigen så voldsomt sprø da, men den blir i hvert fall ikke soggy eller føles utstekt på noen måte.
Jeg synes quorn er den verste "kjøttdeigerstatningen", jeg synes den er helt grusom. Foretrekker også Hälsans Kök sin farse, men jeg prøver å unngå sprøtt kjøtt da, så vet ikke om den kan bli sprø.
Farsen til Vegme er uten tvil den aller beste jeg har prøv, både på smak, konsistens og egenskaper til bearbeiding. Den er helt fersk i Norge, og jeg tror den foreløpig bare er rullet ut til storhusholdning, men kommer forhåpentligvis ut til butikker også.
Også har de røkt vann. Det er så kult :hyper: www.vegme.se/
Den har kokken på sambo sin jobb (stort oljefirma) begynt å bruke i kantina deres nå etter at sambo etterspurte flere veganske alternativer. Han har også skaffet noen "kjøttboller" i samme merke og serverte begge deler en fredag, folk (nesten ingen veggiser) spiste som gale og var imponerte, visstnok. Har så lyst å prøve selv.
Jeg er superskeptisk til kjøtterstatninger, virkelig, jeg synes ofte det er en smak som dominerer mer enn godt er, det blir merkelige konsistenser, og i det hele tatt. :knegg:
Men dette overbeviste meg. jeg har en god del vareprøver som jeg ikke har testet ennå, men farsen og chilifrsen (brukte den i lasagne) var virkelig bra.
Og majonesen. :hjerter:
Jeg kan ikke spise egg fra høner som har fått fiskemel i fòret, altså kan jeg ikke spise ferdigmat med egg i. Ferdigkjøpt mayo er vel det jeg har savnet aller, aller mest, men denne er veldig god, mye bedre enn andre mayo-uten-egg jeg har prøvd.
Og igjen,- det røkte vannet, altså. man får autentisk røyksmak på maten sin uten all verdens opplegg med røyking hjemme. :hyper:
Eg fikser heller ikkje konsistensen på Quorn. Eg har prøvd ein frå Änglagård og, men den var og rar. Så et har konkludert med at auberginer, løk og linser med tacokrydder er det beste.
Oh! Gleder meg til å teste det! Jeg lager min egen mayo som jeg digger, men liker den helst med tilsatt smak da (feks aïoli, med søt sennep og karri, remulade, som påleggssalater osv), ellers er den eneste ferdigkjøpte majonesen jeg har likt Follow your heart sin (Life, Sunkost). Den er helt fantastisk men så dyr at jeg nekter å kjøpe den. :knegg: Satan perkele for en pris. NESTEN*så den er verdt det da.
Har du prøvd den liquid smoken de selger på Meny og Mega? Er den veldig annerledes fra den? Jeg har brukt den i mange år. Lager "bacon" osv av det, laget røkelaks (av gulrøtter, sambos familie var helt sjokkerte over hvor likt røkelaks det var faktisk) med den. :)
Tenk, jeg har ikke ant at noe sånt fantes :knegg: (og jeg beveger meg en del i kokkekretser) så for meg var det en åpenbaring. Jeg har stått som en idiot på kjøkkenet og laget røyk i en kasserolle, på gammelmåten. :o